Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης? (Σεπτέμβριος 2015)
Η εθελόντρια μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα γεγονότα από 1 έως 30 Σεπτεμβρίου 2015.
Ως συνήθως αυτή την περίοδο του έτους, με το τέλος της περιόδου ωοτοκίας και με λιγότερους ανθρώπους στις παραλίες ή στη θάλασσα, ο αριθμός των τραυματισμένων χελωνών που φτάνουν στο Κέντρο Διάσωσης μειώνεται. Δυστυχώς, όμως, πέντε νέες χελώνες έφτασαν αυτό το μήνα
Αφίξεις
Η “Ραφαέλλα”, μια χελώνα Caretta caretta (με μήκος καβουκιού 77,5 εκ. και βάρος 54,5 κιλά) έφτασε στις 11 Σεπτεμβρίου 2015 από τη Μύκονο με ένα ελαφρύ τραύμα στο κεφάλι και έχοντας καταπιεί αγκίστρι.
Ο “Jo”, μια χελώνα Caretta caretta (με μήκος καβουκιού 59,5 εκ. και βάρος 26 κιλά) έφτασε στις 18 Σεπτεμβρίου 2015 από τη Zάκυνθο. Δεν είχε ορατά τραύματα αλλά η ακτινογραφία έδειξε πως το στομάχι της ήταν γεμάτο με κοχύλια. O λόγος αυτής της έμφραξης είναι άγνωστος μέχρι στιγμής και λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή ελπίζοντας για τη βελτίωση της κατάστασης
Ο “Liam”, μια χελώνα Caretta caretta (με μήκος καβουκιού 35,5 εκ. και βάρος 5 κιλά) έφτασε στις 19 Σεπτεμβρίου 2015 από την Εύβοια. Η χελώνα είχε τραύμα στο πτερύγιο από μπλέξιμο σε πετονιά και είχε επίσης καταπιεί αγκίστρι το οποίο θα αφαιρεθεί με χειρουργική επέμβαση σύντομα. Ο Liam έφτασε επίσης μαζί με μια μικρότερη χελώνα που ονομάστηκε ”Baby” (με μήκος καβουκιού 28 εκ. και βάρος 2,5 κιλά) όπου είχε μπλεχτεί στην ίδια πετονιά. Ευτυχώς η Baby δεν είχε τραύματα και απελευθερώθηκε.
Θάνατοι
Ο “Damon”, μια χελώνα Caretta caretta (με μήκος καβουκιού 63 εκ. και βάρος 25 κιλά) έφτασε στις 29 Αυγούστου 2015 από την Σκόπελο με τραύμα στο κεφάλι και πέθανε στις 27 Σεπτεμβρίου 2015 λόγω του τραύματος αυτού.
Απελευθερώσεις
Εκτός από τη χελώνα Baby που αναφέρθηκε προηγουμένως, δυο άλλες χελώνες απελευθερώθηκαν τον Σεπτέμβριο.
Ο “Άγγελος”, μια πράσινη χελώνα που έφτασε στις 14 Ιουνίου 2015 από την Σαγιάδα με τραύμα στο κεφάλι και απελευθερώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2015 από βάρκα στον Σαρωνικό Κόλπο. Την ημέρα αυτή, μια υποβρύχια παράσταση χορού με το όνομα ”Drops of Breath” διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Aqua Divers Club. Μετά την παράσταση ένας εκ των χορευτών έκανε πρόταση γάμου στην αγαπημένη του επίσης χορεύτρια της παράστασης! Το ζευγάρι επιλέχθηκε να απελευθερώσει τον «Άγγελο» στον Σαρωνικό Κόλπο κοντά στον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.
Η “Ζίνα”, μια χελώνα Caretta caretta (με μήκος καβουκιού 68 εκ. και βάρος 29 κιλά) που έφτασε στις 23 Ιουνίου 2015 από την Σκόπελο με τραύμα στο κεφάλι και απελευθερώθηκε με επιτυχία σε μια ήσυχη παραλία κοντά στο Θυμάρι Αττικής στις 30 Σεπτεμβρίου 2015.
Χελωνο-ενημέρωση
Τον προηγούμενο μήνα αναφέραμε την άφιξη της “Πέρσα” μιας χελώνας Caretta caretta (με μήκος καβουκιού 64,5 εκ. και βάρος 22,5 κιλά) που έφτασε στις 22 Αυγούστου 2015 από την Αμφιλοχία με σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Το τραύμα ήταν τόσο σοβαρό που η χελώνα υπέφερε από νευρολογική ζημιά προκαλώντας το κεφάλι της να γέρνει προς τα αριστερά. Στο Κέντρο Διάσωσης, σε περιπτώσεις σαν και αυτήν, η ζημιά μπορεί κάποιες φορές να γιατρευτεί αλλά παίρνει πολύ καιρό για να συμβεί αυτό. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που έβλεπα ένα τραύμα σαν και αυτό και είναι ειλικρινά τραγικό.
Εκπαίδευση
Παγκόσμια Ημέρα Ονείρου: «Μεταμορφώνοντας τον κόσμο, ένα όνειρο τη φορά”. Πραγματοποιήθηκε ώστε κάθε όνειρο να είναι μια ελπίδα για το μέλλον. Πραγματοποιήθηκε ώστε κάθε ονειροπόλος να δημιουργεί πλούτο δυνατοτήτων. Η Παγκόσμια Ημέρα Ονείρου επιδιώκει να απελευθερώσει τις δυνατότητες των ανθρώπων μεταμορφώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον κόσμο.
Για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ονείρου, ο Παύλος Τσάρος συντονιστής του Κέντρου Διάσωσης αποφάσισε να οργανώσει μια εκδήλωση σχετική με τα όνειρα, απευθυνόμενη σε παιδιά και ενήλικες στις 26 Σεπτεμβρίου 2015. Οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στο Κέντρο Διάσωσης και ενημερώθηκαν για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι θαλάσσιες χελώνες. Έπειτα, δόθηκε σε κάθε έναν ένα κομμάτι χαρτί με μια “φούσκα ονείρου” σχεδιασμένη σε αυτό και τους ζητήθηκε να απαντήσουν στην ερώτηση «Τι ονειρεύονται οι χελώνες?», ζωγραφίζοντας μια εικόνα στην φούσκα ονείρου. Οι εικόνες που σχεδιάστηκαν θα ανακοινωθούν στη σελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Facebook. Κάντε Like στην σελίδα μας και ενημερωθείτε για επόμενες εκδηλώσεις μας. Πολλά ευχαριστώ σε όλους τους Έλληνες εθελοντές που μας βοήθησαν εκείνη την ημέρα.
Το Διεθνές Σχολείο Zug-Luzern (ISZL) συνεργάστηκε με το Κέντρο Διάσωσης μέσω του Aqua Divers Club για 3 χρόνια συνδυάζοντας καταδύσεις μαζί με εθελοντισμό στο Κέντρο Διάσωσης. Αυτοί οι μαθητές Γυμνασίου πραγματικά υποκινήθηκαν ακόμη και κατά την επιστροφή στη πατρίδα τους μαζεύοντας χρήματα για το ΚΔ. Για τρεις ημέρες τον Σεπτέμβριο, ερχόντουσαν κάθε πρωί για να δουλέψουν με τους εθελοντές του Κέντρου Διάσωσης κάνοντας εργασίες συντήρησης και φροντίδας για τις χελώνες. Μεταξύ άλλων, ανακαίνισαν το μπροστινό μέρος του γραφείου του Παύλου και συντήρησαν την πόρτα. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον εθελοντή μας τον Γιάννη για την επίβλεψη όλων των εργασιών συντήρησης. Πολλές ευχαριστίες και σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για το τεράστιο έργο που πέτυχαν σε τρεις μέρες.
Ξέρατε ότι...
Στο τέλος του καλοκαιριού, το Κέντρο Διάσωσης αρχίζει να προετοιμάζεται για τον ερχόμενο χειμώνα. Μέχρι στιγμής ο καιρός είναι αρκετά καλός και οι εξωτερικές δεξαμενές μπορούν ακόμα να χρησιμοποιούνται και οι χελώνες που έχουν θεραπευτεί, μπορούν με ασφάλεια να απελευθερώνονται πίσω στη θάλασσα. Οι θαλάσσιες χελώνες δεν μπορούν να μένουν στις εξωτερικές δεξαμενές όταν έχει κρύο καιρό και πρέπει να μετακινούνται μέσα όπου υπάρχει περιορισμένος αριθμός δεξαμενών. Κατά τη διάρκεια των πολύ κρύων μηνών του χειμώνα, θερμαντικές αντιστάσεις ενυδρείου χρησιμοποιούνται για να κρατούν τη θερμοκρασία του νερού στις εσωτερικές δεξαμενές στην κατάλληλη θερμοκρασία. Η κάθε αντίσταση κοστίζει 30 ευρώ. Αν θα θέλατε να συνεισφέρετε για τη θέρμανση των δεξαμενών, επικοινωνήστε με τον Παύλο Τσάρο, τον συντονιστή του Κέντρου Διάσωσης στα: 2108944444, 6941511511.
Παρακαλώ κάντε Like στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook: “ΑΡΧΕΛΩΝ (the official page of) the Sea Turtle Protection Society of Greece“ και ενημερωθείτε για τις επόμενες εκδηλώσεις και τα νέα μας.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/04/2025
Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2025: Η μεγάλη περιπέτεια του Τρίτωνα!
Σημειώστε την ημερομηνία: Το Σάββατο 24 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη θάλασσα, με οδηγό τη θαλάσσια χελώνα.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/04/2025
Είσαι άνω των 50; Οι θαλάσσιες χελώνες σε χρειάζονται!
Αν είσαι 50 ετών ή και άνω και θέλεις να ζήσεις μια μοναδική εμπειρία προσφοράς, σε προσκαλούμε θερμά να γίνεις μέλος της οικογένειας του ΑΡΧΕΛΩΝ. Προστάτεψε τις θαλάσσιες χελώνες, γνώρισε ανθρώπους με κοινές ιδέες και ανακάλυψε την ομορφιά της φύσης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/04/2025
Δεκαετίες προστασίας αποδίδουν καρπούς: Σημάδια ανάκαμψης για τις θαλάσσιες χελώνες παγκοσμίως
Πρώτη παγκόσμια μελέτη μετα από μία δεκαετία, φέρνει ενθαρρυντικά νέα για τη διατήρηση των θαλάσσιων χελωνών: περισσότεροι από τους μισούς πληθυσμούς τους στον κόσμο δείχνουν σημάδια ανάκαμψης. Ανάμεσα στους συγγραφείς είναι η Δρ Αλίκη Παναγοπούλου του ΑΡΧΕΛΩΝ που αναδεικνύει το μακροχρόνιο έργο του Συλλόγου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/04/2025
Ειδική προσφορά συμμετοχής δύο εβδομάδων στις παραλίες ωοτοκίας γιατί σας χρειαζόμαστε τον Μάιο και τον Ιούνιο!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/04/2025
Νέα Μελέτη για τα Μικροπλαστικά στις Παραλίες Ωοτοκίας των Θαλάσσιων Χελωνών
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχε σε μια πρόσφατη παγκόσμια μελέτη η οποία αποκάλυψε ανησυχητικά επίπεδα μόλυνσης από μικροπλαστικά σε παραλίες ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών σε όλο τον κόσμο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/04/2025
22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν την ανάκληση των αδειών για τους 15 Αιολικούς Σταθμούς στα Ακαρνανικά Όρη
Κοινή επιστολή προς τις υπηρεσίες και φορείς που έχουν εμπλακεί στην αδειοδότηση των 15 Αιολικών Σταθμών (ΑΣΠΗΕ) στα Ακαρνανικά Όρη, με το αίτημα να ανακληθούν όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί έως σήμερα, απέστειλαν 22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/04/2025
Γίνε φύλακας των θαλάσσιων χελωνών του Λακωνικού!
Η Gracie και η Claire, δύο αφοσιωμένες εθελόντριες που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Λακωνικό Κόλπο το 2024, μας μίλησαν για την εμπειρία τους.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/04/2025
Σύσκεψη φορέων, αρχών και επιχειρηματιών στο Ρέθυμνο: Η Κρήτη προετοιμάζεται για τον ερχομό των χελωνών!
Τη Δευτέρα 7 Απριλίου, βρεθήκαμε στο Ρέθυμνο για να συμμετέχουμε στη σύσκεψη της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου με θέμα τα διαχειριστικά μέτρα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα και την τήρηση τους!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ31/03/2025
Οι δορυφορικοί πομποί του ΑΡΧΕΛΩΝ στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι από τους πρώτους φορείς στην Ελλάδα που χρησιμοποίησε δορυφορικούς πομπούς στη μελέτη προστατευόμενων ειδών. Από το 2002 μέχρι σήμερα έχουμε τοποθετήσει 150 δορυφορικούς και GSM πομπούς σε θαλάσσιες χελώνες για να παρακαλουθήσουμε τα ταξίδια τους σε όλη τη Μεσόγειο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/03/2025
Βραδινή περιπολία παραλίας: Μία μοναδική εμπειρία για τους εθελοντές
Σε κάποιες ξεχωριστές παραλίες τα καθήκοντα των εθελοντών περιλαμβάνουν και νυχτερινές περιπολίες. Τις ώρες λοιπόν που η παρουσία ανθρώπων στις παραλίες ωοτοκίας απαγορεύεται για να μην ενοχληθούν οι χελώνες, οι εκπαιδευμένοι εθελοντές περπατούν για να τις συναντήσουν.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/03/2025
Εμπλουτίζοντας τη ζωή των θαλάσσιων χελωνών που έχουν διασωθεί
Μια πρόσφατη μελέτη στο Κέντρο Διάσωσης Χελωνών τονίζει τη σημασία του περιβαλλοντικού εμπλουτισμού στη βελτίωση της φυσικής και ψυχολογικής ευημερίας των θαλάσσιων χελωνών, βοηθώντας στην αποκατάστασή τους και προετοιμάζοντάς τες για επιτυχή απελευθέρωση στο φυσικό τους περιβάλλον.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/03/2025
Hμερίδα διαδικτυακών παρουσιάσεων για φοιτητές
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί φοιτητές και ενδιαφερόμενους από ΟΛΑ τα επιστημονικά πεδία να συμβάλουν στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/03/2025
Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/03/2025
Ποδηλατόδρομος στην παραλία ωοτοκίας Νικοπόλεως Πρεβέζης: Αντιδράσεις για τις επιπτώσεις
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/03/2025
Kοινό ΔΤ: Μπουλντόζες και οικοδομικές επεμβάσεις στο Μαραθωνήσι απειλούν την καρδιά του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου!