28/06/2016

Μικρά βήματα προς ένα καλύτερο μέλλον για την θαλάσσια χελώνα στην Κρήτη

mikra-bhmata-pros-ena-kalytero-mellon-gia-thn-thalassia-xelwna-sthn-krhth-sunbeds1.jpg

Φτάνοντας στη σημαντικότερη στιγμή της περιόδου ωοτοκίας ο ΑΡΧΕΛΩΝ υπενθυμίζει για μια ακόμη φορά την άμεση εφαρμογή των μέτρων προστασίας επί των παραλιών ωοτοκίας.

Καθημερινά στις πρωινές καταγραφές που πραγματοποιούν οι εθελοντικές ομάδες του Συλλόγου καταγράφεται μια πλειάδα περιστατικών που αποδεικνύουν πως οι θαλάσσιες χελώνες που επιλέγουν την Κρήτη ως περιοχή ωοτοκίας, αντιμετωπίζουν ανθρωπογενή εμπόδια με αποτέλεσμα να σταματάνε την προσπάθεια και να επιστρέφουν στην θάλασσα όπου εάν τελικά εναποθέσουν τα αυγά τους, αυτά θα καταστραφούν.

Επιπλέον δυσκολία δημιουργεί η ηχορύπανση, η φωτορύπανση και η παρουσία του κόσμου στην παραλία κατά τη διάρκεια της νύχτας που συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις και στις τρεις περιοχές ωοτοκίας στην Κρήτη.

Αναφορικά με τις τρείς σημαντικότερες περιοχές ωοτοκίας στην Κρήτη, στον κόλπο του Ρεθύμνου (13 χλμ παραλίας ωοτοκίας από το Δελφίνι μέχρι τη Σκαλέτα), στον κόλπο των Χανίων (11χλμ παραλίας από τον Κάτω Σταλό μέχρι το Κολυμπάρι) και στον κόλπο της Μεσσαράς (8χλμ παραλίας, από τον Κομμό μέχρι τον Κόκκινο Πύργο) παρατηρείται συνεχιζόμενη μείωση στον αριθμό φωλιών θαλάσσιας χελώνας κάτι που έχει προκληθεί έως ένα βαθμό από την άναρχη δόμηση και τουριστική ανάπτυξη επί των παραλιών ωοτοκίας που περιορίζουν χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότερο τον διαθέσιμο, προς ωοτοκία, χώρο. Γεγονός αποτελεί επιπλέον και η εξαιρετική υποβάθμιση της ποιότητας και της εικόνας των παραλιών που οι τουρίστες επιλέγουν να επισκέπτονται όσο οι παραλίες συρρικνώνονται εξαιτίας της διάβρωσης.

Στα πλαίσια της καλής συνεργασίας με τους αρμόδιους φορείς και Δήμους των τριών περιοχών ωοτοκίας, και σε προσπάθεια βελτίωσης της κατάστασης που επικρατεί στους βιοτόπους των θαλασσίων χελωνών, ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ υπενθυμίζει την κυριότητα αλλά και την απλότητα στην εφαρμογή των διαχειριστικών μέτρων:

Τα μέτρα αυτά είναι εκτός από απλά είναι οικονομικά και εύκολα στην εφαρμογή τους. Καλούνται όλοι οι επιχειρηματίες να διαφυλάξουν τον πλούτο που τους δίνεται απλόχερα από τη φύση και που αξιοποιούν στο μέγιστο βαθμό και να προστατεύσουν τις, μοναδικής ομορφιάς, παραλίες που έχουν την τύχη να φιλοξενούν στα νερά τους την σπάνια θαλάσσια χελώνα Καρέτα.

Τα στατιστικά στοιχειά του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ που απορρέουν από τις ετήσιες συστηματικές καταγραφές που πραγματοποιεί από το ξεκίνημα των προγραμμάτων του στην Κρήτη, έχουν ήδη δείξει ότι υπάρχει μείωση κατά 46% στον μέσο όρο αριθμού των φωλιών στο κόλπο του Ρεθύμνου και κατά 49% στον κόλπο των Χανίων από την περίοδο 1990-1999 και 1992 με 2002 αντίστοιχα.

Το ερώτημα που τίθεται είναι: «Αποδεχόμαστε ότι η μείωση αυτή είναι γεγονός; Και ότι η θαλάσσια χελώνα εκτός από ένα σπάνιο προστατευόμενο είδος, αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις παραλίες της Κρήτης καθώς η παρουσία της δείχνει καλής ποιότητας ακτές;» Αν ναι τότε πόσο διατεθειμένος είναι ο κάθε ένας από εμάς, υπεύθυνα, να εφαρμόσει τα μέτρα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας και κατ’ επέκταση των παραλιών που διαχειρίζεται;

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί όλους όσους αγαπούν την θάλασσα να μπουν στην ιστοσελίδα του προγράμματος, να γνωρίσουν τις θαλάσσιες χελώνες μέσα από τους εθελοντές τους οποίους μπορούν να εντοπίσουν στους Ενημερωτικούς Σταθμούς που βρίσκονται σε κεντρικά σημεία στις περιοχές ωοτοκίας και τέλος να στηρίξουν την προσπάθεια προστασίας της θαλάσσιας χελώνας, προστατεύοντας ταυτόχρονα ίσως το σημαντικότερο θαλάσσιο είδος που υπάρχει στο νησί και να βοηθήσουν να αλλάξει το μέλλον του.

«Η θαλάσσια χελώνα Καρέτα είναι ένα σπάνιο είδος, σπάνια σα διαμάντι, πως γίνεται να δίνουμε μεγαλύτερη αξία σε ένα διαμάντι απ’ ότι στη χελώνα?» Κάτοικος Κόκκινου Πύργου, Μεσσαρά.

Πληροφορίες: Νικολοπούλου Αθανασία, Υπεύθυνη Προγραμμάτων Κρήτης, τηλ.: 6937352379

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/09/2023

  Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/06/2023

  Εκδήλωση λήξης του έργου για τις Οργανώσεις Περίθαλψης Άγριων Ζώων

  Στις 9 Ιουνίου 2023, η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς φιλοξένησε την εκδήλωση λήξης του έργου «Δίκτυο Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα».

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!