01/07/2020

Ο Επόπτης Καταγραφών Πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ μιλάει για το ρόλο του

Ο θαλάσσιος βιολόγος Gonçalo J. Lourenço είναι ο Επόπτης Kαταγραφών στα προγράμματα πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ. Γεννημένος στη Λισαβώνα, μετακόμισε στη Βρετανία το 2009. Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στην Προστασία Θαλάσσιου περιβάλλοντος και αυτή την περίοδο ζει και εργάζεται στην Ουαλία. Τον συναντήσαμε στη Ζάκυνθο, όπου για λίγες εβδομάδες του φετινού καλοκαιριού- του καλοκαιριού του COVID-19 – αποτελεί μέλος της ομάδας πεδίου και είναι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό. Διαβάστε την ιστορία του με τις θαλάσσιες χελώνες και την σημερινή σχέση του με τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

Η πρόταση να γίνω Επόπτης Καταγραφών μου έγινε το Φεβρουάριο του 2016 και αυτή παραμένει μέχρι και σήμερα η σχέση μου με το Σύλλογο. Είναι μία θέση χωρίς χρηματική αμοιβή, που την κάνω με όλη μου την καρδιά γιατί είμαι μέλος της οικογένειας του ΑΡΧΕΛΩΝ. Συνεργάζομαι με ανθρώπους που εκτιμώ, συνεισφέροντας στο έργο εκατοντάδων εθελοντών που συλλέγουν τα στοιχεία στις παραλίες κάθε χρόνο, με σκοπό την προστασία του κοινού μας περιβάλλοντος.

Με την έναρξη των καθηκόντων μου ως Επόπτης Καταγραφών Πεδίου πέρασα όλη την περίοδο αναπαραγωγής του 2016 στα καλοκαιρινά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Ελλάδα. Διατηρώντας σαν βάση μου τη Ζάκυνθο, επισκέφθηκα και παρέμεινα για μεγάλες χρονικές περιόδους σε όλα τα βασικά προγράμματα, και αυτό ήταν μία εμπειρία που με ενθουσίασε. Ο Λακωνικός κόλπος, ο Κυπαρισσιακός κόλπος και η Κορώνη στην Πελοπόννησο είναι όλα μέρη μοναδικά και το καθένα αντιμετωπίζει διαφορετικές προκλήσεις σε σχέση με τις χελώνες. Φυσικά έπρεπε να γνωρίσω και τις παραλίες και τους αντίστοιχους τομείς στην Κρήτη. Οι επισκέψεις μου στο Ρέθυμνο, τα Χανιά και τη Μεσσαρά είναι πάντοτε πολύ εποικοδομητικές.

Ένα μεγάλο μέρος του ρόλου μου από το 2016 είναι η εκπαίδευση των Υπεύθυνων Καταγραφής πεδίου, στην παραλία αλλά και στο γραφείο. Υπάρχουν συνολικά 13 Υπεύθυνοι Καταγραφής στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Ελλάδα κάθε χρόνο, που υποβάλλουν τις βάσεις δεδομένων τους ανά 15θήμερο. Η δουλειά μου είναι να εκτελώ ελέγχους ποιότητας για να είναι βέβαιο ότι τα πρωτόκολλα εφαρμόζονται σωστά. Ακολούθως, στέλνω πίσω στις ομάδες τα σχόλιά μου για τις βάσεις δεδομένων που υπέβαλαν και διοργανώνω νέα εκπαιδευτική συνεδρία, εφόσον κρίνω ότι χρειάζεται. Οι τελικοί έλεγχοι ποιότητας εφαρμόζονται στις βάσεις δεδομένων στο τέλος κάθε αναπαραγωγικής περιόδου και πιθανά σφάλματα συζητιούνται και, αν χρειάζεται, διορθώνονται. Μέχρι οι έλεγχοι ποιότητας να έχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα, τα στοιχεία αναπαραγωγής θεωρούνται «προκαταρκτικά».

Προχθές, ανάμεσα στα καθημερινά τους καθήκοντα, ο Gonçalo και η Νικολέττα Σιδηροπούλου, η Υπεύθυνη Προγράμματος Ζακύνθου του ΑΡΧΕΛΩΝ, κι αυτή θαλάσσια βιολόγος, βρήκαν το χρόνο να συζητήσουν με την υπόλοιπη ομάδα μία σφαιρική παρουσίαση για την καταγραφή όλων των τύπων ιχνών από θαλάσσιες χελώνες. «Είναι πάντα χρήσιμο να ελέγχουμε και να ανανεώνουμε το εκπαιδευτικό μας υλικό. Είμαστε βέβαιοι ότι ο ΑΡΧΕΛΩΝ θα συνεχίζει να καλωσορίζει νέους ανθρώπους στα προγράμματά του και τα επόμενα χρόνια» είπε ο Gonçalo. «Νέοι άνθρωποι θα πρέπει να έρχονται στα προγράμματά μας, εφόσον καταφέρνουμε να κρατάμε τον COVID-19 μακριά» πρόσθεσε χαμογελώντας η Νικολέττα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/06/2024

  Λιμένι Μάνης - ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις ταΐζουμε!

  Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και το Λιμεναρχείο ζήτησαν τη συνδρομή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ενημέρωση των λουόμενων στην περιοχή Λιμένι της Μάνης, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν ήδη καταγράψει φέτος 12 περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/06/2024

  30 Χρόνια Ελπίδας: Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ γιορτάζει την Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών

  Κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα υπέροχα πλάσματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  13/06/2024

  Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά και νέους: Καλωσορίζουμε τα χελωνάκια του 2024 στις παραλίες!

  Νερομπογιές, μαρκαδόροι, κολλάζ, υπολογιστής, κινητό; Όλα είναι χρήσιμα. Χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου για να φτιάξεις μία αφίσα μεγέθους Α3 ή Α4 που θα ενημερώνει ότι σε λίγο εκκολάπτονται τα χελωνάκια του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/05/2024

  Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

  Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/05/2024

  Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

  Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

  Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

  Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/04/2024

  Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

  Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/04/2024

  «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!