01/07/2020

Ο Επόπτης Καταγραφών Πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ μιλάει για το ρόλο του

Ο θαλάσσιος βιολόγος Gonçalo J. Lourenço είναι ο Επόπτης Kαταγραφών στα προγράμματα πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ. Γεννημένος στη Λισαβώνα, μετακόμισε στη Βρετανία το 2009. Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στην Προστασία Θαλάσσιου περιβάλλοντος και αυτή την περίοδο ζει και εργάζεται στην Ουαλία. Τον συναντήσαμε στη Ζάκυνθο, όπου για λίγες εβδομάδες του φετινού καλοκαιριού- του καλοκαιριού του COVID-19 – αποτελεί μέλος της ομάδας πεδίου και είναι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό. Διαβάστε την ιστορία του με τις θαλάσσιες χελώνες και την σημερινή σχέση του με τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

Η πρόταση να γίνω Επόπτης Καταγραφών μου έγινε το Φεβρουάριο του 2016 και αυτή παραμένει μέχρι και σήμερα η σχέση μου με το Σύλλογο. Είναι μία θέση χωρίς χρηματική αμοιβή, που την κάνω με όλη μου την καρδιά γιατί είμαι μέλος της οικογένειας του ΑΡΧΕΛΩΝ. Συνεργάζομαι με ανθρώπους που εκτιμώ, συνεισφέροντας στο έργο εκατοντάδων εθελοντών που συλλέγουν τα στοιχεία στις παραλίες κάθε χρόνο, με σκοπό την προστασία του κοινού μας περιβάλλοντος.

Με την έναρξη των καθηκόντων μου ως Επόπτης Καταγραφών Πεδίου πέρασα όλη την περίοδο αναπαραγωγής του 2016 στα καλοκαιρινά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Ελλάδα. Διατηρώντας σαν βάση μου τη Ζάκυνθο, επισκέφθηκα και παρέμεινα για μεγάλες χρονικές περιόδους σε όλα τα βασικά προγράμματα, και αυτό ήταν μία εμπειρία που με ενθουσίασε. Ο Λακωνικός κόλπος, ο Κυπαρισσιακός κόλπος και η Κορώνη στην Πελοπόννησο είναι όλα μέρη μοναδικά και το καθένα αντιμετωπίζει διαφορετικές προκλήσεις σε σχέση με τις χελώνες. Φυσικά έπρεπε να γνωρίσω και τις παραλίες και τους αντίστοιχους τομείς στην Κρήτη. Οι επισκέψεις μου στο Ρέθυμνο, τα Χανιά και τη Μεσσαρά είναι πάντοτε πολύ εποικοδομητικές.

Ένα μεγάλο μέρος του ρόλου μου από το 2016 είναι η εκπαίδευση των Υπεύθυνων Καταγραφής πεδίου, στην παραλία αλλά και στο γραφείο. Υπάρχουν συνολικά 13 Υπεύθυνοι Καταγραφής στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Ελλάδα κάθε χρόνο, που υποβάλλουν τις βάσεις δεδομένων τους ανά 15θήμερο. Η δουλειά μου είναι να εκτελώ ελέγχους ποιότητας για να είναι βέβαιο ότι τα πρωτόκολλα εφαρμόζονται σωστά. Ακολούθως, στέλνω πίσω στις ομάδες τα σχόλιά μου για τις βάσεις δεδομένων που υπέβαλαν και διοργανώνω νέα εκπαιδευτική συνεδρία, εφόσον κρίνω ότι χρειάζεται. Οι τελικοί έλεγχοι ποιότητας εφαρμόζονται στις βάσεις δεδομένων στο τέλος κάθε αναπαραγωγικής περιόδου και πιθανά σφάλματα συζητιούνται και, αν χρειάζεται, διορθώνονται. Μέχρι οι έλεγχοι ποιότητας να έχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα, τα στοιχεία αναπαραγωγής θεωρούνται «προκαταρκτικά».

Προχθές, ανάμεσα στα καθημερινά τους καθήκοντα, ο Gonçalo και η Νικολέττα Σιδηροπούλου, η Υπεύθυνη Προγράμματος Ζακύνθου του ΑΡΧΕΛΩΝ, κι αυτή θαλάσσια βιολόγος, βρήκαν το χρόνο να συζητήσουν με την υπόλοιπη ομάδα μία σφαιρική παρουσίαση για την καταγραφή όλων των τύπων ιχνών από θαλάσσιες χελώνες. «Είναι πάντα χρήσιμο να ελέγχουμε και να ανανεώνουμε το εκπαιδευτικό μας υλικό. Είμαστε βέβαιοι ότι ο ΑΡΧΕΛΩΝ θα συνεχίζει να καλωσορίζει νέους ανθρώπους στα προγράμματά του και τα επόμενα χρόνια» είπε ο Gonçalo. «Νέοι άνθρωποι θα πρέπει να έρχονται στα προγράμματά μας, εφόσον καταφέρνουμε να κρατάμε τον COVID-19 μακριά» πρόσθεσε χαμογελώντας η Νικολέττα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/09/2023

  Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/06/2023

  Εκδήλωση λήξης του έργου για τις Οργανώσεις Περίθαλψης Άγριων Ζώων

  Στις 9 Ιουνίου 2023, η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς φιλοξένησε την εκδήλωση λήξης του έργου «Δίκτυο Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα».

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!