16/11/2015

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης? (Σεπτέμβριος 2015)

Η εθελόντρια μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα γεγονότα από 1 έως 30 Σεπτεμβρίου 2015.

Ως συνήθως αυτή την περίοδο του έτους, με το τέλος της περιόδου ωοτοκίας και με λιγότερους ανθρώπους στις παραλίες ή στη θάλασσα, ο αριθμός των τραυματισμένων χελωνών που φτάνουν στο Κέντρο Διάσωσης μειώνεται. Δυστυχώς, όμως, πέντε νέες χελώνες έφτασαν αυτό το μήνα

Αφίξεις

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-Rike.jpg

Η “Ραφαέλλα”, μια χελώνα Caretta caretta (με μήκος καβουκιού 77,5 εκ. και βάρος 54,5 κιλά) έφτασε στις 11 Σεπτεμβρίου 2015 από τη Μύκονο με ένα ελαφρύ τραύμα στο κεφάλι και έχοντας καταπιεί αγκίστρι.

Ο “Jo”, μια χελώνα Caretta caretta (με μήκος καβουκιού 59,5 εκ. και βάρος 26 κιλά) έφτασε στις 18 Σεπτεμβρίου 2015 από τη Zάκυνθο. Δεν είχε ορατά τραύματα αλλά η ακτινογραφία έδειξε πως το στομάχι της ήταν γεμάτο με κοχύλια. O λόγος αυτής της έμφραξης είναι άγνωστος μέχρι στιγμής και λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή ελπίζοντας για τη βελτίωση της κατάστασης

Ο “Liam”, μια χελώνα Caretta caretta (με μήκος καβουκιού 35,5 εκ. και βάρος 5 κιλά) έφτασε στις 19 Σεπτεμβρίου 2015 από την Εύβοια. Η χελώνα είχε τραύμα στο πτερύγιο από μπλέξιμο σε πετονιά και είχε επίσης καταπιεί αγκίστρι το οποίο θα αφαιρεθεί με χειρουργική επέμβαση σύντομα. Ο Liam έφτασε επίσης μαζί με μια μικρότερη χελώνα που ονομάστηκε ”Baby” (με μήκος καβουκιού 28 εκ. και βάρος 2,5 κιλά) όπου είχε μπλεχτεί στην ίδια πετονιά. Ευτυχώς η Baby δεν είχε τραύματα και απελευθερώθηκε.

Θάνατοι

Ο “Damon”, μια χελώνα Caretta caretta (με μήκος καβουκιού 63 εκ. και βάρος 25 κιλά) έφτασε στις 29 Αυγούστου 2015 από την Σκόπελο με τραύμα στο κεφάλι και πέθανε στις 27 Σεπτεμβρίου 2015 λόγω του τραύματος αυτού.

Απελευθερώσεις

Εκτός από τη χελώνα Baby που αναφέρθηκε προηγουμένως, δυο άλλες χελώνες απελευθερώθηκαν τον Σεπτέμβριο.

Ο “Άγγελος”, μια πράσινη χελώνα που έφτασε στις 14 Ιουνίου 2015 από την Σαγιάδα με τραύμα στο κεφάλι και απελευθερώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2015 από βάρκα στον Σαρωνικό Κόλπο. Την ημέρα αυτή, μια υποβρύχια παράσταση χορού με το όνομα ”Drops of Breath” διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Aqua Divers Club. Μετά την παράσταση ένας εκ των χορευτών έκανε πρόταση γάμου στην αγαπημένη του επίσης χορεύτρια της παράστασης! Το ζευγάρι επιλέχθηκε να απελευθερώσει τον «Άγγελο» στον Σαρωνικό Κόλπο κοντά στον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

Η “Ζίνα”, μια χελώνα Caretta caretta (με μήκος καβουκιού 68 εκ. και βάρος 29 κιλά) που έφτασε στις 23 Ιουνίου 2015 από την Σκόπελο με τραύμα στο κεφάλι και απελευθερώθηκε με επιτυχία σε μια ήσυχη παραλία κοντά στο Θυμάρι Αττικής στις 30 Σεπτεμβρίου 2015.

Χελωνο-ενημέρωση

Τον προηγούμενο μήνα αναφέραμε την άφιξη της “Πέρσα” μιας χελώνας Caretta caretta (με μήκος καβουκιού 64,5 εκ. και βάρος 22,5 κιλά) που έφτασε στις 22 Αυγούστου 2015 από την Αμφιλοχία με σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Το τραύμα ήταν τόσο σοβαρό που η χελώνα υπέφερε από νευρολογική ζημιά προκαλώντας το κεφάλι της να γέρνει προς τα αριστερά. Στο Κέντρο Διάσωσης, σε περιπτώσεις σαν και αυτήν, η ζημιά μπορεί κάποιες φορές να γιατρευτεί αλλά παίρνει πολύ καιρό για να συμβεί αυτό. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που έβλεπα ένα τραύμα σαν και αυτό και είναι ειλικρινά τραγικό.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-Claudia_Ilias.jpg

Εκπαίδευση

Παγκόσμια Ημέρα Ονείρου: «Μεταμορφώνοντας τον κόσμο, ένα όνειρο τη φορά”. Πραγματοποιήθηκε ώστε κάθε όνειρο να είναι μια ελπίδα για το μέλλον. Πραγματοποιήθηκε ώστε κάθε ονειροπόλος να δημιουργεί πλούτο δυνατοτήτων. Η Παγκόσμια Ημέρα Ονείρου επιδιώκει να απελευθερώσει τις δυνατότητες των ανθρώπων μεταμορφώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον κόσμο.

Για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ονείρου, ο Παύλος Τσάρος συντονιστής του Κέντρου Διάσωσης αποφάσισε να οργανώσει μια εκδήλωση σχετική με τα όνειρα, απευθυνόμενη σε παιδιά και ενήλικες στις 26 Σεπτεμβρίου 2015. Οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στο Κέντρο Διάσωσης και ενημερώθηκαν για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι θαλάσσιες χελώνες. Έπειτα, δόθηκε σε κάθε έναν ένα κομμάτι χαρτί με μια “φούσκα ονείρου” σχεδιασμένη σε αυτό και τους ζητήθηκε να απαντήσουν στην ερώτηση «Τι ονειρεύονται οι χελώνες?», ζωγραφίζοντας μια εικόνα στην φούσκα ονείρου. Οι εικόνες που σχεδιάστηκαν θα ανακοινωθούν στη σελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Facebook. Κάντε Like στην σελίδα μας και ενημερωθείτε για επόμενες εκδηλώσεις μας. Πολλά ευχαριστώ σε όλους τους Έλληνες εθελοντές που μας βοήθησαν εκείνη την ημέρα.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-Dream_day2.jpg

Το Διεθνές Σχολείο Zug-Luzern (ISZL) συνεργάστηκε με το Κέντρο Διάσωσης μέσω του Aqua Divers Club για 3 χρόνια συνδυάζοντας καταδύσεις μαζί με εθελοντισμό στο Κέντρο Διάσωσης. Αυτοί οι μαθητές Γυμνασίου πραγματικά υποκινήθηκαν ακόμη και κατά την επιστροφή στη πατρίδα τους μαζεύοντας χρήματα για το ΚΔ. Για τρεις ημέρες τον Σεπτέμβριο, ερχόντουσαν κάθε πρωί για να δουλέψουν με τους εθελοντές του Κέντρου Διάσωσης κάνοντας εργασίες συντήρησης και φροντίδας για τις χελώνες. Μεταξύ άλλων, ανακαίνισαν το μπροστινό μέρος του γραφείου του Παύλου και συντήρησαν την πόρτα. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον εθελοντή μας τον Γιάννη για την επίβλεψη όλων των εργασιών συντήρησης. Πολλές ευχαριστίες και σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για το τεράστιο έργο που πέτυχαν σε τρεις μέρες.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-iszl.jpg

Ξέρατε ότι...

Στο τέλος του καλοκαιριού, το Κέντρο Διάσωσης αρχίζει να προετοιμάζεται για τον ερχόμενο χειμώνα. Μέχρι στιγμής ο καιρός είναι αρκετά καλός και οι εξωτερικές δεξαμενές μπορούν ακόμα να χρησιμοποιούνται και οι χελώνες που έχουν θεραπευτεί, μπορούν με ασφάλεια να απελευθερώνονται πίσω στη θάλασσα. Οι θαλάσσιες χελώνες δεν μπορούν να μένουν στις εξωτερικές δεξαμενές όταν έχει κρύο καιρό και πρέπει να μετακινούνται μέσα όπου υπάρχει περιορισμένος αριθμός δεξαμενών. Κατά τη διάρκεια των πολύ κρύων μηνών του χειμώνα, θερμαντικές αντιστάσεις ενυδρείου χρησιμοποιούνται για να κρατούν τη θερμοκρασία του νερού στις εσωτερικές δεξαμενές στην κατάλληλη θερμοκρασία. Η κάθε αντίσταση κοστίζει 30 ευρώ. Αν θα θέλατε να συνεισφέρετε για τη θέρμανση των δεξαμενών, επικοινωνήστε με τον Παύλο Τσάρο, τον συντονιστή του Κέντρου Διάσωσης στα: 2108944444, 6941511511.

Παρακαλώ κάντε Like στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook: “ΑΡΧΕΛΩΝ (the official page of) the Sea Turtle Protection Society of Greece“ και ενημερωθείτε για τις επόμενες εκδηλώσεις και τα νέα μας.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-JoanneStournara3.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/02/2024

  Παρουσίαση Αποτελεσμάτων ΑΡΧΕΛΩΝ 2023: Υπάρχουν και καλά νέα!

  Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ανοικτή ετήσια Παρουσίαση Αποτελεσμάτων της δράσης του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/02/2024

  Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Είκοσι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, προσυπογράφουν επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος ζητώντας του να ψηφίσει «κατά» της αλλαγής καθεστώτος της προστασίας του λύκου στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/01/2024

  Τι έγινε στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Παγκόσμιο ρεκόρ αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα και 40 χρόνια δράσης ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της χελώνας είναι κάποιες στιγμές που γιορτάσαμε φέτος όλοι μαζί. Τι έγινε λοιπόν στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/12/2023

  Η ανάληψη ευθύνης για το περιβάλλον δίνει νόημα στη ζωή μας

  «Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μια ευκαιρία, όχι μόνο για τα ζώα και το οικοσύστημα, αλλά και για μας τους ίδιους που συμμετέχουμε στο Σύλλογο και για την κοινωνία μέσα στην οποία δρούμε». Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλά για την προσπάθεια που κάνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ αλλά και για το τι ελπίζει ότι θα φέρει το αύριο.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Οι συνυπογράφουσες 19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην πρόταση που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση του προστατευτικού καθεστώτος του λύκου στη Σύμβαση της Βέρνης και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει την πρόταση αυτή στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  Σαράντα χρόνια μετά: Ο κόσμος του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου δίνει το στίγμα του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα. «Στις καθημερινές μας δραστηριότητες συναντάμε, εκτός από πολλές χελώνες, και πάρα πολλούς ανθρώπους που βοήθησαν και βοηθούν.. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν όλοι όσοι εργάζονται και εκπροσωπούν το σύλλογο εκεί έξω, στα εύκολα και τα δύσκολα »

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/12/2023

  Ευχές από επώνυμους «χελωνάδες» του εξωτερικού!

  Συνεργάτες και μέλη της επιστημονικής κοινότητας από όλον τον κόσμο στέλνουν το μήνυμά τους για τα 40 χρόνια ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/12/2023

  Το παρελθόν έχει αξία αν γίνει φάρος που φωτίζει στο μέλλον

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλάει για την ποιότητα και τις αξίες, και τους ανθρώπους που σημάδεψαν τη δημιουργία και την μετέπειτα δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Ο Δημήτρης Μαργαριτούλης μας έμαθε όχι μόνο τη μεθοδολογία για την καταγραφή και προστασία των χελωνών αλλά και τι θα πει οργάνωση καθηκόντων, ευθύνη, συλλογικότητα, αξιολόγηση, συνεργασία» αναφέρει.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 2): Τα τραύματα στο κεφάλι είναι πιο συχνά από όσο νομίζετε

  Η Jessica έγινε εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ για 6 εβδομάδες το 2023 και μιλά για όσα έμαθε φροντίζοντας θαλάσσιες χελώνες με τραυματισμούς στο κεφάλι που προκαλούνται από ανθρώπους.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 1): Η Jessica Van Damme βρέθηκε στο Κέντρο Διάσωσης

  «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου υπήρχαν περισσότερες από 30 τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που νοσηλεύονταν στο Κέντρο Διάσωσης. Επτά από αυτές απελευθερώθηκαν επιτυχώς, αλλά, κατά την ίδια περίοδο, υπήρξαν πέντε νέες αφίξεις – όλες χελώνες με ανθρωπογενή τραύματα. Εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε η μεγαλύτερη απειλή για αυτές!», γράφει η Jessica.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!