Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης? (Οκτώβριος 2015)
Η εθελόντρια μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα γεγονότα από 1 έως 31 Οκτωβρίου 2015
Χελωνο-ενημέρωση
Ο «Liam» που είχε καταπιεί ένα αγκίστρι και είχε χτυπήσει το πτερύγιο του, είχε έρθει στις 19 Σεπτεμβρίου 2015 και τώρα είναι καλά. Το αγκίστρι αφαιρέθηκε χωρίς χειρουργική επέμβαση κάτι το οποίο είναι πάντα καλό για μια χελώνα.
Τρείς νέες χελώνες έφτασαν τον Οκτώβριο. Όλες λαμβάνουν σταγόνες και αντιβιοτικά και βρίσκονται σε σταθερή κατάσταση.
Η «Ρετσίνα» , μια πράσινη χελώνα (με μήκος καβουκιού 46 εκ. και βάρος 10,5 κιλά) ήρθε από τον Βόλο στις 7 Οκτωβρίου 2015. Η χελώνα έχει έναν σοβαρό τραύμα στο κεφάλι καθώς και πληγωμένο σαγόνι.
Ο «Δημήτριος-Παύλος», μια χελώνα Caretta Caretta, έφτασε από την Πρέβεζα στις 23 Οκτωβρίου 2015 με τραύμα στο κεφάλι που προκλήθηκε από άνθρωπο. Η χελώνα αυτή είναι από τις μεγαλύτερες που είχαμε το 2015. Το μήκος καβουκιού του είναι 92 εκ. και έχει βάρος 77,5 κιλά. Εξαιτίας του μεγέθους του πρέπει να τοποθετηθεί σε μια από τις μεγάλες εξωτερικές δεξαμενές μας, η οποία θα είναι δύσκολο να διατηρείται ζεστή κατά τους χειμερινούς μήνες. (Παρόλο που βάζω τα δυνατά μου να καταγράψω τα νέα αντικειμενικά, πρέπει να πω ότι βλέποντας αυτό το τεράστιο, μεγαλοπρεπή πλάσμα να παλεύει για τη ζωή του είναι πολύ δύσκολο. Δεν ξέρουμε την ηλικία του, αλλά κρίνοντας από το μέγεθος του, έχει καταφέρει να επιβιώσει και να ευδοκιμήσει για πολύ καιρό, και είναι πραγματικά ένα έγκλημα να το βλέπεις σε τέτοια κατάσταση εξαιτίας ενός «ανθρώπου».)
Η «Ιόλη», μια χελώνα Caretta Caretta (με μήκος καβουκιού 49 εκ. και βάρος 14 κιλά) έφτασε στις 26 Οκτωβρίου από την Εύβοια έχοντας υποθερμία, είχε πέσει θύμα της σύντομης (αλλά προφανώς επικίνδυνης) κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή μας εκείνη την περίοδο.
Πολλά ευχαριστώ σε όλους όσοι βοήθησαν να διασώσουμε και να μεταφέρουμε αυτές τις χελώνες.
Δυστυχώς, μια χελώνα πέθανε από τα τραύματα της. Ο «Alan», μια χελώνα Caretta Caretta (με μήκος καβουκιού 77,5 εκ. και βάρος 51 κιλά) που είχε φτάσει στις 25 Αυγούστου 2015 από την Αμφιλοχία με τραύμα στο κεφάλι, πέθανε στις 15 Οκτωβρίου 2015.
Και τώρα μερικά καλά νέα: Μετά τη σύντομη κακοκαιρία, ο καιρός καλυτέρευσε, το οποίο σημαίνει ότι είχαμε περισσότερο χρόνο να απελευθερώσουμε χελώνες πίσω στο φυσικό τους περιβάλλον.
Η «Βαρβάρα», μια χελώνα Caretta Caretta (με μήκος καβουκιού 72,5 εκ. και βάρος 33,5 κιλά) που είχε φτάσει στις 19 Ιουνίου 2015 από την Αμφιλοχία με τραύμα στο κεφάλι, απελευθερώθηκε από παραλία στις 2 Οκτωβρίου 2015.
Η «Γεωργία» μια χελώνα Caretta Caretta (με μήκος καβουκιού 68 εκ. και βάρος 21,5 κιλά) που είχε φτάσει στις 8 Ιουνίου 2014 από την Πάτρα με τραύμα στο κεφάλι, απελευθερώθηκε από παραλία στις 21 Οκτωβρίου
Ο «Ηλίας», χελώνα Caretta Caretta που είχε φτάσει στις 12 Αυγούστου 2015 από το Λαύριο με τραύμα στο πτερύγιο του, απελευθερώθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2015 με βάρκα στον Σαρωνικό Κόλπο.
Η «Τζο» μια χελώνα Caretta Caretta (με μήκος καβουκιού 59,5 εκ. και βάρος 26 κιλά) που είχε φτάσει στις 18 Σεπτεμβρίου 2015 από τη Ζάκυνθο απελευθερώθηκε από παραλία στις 30 Οκτωβρίου 2015. Η χελώνα αυτή δεν είχε εμφανείς τραυματισμούς, αλλά η ακτινογραφία έδειξε ότι είχε υποστεί συμπίεση από όστρακα (το στομάχι της ήταν γεμάτο όστρακα). Ευτυχώς, ανάρρωσε γρήγορα και απελευθερώθηκε.
Άλλα νέα
Στις 28 Οκτωβρίου 2015, ο ΑΡΧΕΛΩΝ ένωσε τις δυνάμεις του με μερικές άλλες τοπικές εθελοντικές οργανώσεις για τον καθαρισμό διαφόρων περιοχών της Γλυφάδας. Κάθε οργάνωση «υιοθέτησε» και μια περιοχή για να την καθαρίσει. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ υιοθέτησε την περιοχή μπροστά από το Κέντρο Διάσωσης καθώς και τις γύρω παραλίες. Αυτός είναι ο δεύτερος χρόνος που ένα τέτοιο γεγονός λαμβάνει χώρα και είχε μεγάλη επιτυχία σε όλες τις περιοχές καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν μέρος κάθε χρόνο.
Ήξερες ότι...
Οι κλιματικές αλλαγές επηρεάζουν αρνητικά τις θαλάσσιες χελώνες. Εκτός από τις απώλειες φωλιών εξαιτίας της αύξησης της στάθμης της θάλασσας, η θερμοκρασία μπορεί να επηρεάσει τις αναλογίες του φύλου των εκκολαπτόμενων αυγών. Υπάρχουν πολλά άρθρα σχετικά με αυτές τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα, ήδη υπό εξαφάνιση, είδη της θαλάσσιας χελώνας, για παράδειγμα: http://news.nationalgeographic.com/news/2014/03/140317-turtles-green-turtles-scattered-islands-europa-mayotte-glorieuses-longlining-bycatch-world/
Υπάρχουν αρκετές σελίδες Facebook για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, αλλά μόνο μία επίσημη. Παρακαλώ κάντε Like στην επίσημη ARCHELON Sea Turtle Rescue Society και ακολουθήστε μας για να ενημερώνεστε για τα νέα μας.
(μετάφραση: Γαρυφαλλιά Λιέπουρη)
Βαλένσια: Συμμετοχή του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Δίκτυο του Mare Nostrum
Σώστε μια ζωή... Χαρίστε το «γούρι» του 2016
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/09/2023
Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/09/2023
Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/09/2023
Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!
Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/09/2023
Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/09/2023
Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/09/2023
Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ
Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/08/2023
Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)
Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/08/2023
Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.
Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/08/2023
Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές
Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ07/08/2023
ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!
Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ01/08/2023
Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης
Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/07/2023
Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!
Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/07/2023
Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο
Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/07/2023
Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!
Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/06/2023
Εκδήλωση λήξης του έργου για τις Οργανώσεις Περίθαλψης Άγριων Ζώων
Στις 9 Ιουνίου 2023, η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς φιλοξένησε την εκδήλωση λήξης του έργου «Δίκτυο Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα».