30/04/2020

Νέα για τους εθελοντές στα προγράμματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ - Ενημέρωση 30/4/2020

Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, μένουμε σταθεροί στην επιλογή μας να συνεχιστεί η δράση μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο Κέντρο Διάσωσης αλλά και στις παραλίες ωοτοκίας.

Μετά τις προχθεσινές ανακοινώσεις της Ελληνικής κυβέρνησης για τη σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, είμαστε περισσότερο έτοιμοι να ανακοινώσουμε νεότερα για τα προγράμματά μας. Υπάρχουν όμως πολλά σημαντικά θέματα για τα οποία αναμένονται ακόμα αποφάσεις και οδηγίες των αρμόδιων αρχών, όπως οι διεθνείς αερομεταφορές, η λειτουργία χώρων αναψυχής και τουριστικών εγκαταστάσεων.

Στο Κέντρο Διάσωσης, που λειτουργεί αδιάλειπτα, περιθάλπονται αυτή τη στιγμή 20 τραυματισμένες ή άρρωστες χελώνες από το προσωπικό και λίγους εθελοντές που είχαν έρθει στην Ελλάδα πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Το Κέντρο θα αρχίσει να δέχεται επισκέπτες ξανά σε λίγες εβδομάδες. Η διαμονή των εθελοντών και η οργάνωση των επισκέψεων χρειάζεται να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες μετά την πανδημία και θα εκπονηθεί νέο σχέδιο αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Από τις 16 Μαΐου και μετά ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε θέση να επικοινωνήσουμε με τους εθελοντές που έχουν γίνει δεκτοί στο Κέντρο Διάσωσης για τον Ιούνιο και να προγραμματίσουμε εκ νέου τη συμμετοχή τους, αν χρειαστεί. Αν όλα πάνε καλά, τον Ιούλιο θα έχει αποκατασταθεί η ροή των εθελοντών από το εξωτερικό στο Κέντρο Διάσωσης.

nea-gia-tous-ethelontes-sta-programmata-prostasias-twn-thalassiwn-xelwnwn-tou-arxelwn-enhmerwsh-30-4-2020-update_covid1.jpg

Για τις παραλίες ωοτοκίας έχουν ληφθεί ήδη οι πρώτες αποφάσεις. Οι δράσεις καταγραφής και προστασίας θα ξεκινήσουν από το προσωπικό του ΑΡΧΕΛΩΝ και ολιγάριθμες ομάδες εθελοντών που ήδη βρίσκονται ή μένουν μόνιμα στην Ελλάδα. Τα μέλη των ομάδων αυτών θα παραμείνουν σταθερά στις παραλίες ωοτοκίας όλο το διάστημα από Ιούνιο μέχρι Οκτώβριο και θα πλαισιώνονται σταδιακά, όπου είναι δυνατόν, και με άλλους εθελοντές.

Δεν ξέρουμε ακόμη αν θα γίνει δυνατή η συμμετοχή εθελοντών από το εξωτερικό στις παραλίες ωοτοκίας και στον Αμβρακικό κόλπο. Αυτό θα εξαρτηθεί από τους όρους που θα ισχύσουν για την προστασία από τον κορωνοϊό COVID-19 και θα ανακοινωθούν από τις αρμόδιες αρχές το επόμενο διάστημα. Πρωταρχική μας μέριμνα είναι η διαφύλαξη της υγείας του προσωπικού και των εθελοντών αλλά και η δυνατότητα να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ενδεχόμενη προσβολή των ομάδων από τον ιό.

Σε ότι αφορά τους εθελοντές από το εξωτερικό που έχουν γίνει δεκτοί, οι αποφάσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ για τα προγράμματα στις παραλίες ωοτοκίας και τον Αμβρακικό θα έχουν ληφθεί και θα ανακοινωθούν μέχρι τις 30 Μαΐου. Αν οι εξελίξεις είναι θετικές, τον Ιούλιο είναι πιθανό να αρχίσει η συμμετοχή εθελοντών από το εξωτερικό στα προγράμματα. Από τις 30 Μαΐου και μετά θα επικοινωνήσουμε με τους εθελοντές που είχαν γίνει δεκτοί για τον Μάιο και τον Ιούνιο δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες για τον εκ νέου προγραμματισμό της συμμετοχής τους. Θα επικοινωνήσουμε επίσης με τους εθελοντές που είχαν γίνει δεκτοί και για τους επόμενους μήνες ενημερώνοντας τους για πιθανές αλλαγές και ζητώντας νέα επιβεβαίωση της συμμετοχής τους.

nea-gia-tous-ethelontes-sta-programmata-prostasias-twn-thalassiwn-xelwnwn-tou-arxelwn-enhmerwsh-30-4-2020-update_covid2.jpg

Θυμίζουμε ότι η υποβολή νέων αιτήσεων συμμετοχής και αιτήσεων ακύρωσης συμμετοχής παραμένουν ανοιχτές και θα ανταποκριθούμε σ’ αυτές από τις 16 Μαΐου και μετά. Δείτε σχετικά και τις συχνές ερωτήσεις (FAQ) που δημοσιεύθηκαν στις 13 Μαρτίου στην ιστοσελίδα μας https://bit.ly/2UMYbsE

Από την 1η Απριλίου έως τις 15 Μαΐου, ο ΑΡΧΕΛΩΝ λειτουργεί με περιορισμένο προσωπικό. Πρέπει να εξοικονομήσουμε χρήματα για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις δράσεις διάσωσης και προστασίας καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ζητούμε την υποστήριξή σας σε αυτό το δύσκολο καιρό. Μπορείτε να κάνετε δωρεά on –line στο σύνδεσμο http://bit.ly/2lJFlF7 .

Στον ΑΡΧΕΛΩΝ ελέγχουμε συνεχώς και προσαρμοζόμαστε με τους επιβαλλόμενους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και τα μέτρα για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19. Μέχρι να συναντηθούμε μένουμε ασφαλείς, βοηθούμε όσους έχουν ανάγκη, παραμένουμε συντονισμένοι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/09/2023

  Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/06/2023

  Εκδήλωση λήξης του έργου για τις Οργανώσεις Περίθαλψης Άγριων Ζώων

  Στις 9 Ιουνίου 2023, η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς φιλοξένησε την εκδήλωση λήξης του έργου «Δίκτυο Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα».

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!