30/04/2020

Νέα για τους εθελοντές στα προγράμματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ - Ενημέρωση 30/4/2020

Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, μένουμε σταθεροί στην επιλογή μας να συνεχιστεί η δράση μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο Κέντρο Διάσωσης αλλά και στις παραλίες ωοτοκίας.

Μετά τις προχθεσινές ανακοινώσεις της Ελληνικής κυβέρνησης για τη σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, είμαστε περισσότερο έτοιμοι να ανακοινώσουμε νεότερα για τα προγράμματά μας. Υπάρχουν όμως πολλά σημαντικά θέματα για τα οποία αναμένονται ακόμα αποφάσεις και οδηγίες των αρμόδιων αρχών, όπως οι διεθνείς αερομεταφορές, η λειτουργία χώρων αναψυχής και τουριστικών εγκαταστάσεων.

Στο Κέντρο Διάσωσης, που λειτουργεί αδιάλειπτα, περιθάλπονται αυτή τη στιγμή 20 τραυματισμένες ή άρρωστες χελώνες από το προσωπικό και λίγους εθελοντές που είχαν έρθει στην Ελλάδα πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Το Κέντρο θα αρχίσει να δέχεται επισκέπτες ξανά σε λίγες εβδομάδες. Η διαμονή των εθελοντών και η οργάνωση των επισκέψεων χρειάζεται να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες μετά την πανδημία και θα εκπονηθεί νέο σχέδιο αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Από τις 16 Μαΐου και μετά ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε θέση να επικοινωνήσουμε με τους εθελοντές που έχουν γίνει δεκτοί στο Κέντρο Διάσωσης για τον Ιούνιο και να προγραμματίσουμε εκ νέου τη συμμετοχή τους, αν χρειαστεί. Αν όλα πάνε καλά, τον Ιούλιο θα έχει αποκατασταθεί η ροή των εθελοντών από το εξωτερικό στο Κέντρο Διάσωσης.

nea-gia-tous-ethelontes-sta-programmata-prostasias-twn-thalassiwn-xelwnwn-tou-arxelwn-enhmerwsh-30-4-2020-update_covid1.jpg

Για τις παραλίες ωοτοκίας έχουν ληφθεί ήδη οι πρώτες αποφάσεις. Οι δράσεις καταγραφής και προστασίας θα ξεκινήσουν από το προσωπικό του ΑΡΧΕΛΩΝ και ολιγάριθμες ομάδες εθελοντών που ήδη βρίσκονται ή μένουν μόνιμα στην Ελλάδα. Τα μέλη των ομάδων αυτών θα παραμείνουν σταθερά στις παραλίες ωοτοκίας όλο το διάστημα από Ιούνιο μέχρι Οκτώβριο και θα πλαισιώνονται σταδιακά, όπου είναι δυνατόν, και με άλλους εθελοντές.

Δεν ξέρουμε ακόμη αν θα γίνει δυνατή η συμμετοχή εθελοντών από το εξωτερικό στις παραλίες ωοτοκίας και στον Αμβρακικό κόλπο. Αυτό θα εξαρτηθεί από τους όρους που θα ισχύσουν για την προστασία από τον κορωνοϊό COVID-19 και θα ανακοινωθούν από τις αρμόδιες αρχές το επόμενο διάστημα. Πρωταρχική μας μέριμνα είναι η διαφύλαξη της υγείας του προσωπικού και των εθελοντών αλλά και η δυνατότητα να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ενδεχόμενη προσβολή των ομάδων από τον ιό.

Σε ότι αφορά τους εθελοντές από το εξωτερικό που έχουν γίνει δεκτοί, οι αποφάσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ για τα προγράμματα στις παραλίες ωοτοκίας και τον Αμβρακικό θα έχουν ληφθεί και θα ανακοινωθούν μέχρι τις 30 Μαΐου. Αν οι εξελίξεις είναι θετικές, τον Ιούλιο είναι πιθανό να αρχίσει η συμμετοχή εθελοντών από το εξωτερικό στα προγράμματα. Από τις 30 Μαΐου και μετά θα επικοινωνήσουμε με τους εθελοντές που είχαν γίνει δεκτοί για τον Μάιο και τον Ιούνιο δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες για τον εκ νέου προγραμματισμό της συμμετοχής τους. Θα επικοινωνήσουμε επίσης με τους εθελοντές που είχαν γίνει δεκτοί και για τους επόμενους μήνες ενημερώνοντας τους για πιθανές αλλαγές και ζητώντας νέα επιβεβαίωση της συμμετοχής τους.

nea-gia-tous-ethelontes-sta-programmata-prostasias-twn-thalassiwn-xelwnwn-tou-arxelwn-enhmerwsh-30-4-2020-update_covid2.jpg

Θυμίζουμε ότι η υποβολή νέων αιτήσεων συμμετοχής και αιτήσεων ακύρωσης συμμετοχής παραμένουν ανοιχτές και θα ανταποκριθούμε σ’ αυτές από τις 16 Μαΐου και μετά. Δείτε σχετικά και τις συχνές ερωτήσεις (FAQ) που δημοσιεύθηκαν στις 13 Μαρτίου στην ιστοσελίδα μας https://bit.ly/2UMYbsE

Από την 1η Απριλίου έως τις 15 Μαΐου, ο ΑΡΧΕΛΩΝ λειτουργεί με περιορισμένο προσωπικό. Πρέπει να εξοικονομήσουμε χρήματα για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις δράσεις διάσωσης και προστασίας καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ζητούμε την υποστήριξή σας σε αυτό το δύσκολο καιρό. Μπορείτε να κάνετε δωρεά on –line στο σύνδεσμο http://bit.ly/2lJFlF7 .

Στον ΑΡΧΕΛΩΝ ελέγχουμε συνεχώς και προσαρμοζόμαστε με τους επιβαλλόμενους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και τα μέτρα για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19. Μέχρι να συναντηθούμε μένουμε ασφαλείς, βοηθούμε όσους έχουν ανάγκη, παραμένουμε συντονισμένοι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  08/03/2024

  Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς για το 2023

  Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2023.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Η δυνατή εμπειρία του Frederique στο Κέντρο Διάσωσης

  Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και να εργαστείς μαζί με καινούργιους ανθρώπους, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του εθελοντισμού.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

  Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/02/2024

  Παρουσίαση Αποτελεσμάτων ΑΡΧΕΛΩΝ 2023: Υπάρχουν και καλά νέα!

  Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ανοικτή ετήσια Παρουσίαση Αποτελεσμάτων της δράσης του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/02/2024

  Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Είκοσι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, προσυπογράφουν επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος ζητώντας του να ψηφίσει «κατά» της αλλαγής καθεστώτος της προστασίας του λύκου στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!