21/02/2022

Όλα όσα θέλατε να μάθετε για τις θαλάσσιες χελώνες και τον ΑΡΧΕΛΩΝ

Ποια είναι τα τελευταία στοιχεία της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών Καρέττα την χρονιά που μας πέρασε, και των κινδύνων που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν από τις ανθρώπινες δραστηριότητες; Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε και τι κάνουν ακριβώς οι εθελοντές και ερευνητές του ΑΡΧΕΛΩΝ; Ποια είναι τα μέτρα προστασίας στις κύριες παραλίες ωοτοκίας στη χώρα μας και ποια τα πρόσφατα συμπεράσματα από τις δεκαετίες δράσεων και καταγραφών του Συλλόγου;

Αυτά και άλλα πολλά θα απαντηθούν στην ετήσια και πάντα ενδιαφέρουσα εκδήλωση που οργανώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ η οποία θα γίνει διαδικτυακά την Τετάρτη 23/2/2022, 18.50 -20.30.

ola-osa-thelate-na-mathete-gia-tis-thalassies-xelwnes-kai-ton-arxelwn-FB_event2022.jpg

Μεταξύ άλλων θα παρουσιαστούν στοιχεία για τις εκπαιδευτικές δράσεις μας, συμπεράσματα από 38 χρόνια παρακολούθησης στη Ζάκυνθο και πρόσφατες επιστημονικές παρατηρήσεις, προβολή ντοκιμαντέρ για το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα, αλλά και προβολή τμήματος του ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3 με τίτλο " Πράσινες ιστορίες - ΑΡΧΕΛΩΝ " .

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για όλους όσους ενδιαφέρονται για τη δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ και τη θαλάσσια πανίδα της χώρα μας καθώς και τους εκπρόσωπους του τύπου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή και να λάβουν με email τον σύνδεσμο με τον οποίο θα εισέλθουν στην εκδήλωση, εδώ: https://www.archelon.gr/contents/zoom.php.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 23-02-2022

- 18.50 Έναρξη - Καλωσόρισμα – Οδηγίες (παρουσιάζει και συντονίζει η Δάφνη Μαυρογιώργου)

- 19.00 Το 2021 στο Κέντρο Διάσωσης Παρουσίαση: Οι χελώνες - Οι άνθρωποι που βοήθησαν - Τα σχολεία Ερωτήσεις - Απαντήσεις (Απαντούν η Ειρήνη Κασιμάτη, ο Δημήτρης Φυτίλης, η Αναστασία Σαμαρτζή) Προβολή μικρού ντοκιμαντέρ

- 19.15 Πως μπορείς να βοηθήσεις; Εθελοντισμός και πρακτική εμπειρία στον ΑΡΧΕΛΩΝ Το Δίκτυο Διάσωσης σε όλη την Ελλάδα (Ειρήνη Κασιμάτη) Τοπικοί εθελοντές και πρακτική άσκηση στο Κέντρο Διάσωσης (Δημήτρης Φυτίλης) Εθελοντές και πρακτική άσκηση στις παραλίες ωοτοκίας (Χαρά Παπαηλιού) Ευαισθητοποίηση μαθητών με την #χελωνοπρόκληση3 (Παναγιώτα Σουρίδη)

- 19.30 Το 2021 στις παραλίες ωοτοκίας Παρουσίαση: Η ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών - Οι άνθρωποι που βοήθησαν - Η οικονομική υποστήριξη- Σποραδική ωοτοκία Ερωτήσεις - Απαντήσεις (Απαντούν η Γαλήνη Σαμλίδου, η Λυδία Κουτρουδίτσου, η Ρεγγίνα Στεφανάτου, η Παναγιώτα Θεοδώρου)

- 19.45 Πρόσφατα συμπεράσματα και επιστημονικές παρατηρήσεις Συμπεράσματα από 36 χρόνια παρακολούθησης στη Ζάκυνθο (Δημήτρης Μαργαριτούλης) Πρώτη παρατήρηση της "πολυανδρίας" της Καρέττα (Κώστας Παπαφιτσώρος) Ερωτήσεις – Απαντήσεις

- 20.05 Ολοκλήρωση του έργου Life Euroturtles Οι δράσεις που ολοκλήρωσε ο ΑΡΧΕΛΩΝ (Δάφνη Μαυρογιώργου) Στην παραλία Κοτύχι (Διονύσης Μαμάσης) Η συνεισφορά του Πράσινου Ταμείου (Γιώργος Πρωτόπαπας) Ερωτήσεις – Απαντήσεις

- 20.15 Τιμητικές διακρίσεις 2021 Αναφορά σε ανθρώπους που βοήθησαν στις δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ πέραν του αναμενόμενου (Θωμάς Αράπης) "ΑΡΧΕΛΩΝ - Πράσινες ιστορίες" προβολή τμήματος του ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3

- 20.30 Τέλος εκδήλωσης

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/09/2023

  Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2023: Υπάρχουν ξενοδοχεία φιλικά προς τις θαλάσσιες χελώνες στη βόρεια Κρήτη;

  Γιατί είναι σημαντικός ο τουρισμός για τις θαλάσσιες χελώνες;

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/09/2023

  Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!