Μπορούμε να ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ!
28/05/2020

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συναντά την Καρέττα με ειδικά μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό

Τις ολιγομελείς ομάδες του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Ζάκυνθο και τον νότιο Κυπαρισσιακό αποτελούν αυτή την περίοδο «χελωνάδες» που μετράνε αρκετά χρόνια σπουδών και εμπειρίας. Με τη βοήθειά τους ξεπερνούνται οι επιπτώσεις των ταξιδιωτικών περιορισμών από το εξωτερικό λόγω κορωνοϊού και της αναγκαστικής ακύρωσης συμμετοχών αρκετών εθελοντών. Τα μέλη των αρχικών ομάδων θα πλαισιωθούν σταδιακά από περισσότερους ερευνητές/ εθελοντές, λαμβάνοντας πάντα μέτρα για την προστασία τους από τον COVID19 στους χώρους διαμονής και δραστηριότητάς τους. Διατηρούμε τις ενδεδειγμένες αποστάσεις, λαμβάνουμε ιδιαίτερα μέτρα υγιεινής, χρησιμοποιούμε ειδικούς κάδους απορριμμάτων.

Καθώς προχωράει η περίοδος ωοτοκίας, θυμίζουμε ότι στις δύο αυτές περιοχές έχουν θεσπιστεί από την Πολιτεία μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, ώστε να διατηρηθεί κατά το δυνατόν ακέραια η φύση στην παράκτια ζώνη πίσω από τις παραλίες ωοτοκίας των χελωνών, Το 1999 δημιουργήθηκε το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου και το 2018 η Περιοχή Προστασίας της Φύσης Κυπαρισσιακού Κόλπου. Επίσης έχουν τεθεί σε ισχύ προβλέψεις για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών κατά την παραχώρηση αιγιαλού για όλες τις παραλίες ωοτοκίας στην Ελλάδα.

Αν και παραμένουμε σε επιφυλακή, ίσως φέτος έχουμε μια χρονιά διαφορετική από τις προηγούμενες: με περισσότερο χώρο και ησυχία για τις χελώνες στην παραλία το βράδυ χωρίς ξαπλώστρες, χωρίς συγκρούσεις χελωνών με ταχύπλοα, με λιγότερα ή και καθόλου φώτα και λιγότερα αποπροσανατολισμένα χελωνάκια. Δεν θέλουμε να βρούμε σκουπίδια και αποτσίγαρα στην παραλία και τροχοφόρα να κινούνται στην αμμουδιά. Θα επιδιώξουμε όπως κάθε χρόνο καλή συνεργασία με τους ξενοδόχους, τους υπόλοιπους επιχειρηματίες και τις αρμόδιες αρχές και φορείς, ώστε να εφαρμοστούν τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και τα μέτρα εναντίον της εξάπλωσης του COVID19! Θα μπορούσε ίσως να βρεθεί μια καινούργια στάση ως προς την περιβαλλοντική βιωσιμότητα του τουρισμού.

Όπως σε όλα τα είδη, έτσι και για τις θαλάσσιες χελώνες, το μέλλον εξαρτάται πάντα και από την επιτυχία της αναπαραγωγής του. Αυτό καταγράφουν οι ομάδες του ΑΡΧΕΛΩΝ. Από τα χελωνάκια που θα εκκολαφθούν και θα φτάσουν σώα στη θάλασσα, ένα πολύ μικρό ποσοστό, λιγότερο από 1:1000, θα φθάσει στην ενηλικίωση και αν είναι θηλυκό, θα επιστρέψει μετά από 15-20 χρόνια να αφήσει τα αυγά του στην περιοχή που γεννήθηκε!

«Μπορούμε να ζήσουμε μαζί», άνθρωποι και χελώνες, είναι το κεντρικό μήνυμα του ΑΡΧΕΛΩΝ εδώ και 37 χρόνια και παραμένει επίκαιρο. Θυμίζουμε ότι η υποβολή αίτησης για εθελοντική συμμετοχή στις δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ γίνεται on line από το www.archelon.gr!

Φωτογραφίες

1. Πρωινή παρατήρηση στον κόλπο του Λαγανά Ζακύνθου, της Γαλήνης Σαμλίδου

2. Η παραλία στο Βουνάκι Κυπαρισσίας, του Γιάννη Χαλκιά

Περισσότερες πληροφορίες

Πρόγραμμα ΑΡΧΕΛΩΝ Ζακύνθου : Νικολέτα Σιδηροπούλου, τηλ. 6982766371

Πρόγραμμα ΑΡΧΕΛΩΝ Δυτικής Πελοποννήσου : Γιάννης Χαλκιάς , τηλ. 6932285817

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    15/07/2026

    Ένας σπάνιος γίγαντας στις ελληνικές θάλασσες: Τι αποκαλύπτει η νέα δημοσίευση του ΑΡΧΕΛΩΝ για τη Δερματοχελώνα

    Μια νέα επιστημονική δημοσίευση του ΑΡΧΕΛΩΝ, συγκεντρώνει και αναλύει για πρώτη φορά όλες τις διαθέσιμες καταγραφές της Δερματοχελώνας στις ελληνικές θάλασσες.

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/07/2026

    Δράσεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης για τη θαλάσσια χελώνα στην Κέρκυρα

    Σειρά δράσεων περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα, με στόχο να φέρει κατοίκους και επισκέπτες πιο κοντά στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας.

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    08/07/2026

    Η προστασία της Καρέττα συμβάλλει στη διατήρηση της ισορροπίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων

    Οι πρόσφατες αναφορές και η μεγάλη δημοσιότητα που έλαβε ο λαγοκέφαλος (Lagocephalus sceleratus) στην Ελλάδα έφεραν ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της εξάπλωσης αυτού του χωροκατακτητικού είδους στη Μεσόγειο.

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    05/07/2026

    Πόσο προστατευμένο είναι τελικά το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου;

    Δύο περιπτώσεις παραβίασης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στη Ζάκυνθο που έχουν μείνει χωρίς κυρώσεις.

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/06/2026

    Νέο Πρόγραμμα Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας Καρέττα στην Κέρκυρα

    Στρατηγική σύμπραξη του ΑΡΧΕΛΩΝ με το Ionian Environment Foundation και τον ξενοδοχειακό όμιλο Mar-Bella Collection για τη θωράκιση των παραλιών ωοτοκίας της Κέρκυρας.

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    26/06/2026

    ΑΡΧΕΛΩΝ & TUI Turtle Aid Greece: 3 χρόνια επιτυχημένης δράσης στην Κρήτη

    Με την ολοκλήρωση του έργου «TUI Turtle Aid Greece», ο ΑΡΧΕΛΩΝ παρουσιάζει τα εντυπωσιακά αποτελέσματα στην προστασία των φωλιών, την εκπαίδευση ξενοδοχο-ϋπαλλήλων και την ενημέρωση 66.000 τουριστών.

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/06/2026

    H αποτελεσματική προστασία της Caretta caretta περνάει μέσα από τις παραλίες ωοτοκίας

    Έκθεση αξιολόγησης των παραλιών ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών δείχνει ότι η πλειονότητα των περιοχών αυτών δέχεται έντονες πιέσεις

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    22/06/2026

    Γιατί στεκόμαστε στο πλευρό όσων αντιδρούν για τις αμμοληψίες από το Ακρωτήρι Επανομής

    Κρίσιμα ερωτήματα προκύπτουν σχετικά με τις επιπτώσεις της αμμοληψίας από το Ακρωτήρι Επανομής για την κατασκευή της 6ης Προβλήτας του Λιμένα Θεσσαλονίκης.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    22/06/2026

    Αποχαιρετώντας τη Μόνα Χαλίλ

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    19/06/2026

    «Ταξίδι» στον κόσμο της θαλάσσιας μεγαπανίδας: Νέα φωτογραφική έκθεση στον Περιβαλλοντικό Σταθμό του Αγιαννάκη

    Η νέα Φωτογραφική Έκθεση LIFE MareNatura είναι ανοιχτή για το κοινό κάθε Σάββατο 18:00 - 21:00 στον Αγιαννάκη Μεσσηνίας.

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/06/2026

    Νέα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι οι θαλάσσιες χελώνες ακολουθούν πολύ πιο πολύπλοκες στρατηγικές μετανάστευσης

    Η Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας είναι μια ευκαιρία να γιορτάσουμε τις επιτυχίες μας αλλά και να θυμηθούμε γιατί συνεχίζουμε να ερευνούμε και να προστατεύουμε αυτά τα αρχαία ταξιδιάρικα πλάσματα.

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/06/2026

    Συντονισμένη δράση σε Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών απέναντι στην κλιματική κρίση

    Σήμερα, 16 Ιουνίου, ο κόσμος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας. Στη Μεσόγειο, όμως, η φετινή ημέρα αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς η κλιματική κρίση μεταβάλλει ολοένα και περισσότερο τις παράκτιες περιοχές και τους βιότοπους ωοτοκίας.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    15/06/2026

    Γιορτή της Χελώνας: «Βουτήξαμε» σε Βαθιά Νερά στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ!

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    09/06/2026

    Μικροί και μεγάλοι γιόρτασαν "σαν χελωνάδες" την ημέρα Περιβάλλοντος

    Την Παρσκευή 5 Ιουνίου, η ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Ρέθυμνο συμμετείχε σε μια ξεχωριστή εκδήλωση σε συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνης και το 2ο Πειραματικό Σχολείο Ρεθύμνης.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/06/2026

    Καθαρές παραλίες, ασφαλείς χελώνες: Ο οδηγός μας για υπεύθυνη δράση

    Δες μερικούς απλούς αλλά κρίσιμους κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται για τον καθαρισμό των παραλιών ωοτοκίας.

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!