21/11/2018

Ο μικρόκοσμος του ΑΡΧΕΛΩΝ που μεγαλώνει!

Φέτος συμπληρώθηκαν 35 χρόνια από την ίδρυση του ΑΡΧΕΛΩΝ. Σχεδιάζαμε να το γιορτάσουμε λίγο αργότερα αλλά ξαφνικά, κάποιοι από τους νεότερους μας θύμισαν ακριβώς την ημερομηνία των γενεθλίων. Η πρώτη ευχή έκανε την εμφάνισή της, πυροδότησε μηνύματα και αναρτήσεις και ένα πολύχρωμο σύννεφο με ευχές από πολλά μέλη και φίλους. Χρόνια μας πολλά!

o-mikrokosmos-tou-arxelwn-pou-megalwnei-zak2018_35_years.jpg

Το πρώτο καταστατικό του Συλλόγου για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας υπογράφηκε στις 20 Νοεμβρίου 1983 από 21 ανθρώπους, 5 από τους οποίους συνεχίζουν να συμμετέχουν ενεργά στο Σύλλογο. Είναι ο Δημήτρης Μαργαριτούλης, η Άννα Κρεμέζη- Μαργαριτούλη και ο Θωμάς Αράπης που μένουν στην Αθήνα, η Ευγενία Ροΐδου και ο Βαγγέλης Καρανατσίδης από τη Βόρεια Ελλάδα.

35 χρόνια λοιπόν!

Με πολύ περπάτημα, πολλές χελώνες, νύχτες στην παραλία, ωοτοκίες, γουρούνες, tags.

Με μεγάλες επιτυχίες, κινδύνους, απειλές, κάποιες αποτυχίες, καταγγελίες, ιδρώτα, αίμα, διαβήματα.

Με ταξίδια, συνέδρια, παρουσιάσεις, δεξιότητες, βραβεύσεις, συνελεύσεις, σχολεία, colouring books, περίπτερα, reports, κατασκηνώσεις, τιμολόγια.

Με σταδιοδρομίες, συνεργασίες, μελέτες, πάμπολα ειδύλλια (αλλά και γάμους), κοντραρίσματα, ακόμη και "κακίες", πτυχία, βαλίτσες (της χελώνας), ευθύμετρα, διδακτορικά.

Με μπλουζάκια, αυτοκόλλητα, data sheets, επιτραπέζια παιχνίδια, μηχανάκια, φουσκωτά, αυτοκίνητα, ακίνητο (ένα).

Με προεδρικά διατάγματα, προσφυγές, δικαστήρια, συλλήψεις (αλλά όχι καταδίκες).

Με διασώσεις, απελευθερώσεις, στρατηγικές, ψυχούλες (εθελοντών κυρίως), γλέντια, εκδρομές (retreats), ταβέρνες, και θανάτους.

Μεγαλώσαμε μαζί με τον ΑΡΧΕΛΩΝ και μαζί με μας, μεγάλωσαν πολλές χιλιάδες εθελοντών και φίλων που πέρασαν και άφησαν ένα μικρό λιθαράκι για να καταφέρουμε να φτάσουμε ως εδώ. Μεγαλώνουμε κι άλλο, με πολλές χιλιάδες εθελοντές ακόμα που θα έρθουν στα επόμενα χρόνια και θα αφήσουν το στίγμα τους.

35 χρόνια αγωνίες, αγώνες και αποτελέσματα! Πολλοί άνθρωποι με διαφορετικούς χαρακτήρες, διαφορετικούς τρόπους. Για χρόνια όμως έχουμε υπάρξει ο ένας στη ζωή του άλλου. Άνθρωποι που ήρθαμε κοντά κι άλλοι που δε γνωριζόμαστε προσωπικά καθόλου, αλλά είμαστε συνοδοιπόροι. Διαφορετικοί άνθρωποι, με έναν κοινό παρονομαστή, που βρεθήκαμε στην ίδια μεγάλη ιστορία!

Η ιστορία μας έχει αγγίξει ανεξίτηλα πολύ περισσότερους ανθρώπους από ό,τι φανταζόμαστε. Καθένας έχει την ιστορία της γνωριμίας του με το Σύλλογο! Υπάρχουν τόσες ιστορίες με χελώνες που συναντήσαμε, τις μεγάλες Καρέττα, αλλά και τις άλλες τις μικρές, τις πράσινες με την άσπρη κοιλιά.

Είναι απίθανη η ιστορία του ΑΡΧΕΛΩΝ, μοναδική. Χάρη στη θέληση, την επιμονή, την υπομονή, το κέφι, τη στάση, την αντίσταση, την επίδραση, τη συνεισφορά τόσων πολλών ανθρώπων και την καλή μας τύχη φθάσαμε μέχρι εδώ κι απ’ ότι φαίνεται ετοιμαζόμαστε να πάμε παραπέρα.

Συνεχίζουμε, σεβόμενοι ο ένας τον άλλο, με γνώση, συγκέντρωση και υπευθυνότητα. Με γνώμονα και αφετηρία τις θαλάσσιες χελώνες, αφουγκραζόμαστε όλα τα σύγχρονα κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα. Ας απαντήσει ο καθένας μας « άραγε τι θα είμασταν χωρίς τον ΑΡΧΕΛΩΝ?»

(Στο άρθρο έχουν περιληφθεί στοιχεία από κείμενα που γράφτηκαν αυθόρμητα από μέλη και εργαζόμενους του Συλλόγου για τα 35 χρόνια του ΑΡΧΕΛΩΝ)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/09/2023

  Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/06/2023

  Εκδήλωση λήξης του έργου για τις Οργανώσεις Περίθαλψης Άγριων Ζώων

  Στις 9 Ιουνίου 2023, η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς φιλοξένησε την εκδήλωση λήξης του έργου «Δίκτυο Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα».

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!