29/07/2004

Οι κυβερνήσεις πέφτουν... μα οι πολιτικές μένουν

Μάλλον, η σωστότερη προσέγγιση θα ήταν \"η έλλειψη πολιτικής μένει\".

Και ο λόγος είναι η έλλειψη πολιτικής υποστήριξης προς το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου. Σημειωτέον, ότι πρόκειται για την πρώτη προστατευόμενη περιοχή στην Ελλάδα με Φορέα Διαχείρισης, που συστάθηκε τον Ιούλιο του 2000, μετά από πρωτοβουλία του τότε Υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Ηλία Ευθυμιόπουλου.

Δυστυχώς, η διάδοχος Υπουργός, κα Βάσω Παπανδρέου, δεν επέδειξε την ανάλογη ευαισθησία για το θέμα της Ζακύνθου, και ενώ θα πρέπει να της αποδοθούν τα εύσημα για τη δημιουργία άλλων 25 Φορέων Διαχείρισης, παραμέλησε το πρώτο δημιούργημα του ΥΠΕΧΩΔΕ, σε βαθμό που εμφανίστηκαν τρομερά οικονομικά προβλήματα.

Με την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας στο ΥΠΕΧΩΔΕ, μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, συνεχίστηκε η αδιαφορία για το μέλλον του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι, στο ΥΠΕΧΩΔΕ διαμορφώθηκε ή απλά έκανε έντονη την παρουσία της μια αποστροφή προς την ενασχόληση με αυτό το τόσο καυτό πρόβλημα. Ίσως, τα τόσα αρνητικά που έχουν γραφτεί κατά καιρούς κατά του Φορέα Διαχείρισης, που αντιμετώπισε τα μύρια όσα δεινά του Ελληνικού Δημοσίου και επωμίστηκε να βρει, στην ουσία από μόνο του, λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα, έχει διαμορφώσει στους πολιτικούς μια απόκρουση στο άκουσμα και μόνο της Ζακύνθου. Με τη δικαιολογία ότι προτεραιότητα έχουν τα Ολυμπιακά έργα, το ΥΠΕΧΩΔΕ, παρά τις κάποιες υποσχέσεις δεν έχει προχωρήσει σε καμία ενέργεια υποστήριξης του Πάρκου, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι του Πάρκου να έχουν κηρύξει επίσχεση εργασίας γιατί έχουν να πληρωθούν 10 και πλέον μήνες.

Επομένως, φέτος δεν έχουν προσληφθεί φύλακες, δεν υπάρχει έλεγχος των νόμιμων και παράνομων δραστηριοτήτων, δεν υπάρχει διαχείριση της περιοχής. Αυτό έχει δώσει το πράσινο φως σε επιτήδειους να τοποθετήσουν παράνομες ομπρέλες και ξαπλώστρες, να μη σέβονται τα μέτρα στη θάλασσα, να υποβαθμίζουν τις παραλίες και να βιαιοπραγούν κατά μελών του Συλλόγου μας, που παρά τις αντίξοες συνθήκες συνεχίζει το έργο της προστασίας της αναπαραγωγικής δραστηριότητας και ενημέρωσης του κοινού. Μάλιστα κάποιοι μιλούν ανοιχτά και για πλήρη διάλυση του Πάρκου, ώστε να χτίσουν σε ό,τι πράσινο έχει μείνει στον Κόλπο του Λαγανά. Η κατάσταση αυτή έχει εκθέσει για μια ακόμη φορά τη χώρα μας διεθνώς.

Έχοντας περάσει από καλές και κακές φάσεις το ΕΘΠΖ, θέλουμε να πιστεύουμε ότι η σημερινή δεινή κατάσταση δεν είναι άλλο από μία μικρή, δυσάρεστη παρένθεση και σύντομα το ΥΠΕΧΩΔΕ θα αναλάβει τις ευθύνες του. Εμείς, θα συνεχίσουμε την πίεσή μας ώστε η παρένθεση αυτή να κλείσει το συντομότερο δυνατό.

Δημήτριος Δημόπουλος Διευθυντής

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/09/2023

  Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2023: Υπάρχουν ξενοδοχεία φιλικά προς τις θαλάσσιες χελώνες στη βόρεια Κρήτη;

  Γιατί είναι σημαντικός ο τουρισμός για τις θαλάσσιες χελώνες;

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/09/2023

  Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!