Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης? (Οκτώβριος 2015)
Η εθελόντρια μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα γεγονότα από 1 έως 31 Οκτωβρίου 2015
Χελωνο-ενημέρωση
Ο «Liam» που είχε καταπιεί ένα αγκίστρι και είχε χτυπήσει το πτερύγιο του, είχε έρθει στις 19 Σεπτεμβρίου 2015 και τώρα είναι καλά. Το αγκίστρι αφαιρέθηκε χωρίς χειρουργική επέμβαση κάτι το οποίο είναι πάντα καλό για μια χελώνα.
Τρείς νέες χελώνες έφτασαν τον Οκτώβριο. Όλες λαμβάνουν σταγόνες και αντιβιοτικά και βρίσκονται σε σταθερή κατάσταση.
Η «Ρετσίνα» , μια πράσινη χελώνα (με μήκος καβουκιού 46 εκ. και βάρος 10,5 κιλά) ήρθε από τον Βόλο στις 7 Οκτωβρίου 2015. Η χελώνα έχει έναν σοβαρό τραύμα στο κεφάλι καθώς και πληγωμένο σαγόνι.
Ο «Δημήτριος-Παύλος», μια χελώνα Caretta Caretta, έφτασε από την Πρέβεζα στις 23 Οκτωβρίου 2015 με τραύμα στο κεφάλι που προκλήθηκε από άνθρωπο. Η χελώνα αυτή είναι από τις μεγαλύτερες που είχαμε το 2015. Το μήκος καβουκιού του είναι 92 εκ. και έχει βάρος 77,5 κιλά. Εξαιτίας του μεγέθους του πρέπει να τοποθετηθεί σε μια από τις μεγάλες εξωτερικές δεξαμενές μας, η οποία θα είναι δύσκολο να διατηρείται ζεστή κατά τους χειμερινούς μήνες. (Παρόλο που βάζω τα δυνατά μου να καταγράψω τα νέα αντικειμενικά, πρέπει να πω ότι βλέποντας αυτό το τεράστιο, μεγαλοπρεπή πλάσμα να παλεύει για τη ζωή του είναι πολύ δύσκολο. Δεν ξέρουμε την ηλικία του, αλλά κρίνοντας από το μέγεθος του, έχει καταφέρει να επιβιώσει και να ευδοκιμήσει για πολύ καιρό, και είναι πραγματικά ένα έγκλημα να το βλέπεις σε τέτοια κατάσταση εξαιτίας ενός «ανθρώπου».)
Η «Ιόλη», μια χελώνα Caretta Caretta (με μήκος καβουκιού 49 εκ. και βάρος 14 κιλά) έφτασε στις 26 Οκτωβρίου από την Εύβοια έχοντας υποθερμία, είχε πέσει θύμα της σύντομης (αλλά προφανώς επικίνδυνης) κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή μας εκείνη την περίοδο.
Πολλά ευχαριστώ σε όλους όσοι βοήθησαν να διασώσουμε και να μεταφέρουμε αυτές τις χελώνες.
Δυστυχώς, μια χελώνα πέθανε από τα τραύματα της. Ο «Alan», μια χελώνα Caretta Caretta (με μήκος καβουκιού 77,5 εκ. και βάρος 51 κιλά) που είχε φτάσει στις 25 Αυγούστου 2015 από την Αμφιλοχία με τραύμα στο κεφάλι, πέθανε στις 15 Οκτωβρίου 2015.
Και τώρα μερικά καλά νέα: Μετά τη σύντομη κακοκαιρία, ο καιρός καλυτέρευσε, το οποίο σημαίνει ότι είχαμε περισσότερο χρόνο να απελευθερώσουμε χελώνες πίσω στο φυσικό τους περιβάλλον.

Η «Βαρβάρα», μια χελώνα Caretta Caretta (με μήκος καβουκιού 72,5 εκ. και βάρος 33,5 κιλά) που είχε φτάσει στις 19 Ιουνίου 2015 από την Αμφιλοχία με τραύμα στο κεφάλι, απελευθερώθηκε από παραλία στις 2 Οκτωβρίου 2015.
Η «Γεωργία» μια χελώνα Caretta Caretta (με μήκος καβουκιού 68 εκ. και βάρος 21,5 κιλά) που είχε φτάσει στις 8 Ιουνίου 2014 από την Πάτρα με τραύμα στο κεφάλι, απελευθερώθηκε από παραλία στις 21 Οκτωβρίου

Ο «Ηλίας», χελώνα Caretta Caretta που είχε φτάσει στις 12 Αυγούστου 2015 από το Λαύριο με τραύμα στο πτερύγιο του, απελευθερώθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2015 με βάρκα στον Σαρωνικό Κόλπο.
Η «Τζο» μια χελώνα Caretta Caretta (με μήκος καβουκιού 59,5 εκ. και βάρος 26 κιλά) που είχε φτάσει στις 18 Σεπτεμβρίου 2015 από τη Ζάκυνθο απελευθερώθηκε από παραλία στις 30 Οκτωβρίου 2015. Η χελώνα αυτή δεν είχε εμφανείς τραυματισμούς, αλλά η ακτινογραφία έδειξε ότι είχε υποστεί συμπίεση από όστρακα (το στομάχι της ήταν γεμάτο όστρακα). Ευτυχώς, ανάρρωσε γρήγορα και απελευθερώθηκε.
Άλλα νέα
Στις 28 Οκτωβρίου 2015, ο ΑΡΧΕΛΩΝ ένωσε τις δυνάμεις του με μερικές άλλες τοπικές εθελοντικές οργανώσεις για τον καθαρισμό διαφόρων περιοχών της Γλυφάδας. Κάθε οργάνωση «υιοθέτησε» και μια περιοχή για να την καθαρίσει. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ υιοθέτησε την περιοχή μπροστά από το Κέντρο Διάσωσης καθώς και τις γύρω παραλίες. Αυτός είναι ο δεύτερος χρόνος που ένα τέτοιο γεγονός λαμβάνει χώρα και είχε μεγάλη επιτυχία σε όλες τις περιοχές καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν μέρος κάθε χρόνο.

Ήξερες ότι...
Οι κλιματικές αλλαγές επηρεάζουν αρνητικά τις θαλάσσιες χελώνες. Εκτός από τις απώλειες φωλιών εξαιτίας της αύξησης της στάθμης της θάλασσας, η θερμοκρασία μπορεί να επηρεάσει τις αναλογίες του φύλου των εκκολαπτόμενων αυγών. Υπάρχουν πολλά άρθρα σχετικά με αυτές τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα, ήδη υπό εξαφάνιση, είδη της θαλάσσιας χελώνας, για παράδειγμα: http://news.nationalgeographic.com/news/2014/03/140317-turtles-green-turtles-scattered-islands-europa-mayotte-glorieuses-longlining-bycatch-world/
Υπάρχουν αρκετές σελίδες Facebook για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, αλλά μόνο μία επίσημη. Παρακαλώ κάντε Like στην επίσημη ARCHELON Sea Turtle Rescue Society και ακολουθήστε μας για να ενημερώνεστε για τα νέα μας.

(μετάφραση: Γαρυφαλλιά Λιέπουρη)
Βαλένσια: Συμμετοχή του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Δίκτυο του Mare Nostrum
Σώστε μια ζωή... Χαρίστε το «γούρι» του 2016
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/02/2026
O ΑΡΧΕΛΩΝ στον Λακωνικό Κόλπο: Φύση, έρευνα, εθελοντισμός
Το 2025 ήταν μια χρονιά-σταθμός: Καταγράφηκαν και προστατεύτηκαν συνολικά 1.253 φωλιές, ενώ 7 θηλυκές χελώνες εξοπλίστηκαν με δορυφορικούς πομπούς, στέλνοντας πολύτιμα δεδομένα από τα ταξίδια τους στη Μεσόγειο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/01/2026
Χελώνα που περιθάλψαμε πριν 10 χρόνια εντοπίστηκε στην Ισπανία!
Ο «Καστέλλο» είναι μία αρσενική χελώνα Καρέττα που απελευθέρωθηκε από το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2015 και το 2025 βρέθηκε σε Κέντρο Περίθαλψης της Ισπανίας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/01/2026
Κόντρα στις πιθανότητες: Μια ιστορία ανθεκτικότητας από τον Αμβρακικό Κόλπο!
Μια χελώνα επιβιώνει εδώ και τουλάχιστον έξι χρόνια χωρίς κάτω γνάθο!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/12/2025
«Συναντήσεις με Αξιοσημείωτα Ζώα» Μια Τρυφερή Επιβράβευση των Προσπαθειών μας
Η Κρίστη Στασινοπούλου μοιράστηκε μαζί μας μια πολύ προσωπική της στιγμή: ένα σκίτσο και μερικές σελίδες από το βιβλίο της «Συναντήσεις με Αξιοσημείωτα Ζώα»
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/12/2025
Κοινή Επιστολή 213 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να μην υποβαθμίσουν το καθεστώς προστασίας του λύκου
Την επιστολή συνυπογράφουν 20 ελληνικές Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και Φορείς
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/12/2025
Πολυετείς έρευνες του ΑΡΧΕΛΩΝ επεκτείνουν τον χάρτη ωοτοκίας των Πράσινων Χελωνών της Μεσογείου
Tα τελευταία χρόνια καταγράφονται όλο και περισσότερες φωλιές πράσινης χελώνας στην Ελλάδα, αποτελώντας μία ένδειξη ότι η γεωγραφική εξάπλωση των περιοχών ωοτοκίας αυτού του είδους στη Μεσόγειο αρχίζει να επεκτείνεται.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/12/2025
Η Δύναμη πίσω από την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών: Οι Υπεύθυνοι Πεδίου του 2025
Με βαθιά ευγνωμοσύνη, τιμούμε όλους τους Υπεύθυνους Πεδίου που συνέβαλαν στην επιτυχία των προγραμμάτων του 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/12/2025
Πρωτοφανής εμφάνιση Δερματοχελώνας σε παραλία της Μεσογείου
Μια νέα επιστημονική καταγραφή φέρνει στο φως ένα εξαιρετικά σπάνιο γεγονός για τη θαλάσσια ζωή της Μεσογείου: την πρώτη επιβεβαιωμένη εμφάνιση ενήλικης Δερματοχελώνας (Dermochelys coriacea) σε προσπάθεια ωοτοκίας μέσα στη λεκάνη της Μεσογείου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/12/2025
Άνοιξαν οι Αιτήσεις για τους Υπεύθυνους Πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2026!
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ με χαρά ανακοινώνει ότι οι αιτήσεις για τις θέσεις Υπεύθυνων Πεδίου για το 2026 σε όλα τα προγράμματα ωοτοκίας είναι τώρα ανοιχτές έως τις 31 Ιανουαρίου 2026!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/12/2025
Σώζουμε Μαζί τις Θαλάσσιες Χελώνες – Αφιέρωμα στους Εθελοντές μας
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, γιορτάζουμε όλους όσους ήρθαν από κοντά και μακριά, φόρεσαν το μπλε μπλουζάκι και αγκάλιασαν αυτή τη σημαντική ευθύνη.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ01/12/2025
Κόλπος Λαγανά Ζακύνθου: Επιτυχής η αναπαραγωγή της Καρέττα, προβλήματα καταγράφονται στους βιοτόπους
Στις παραλίες του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου εκκολάφθηκαν με επιτυχία περίπου 2.155 φωλιές χάρη στην ενεργή προστασία τους, όμως οι ανθρωπογενείς πιέσεις στις ακτές και στη θάλασσα συνεχίζονται.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ26/11/2025
Μια Δεύτερη Ευκαιρία: Δύο Χελώνες Καρέττα Επιστρέφουν στη Θάλασσα Χάρη σε Αφοσιωμένες Διασώσεις
Αυτό το καλοκαίρι, δύο ενήλικες χελώνες Καρέττα, η «Ακταία» και ο «Χέρμπερτ», έφτασαν στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, αφού είχαν υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/11/2025
Πρόσκληση ενδιαφέροντος για Συνεργάτες: Έλα στον ΑΡΧΕΛΩΝ – στις δράσεις προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας και των βιοτόπων της!
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ, η κορυφαία μη κερδοσκοπική οργάνωση για τη μελέτη και προστασία της θαλάσσιας χελώνας στην Ελλάδα, αναζητά τρεις (3) δυναμικούς Υπεύθυνους Έργων (Συνεργάτες με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών) για να ενισχύσουν την ομάδα του.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/11/2025
Προγράμματα Περιβαλλοντικού Εθελοντισμού 2026: Οι θαλάσσιες χελώνες σε χρειάζονται, ο πλανήτης μάς καλεί!
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλωσορίζει εθελοντές από όλο τον κόσμο και κάθε ηλικίας (άνω των 18) χωρίς προηγούμενη εμπειρία! Εάν μιλάς αγγλικά, είσαι τουλάχιστον 18 ετών και σε καλή φυσική κατάσταση, μπορείς να το κάνεις!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/11/2025
Τιμητική Διάκριση για τον ΑΡΧΕΛΩΝ στο 3ο Συνέδριο Effective Dialogue
Την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2025, ο ΑΡΧΕΛΩΝ έλαβε τιμητική διάκριση για την ουσιαστική του συνεισφορά στον αποτελεσματικό διάλογο για τη βιωσιμότητα, την κοινωνική υπευθυνότητα και το περιβάλλον.


