Ο Επόπτης Καταγραφών Πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ μιλάει για το ρόλο του
Ο θαλάσσιος βιολόγος Gonçalo J. Lourenço είναι ο Επόπτης Kαταγραφών στα προγράμματα πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ. Γεννημένος στη Λισαβώνα, μετακόμισε στη Βρετανία το 2009. Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στην Προστασία Θαλάσσιου περιβάλλοντος και αυτή την περίοδο ζει και εργάζεται στην Ουαλία. Τον συναντήσαμε στη Ζάκυνθο, όπου για λίγες εβδομάδες του φετινού καλοκαιριού- του καλοκαιριού του COVID-19 – αποτελεί μέλος της ομάδας πεδίου και είναι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό. Διαβάστε την ιστορία του με τις θαλάσσιες χελώνες και την σημερινή σχέση του με τον ΑΡΧΕΛΩΝ.
Η πρόταση να γίνω Επόπτης Καταγραφών μου έγινε το Φεβρουάριο του 2016 και αυτή παραμένει μέχρι και σήμερα η σχέση μου με το Σύλλογο. Είναι μία θέση χωρίς χρηματική αμοιβή, που την κάνω με όλη μου την καρδιά γιατί είμαι μέλος της οικογένειας του ΑΡΧΕΛΩΝ. Συνεργάζομαι με ανθρώπους που εκτιμώ, συνεισφέροντας στο έργο εκατοντάδων εθελοντών που συλλέγουν τα στοιχεία στις παραλίες κάθε χρόνο, με σκοπό την προστασία του κοινού μας περιβάλλοντος.
Με την έναρξη των καθηκόντων μου ως Επόπτης Καταγραφών Πεδίου πέρασα όλη την περίοδο αναπαραγωγής του 2016 στα καλοκαιρινά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Ελλάδα. Διατηρώντας σαν βάση μου τη Ζάκυνθο, επισκέφθηκα και παρέμεινα για μεγάλες χρονικές περιόδους σε όλα τα βασικά προγράμματα, και αυτό ήταν μία εμπειρία που με ενθουσίασε. Ο Λακωνικός κόλπος, ο Κυπαρισσιακός κόλπος και η Κορώνη στην Πελοπόννησο είναι όλα μέρη μοναδικά και το καθένα αντιμετωπίζει διαφορετικές προκλήσεις σε σχέση με τις χελώνες. Φυσικά έπρεπε να γνωρίσω και τις παραλίες και τους αντίστοιχους τομείς στην Κρήτη. Οι επισκέψεις μου στο Ρέθυμνο, τα Χανιά και τη Μεσσαρά είναι πάντοτε πολύ εποικοδομητικές.
Ένα μεγάλο μέρος του ρόλου μου από το 2016 είναι η εκπαίδευση των Υπεύθυνων Καταγραφής πεδίου, στην παραλία αλλά και στο γραφείο. Υπάρχουν συνολικά 13 Υπεύθυνοι Καταγραφής στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Ελλάδα κάθε χρόνο, που υποβάλλουν τις βάσεις δεδομένων τους ανά 15θήμερο. Η δουλειά μου είναι να εκτελώ ελέγχους ποιότητας για να είναι βέβαιο ότι τα πρωτόκολλα εφαρμόζονται σωστά. Ακολούθως, στέλνω πίσω στις ομάδες τα σχόλιά μου για τις βάσεις δεδομένων που υπέβαλαν και διοργανώνω νέα εκπαιδευτική συνεδρία, εφόσον κρίνω ότι χρειάζεται. Οι τελικοί έλεγχοι ποιότητας εφαρμόζονται στις βάσεις δεδομένων στο τέλος κάθε αναπαραγωγικής περιόδου και πιθανά σφάλματα συζητιούνται και, αν χρειάζεται, διορθώνονται. Μέχρι οι έλεγχοι ποιότητας να έχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα, τα στοιχεία αναπαραγωγής θεωρούνται «προκαταρκτικά».
Προχθές, ανάμεσα στα καθημερινά τους καθήκοντα, ο Gonçalo και η Νικολέττα Σιδηροπούλου, η Υπεύθυνη Προγράμματος Ζακύνθου του ΑΡΧΕΛΩΝ, κι αυτή θαλάσσια βιολόγος, βρήκαν το χρόνο να συζητήσουν με την υπόλοιπη ομάδα μία σφαιρική παρουσίαση για την καταγραφή όλων των τύπων ιχνών από θαλάσσιες χελώνες. «Είναι πάντα χρήσιμο να ελέγχουμε και να ανανεώνουμε το εκπαιδευτικό μας υλικό. Είμαστε βέβαιοι ότι ο ΑΡΧΕΛΩΝ θα συνεχίζει να καλωσορίζει νέους ανθρώπους στα προγράμματά του και τα επόμενα χρόνια» είπε ο Gonçalo. «Νέοι άνθρωποι θα πρέπει να έρχονται στα προγράμματά μας, εφόσον καταφέρνουμε να κρατάμε τον COVID-19 μακριά» πρόσθεσε χαμογελώντας η Νικολέττα.
Σημαντικές αποφάσεις για τις προφυλάξεις ως προς τον COVID-19 στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ- Ιούλιος 2020
Το ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΧΕΛΩΝΩΝ «σώθηκε» κατά τη διάρκεια της πανδημίας από τη Nele Joachim, εθελοντρια από το European Solidarity Corps
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/04/2025
Ειδική προσφορά συμμετοχής δύο εβδομάδων στις παραλίες ωοτοκίας γιατί σας χρειαζόμαστε τον Μάιο και τον Ιούνιο!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/04/2025
Νέα Μελέτη για τα Μικροπλαστικά στις Παραλίες Ωοτοκίας των Θαλάσσιων Χελωνών
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχε σε μια πρόσφατη παγκόσμια μελέτη η οποία αποκάλυψε ανησυχητικά επίπεδα μόλυνσης από μικροπλαστικά σε παραλίες ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών σε όλο τον κόσμο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/04/2025
22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν την ανάκληση των αδειών για τους 15 Αιολικούς Σταθμούς στα Ακαρνανικά Όρη
Κοινή επιστολή προς τις υπηρεσίες και φορείς που έχουν εμπλακεί στην αδειοδότηση των 15 Αιολικών Σταθμών (ΑΣΠΗΕ) στα Ακαρνανικά Όρη, με το αίτημα να ανακληθούν όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί έως σήμερα, απέστειλαν 22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/04/2025
Γίνε φύλακας των θαλάσσιων χελωνών του Λακωνικού!
Η Gracie και η Claire, δύο αφοσιωμένες εθελόντριες που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Λακωνικό Κόλπο το 2024, μας μίλησαν για την εμπειρία τους.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/04/2025
Σύσκεψη φορέων, αρχών και επιχειρηματιών στο Ρέθυμνο: Η Κρήτη προετοιμάζεται για τον ερχομό των χελωνών!
Τη Δευτέρα 7 Απριλίου, βρεθήκαμε στο Ρέθυμνο για να συμμετέχουμε στη σύσκεψη της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου με θέμα τα διαχειριστικά μέτρα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα και την τήρηση τους!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ31/03/2025
Οι δορυφορικοί πομποί του ΑΡΧΕΛΩΝ στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι από τους πρώτους φορείς στην Ελλάδα που χρησιμοποίησε δορυφορικούς πομπούς στη μελέτη προστατευόμενων ειδών. Από το 2002 μέχρι σήμερα έχουμε τοποθετήσει 150 δορυφορικούς και GSM πομπούς σε θαλάσσιες χελώνες για να παρακαλουθήσουμε τα ταξίδια τους σε όλη τη Μεσόγειο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/03/2025
Βραδινή περιπολία παραλίας: Μία μοναδική εμπειρία για τους εθελοντές
Σε κάποιες ξεχωριστές παραλίες τα καθήκοντα των εθελοντών περιλαμβάνουν και νυχτερινές περιπολίες. Τις ώρες λοιπόν που η παρουσία ανθρώπων στις παραλίες ωοτοκίας απαγορεύεται για να μην ενοχληθούν οι χελώνες, οι εκπαιδευμένοι εθελοντές περπατούν για να τις συναντήσουν.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/03/2025
Εμπλουτίζοντας τη ζωή των θαλάσσιων χελωνών που έχουν διασωθεί
Μια πρόσφατη μελέτη στο Κέντρο Διάσωσης Χελωνών τονίζει τη σημασία του περιβαλλοντικού εμπλουτισμού στη βελτίωση της φυσικής και ψυχολογικής ευημερίας των θαλάσσιων χελωνών, βοηθώντας στην αποκατάστασή τους και προετοιμάζοντάς τες για επιτυχή απελευθέρωση στο φυσικό τους περιβάλλον.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/03/2025
Hμερίδα διαδικτυακών παρουσιάσεων για φοιτητές
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί φοιτητές και ενδιαφερόμενους από ΟΛΑ τα επιστημονικά πεδία να συμβάλουν στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/03/2025
Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/03/2025
Ποδηλατόδρομος στην παραλία ωοτοκίας Νικοπόλεως Πρεβέζης: Αντιδράσεις για τις επιπτώσεις
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/03/2025
Kοινό ΔΤ: Μπουλντόζες και οικοδομικές επεμβάσεις στο Μαραθωνήσι απειλούν την καρδιά του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/02/2025
Το Δίκτυο Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Ζωής χαιρετίζει την πρόοδο στην αδειοδότηση των Κέντρων Περίθαλψης και ζητά την απρόσκοπτη λειτουργία της Επιτροπής Αδειοδότησής τους
Κοινό Δελτίο Τύπου του Δικτύου Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Πανίδας στην Ελλάδα
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/02/2025
Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου
Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/02/2025
Aπό το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Αίγυπτο
Στο φως της ελληνικής δημοσιότητας, αυτή τη φορά στις διεθνείς ειδήσεις, βρέθηκε μία θαλάσσια χελώνα που γνωρίσαμε από το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η μαρκαρισμένη χελώνα βρέθηκε εξαντλημένη και τραυματισμένη, μετά από τις πρόσφατες έντονες θαλασσοταραχές, σε παραλία της Αιγύπτου και η σχετική ανακοίνωση από το Αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων μας επιβεβαιώνει την ανάγκη για συνεχή προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στη μεσόγειο.