21/02/2022

Όλα όσα θέλατε να μάθετε για τις θαλάσσιες χελώνες και τον ΑΡΧΕΛΩΝ

Ποια είναι τα τελευταία στοιχεία της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών Καρέττα την χρονιά που μας πέρασε, και των κινδύνων που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν από τις ανθρώπινες δραστηριότητες; Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε και τι κάνουν ακριβώς οι εθελοντές και ερευνητές του ΑΡΧΕΛΩΝ; Ποια είναι τα μέτρα προστασίας στις κύριες παραλίες ωοτοκίας στη χώρα μας και ποια τα πρόσφατα συμπεράσματα από τις δεκαετίες δράσεων και καταγραφών του Συλλόγου;

Αυτά και άλλα πολλά θα απαντηθούν στην ετήσια και πάντα ενδιαφέρουσα εκδήλωση που οργανώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ η οποία θα γίνει διαδικτυακά την Τετάρτη 23/2/2022, 18.50 -20.30.

ola-osa-thelate-na-mathete-gia-tis-thalassies-xelwnes-kai-ton-arxelwn-FB_event2022.jpg

Μεταξύ άλλων θα παρουσιαστούν στοιχεία για τις εκπαιδευτικές δράσεις μας, συμπεράσματα από 38 χρόνια παρακολούθησης στη Ζάκυνθο και πρόσφατες επιστημονικές παρατηρήσεις, προβολή ντοκιμαντέρ για το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα, αλλά και προβολή τμήματος του ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3 με τίτλο " Πράσινες ιστορίες - ΑΡΧΕΛΩΝ " .

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για όλους όσους ενδιαφέρονται για τη δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ και τη θαλάσσια πανίδα της χώρα μας καθώς και τους εκπρόσωπους του τύπου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή και να λάβουν με email τον σύνδεσμο με τον οποίο θα εισέλθουν στην εκδήλωση, εδώ: https://www.archelon.gr/contents/zoom.php.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 23-02-2022

- 18.50 Έναρξη - Καλωσόρισμα – Οδηγίες (παρουσιάζει και συντονίζει η Δάφνη Μαυρογιώργου)

- 19.00 Το 2021 στο Κέντρο Διάσωσης Παρουσίαση: Οι χελώνες - Οι άνθρωποι που βοήθησαν - Τα σχολεία Ερωτήσεις - Απαντήσεις (Απαντούν η Ειρήνη Κασιμάτη, ο Δημήτρης Φυτίλης, η Αναστασία Σαμαρτζή) Προβολή μικρού ντοκιμαντέρ

- 19.15 Πως μπορείς να βοηθήσεις; Εθελοντισμός και πρακτική εμπειρία στον ΑΡΧΕΛΩΝ Το Δίκτυο Διάσωσης σε όλη την Ελλάδα (Ειρήνη Κασιμάτη) Τοπικοί εθελοντές και πρακτική άσκηση στο Κέντρο Διάσωσης (Δημήτρης Φυτίλης) Εθελοντές και πρακτική άσκηση στις παραλίες ωοτοκίας (Χαρά Παπαηλιού) Ευαισθητοποίηση μαθητών με την #χελωνοπρόκληση3 (Παναγιώτα Σουρίδη)

- 19.30 Το 2021 στις παραλίες ωοτοκίας Παρουσίαση: Η ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών - Οι άνθρωποι που βοήθησαν - Η οικονομική υποστήριξη- Σποραδική ωοτοκία Ερωτήσεις - Απαντήσεις (Απαντούν η Γαλήνη Σαμλίδου, η Λυδία Κουτρουδίτσου, η Ρεγγίνα Στεφανάτου, η Παναγιώτα Θεοδώρου)

- 19.45 Πρόσφατα συμπεράσματα και επιστημονικές παρατηρήσεις Συμπεράσματα από 36 χρόνια παρακολούθησης στη Ζάκυνθο (Δημήτρης Μαργαριτούλης) Πρώτη παρατήρηση της "πολυανδρίας" της Καρέττα (Κώστας Παπαφιτσώρος) Ερωτήσεις – Απαντήσεις

- 20.05 Ολοκλήρωση του έργου Life Euroturtles Οι δράσεις που ολοκλήρωσε ο ΑΡΧΕΛΩΝ (Δάφνη Μαυρογιώργου) Στην παραλία Κοτύχι (Διονύσης Μαμάσης) Η συνεισφορά του Πράσινου Ταμείου (Γιώργος Πρωτόπαπας) Ερωτήσεις – Απαντήσεις

- 20.15 Τιμητικές διακρίσεις 2021 Αναφορά σε ανθρώπους που βοήθησαν στις δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ πέραν του αναμενόμενου (Θωμάς Αράπης) "ΑΡΧΕΛΩΝ - Πράσινες ιστορίες" προβολή τμήματος του ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3

- 20.30 Τέλος εκδήλωσης

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    14/03/2025

    Εμπλουτίζοντας τη ζωή των θαλάσσιων χελωνών που έχουν διασωθεί

    Μια πρόσφατη μελέτη στο Κέντρο Διάσωσης Χελωνών τονίζει τη σημασία του περιβαλλοντικού εμπλουτισμού στη βελτίωση της φυσικής και ψυχολογικής ευημερίας των θαλάσσιων χελωνών, βοηθώντας στην αποκατάστασή τους και προετοιμάζοντάς τες για επιτυχή απελευθέρωση στο φυσικό τους περιβάλλον.

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    12/03/2025

    Hμερίδα διαδικτυακών παρουσιάσεων για φοιτητές

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί φοιτητές και ενδιαφερόμενους από ΟΛΑ τα επιστημονικά πεδία να συμβάλουν στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας!

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    11/03/2025

    Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    06/03/2025

    Ποδηλατόδρομος στην παραλία ωοτοκίας Νικοπόλεως Πρεβέζης: Αντιδράσεις για τις επιπτώσεις

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    04/03/2025

    Kοινό ΔΤ: Μπουλντόζες και οικοδομικές επεμβάσεις στο Μαραθωνήσι απειλούν την καρδιά του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου!

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    25/02/2025

    Το Δίκτυο Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Ζωής χαιρετίζει την πρόοδο στην αδειοδότηση των Κέντρων Περίθαλψης και ζητά την απρόσκοπτη λειτουργία της Επιτροπής Αδειοδότησής τους

    Κοινό Δελτίο Τύπου του Δικτύου Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Πανίδας στην Ελλάδα

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/02/2025

    Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

    Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    20/02/2025

    Aπό το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Αίγυπτο

    Στο φως της ελληνικής δημοσιότητας, αυτή τη φορά στις διεθνείς ειδήσεις, βρέθηκε μία θαλάσσια χελώνα που γνωρίσαμε από το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η μαρκαρισμένη χελώνα βρέθηκε εξαντλημένη και τραυματισμένη, μετά από τις πρόσφατες έντονες θαλασσοταραχές, σε παραλία της Αιγύπτου και η σχετική ανακοίνωση από το Αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων μας επιβεβαιώνει την ανάγκη για συνεχή προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στη μεσόγειο.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    17/02/2025

    Το χελωνάκι του ΑΡΧΕΛΩΝ ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα με όχημα τους μαθητές

    Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλα τα σχολεία που συμμετείχαν στις διαδικτυακές επισκέψεις στο Κέντρο Διάσωσης τη σχολική χρονιά 2023-2024 και που μετέδωσαν το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στα πέρατα της χώρας! Οι διαδικτυακές ξεναγήσεις της φετινής σχολικής χρονιάς έχουν ήδη ξεκινήσει...

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    12/02/2025

    Διαδικτυακή Παρουσίαση Αποτελεσμάτων 2024

    Την προηγούμενη χρονιά 500 εθελοντές απ' όλο τον κόσμο ήρθαν να βοηθήσουν τις χελώνες στην Ελλάδα! Τι κατάφεραν; Συνδέσου μαζί μας για να μάθεις!

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    11/02/2025

    Ιστορική Ανακάλυψη Φωλιάς Πράσινης Θαλάσσιας Χελώνας στη Ρόδο

    Το είδος αυτό κινδυνεύει με εξαφάνιση παγκοσμίως και η πρόσφατη ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς υποδηλώνει μια εν δυνάμει μετατόπιση στις περιοχές αναπαραγωγής της πράσινης χελώνας.

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    04/02/2025

    Η αγάπη της Τζοάν για τον εθελοντισμό στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών ΑΡΧΕΛΩΝ

    Η αγάπη της Τζοάν για τις θαλάσσιες χελώνες την οδήγησε να γίνει εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, όπου αφιερώνει τον χρόνο της στην ενημέρωση των επισκεπτών και συμβάλλει στις προσπάθειες διατήρησης που πραγματοποιεί ο οργανισμός.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/02/2025

    Kοινό Δ.Τ: 2 χρόνια συστηματικής προσπάθειας με στόχο την προστασία του μεγαλύτερου υγροτόπου της Ελλάδας

    Πριν από 2 χρόνια γεννήθηκε το όραμα μιας συλλογικής δέσμευσης για τη βελτίωση της διαχείρισης του Αμβρακικού Κόλπου που ενσάρκωσε τη «Συμμαχία για τον Αμβρακικό».

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    28/01/2025

    Ανακεφαλαίωση 2024: Συνεχίσαμε τον αγώνα για τις θαλάσσιες χελώνες και τους ωκεανούς

    Το 2024 σημείωσε μια ιστορική στιγμή για την προστασία των θαλασσίων χελωνών στη Μεσόγειο: επιβεβαιώθηκε η ανάκαμψη του πληθυσμού της Καρέττα στον Κόλπο της Κυπαρισσίας! Ο Κυπαρισσιάκος Κόλπος φιλοξενεί πλέον τον μεγαλύτερο αναπαραγωγικό πληθυσμό Καρέττα στη Μεσόγειο, ο οποίος παρουσιάζει σταθερή αύξηση τα τελευταία χρόνια χάρη στις συνεχείς και μακροχρόνιες προσπάθειες προστασίας των φωλιών από τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Παράλληλα, το 2024 καταγράφηκε ως το θερμότερο έτος παγκοσμίως. Παρά τον αυξημένο φόρτο εργασίας λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, ενισχύσαμε τη δέσμευσή μας στον εθελοντισμό και στον βιώσιμο τουρισμό.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    20/01/2025

    Ευχαριστούμε τους Υπεύθυνους Πεδίου του 2024, την καρδιά των Προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ

    Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, οφείλουμε μεγάλο μέρος της επιτυχίας μας στην αφοσίωση και το πάθος των Υπεύθυνων Πεδίου. Αυτά τα άτομα καθοδηγούν τους εθελοντές μας σε όλη τη διάρκεια της εργασίας τους στο πεδίο, διασφαλίζοντας ότι η αποστολή μας για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών εκτελείται με ακρίβεια, φροντίδα και ενθουσιασμό.

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!