30/04/2020

Νέα για τους εθελοντές στα προγράμματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ - Ενημέρωση 30/4/2020

Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, μένουμε σταθεροί στην επιλογή μας να συνεχιστεί η δράση μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο Κέντρο Διάσωσης αλλά και στις παραλίες ωοτοκίας.

Μετά τις προχθεσινές ανακοινώσεις της Ελληνικής κυβέρνησης για τη σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, είμαστε περισσότερο έτοιμοι να ανακοινώσουμε νεότερα για τα προγράμματά μας. Υπάρχουν όμως πολλά σημαντικά θέματα για τα οποία αναμένονται ακόμα αποφάσεις και οδηγίες των αρμόδιων αρχών, όπως οι διεθνείς αερομεταφορές, η λειτουργία χώρων αναψυχής και τουριστικών εγκαταστάσεων.

Στο Κέντρο Διάσωσης, που λειτουργεί αδιάλειπτα, περιθάλπονται αυτή τη στιγμή 20 τραυματισμένες ή άρρωστες χελώνες από το προσωπικό και λίγους εθελοντές που είχαν έρθει στην Ελλάδα πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Το Κέντρο θα αρχίσει να δέχεται επισκέπτες ξανά σε λίγες εβδομάδες. Η διαμονή των εθελοντών και η οργάνωση των επισκέψεων χρειάζεται να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες μετά την πανδημία και θα εκπονηθεί νέο σχέδιο αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Από τις 16 Μαΐου και μετά ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε θέση να επικοινωνήσουμε με τους εθελοντές που έχουν γίνει δεκτοί στο Κέντρο Διάσωσης για τον Ιούνιο και να προγραμματίσουμε εκ νέου τη συμμετοχή τους, αν χρειαστεί. Αν όλα πάνε καλά, τον Ιούλιο θα έχει αποκατασταθεί η ροή των εθελοντών από το εξωτερικό στο Κέντρο Διάσωσης.

nea-gia-tous-ethelontes-sta-programmata-prostasias-twn-thalassiwn-xelwnwn-tou-arxelwn-enhmerwsh-30-4-2020-update_covid1.jpg

Για τις παραλίες ωοτοκίας έχουν ληφθεί ήδη οι πρώτες αποφάσεις. Οι δράσεις καταγραφής και προστασίας θα ξεκινήσουν από το προσωπικό του ΑΡΧΕΛΩΝ και ολιγάριθμες ομάδες εθελοντών που ήδη βρίσκονται ή μένουν μόνιμα στην Ελλάδα. Τα μέλη των ομάδων αυτών θα παραμείνουν σταθερά στις παραλίες ωοτοκίας όλο το διάστημα από Ιούνιο μέχρι Οκτώβριο και θα πλαισιώνονται σταδιακά, όπου είναι δυνατόν, και με άλλους εθελοντές.

Δεν ξέρουμε ακόμη αν θα γίνει δυνατή η συμμετοχή εθελοντών από το εξωτερικό στις παραλίες ωοτοκίας και στον Αμβρακικό κόλπο. Αυτό θα εξαρτηθεί από τους όρους που θα ισχύσουν για την προστασία από τον κορωνοϊό COVID-19 και θα ανακοινωθούν από τις αρμόδιες αρχές το επόμενο διάστημα. Πρωταρχική μας μέριμνα είναι η διαφύλαξη της υγείας του προσωπικού και των εθελοντών αλλά και η δυνατότητα να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ενδεχόμενη προσβολή των ομάδων από τον ιό.

Σε ότι αφορά τους εθελοντές από το εξωτερικό που έχουν γίνει δεκτοί, οι αποφάσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ για τα προγράμματα στις παραλίες ωοτοκίας και τον Αμβρακικό θα έχουν ληφθεί και θα ανακοινωθούν μέχρι τις 30 Μαΐου. Αν οι εξελίξεις είναι θετικές, τον Ιούλιο είναι πιθανό να αρχίσει η συμμετοχή εθελοντών από το εξωτερικό στα προγράμματα. Από τις 30 Μαΐου και μετά θα επικοινωνήσουμε με τους εθελοντές που είχαν γίνει δεκτοί για τον Μάιο και τον Ιούνιο δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες για τον εκ νέου προγραμματισμό της συμμετοχής τους. Θα επικοινωνήσουμε επίσης με τους εθελοντές που είχαν γίνει δεκτοί και για τους επόμενους μήνες ενημερώνοντας τους για πιθανές αλλαγές και ζητώντας νέα επιβεβαίωση της συμμετοχής τους.

nea-gia-tous-ethelontes-sta-programmata-prostasias-twn-thalassiwn-xelwnwn-tou-arxelwn-enhmerwsh-30-4-2020-update_covid2.jpg

Θυμίζουμε ότι η υποβολή νέων αιτήσεων συμμετοχής και αιτήσεων ακύρωσης συμμετοχής παραμένουν ανοιχτές και θα ανταποκριθούμε σ’ αυτές από τις 16 Μαΐου και μετά. Δείτε σχετικά και τις συχνές ερωτήσεις (FAQ) που δημοσιεύθηκαν στις 13 Μαρτίου στην ιστοσελίδα μας https://bit.ly/2UMYbsE

Από την 1η Απριλίου έως τις 15 Μαΐου, ο ΑΡΧΕΛΩΝ λειτουργεί με περιορισμένο προσωπικό. Πρέπει να εξοικονομήσουμε χρήματα για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις δράσεις διάσωσης και προστασίας καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ζητούμε την υποστήριξή σας σε αυτό το δύσκολο καιρό. Μπορείτε να κάνετε δωρεά on –line στο σύνδεσμο http://bit.ly/2lJFlF7 .

Στον ΑΡΧΕΛΩΝ ελέγχουμε συνεχώς και προσαρμοζόμαστε με τους επιβαλλόμενους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και τα μέτρα για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19. Μέχρι να συναντηθούμε μένουμε ασφαλείς, βοηθούμε όσους έχουν ανάγκη, παραμένουμε συντονισμένοι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/06/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες μας εκπλήσσουν: αν δεις ίχνη χελώνας στην παραλία βοήθησε την έρευνα του ΑΡΧΕΛΩΝ!

  Δεν είναι όλες οι παραλίες στην εκτεταμένη ακτογραμμή της Ελλάδας κατάλληλες για την ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών, αλλά μερικές φορές αυτά τα θαλάσσια ερπετά μας εκπλήσσουν! Φέτος το καλοκαίρι, ο ΑΡΧΕΛΩΝ ζητά τη βοήθειά σου για τη διερεύνηση ενός φαινομένου που ονομάζεται «σποραδική ωοτοκία».

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/06/2024

  Λιμένι Μάνης - ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις ταΐζουμε!

  Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και το Λιμεναρχείο ζήτησαν τη συνδρομή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ενημέρωση των λουόμενων στην περιοχή Λιμένι της Μάνης, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν ήδη καταγράψει φέτος 12 περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/06/2024

  30 Χρόνια Ελπίδας: Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ γιορτάζει την Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών

  Κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα υπέροχα πλάσματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  13/06/2024

  Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά και νέους: Καλωσορίζουμε τα χελωνάκια του 2024 στις παραλίες!

  Νερομπογιές, μαρκαδόροι, κολλάζ, υπολογιστής, κινητό; Όλα είναι χρήσιμα. Χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου για να φτιάξεις μία αφίσα μεγέθους Α3 ή Α4 που θα ενημερώνει ότι σε λίγο εκκολάπτονται τα χελωνάκια του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/05/2024

  Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

  Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/05/2024

  Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

  Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

  Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

  Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/04/2024

  Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

  Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/04/2024

  «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!