28/06/2016

Μικρά βήματα προς ένα καλύτερο μέλλον για την θαλάσσια χελώνα στην Κρήτη

mikra-bhmata-pros-ena-kalytero-mellon-gia-thn-thalassia-xelwna-sthn-krhth-sunbeds1.jpg

Φτάνοντας στη σημαντικότερη στιγμή της περιόδου ωοτοκίας ο ΑΡΧΕΛΩΝ υπενθυμίζει για μια ακόμη φορά την άμεση εφαρμογή των μέτρων προστασίας επί των παραλιών ωοτοκίας.

Καθημερινά στις πρωινές καταγραφές που πραγματοποιούν οι εθελοντικές ομάδες του Συλλόγου καταγράφεται μια πλειάδα περιστατικών που αποδεικνύουν πως οι θαλάσσιες χελώνες που επιλέγουν την Κρήτη ως περιοχή ωοτοκίας, αντιμετωπίζουν ανθρωπογενή εμπόδια με αποτέλεσμα να σταματάνε την προσπάθεια και να επιστρέφουν στην θάλασσα όπου εάν τελικά εναποθέσουν τα αυγά τους, αυτά θα καταστραφούν.

Επιπλέον δυσκολία δημιουργεί η ηχορύπανση, η φωτορύπανση και η παρουσία του κόσμου στην παραλία κατά τη διάρκεια της νύχτας που συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις και στις τρεις περιοχές ωοτοκίας στην Κρήτη.

Αναφορικά με τις τρείς σημαντικότερες περιοχές ωοτοκίας στην Κρήτη, στον κόλπο του Ρεθύμνου (13 χλμ παραλίας ωοτοκίας από το Δελφίνι μέχρι τη Σκαλέτα), στον κόλπο των Χανίων (11χλμ παραλίας από τον Κάτω Σταλό μέχρι το Κολυμπάρι) και στον κόλπο της Μεσσαράς (8χλμ παραλίας, από τον Κομμό μέχρι τον Κόκκινο Πύργο) παρατηρείται συνεχιζόμενη μείωση στον αριθμό φωλιών θαλάσσιας χελώνας κάτι που έχει προκληθεί έως ένα βαθμό από την άναρχη δόμηση και τουριστική ανάπτυξη επί των παραλιών ωοτοκίας που περιορίζουν χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότερο τον διαθέσιμο, προς ωοτοκία, χώρο. Γεγονός αποτελεί επιπλέον και η εξαιρετική υποβάθμιση της ποιότητας και της εικόνας των παραλιών που οι τουρίστες επιλέγουν να επισκέπτονται όσο οι παραλίες συρρικνώνονται εξαιτίας της διάβρωσης.

Στα πλαίσια της καλής συνεργασίας με τους αρμόδιους φορείς και Δήμους των τριών περιοχών ωοτοκίας, και σε προσπάθεια βελτίωσης της κατάστασης που επικρατεί στους βιοτόπους των θαλασσίων χελωνών, ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ υπενθυμίζει την κυριότητα αλλά και την απλότητα στην εφαρμογή των διαχειριστικών μέτρων:

Τα μέτρα αυτά είναι εκτός από απλά είναι οικονομικά και εύκολα στην εφαρμογή τους. Καλούνται όλοι οι επιχειρηματίες να διαφυλάξουν τον πλούτο που τους δίνεται απλόχερα από τη φύση και που αξιοποιούν στο μέγιστο βαθμό και να προστατεύσουν τις, μοναδικής ομορφιάς, παραλίες που έχουν την τύχη να φιλοξενούν στα νερά τους την σπάνια θαλάσσια χελώνα Καρέτα.

Τα στατιστικά στοιχειά του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ που απορρέουν από τις ετήσιες συστηματικές καταγραφές που πραγματοποιεί από το ξεκίνημα των προγραμμάτων του στην Κρήτη, έχουν ήδη δείξει ότι υπάρχει μείωση κατά 46% στον μέσο όρο αριθμού των φωλιών στο κόλπο του Ρεθύμνου και κατά 49% στον κόλπο των Χανίων από την περίοδο 1990-1999 και 1992 με 2002 αντίστοιχα.

Το ερώτημα που τίθεται είναι: «Αποδεχόμαστε ότι η μείωση αυτή είναι γεγονός; Και ότι η θαλάσσια χελώνα εκτός από ένα σπάνιο προστατευόμενο είδος, αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις παραλίες της Κρήτης καθώς η παρουσία της δείχνει καλής ποιότητας ακτές;» Αν ναι τότε πόσο διατεθειμένος είναι ο κάθε ένας από εμάς, υπεύθυνα, να εφαρμόσει τα μέτρα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας και κατ’ επέκταση των παραλιών που διαχειρίζεται;

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί όλους όσους αγαπούν την θάλασσα να μπουν στην ιστοσελίδα του προγράμματος, να γνωρίσουν τις θαλάσσιες χελώνες μέσα από τους εθελοντές τους οποίους μπορούν να εντοπίσουν στους Ενημερωτικούς Σταθμούς που βρίσκονται σε κεντρικά σημεία στις περιοχές ωοτοκίας και τέλος να στηρίξουν την προσπάθεια προστασίας της θαλάσσιας χελώνας, προστατεύοντας ταυτόχρονα ίσως το σημαντικότερο θαλάσσιο είδος που υπάρχει στο νησί και να βοηθήσουν να αλλάξει το μέλλον του.

«Η θαλάσσια χελώνα Καρέτα είναι ένα σπάνιο είδος, σπάνια σα διαμάντι, πως γίνεται να δίνουμε μεγαλύτερη αξία σε ένα διαμάντι απ’ ότι στη χελώνα?» Κάτοικος Κόκκινου Πύργου, Μεσσαρά.

Πληροφορίες: Νικολοπούλου Αθανασία, Υπεύθυνη Προγραμμάτων Κρήτης, τηλ.: 6937352379

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  08/03/2024

  Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς για το 2023

  Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2023.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Η δυνατή εμπειρία του Frederique στο Κέντρο Διάσωσης

  Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και να εργαστείς μαζί με καινούργιους ανθρώπους, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του εθελοντισμού.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

  Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/02/2024

  Παρουσίαση Αποτελεσμάτων ΑΡΧΕΛΩΝ 2023: Υπάρχουν και καλά νέα!

  Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ανοικτή ετήσια Παρουσίαση Αποτελεσμάτων της δράσης του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/02/2024

  Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Είκοσι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, προσυπογράφουν επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος ζητώντας του να ψηφίσει «κατά» της αλλαγής καθεστώτος της προστασίας του λύκου στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!