Μπορούμε να ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ!
03/11/2009

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΛΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ NATURA ΤΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ

Εκπρόσωποι του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ επισκέφτηκαν το περασμένο Σάββατο τους Δημάρχους Κυπαρισσίας και Αυλώνα, κ.κ. Γιώργο Σαμπαζιώτη και Γιάννη Φιλντίση, προκειμένου να τους ενημερώσουν και να ζητήσουν τη συμπαράστασή τους στην προώθηση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΕΠΜ) που έχει εκπονηθεί στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος LIFE-Φύση και αφορά στην παράκτια περιοχή του νότιου Κυπαρισσιακού Κόλπου από τις εκβολές Νέδα μέχρι την Κυπαρισσία.

Ως γνωστόν η περιοχή αυτή έχει ενταχθεί στο Δίκτυο NATURA της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της (αμμόλοφοι, παράκτιο δάσος, κλπ.) και κυρίως γιατί αποτελεί διεθνούς σημασίας βιότοπο της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα καρέττα.

Δυστυχώς η μελέτη, παρόλο που έγινε ευμενώς δεκτή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πληρότητά της, δεν έχει μέχρι σήμερα προωθηθεί από την ελληνική πολιτεία. Η ΕΠΜ είναι προαπαιτούμενο για να αποκτήσει η περιοχή συγκεκριμένο νομικό καθεστώς. Αν δεν γίνει αυτό η μόνη υποχρέωση είναι ότι για κάθε έργο που σχεδιάζεται μέσα στην περιοχή πρέπει να εκπονείται Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που υποβάλλεται για έγκριση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Επίσης η ΕΠΜ προβλέπει την ίδρυση ειδικού Φορέα Διαχείρισης που θα συντονίζει τις αρμοδιότητες των υπηρεσιών προκειμένου να επιτευχθεί η ολοκληρωμένη διαχείριση της περιοχής NATURA. Ο Φορέας Διαχείρισης είναι Ν.Π.Ι.Δ. και διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο μετέχουν εκπρόσωποι της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, των αρμόδιων υπουργείων και άλλων τοπικών φορέων. Περαιτέρω καθυστέρηση υλοποίησης της μελέτης αναμένεται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα τόσο στη συνύπαρξη ανθρώπων και χελωνών, όσο και στη μελλοντική ανάδειξη της περιοχής. Ήδη λόγω μη συντονισμού των αρμόδιων υπηρεσιών εκτελούνται διάφορα έργα και γίνονται ενέργειες που δεν συνάδουν με το πνεύμα της μελέτης.

Η ανταπόκριση των δύο δημάρχων ήταν θετική και ζήτησαν περισσότερη ενημέρωση και συνεργασία ώστε τα επιμέρους προβλήματα να επιλύονται πριν οξυνθούν.

Ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ θα κάνει ανάλογες επισκέψεις στη Νομαρχία και σε άλλους φορείς του Νομού καθώς και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με σκοπό την ενεργοποίηση της περιοχής NATURA που θα ωφελήσει μακροπρόθεσμα την ευρύτερη περιοχή.

Πληροφορίες: Νίκη Διόγου: 6972-877961

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    17/04/2026

    Πώς μια θαλάσσια χελώνα «φώτισε» τα άγνωστα μονοπάτια του Αιγαίου

    Η Helen Jane δεν ήταν απλά μια ακόμη θαλάσσια χελώνα που βρέθηκε νεκρή σε μία ελληνική ακτή. Για τους ερευνητές του ΑΡΧΕΛΩΝ, ήταν ένας ζωντανός φάρος πληροφοριών.

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    17/04/2026

    Is it Really 1 in 1,000? New Science Challenges the Iconic Sea Turtle Statistic

    Για δεκαετίες, μια φράση έχει καθορίσει την προσπάθεια διατήρησης των θαλάσσιων χελωνών: 1 στα 1.000. Αυτό το στατιστικό υποδηλώνει ότι για κάθε χίλιους νεοσσούς που φτάνουν στη θάλασσα, μόνο ένα θα επιβιώσει στο μακρύ ταξίδι προς την ενηλικίωση.

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/04/2026

    Διαδικτυακή Ημερίδα για Φοιτητές 2026

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ προσκαλεί φοιτητές και ενδιαφερόμενους από όλα τα επιστημονικά πεδία να γνωρίσουν από κοντά τον σύγχρονο κόσμο της προστασίας της θαλάσσιας χελώνας.

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    15/04/2026

    Ανακοίνωση 12 περιβαλλοντικών οργανώσεων για τις ρυθμίσεις σε περιοχές Natura 2000 στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο ΥΠΕΝ

    Κοινό σχόλιο περιβαλλοντικών οργανώσεων στη διαβούλευση του ν/σ ΥΠΕΝ σχετικά με την προτεινόμενη πολεοδόμηση εντός προστατευόμενων περιοχών.

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/04/2026

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ στην πρωτοβουλία “Move It Now” του Δήμου Χανίων

    Μέσα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες, παιχνίδια και συζητήσεις, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αντιληφθούν ότι κάθε "πράσινη" επιλογή στηn καθημερινότητά μας είναι μια άμεση βοήθεια προς το περιβάλλον.

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    09/04/2026

    Χανιά: Μια μεγάλη «συστράτευση» για τις παραλίες ωοτοκίας

    Με το βλέμμα στην επερχόμενη περίοδο ωοτοκίας, ο τουριστικός κόσμος των Χανίων έδωσε δυναμικό «παρών» την Πέμπτη 2 Απριλίου στο Δημαρχείο της πόλης.

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    08/04/2026

    Η επιστροφή του «Γίγαντα»: Ο Έβερεστ ταξιδεύει ξανά στις ελληνικές θάλασσες μετά από δύο χρόνια περίθαλψης

    Με μια ιδιαίτερα συγκινητική απελευθέρωση ξεκίνησε το 2026 για το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ. Ο "Έβερεστ", μια από τις μεγαλύτερες θαλάσσιες χελώνες που έχουν φιλοξενηθεί ποτέ στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου, επέστρεψε στο φυσικό του περιβάλλον στις 30 Μαρτίου, έπειτα από μια πολύμηνη και απαιτητική μάχη για τη ζωή του.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    07/04/2026

    Πάνω από τη σκόνη: Το Ρέθυμνο «βλέπει» βιώσιμο μέλλον με τις θαλάσσιες χελώνες

    Ούτε η αφρικανική σκόνη ούτε η αμμοθύελλα της περασμένης Τετάρτης στάθηκαν εμπόδιο για τους φορείς του Ρεθύμνου, που συγκεντρώθηκαν στο Δημαρχείο για την εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ!

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/04/2026

    Ο Εθελοντισμός Γίνεται Συναρπαστικός: Ειδικές Προσφορές για το 2026

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ σε προσκαλεί να συμμετάσχεις στα προγράμματα πεδίου και να προστατεύσεις ενεργά τις θαλάσσιες χελώνες και τους βιοτόπους τους.

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    09/03/2026

    Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

    Το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2026 τα μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συναντήθηκαν στη Γλυφάδα για την Ετήσια Γενική Συνέλευση.

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    03/03/2026

    Ψηφιακή περιπέτεια για την τάξη σας με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

    Μέσα από ζωντανή σύνδεση με το Κέντρο, οι μαθητές μαθαίνουν για τις ιστορίες διάσωσης των χελωνών και ενημερώνονται για το πώς οι καθημερινές ανθρώπινες δραστηριότητες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα θαλάσσια οικοσυστήματα.

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    03/03/2026

    Σας περιμένουμε στην Διαδικτυακή Παρουσίαση των Αποτελεσμάτων του 2025! 

    Τη Δευτέρα 23 Μαρτίου (19:00 – 20:30) είναι η ευκαιρία να συναντηθούμε ξανά διαδικτυακά και να μοιραστούμε όσα καταφέραμε μαζί τον περασμένο χρόνο.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/02/2026

    32 Χρόνια Επιστρέφει για Να Γεννήσει: Ένα Ρεκόρ Αναπαραγωγικής Ζωής για την Καρέττα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

    Όταν αναλύσαμε τους κωδικούς των χελωνών καταλάβαμε ότι πρόκειται για μια χελώνα που είχε μαρκαριστεί πρώτη φορά στην περιοχή πριν 32 χρόνια! Συγκεκριμένα, η χελώνα P4849 είχε μαρκαριστεί στις 7 Ιουλίου 1993 και σήμερα αποτελεί τη χελώνα με τη μεγαλύτερη τεκμηριωμένη διάρκεια αναπαραγωγικής ζωής στον Κυπαρισσιακό Κόλπο!

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    18/02/2026

    Η Μεσόγειος που Προστατεύουμε Μαζί: Ο ΑΡΧΕΛΩΝ Παρουσίασε το Έργο του 2025 και τη Νέα Έκθεση LIFE MareNatura

    Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου στη Γλυφάδα η παρουσίαση του απολογισμού μιας δυναμικής χρονιάς για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, τιμώντας τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την προστασία της Μεσογείου.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    11/02/2026

    O ΑΡΧΕΛΩΝ στον Λακωνικό Κόλπο: Φύση, έρευνα, εθελοντισμός

    Το 2025 ήταν μια χρονιά-σταθμός: Καταγράφηκαν και προστατεύτηκαν συνολικά 1.253 φωλιές, ενώ 7 θηλυκές χελώνες εξοπλίστηκαν με δορυφορικούς πομπούς, στέλνοντας πολύτιμα δεδομένα από τα ταξίδια τους στη Μεσόγειο.

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!