16/11/2015

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης? (Σεπτέμβριος 2015)

Η εθελόντρια μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα γεγονότα από 1 έως 30 Σεπτεμβρίου 2015.

Ως συνήθως αυτή την περίοδο του έτους, με το τέλος της περιόδου ωοτοκίας και με λιγότερους ανθρώπους στις παραλίες ή στη θάλασσα, ο αριθμός των τραυματισμένων χελωνών που φτάνουν στο Κέντρο Διάσωσης μειώνεται. Δυστυχώς, όμως, πέντε νέες χελώνες έφτασαν αυτό το μήνα

Αφίξεις

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-Rike.jpg

Η “Ραφαέλλα”, μια χελώνα Caretta caretta (με μήκος καβουκιού 77,5 εκ. και βάρος 54,5 κιλά) έφτασε στις 11 Σεπτεμβρίου 2015 από τη Μύκονο με ένα ελαφρύ τραύμα στο κεφάλι και έχοντας καταπιεί αγκίστρι.

Ο “Jo”, μια χελώνα Caretta caretta (με μήκος καβουκιού 59,5 εκ. και βάρος 26 κιλά) έφτασε στις 18 Σεπτεμβρίου 2015 από τη Zάκυνθο. Δεν είχε ορατά τραύματα αλλά η ακτινογραφία έδειξε πως το στομάχι της ήταν γεμάτο με κοχύλια. O λόγος αυτής της έμφραξης είναι άγνωστος μέχρι στιγμής και λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή ελπίζοντας για τη βελτίωση της κατάστασης

Ο “Liam”, μια χελώνα Caretta caretta (με μήκος καβουκιού 35,5 εκ. και βάρος 5 κιλά) έφτασε στις 19 Σεπτεμβρίου 2015 από την Εύβοια. Η χελώνα είχε τραύμα στο πτερύγιο από μπλέξιμο σε πετονιά και είχε επίσης καταπιεί αγκίστρι το οποίο θα αφαιρεθεί με χειρουργική επέμβαση σύντομα. Ο Liam έφτασε επίσης μαζί με μια μικρότερη χελώνα που ονομάστηκε ”Baby” (με μήκος καβουκιού 28 εκ. και βάρος 2,5 κιλά) όπου είχε μπλεχτεί στην ίδια πετονιά. Ευτυχώς η Baby δεν είχε τραύματα και απελευθερώθηκε.

Θάνατοι

Ο “Damon”, μια χελώνα Caretta caretta (με μήκος καβουκιού 63 εκ. και βάρος 25 κιλά) έφτασε στις 29 Αυγούστου 2015 από την Σκόπελο με τραύμα στο κεφάλι και πέθανε στις 27 Σεπτεμβρίου 2015 λόγω του τραύματος αυτού.

Απελευθερώσεις

Εκτός από τη χελώνα Baby που αναφέρθηκε προηγουμένως, δυο άλλες χελώνες απελευθερώθηκαν τον Σεπτέμβριο.

Ο “Άγγελος”, μια πράσινη χελώνα που έφτασε στις 14 Ιουνίου 2015 από την Σαγιάδα με τραύμα στο κεφάλι και απελευθερώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2015 από βάρκα στον Σαρωνικό Κόλπο. Την ημέρα αυτή, μια υποβρύχια παράσταση χορού με το όνομα ”Drops of Breath” διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Aqua Divers Club. Μετά την παράσταση ένας εκ των χορευτών έκανε πρόταση γάμου στην αγαπημένη του επίσης χορεύτρια της παράστασης! Το ζευγάρι επιλέχθηκε να απελευθερώσει τον «Άγγελο» στον Σαρωνικό Κόλπο κοντά στον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

Η “Ζίνα”, μια χελώνα Caretta caretta (με μήκος καβουκιού 68 εκ. και βάρος 29 κιλά) που έφτασε στις 23 Ιουνίου 2015 από την Σκόπελο με τραύμα στο κεφάλι και απελευθερώθηκε με επιτυχία σε μια ήσυχη παραλία κοντά στο Θυμάρι Αττικής στις 30 Σεπτεμβρίου 2015.

Χελωνο-ενημέρωση

Τον προηγούμενο μήνα αναφέραμε την άφιξη της “Πέρσα” μιας χελώνας Caretta caretta (με μήκος καβουκιού 64,5 εκ. και βάρος 22,5 κιλά) που έφτασε στις 22 Αυγούστου 2015 από την Αμφιλοχία με σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Το τραύμα ήταν τόσο σοβαρό που η χελώνα υπέφερε από νευρολογική ζημιά προκαλώντας το κεφάλι της να γέρνει προς τα αριστερά. Στο Κέντρο Διάσωσης, σε περιπτώσεις σαν και αυτήν, η ζημιά μπορεί κάποιες φορές να γιατρευτεί αλλά παίρνει πολύ καιρό για να συμβεί αυτό. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που έβλεπα ένα τραύμα σαν και αυτό και είναι ειλικρινά τραγικό.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-Claudia_Ilias.jpg

Εκπαίδευση

Παγκόσμια Ημέρα Ονείρου: «Μεταμορφώνοντας τον κόσμο, ένα όνειρο τη φορά”. Πραγματοποιήθηκε ώστε κάθε όνειρο να είναι μια ελπίδα για το μέλλον. Πραγματοποιήθηκε ώστε κάθε ονειροπόλος να δημιουργεί πλούτο δυνατοτήτων. Η Παγκόσμια Ημέρα Ονείρου επιδιώκει να απελευθερώσει τις δυνατότητες των ανθρώπων μεταμορφώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον κόσμο.

Για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ονείρου, ο Παύλος Τσάρος συντονιστής του Κέντρου Διάσωσης αποφάσισε να οργανώσει μια εκδήλωση σχετική με τα όνειρα, απευθυνόμενη σε παιδιά και ενήλικες στις 26 Σεπτεμβρίου 2015. Οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στο Κέντρο Διάσωσης και ενημερώθηκαν για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι θαλάσσιες χελώνες. Έπειτα, δόθηκε σε κάθε έναν ένα κομμάτι χαρτί με μια “φούσκα ονείρου” σχεδιασμένη σε αυτό και τους ζητήθηκε να απαντήσουν στην ερώτηση «Τι ονειρεύονται οι χελώνες?», ζωγραφίζοντας μια εικόνα στην φούσκα ονείρου. Οι εικόνες που σχεδιάστηκαν θα ανακοινωθούν στη σελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Facebook. Κάντε Like στην σελίδα μας και ενημερωθείτε για επόμενες εκδηλώσεις μας. Πολλά ευχαριστώ σε όλους τους Έλληνες εθελοντές που μας βοήθησαν εκείνη την ημέρα.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-Dream_day2.jpg

Το Διεθνές Σχολείο Zug-Luzern (ISZL) συνεργάστηκε με το Κέντρο Διάσωσης μέσω του Aqua Divers Club για 3 χρόνια συνδυάζοντας καταδύσεις μαζί με εθελοντισμό στο Κέντρο Διάσωσης. Αυτοί οι μαθητές Γυμνασίου πραγματικά υποκινήθηκαν ακόμη και κατά την επιστροφή στη πατρίδα τους μαζεύοντας χρήματα για το ΚΔ. Για τρεις ημέρες τον Σεπτέμβριο, ερχόντουσαν κάθε πρωί για να δουλέψουν με τους εθελοντές του Κέντρου Διάσωσης κάνοντας εργασίες συντήρησης και φροντίδας για τις χελώνες. Μεταξύ άλλων, ανακαίνισαν το μπροστινό μέρος του γραφείου του Παύλου και συντήρησαν την πόρτα. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον εθελοντή μας τον Γιάννη για την επίβλεψη όλων των εργασιών συντήρησης. Πολλές ευχαριστίες και σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για το τεράστιο έργο που πέτυχαν σε τρεις μέρες.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-iszl.jpg

Ξέρατε ότι...

Στο τέλος του καλοκαιριού, το Κέντρο Διάσωσης αρχίζει να προετοιμάζεται για τον ερχόμενο χειμώνα. Μέχρι στιγμής ο καιρός είναι αρκετά καλός και οι εξωτερικές δεξαμενές μπορούν ακόμα να χρησιμοποιούνται και οι χελώνες που έχουν θεραπευτεί, μπορούν με ασφάλεια να απελευθερώνονται πίσω στη θάλασσα. Οι θαλάσσιες χελώνες δεν μπορούν να μένουν στις εξωτερικές δεξαμενές όταν έχει κρύο καιρό και πρέπει να μετακινούνται μέσα όπου υπάρχει περιορισμένος αριθμός δεξαμενών. Κατά τη διάρκεια των πολύ κρύων μηνών του χειμώνα, θερμαντικές αντιστάσεις ενυδρείου χρησιμοποιούνται για να κρατούν τη θερμοκρασία του νερού στις εσωτερικές δεξαμενές στην κατάλληλη θερμοκρασία. Η κάθε αντίσταση κοστίζει 30 ευρώ. Αν θα θέλατε να συνεισφέρετε για τη θέρμανση των δεξαμενών, επικοινωνήστε με τον Παύλο Τσάρο, τον συντονιστή του Κέντρου Διάσωσης στα: 2108944444, 6941511511.

Παρακαλώ κάντε Like στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook: “ΑΡΧΕΛΩΝ (the official page of) the Sea Turtle Protection Society of Greece“ και ενημερωθείτε για τις επόμενες εκδηλώσεις και τα νέα μας.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-JoanneStournara3.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    15/07/2024

    Οικο-τουρισμός σε Πελοπόννησο και Κρήτη: Εξερευνήστε μια παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

    Μία καταπληκτική οικολογική εμπειρία προσφέρει ο ΑΡΧΕΛΩΝ στους τυχερούς ευαισθητοποιημένους ταξιδιώτες που θα βρεθούν αυτό το καλοκαίρι σε σημαντικές παραλίες ωοτοκίας της χελώνας Καρέττα που προστατεύει ο Σύλλογος.

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    26/06/2024

    Οι θαλάσσιες χελώνες μας εκπλήσσουν: αν δεις ίχνη χελώνας στην παραλία βοήθησε την έρευνα του ΑΡΧΕΛΩΝ!

    Δεν είναι όλες οι παραλίες στην εκτεταμένη ακτογραμμή της Ελλάδας κατάλληλες για την ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών, αλλά μερικές φορές αυτά τα θαλάσσια ερπετά μας εκπλήσσουν! Φέτος το καλοκαίρι, ο ΑΡΧΕΛΩΝ ζητά τη βοήθειά σου για τη διερεύνηση ενός φαινομένου που ονομάζεται «σποραδική ωοτοκία».

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    17/06/2024

    Λιμένι Μάνης - ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις ταΐζουμε!

    Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και το Λιμεναρχείο ζήτησαν τη συνδρομή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ενημέρωση των λουόμενων στην περιοχή Λιμένι της Μάνης, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν ήδη καταγράψει φέτος 12 περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους.

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/06/2024

    30 Χρόνια Ελπίδας: Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ γιορτάζει την Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών

    Κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα υπέροχα πλάσματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας.

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    13/06/2024

    Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά και νέους: Καλωσορίζουμε τα χελωνάκια του 2024 στις παραλίες!

    Νερομπογιές, μαρκαδόροι, κολλάζ, υπολογιστής, κινητό; Όλα είναι χρήσιμα. Χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου για να φτιάξεις μία αφίσα μεγέθους Α3 ή Α4 που θα ενημερώνει ότι σε λίγο εκκολάπτονται τα χελωνάκια του 2024.

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/05/2024

    Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

    Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    14/05/2024

    Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

    Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/05/2024

    Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

    Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/05/2024

    Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

    Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/04/2024

    Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

    Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    26/04/2024

    «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    19/04/2024

    Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

    Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    12/04/2024

    Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

    Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/04/2024

    «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

    Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    04/04/2024

    LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!