30/11/2015

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης? (Οκτώβριος 2015)

Η εθελόντρια μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα γεγονότα από 1 έως 31 Οκτωβρίου 2015

Χελωνο-ενημέρωση

Ο «Liam» που είχε καταπιεί ένα αγκίστρι και είχε χτυπήσει το πτερύγιο του, είχε έρθει στις 19 Σεπτεμβρίου 2015 και τώρα είναι καλά. Το αγκίστρι αφαιρέθηκε χωρίς χειρουργική επέμβαση κάτι το οποίο είναι πάντα καλό για μια χελώνα.

Τρείς νέες χελώνες έφτασαν τον Οκτώβριο. Όλες λαμβάνουν σταγόνες και αντιβιοτικά και βρίσκονται σε σταθερή κατάσταση.

Η «Ρετσίνα» , μια πράσινη χελώνα (με μήκος καβουκιού 46 εκ. και βάρος 10,5 κιλά) ήρθε από τον Βόλο στις 7 Οκτωβρίου 2015. Η χελώνα έχει έναν σοβαρό τραύμα στο κεφάλι καθώς και πληγωμένο σαγόνι.

Ο «Δημήτριος-Παύλος», μια χελώνα Caretta Caretta, έφτασε από την Πρέβεζα στις 23 Οκτωβρίου 2015 με τραύμα στο κεφάλι που προκλήθηκε από άνθρωπο. Η χελώνα αυτή είναι από τις μεγαλύτερες που είχαμε το 2015. Το μήκος καβουκιού του είναι 92 εκ. και έχει βάρος 77,5 κιλά. Εξαιτίας του μεγέθους του πρέπει να τοποθετηθεί σε μια από τις μεγάλες εξωτερικές δεξαμενές μας, η οποία θα είναι δύσκολο να διατηρείται ζεστή κατά τους χειμερινούς μήνες. (Παρόλο που βάζω τα δυνατά μου να καταγράψω τα νέα αντικειμενικά, πρέπει να πω ότι βλέποντας αυτό το τεράστιο, μεγαλοπρεπή πλάσμα να παλεύει για τη ζωή του είναι πολύ δύσκολο. Δεν ξέρουμε την ηλικία του, αλλά κρίνοντας από το μέγεθος του, έχει καταφέρει να επιβιώσει και να ευδοκιμήσει για πολύ καιρό, και είναι πραγματικά ένα έγκλημα να το βλέπεις σε τέτοια κατάσταση εξαιτίας ενός «ανθρώπου».)

Η «Ιόλη», μια χελώνα Caretta Caretta (με μήκος καβουκιού 49 εκ. και βάρος 14 κιλά) έφτασε στις 26 Οκτωβρίου από την Εύβοια έχοντας υποθερμία, είχε πέσει θύμα της σύντομης (αλλά προφανώς επικίνδυνης) κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή μας εκείνη την περίοδο.

Πολλά ευχαριστώ σε όλους όσοι βοήθησαν να διασώσουμε και να μεταφέρουμε αυτές τις χελώνες.

Δυστυχώς, μια χελώνα πέθανε από τα τραύματα της. Ο «Alan», μια χελώνα Caretta Caretta (με μήκος καβουκιού 77,5 εκ. και βάρος 51 κιλά) που είχε φτάσει στις 25 Αυγούστου 2015 από την Αμφιλοχία με τραύμα στο κεφάλι, πέθανε στις 15 Οκτωβρίου 2015.

Και τώρα μερικά καλά νέα: Μετά τη σύντομη κακοκαιρία, ο καιρός καλυτέρευσε, το οποίο σημαίνει ότι είχαμε περισσότερο χρόνο να απελευθερώσουμε χελώνες πίσω στο φυσικό τους περιβάλλον.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-oktwbrios-2015-Alexandra.jpg

Η «Βαρβάρα», μια χελώνα Caretta Caretta (με μήκος καβουκιού 72,5 εκ. και βάρος 33,5 κιλά) που είχε φτάσει στις 19 Ιουνίου 2015 από την Αμφιλοχία με τραύμα στο κεφάλι, απελευθερώθηκε από παραλία στις 2 Οκτωβρίου 2015.

Η «Γεωργία» μια χελώνα Caretta Caretta (με μήκος καβουκιού 68 εκ. και βάρος 21,5 κιλά) που είχε φτάσει στις 8 Ιουνίου 2014 από την Πάτρα με τραύμα στο κεφάλι, απελευθερώθηκε από παραλία στις 21 Οκτωβρίου

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-oktwbrios-2015-Claudia.jpg

Ο «Ηλίας», χελώνα Caretta Caretta που είχε φτάσει στις 12 Αυγούστου 2015 από το Λαύριο με τραύμα στο πτερύγιο του, απελευθερώθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2015 με βάρκα στον Σαρωνικό Κόλπο.

Η «Τζο» μια χελώνα Caretta Caretta (με μήκος καβουκιού 59,5 εκ. και βάρος 26 κιλά) που είχε φτάσει στις 18 Σεπτεμβρίου 2015 από τη Ζάκυνθο απελευθερώθηκε από παραλία στις 30 Οκτωβρίου 2015. Η χελώνα αυτή δεν είχε εμφανείς τραυματισμούς, αλλά η ακτινογραφία έδειξε ότι είχε υποστεί συμπίεση από όστρακα (το στομάχι της ήταν γεμάτο όστρακα). Ευτυχώς, ανάρρωσε γρήγορα και απελευθερώθηκε.

Άλλα νέα

Στις 28 Οκτωβρίου 2015, ο ΑΡΧΕΛΩΝ ένωσε τις δυνάμεις του με μερικές άλλες τοπικές εθελοντικές οργανώσεις για τον καθαρισμό διαφόρων περιοχών της Γλυφάδας. Κάθε οργάνωση «υιοθέτησε» και μια περιοχή για να την καθαρίσει. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ υιοθέτησε την περιοχή μπροστά από το Κέντρο Διάσωσης καθώς και τις γύρω παραλίες. Αυτός είναι ο δεύτερος χρόνος που ένα τέτοιο γεγονός λαμβάνει χώρα και είχε μεγάλη επιτυχία σε όλες τις περιοχές καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν μέρος κάθε χρόνο.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-oktwbrios-2015-Project2.jpg

Ήξερες ότι...

Οι κλιματικές αλλαγές επηρεάζουν αρνητικά τις θαλάσσιες χελώνες. Εκτός από τις απώλειες φωλιών εξαιτίας της αύξησης της στάθμης της θάλασσας, η θερμοκρασία μπορεί να επηρεάσει τις αναλογίες του φύλου των εκκολαπτόμενων αυγών. Υπάρχουν πολλά άρθρα σχετικά με αυτές τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα, ήδη υπό εξαφάνιση, είδη της θαλάσσιας χελώνας, για παράδειγμα: http://news.nationalgeographic.com/news/2014/03/140317-turtles-green-turtles-scattered-islands-europa-mayotte-glorieuses-longlining-bycatch-world/

Υπάρχουν αρκετές σελίδες Facebook για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, αλλά μόνο μία επίσημη. Παρακαλώ κάντε Like στην επίσημη ARCHELON Sea Turtle Rescue Society και ακολουθήστε μας για να ενημερώνεστε για τα νέα μας.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-JoanneStournara3.jpg

(μετάφραση: Γαρυφαλλιά Λιέπουρη)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/01/2024

  Τι έγινε στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Παγκόσμιο ρεκόρ αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα και 40 χρόνια δράσης ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της χελώνας είναι κάποιες στιγμές που γιορτάσαμε φέτος όλοι μαζί. Τι έγινε λοιπόν στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/12/2023

  Η ανάληψη ευθύνης για το περιβάλλον δίνει νόημα στη ζωή μας

  «Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μια ευκαιρία, όχι μόνο για τα ζώα και το οικοσύστημα, αλλά και για μας τους ίδιους που συμμετέχουμε στο Σύλλογο και για την κοινωνία μέσα στην οποία δρούμε». Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλά για την προσπάθεια που κάνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ αλλά και για το τι ελπίζει ότι θα φέρει το αύριο.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Οι συνυπογράφουσες 19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην πρόταση που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση του προστατευτικού καθεστώτος του λύκου στη Σύμβαση της Βέρνης και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει την πρόταση αυτή στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  Σαράντα χρόνια μετά: Ο κόσμος του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου δίνει το στίγμα του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα. «Στις καθημερινές μας δραστηριότητες συναντάμε, εκτός από πολλές χελώνες, και πάρα πολλούς ανθρώπους που βοήθησαν και βοηθούν.. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν όλοι όσοι εργάζονται και εκπροσωπούν το σύλλογο εκεί έξω, στα εύκολα και τα δύσκολα »

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/12/2023

  Ευχές από επώνυμους «χελωνάδες» του εξωτερικού!

  Συνεργάτες και μέλη της επιστημονικής κοινότητας από όλον τον κόσμο στέλνουν το μήνυμά τους για τα 40 χρόνια ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/12/2023

  Το παρελθόν έχει αξία αν γίνει φάρος που φωτίζει στο μέλλον

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλάει για την ποιότητα και τις αξίες, και τους ανθρώπους που σημάδεψαν τη δημιουργία και την μετέπειτα δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Ο Δημήτρης Μαργαριτούλης μας έμαθε όχι μόνο τη μεθοδολογία για την καταγραφή και προστασία των χελωνών αλλά και τι θα πει οργάνωση καθηκόντων, ευθύνη, συλλογικότητα, αξιολόγηση, συνεργασία» αναφέρει.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 2): Τα τραύματα στο κεφάλι είναι πιο συχνά από όσο νομίζετε

  Η Jessica έγινε εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ για 6 εβδομάδες το 2023 και μιλά για όσα έμαθε φροντίζοντας θαλάσσιες χελώνες με τραυματισμούς στο κεφάλι που προκαλούνται από ανθρώπους.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 1): Η Jessica Van Damme βρέθηκε στο Κέντρο Διάσωσης

  «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου υπήρχαν περισσότερες από 30 τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που νοσηλεύονταν στο Κέντρο Διάσωσης. Επτά από αυτές απελευθερώθηκαν επιτυχώς, αλλά, κατά την ίδια περίοδο, υπήρξαν πέντε νέες αφίξεις – όλες χελώνες με ανθρωπογενή τραύματα. Εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε η μεγαλύτερη απειλή για αυτές!», γράφει η Jessica.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/11/2023

  Καλοκαίρι 2024: Έλα ξανά και ανάλαβε ευθύνες στα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας!

  Η συμμετοχή ή η επιστροφή στα προγράμματα προστασίας θαλάσσιας χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ ως Υπεύθυνος Πεδίου θα σου δώσει την ευκαιρία να ηγηθείς συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, καθώς και να εκπαιδεύσεις και να βοηθήσεις άλλους εθελοντές. Αυτές οι θέσεις παρέχουν υψηλότερο επίπεδο εμπειρίας στη προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και βελτίωση στις επικοινωνιακές και ηγετικές δεξιότητες. Βιάσου και κάνε αίτηση τώρα! Μόνο ένας περιορισμένος αριθμός έμπειρων και εξειδικευμένων εθελοντών επιλέγονται σαν Υπεύθυνοι Πεδίου σε κάθε πρόγραμμα.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/11/2023

  Δημιουργία της «Συμμαχίας για τον Αμβρακικό»

  Όραμα της Συμμαχίας αποτελεί η ανάδειξη της μοναδικής οικολογικής αξίας και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Αμβρακικού, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση, αποκατάσταση και προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητάς του, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα!

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!