16/11/2015

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης? (Σεπτέμβριος 2015)

Η εθελόντρια μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα γεγονότα από 1 έως 30 Σεπτεμβρίου 2015.

Ως συνήθως αυτή την περίοδο του έτους, με το τέλος της περιόδου ωοτοκίας και με λιγότερους ανθρώπους στις παραλίες ή στη θάλασσα, ο αριθμός των τραυματισμένων χελωνών που φτάνουν στο Κέντρο Διάσωσης μειώνεται. Δυστυχώς, όμως, πέντε νέες χελώνες έφτασαν αυτό το μήνα

Αφίξεις

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-Rike.jpg

Η “Ραφαέλλα”, μια χελώνα Caretta caretta (με μήκος καβουκιού 77,5 εκ. και βάρος 54,5 κιλά) έφτασε στις 11 Σεπτεμβρίου 2015 από τη Μύκονο με ένα ελαφρύ τραύμα στο κεφάλι και έχοντας καταπιεί αγκίστρι.

Ο “Jo”, μια χελώνα Caretta caretta (με μήκος καβουκιού 59,5 εκ. και βάρος 26 κιλά) έφτασε στις 18 Σεπτεμβρίου 2015 από τη Zάκυνθο. Δεν είχε ορατά τραύματα αλλά η ακτινογραφία έδειξε πως το στομάχι της ήταν γεμάτο με κοχύλια. O λόγος αυτής της έμφραξης είναι άγνωστος μέχρι στιγμής και λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή ελπίζοντας για τη βελτίωση της κατάστασης

Ο “Liam”, μια χελώνα Caretta caretta (με μήκος καβουκιού 35,5 εκ. και βάρος 5 κιλά) έφτασε στις 19 Σεπτεμβρίου 2015 από την Εύβοια. Η χελώνα είχε τραύμα στο πτερύγιο από μπλέξιμο σε πετονιά και είχε επίσης καταπιεί αγκίστρι το οποίο θα αφαιρεθεί με χειρουργική επέμβαση σύντομα. Ο Liam έφτασε επίσης μαζί με μια μικρότερη χελώνα που ονομάστηκε ”Baby” (με μήκος καβουκιού 28 εκ. και βάρος 2,5 κιλά) όπου είχε μπλεχτεί στην ίδια πετονιά. Ευτυχώς η Baby δεν είχε τραύματα και απελευθερώθηκε.

Θάνατοι

Ο “Damon”, μια χελώνα Caretta caretta (με μήκος καβουκιού 63 εκ. και βάρος 25 κιλά) έφτασε στις 29 Αυγούστου 2015 από την Σκόπελο με τραύμα στο κεφάλι και πέθανε στις 27 Σεπτεμβρίου 2015 λόγω του τραύματος αυτού.

Απελευθερώσεις

Εκτός από τη χελώνα Baby που αναφέρθηκε προηγουμένως, δυο άλλες χελώνες απελευθερώθηκαν τον Σεπτέμβριο.

Ο “Άγγελος”, μια πράσινη χελώνα που έφτασε στις 14 Ιουνίου 2015 από την Σαγιάδα με τραύμα στο κεφάλι και απελευθερώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2015 από βάρκα στον Σαρωνικό Κόλπο. Την ημέρα αυτή, μια υποβρύχια παράσταση χορού με το όνομα ”Drops of Breath” διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Aqua Divers Club. Μετά την παράσταση ένας εκ των χορευτών έκανε πρόταση γάμου στην αγαπημένη του επίσης χορεύτρια της παράστασης! Το ζευγάρι επιλέχθηκε να απελευθερώσει τον «Άγγελο» στον Σαρωνικό Κόλπο κοντά στον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

Η “Ζίνα”, μια χελώνα Caretta caretta (με μήκος καβουκιού 68 εκ. και βάρος 29 κιλά) που έφτασε στις 23 Ιουνίου 2015 από την Σκόπελο με τραύμα στο κεφάλι και απελευθερώθηκε με επιτυχία σε μια ήσυχη παραλία κοντά στο Θυμάρι Αττικής στις 30 Σεπτεμβρίου 2015.

Χελωνο-ενημέρωση

Τον προηγούμενο μήνα αναφέραμε την άφιξη της “Πέρσα” μιας χελώνας Caretta caretta (με μήκος καβουκιού 64,5 εκ. και βάρος 22,5 κιλά) που έφτασε στις 22 Αυγούστου 2015 από την Αμφιλοχία με σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Το τραύμα ήταν τόσο σοβαρό που η χελώνα υπέφερε από νευρολογική ζημιά προκαλώντας το κεφάλι της να γέρνει προς τα αριστερά. Στο Κέντρο Διάσωσης, σε περιπτώσεις σαν και αυτήν, η ζημιά μπορεί κάποιες φορές να γιατρευτεί αλλά παίρνει πολύ καιρό για να συμβεί αυτό. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που έβλεπα ένα τραύμα σαν και αυτό και είναι ειλικρινά τραγικό.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-Claudia_Ilias.jpg

Εκπαίδευση

Παγκόσμια Ημέρα Ονείρου: «Μεταμορφώνοντας τον κόσμο, ένα όνειρο τη φορά”. Πραγματοποιήθηκε ώστε κάθε όνειρο να είναι μια ελπίδα για το μέλλον. Πραγματοποιήθηκε ώστε κάθε ονειροπόλος να δημιουργεί πλούτο δυνατοτήτων. Η Παγκόσμια Ημέρα Ονείρου επιδιώκει να απελευθερώσει τις δυνατότητες των ανθρώπων μεταμορφώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον κόσμο.

Για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ονείρου, ο Παύλος Τσάρος συντονιστής του Κέντρου Διάσωσης αποφάσισε να οργανώσει μια εκδήλωση σχετική με τα όνειρα, απευθυνόμενη σε παιδιά και ενήλικες στις 26 Σεπτεμβρίου 2015. Οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στο Κέντρο Διάσωσης και ενημερώθηκαν για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι θαλάσσιες χελώνες. Έπειτα, δόθηκε σε κάθε έναν ένα κομμάτι χαρτί με μια “φούσκα ονείρου” σχεδιασμένη σε αυτό και τους ζητήθηκε να απαντήσουν στην ερώτηση «Τι ονειρεύονται οι χελώνες?», ζωγραφίζοντας μια εικόνα στην φούσκα ονείρου. Οι εικόνες που σχεδιάστηκαν θα ανακοινωθούν στη σελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Facebook. Κάντε Like στην σελίδα μας και ενημερωθείτε για επόμενες εκδηλώσεις μας. Πολλά ευχαριστώ σε όλους τους Έλληνες εθελοντές που μας βοήθησαν εκείνη την ημέρα.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-Dream_day2.jpg

Το Διεθνές Σχολείο Zug-Luzern (ISZL) συνεργάστηκε με το Κέντρο Διάσωσης μέσω του Aqua Divers Club για 3 χρόνια συνδυάζοντας καταδύσεις μαζί με εθελοντισμό στο Κέντρο Διάσωσης. Αυτοί οι μαθητές Γυμνασίου πραγματικά υποκινήθηκαν ακόμη και κατά την επιστροφή στη πατρίδα τους μαζεύοντας χρήματα για το ΚΔ. Για τρεις ημέρες τον Σεπτέμβριο, ερχόντουσαν κάθε πρωί για να δουλέψουν με τους εθελοντές του Κέντρου Διάσωσης κάνοντας εργασίες συντήρησης και φροντίδας για τις χελώνες. Μεταξύ άλλων, ανακαίνισαν το μπροστινό μέρος του γραφείου του Παύλου και συντήρησαν την πόρτα. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον εθελοντή μας τον Γιάννη για την επίβλεψη όλων των εργασιών συντήρησης. Πολλές ευχαριστίες και σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για το τεράστιο έργο που πέτυχαν σε τρεις μέρες.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-iszl.jpg

Ξέρατε ότι...

Στο τέλος του καλοκαιριού, το Κέντρο Διάσωσης αρχίζει να προετοιμάζεται για τον ερχόμενο χειμώνα. Μέχρι στιγμής ο καιρός είναι αρκετά καλός και οι εξωτερικές δεξαμενές μπορούν ακόμα να χρησιμοποιούνται και οι χελώνες που έχουν θεραπευτεί, μπορούν με ασφάλεια να απελευθερώνονται πίσω στη θάλασσα. Οι θαλάσσιες χελώνες δεν μπορούν να μένουν στις εξωτερικές δεξαμενές όταν έχει κρύο καιρό και πρέπει να μετακινούνται μέσα όπου υπάρχει περιορισμένος αριθμός δεξαμενών. Κατά τη διάρκεια των πολύ κρύων μηνών του χειμώνα, θερμαντικές αντιστάσεις ενυδρείου χρησιμοποιούνται για να κρατούν τη θερμοκρασία του νερού στις εσωτερικές δεξαμενές στην κατάλληλη θερμοκρασία. Η κάθε αντίσταση κοστίζει 30 ευρώ. Αν θα θέλατε να συνεισφέρετε για τη θέρμανση των δεξαμενών, επικοινωνήστε με τον Παύλο Τσάρο, τον συντονιστή του Κέντρου Διάσωσης στα: 2108944444, 6941511511.

Παρακαλώ κάντε Like στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook: “ΑΡΧΕΛΩΝ (the official page of) the Sea Turtle Protection Society of Greece“ και ενημερωθείτε για τις επόμενες εκδηλώσεις και τα νέα μας.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-JoanneStournara3.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/09/2023

  Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/06/2023

  Εκδήλωση λήξης του έργου για τις Οργανώσεις Περίθαλψης Άγριων Ζώων

  Στις 9 Ιουνίου 2023, η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς φιλοξένησε την εκδήλωση λήξης του έργου «Δίκτυο Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα».

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!