30/11/2018

Μια γεύση από την αριβάδα των θαλάσσιων χελωνών στον Ειρηνικό

Άρχισε τρεις μέρες πριν και αναμένεται να διαρκέσει ακόμη 2-3 μέρες. Πρόκειται για την μαζική ωοτοκία εκατοντάδων, μέχρι και εκατοντάδων χιλιάδων θαλάσσιων χελωνών του είδους Lepidochelys olivacea στην Costa Rica.

Η Αλίκη Παναγοπούλου, μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ και υπεύθυνη προστασίας στο Τhe Leatherback Trust, USA μετά από αρκετά χρόνια προσπαθειών ήταν τυχερή φέτος και είδε με τα μάτια της το εντυπωσιακό αυτό φυσικό φαινόμενο στην προστατευόμενη περιοχή Ostional. Την ευχαριστούμε που μας έστειλε τις φωτογραφίες της να πάρουμε μια γεύση. Οι φωτογραφίες λήφθηκαν στην αρχή της αριβάδα, για αυτό βλέπετε τις χελώνες μόνο να ανεβαίνουν στην παραλία.

mia-geush-apo-thn-aribada-twn-thalassiwn-xelwnwn-ston-eirhniko-DSCN2354_S.jpg

Υπάρχουν μόνο δύο είδη θαλάσσιων χελωνών στον κόσμο που συγχρονίζουν την ωοτοκία τους μαζικά, αλλά όχι στις ίδιες περιοχές - οι Lepidochelys kempii και Lepidochelys olivacea. Ο συγχρονισμός τους παραμένει ένα μυστήριο για την επιστήμη.

Οι θαλάσσιες χελώνες στο Ostional, γεννούν όλο το χρόνο, αλλά οι πιο πολλές φωλιές γίνονται την περίοδο των βροχών. Από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο παρατηρούνται αριβάδας μία ή συχνά και 2 φορές το μήνα και οι αριθμοί των θηλυκών που κάνουν τις φωλιές τους είναι εκατοντάδες χιλιάδων σε αντίθεση με τους μήνες της ξηράς περιόδου που είναι δεκάδες χιλιάδων. Συνήθως οι αριβάδας συμβαίνουν στις πιο σκοτεινές νύχτες, λίγες μέρες πριν το νέο φεγγάρι, όταν η πλειονότητα των χελωνών φθάνει στην ακτή μεταξύ 8μμ και 4 πμ. Η μεγαλύτερη αριβάδα που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα στο Ostional έγινε το Νοέμβριο του 1995 που υπολογίστηκε ότι 500.000 θηλυκές βγήκαν στην ακτή σε 5-6 μέρες. Είναι εντυπωσιακό ότι το Ostional είναι η μόνη παραλία στον κόσμο που είναι νόμιμη η συλλογή αυγών. Επιστήμονες βρήκαν ότι τα περισσότερα από τα αυγά των πρώτων νυχτών της αριβάδα καταστρέφονται από άλλες χελώνες που φθάνουν αργότερα για να σκάψουν τη φωλιά τους. Γι’ αυτό, από το 1987 η κυβέρνηση της Costa Rica επιτρέπει στην κοινότητα του Ostional να συλλέγει τα καταδικασμένα αυγά από τις πρώτες 3 βραδιές της αριβάδα. Σε αντάλλαγμα οι κάτοικοι προστατεύουν τις χελώνες, απομακρύνουν φερτά υλικά από τις παραλίες και περιπολούν όλο το εικοσιτετράωρο για να μη γίνεται παράνομη συλλογή αυγών.

(πηγή https://nicoyapeninsula.com/ostional/) .

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    31/10/2025

    Το μάθημα έγινε πραγματικότητα: Μια αληθινή διάσωση χελώνας για τους μαθητές της Καλλιθέας!

    Οι μαθητές εντόπισαν μια θαλάσσια χελώνα να επιπλέει στο νερό ακριβώς μετά την εκπαιδευτική τους ξενάγηση στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ και ειδοποίησαν αμέσως τους διασώστες.

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/10/2025

    Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ LIFE MareNatura

    Η επίσημη πρώτη προβολή θα πραγματοποιηθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο πλαίσιο της Γιορτής της Επιστήμης

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    23/10/2025

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετέχει στη «Γιορτή της Επιστήμης 2025 – Η Φωνή του Ωκεανού»

    Στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνεται από 10 έως 27 Νοεμβρίου 2025 μια γιορτή αφιερωμένη στην επιστήμη και στον ωκεανό! Την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ «LIFE MareNatura»

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    22/10/2025

    Κυπαρισσιακός Κόλπος: Ο ΑΡΧΕΛΩΝ Καταγράφει 6.100 Φωλιές και Καλεί την Πολιτεία για Άμεση Εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Καρέττα

    Το 2025 έγινε καταγραφή περίπου 6.100 φωλιών, αριθμός που σηματοδοτεί 74% αύξηση σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων 12 ετών!

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/10/2025

    Αποχαιρετούμε έναν αφοσιωμένο οικολόγο και φίλο, τον Γιάννη Ρουσόπουλο

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    09/10/2025

    Κοινό ΔΤ: Απόφαση-ορόσημο της ΡΑΑΕΥ για τον θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων!

    Κοινό Δελτίο Τύπου 22 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    08/10/2025

    “Συμμαχία για την Άγρια Ζωή”: Γιατί η φύση μάς θέλει στην ίδια ομάδα

    11 οργανώσεις, μία ομάδα στον αγώνα για την ευημερία της άγριας ζωής και του ανθρώπου.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/10/2025

    Τα λόγια της Τζέιν Γκούντολ ακόμη ζεσταίνουν τις καρδιές μας

    Ευχαριστούμε Δρ. Γκούντολ για όλα όσα μας διδάξατε και για το παράδειγμα ζωής που μας αφήσατε.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/09/2025

    Χελώνες, Ρινοδέλφινα και Πουλιά: Ο Αμβρακικός Κόλπος στο κέντρο συζήτησης της Τοπικής Κοινωνίας και των Επιστημόνων

    Την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα το παρόν και το μέλον του Αμβρακικού Κόλπουπου στο Μενίδι Αμφιλοχίας, η οποία ένωσε τη φωνή της τοπικής κοινωνίας –πολιτών, επαγγελματιών και ερασιτεχνών ψαράδων, καθώς και ενεργών Συλλόγων– με κορυφαίους επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    26/09/2025

    Βιολόγοι του έργου «LIFE ADAPTS» στέλνουν το μήνυμα τους στην κοινωνία

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    23/09/2025

    Το Aquila Rithymna Beach γίνεται Αρωγός του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Ρέθυμνο

    Η γενναιόδωρη δωρεά του ξενοδοχείου στηρίζει άμεσα το κόστος των δράσεων καταγραφής και προστασίας των φωλιών κατά τις περιόδους ωοτοκίας του 2025 και του 2026.

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    19/09/2025

    Ένα Καλοκαίρι Επιτυχίας για το Πρόγραμμα στον Αμβρακικό

    Η φετινή περίοδος εργασίας πεδίου για το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Αμβρακικό ολοκληρώθηκε!

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    12/09/2025

    Νάξος: η πρώτη φωλιά της πράσινης θαλάσσιας χελώνας εκκολάφθηκε!

    Η δημιουργία φωλιάς στη Νάξο είναι μιά ένδειξη ότι η γεωγραφική εξάπλωση των περιοχών ωοτοκίας του απειλούμενου αυτού είδους στη Μεσόγειο αρχίζει να επεκτείνεται.

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    09/09/2025

    Τα σχολεία ξεναγούνται στον ΑΡΧΕΛΩΝ: στις 11 Σεπτεμβρίου ανοίγουν οι κρατήσεις για τη νέα χρονιά

    Ο μαγικός κόσμος των θαλάσσιων χελωνών και των ανθρώπων που τις φροντίζουν σας περιμένει, χαρίζοντας μοναδικές εμπειρίες και πολύτιμες γνώσεις.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    05/09/2025

    Η πρώτη αναφορά για το 2025 από την παραλία Ρωμανός, Μεσσηνία

    Από τα μέσα Μαΐου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου 2025, το πρόγραμμα κατέγραψε περίπου 80 φωλιές κατά μήκος των 2,7 χλμ της παραλίας Ρωμανός.

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!