Οι κυβερνήσεις πέφτουν... μα οι πολιτικές μένουν
Μάλλον, η σωστότερη προσέγγιση θα ήταν \"η έλλειψη πολιτικής μένει\".
Και ο λόγος είναι η έλλειψη πολιτικής υποστήριξης προς το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου. Σημειωτέον, ότι πρόκειται για την πρώτη προστατευόμενη περιοχή στην Ελλάδα με Φορέα Διαχείρισης, που συστάθηκε τον Ιούλιο του 2000, μετά από πρωτοβουλία του τότε Υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Ηλία Ευθυμιόπουλου.
Δυστυχώς, η διάδοχος Υπουργός, κα Βάσω Παπανδρέου, δεν επέδειξε την ανάλογη ευαισθησία για το θέμα της Ζακύνθου, και ενώ θα πρέπει να της αποδοθούν τα εύσημα για τη δημιουργία άλλων 25 Φορέων Διαχείρισης, παραμέλησε το πρώτο δημιούργημα του ΥΠΕΧΩΔΕ, σε βαθμό που εμφανίστηκαν τρομερά οικονομικά προβλήματα.
Με την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας στο ΥΠΕΧΩΔΕ, μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, συνεχίστηκε η αδιαφορία για το μέλλον του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι, στο ΥΠΕΧΩΔΕ διαμορφώθηκε ή απλά έκανε έντονη την παρουσία της μια αποστροφή προς την ενασχόληση με αυτό το τόσο καυτό πρόβλημα. Ίσως, τα τόσα αρνητικά που έχουν γραφτεί κατά καιρούς κατά του Φορέα Διαχείρισης, που αντιμετώπισε τα μύρια όσα δεινά του Ελληνικού Δημοσίου και επωμίστηκε να βρει, στην ουσία από μόνο του, λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα, έχει διαμορφώσει στους πολιτικούς μια απόκρουση στο άκουσμα και μόνο της Ζακύνθου. Με τη δικαιολογία ότι προτεραιότητα έχουν τα Ολυμπιακά έργα, το ΥΠΕΧΩΔΕ, παρά τις κάποιες υποσχέσεις δεν έχει προχωρήσει σε καμία ενέργεια υποστήριξης του Πάρκου, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι του Πάρκου να έχουν κηρύξει επίσχεση εργασίας γιατί έχουν να πληρωθούν 10 και πλέον μήνες.
Επομένως, φέτος δεν έχουν προσληφθεί φύλακες, δεν υπάρχει έλεγχος των νόμιμων και παράνομων δραστηριοτήτων, δεν υπάρχει διαχείριση της περιοχής. Αυτό έχει δώσει το πράσινο φως σε επιτήδειους να τοποθετήσουν παράνομες ομπρέλες και ξαπλώστρες, να μη σέβονται τα μέτρα στη θάλασσα, να υποβαθμίζουν τις παραλίες και να βιαιοπραγούν κατά μελών του Συλλόγου μας, που παρά τις αντίξοες συνθήκες συνεχίζει το έργο της προστασίας της αναπαραγωγικής δραστηριότητας και ενημέρωσης του κοινού. Μάλιστα κάποιοι μιλούν ανοιχτά και για πλήρη διάλυση του Πάρκου, ώστε να χτίσουν σε ό,τι πράσινο έχει μείνει στον Κόλπο του Λαγανά. Η κατάσταση αυτή έχει εκθέσει για μια ακόμη φορά τη χώρα μας διεθνώς.
Έχοντας περάσει από καλές και κακές φάσεις το ΕΘΠΖ, θέλουμε να πιστεύουμε ότι η σημερινή δεινή κατάσταση δεν είναι άλλο από μία μικρή, δυσάρεστη παρένθεση και σύντομα το ΥΠΕΧΩΔΕ θα αναλάβει τις ευθύνες του. Εμείς, θα συνεχίσουμε την πίεσή μας ώστε η παρένθεση αυτή να κλείσει το συντομότερο δυνατό.
Δημήτριος Δημόπουλος Διευθυντής
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/07/2025
Ανακαλύψτε τη μυστική φύση της Κρήτης: Περίπατος στην παραλία της θαλάσσιας χελώνας με τον ΑΡΧΕΛΩΝ
Ζήστε μια μοναδική οικοτουριστική εμπειρία στην Κρήτη, συμμετέχοντας στους περιπάτους του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα, που ξεκινούν στις 15 Μαΐου στα Χανιά και το Ρέθυμνο. Κάνε κράτηση στην ιστοσελίδα μας!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/05/2025
Θέση Βοηθού για το προγράμμα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025 στη Ζάκυνθο
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/04/2025
Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2025: Η μεγάλη περιπέτεια του Τρίτωνα!
Σημειώστε την ημερομηνία: Το Σάββατο 24 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη θάλασσα, με οδηγό τη θαλάσσια χελώνα.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/04/2025
Είσαι άνω των 50; Οι θαλάσσιες χελώνες σε χρειάζονται!
Αν είσαι 50 ετών ή και άνω και θέλεις να ζήσεις μια μοναδική εμπειρία προσφοράς, σε προσκαλούμε θερμά να γίνεις μέλος της οικογένειας του ΑΡΧΕΛΩΝ. Προστάτεψε τις θαλάσσιες χελώνες, γνώρισε ανθρώπους με κοινές ιδέες και ανακάλυψε την ομορφιά της φύσης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/04/2025
Δεκαετίες προστασίας αποδίδουν καρπούς: Σημάδια ανάκαμψης για τις θαλάσσιες χελώνες παγκοσμίως
Πρώτη παγκόσμια μελέτη μετα από μία δεκαετία, φέρνει ενθαρρυντικά νέα για τη διατήρηση των θαλάσσιων χελωνών: περισσότεροι από τους μισούς πληθυσμούς τους στον κόσμο δείχνουν σημάδια ανάκαμψης. Ανάμεσα στους συγγραφείς είναι η Δρ Αλίκη Παναγοπούλου του ΑΡΧΕΛΩΝ που αναδεικνύει το μακροχρόνιο έργο του Συλλόγου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/04/2025
Ειδική προσφορά συμμετοχής δύο εβδομάδων στις παραλίες ωοτοκίας γιατί σας χρειαζόμαστε τον Μάιο και τον Ιούνιο!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/04/2025
Νέα Μελέτη για τα Μικροπλαστικά στις Παραλίες Ωοτοκίας των Θαλάσσιων Χελωνών
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχε σε μια πρόσφατη παγκόσμια μελέτη η οποία αποκάλυψε ανησυχητικά επίπεδα μόλυνσης από μικροπλαστικά σε παραλίες ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών σε όλο τον κόσμο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/04/2025
22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν την ανάκληση των αδειών για τους 15 Αιολικούς Σταθμούς στα Ακαρνανικά Όρη
Κοινή επιστολή προς τις υπηρεσίες και φορείς που έχουν εμπλακεί στην αδειοδότηση των 15 Αιολικών Σταθμών (ΑΣΠΗΕ) στα Ακαρνανικά Όρη, με το αίτημα να ανακληθούν όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί έως σήμερα, απέστειλαν 22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/04/2025
Γίνε φύλακας των θαλάσσιων χελωνών του Λακωνικού!
Η Gracie και η Claire, δύο αφοσιωμένες εθελόντριες που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Λακωνικό Κόλπο το 2024, μας μίλησαν για την εμπειρία τους.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/04/2025
Σύσκεψη φορέων, αρχών και επιχειρηματιών στο Ρέθυμνο: Η Κρήτη προετοιμάζεται για τον ερχομό των χελωνών!
Τη Δευτέρα 7 Απριλίου, βρεθήκαμε στο Ρέθυμνο για να συμμετέχουμε στη σύσκεψη της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου με θέμα τα διαχειριστικά μέτρα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα και την τήρηση τους!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ31/03/2025
Οι δορυφορικοί πομποί του ΑΡΧΕΛΩΝ στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι από τους πρώτους φορείς στην Ελλάδα που χρησιμοποίησε δορυφορικούς πομπούς στη μελέτη προστατευόμενων ειδών. Από το 2002 μέχρι σήμερα έχουμε τοποθετήσει 150 δορυφορικούς και GSM πομπούς σε θαλάσσιες χελώνες για να παρακαλουθήσουμε τα ταξίδια τους σε όλη τη Μεσόγειο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/03/2025
Βραδινή περιπολία παραλίας: Μία μοναδική εμπειρία για τους εθελοντές
Σε κάποιες ξεχωριστές παραλίες τα καθήκοντα των εθελοντών περιλαμβάνουν και νυχτερινές περιπολίες. Τις ώρες λοιπόν που η παρουσία ανθρώπων στις παραλίες ωοτοκίας απαγορεύεται για να μην ενοχληθούν οι χελώνες, οι εκπαιδευμένοι εθελοντές περπατούν για να τις συναντήσουν.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/03/2025
Εμπλουτίζοντας τη ζωή των θαλάσσιων χελωνών που έχουν διασωθεί
Μια πρόσφατη μελέτη στο Κέντρο Διάσωσης Χελωνών τονίζει τη σημασία του περιβαλλοντικού εμπλουτισμού στη βελτίωση της φυσικής και ψυχολογικής ευημερίας των θαλάσσιων χελωνών, βοηθώντας στην αποκατάστασή τους και προετοιμάζοντάς τες για επιτυχή απελευθέρωση στο φυσικό τους περιβάλλον.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/03/2025
Hμερίδα διαδικτυακών παρουσιάσεων για φοιτητές
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί φοιτητές και ενδιαφερόμενους από ΟΛΑ τα επιστημονικά πεδία να συμβάλουν στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/03/2025
Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.