23/07/2008

Η «Χάρτα Λογοδοσίας των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων» αποδόθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με εκπροσώπους Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων

Στη συνάντηση μετείχαν οι κύριοι Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος της «Κίνησης Πολιτών για μια Ανοιχτή κοινωνία», Κωσταντίνος Μπακούρης, Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδας, ΄Αρις Συγγρός, Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδας, Νίκος Ραΐσης, Αντιπρόεδρος της οργάνωσης «Αρχέλων-σύλλογος για την προστασία της Θαλάσσιας χελώνας» και Αντύπας Τζανέτος, Πρόεδρος της Οργάνωσης «PRAKSIS».

Να σημειωθεί ότι μεταξύ των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στη Χάρτα, είναι επίσης η WWF-Ελλάς, η Εταιρία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής φώκιας, το ίδρυμα «Η παιδική Στέγη», το Κέντρο Ειδικών Ατόμων «Η Χαρά», ο Σύνδεσμος Αιμοδοτών, Δωρητών Οργάνων Σώματος «Κωστάκης Μεσογίτης», οι Φίλοι του Ιδρύματος «Η Θεοτόκος», το Περιβαλλοντικό Κέντρο «Αρκτούρος», οι φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού «Πνοή» και ο Σύλλογος Γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «Φλόγα».

Δ. Σιούφας: Αγκάλιασα την ιδέα να έλθετε και να δώσετε στη Βουλή τη «Χάρτα Κοινωνικής Ευθύνης και Λογοδοσίας» που έχουν υπογράψει διεθνείς και Ελληνικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Στέλνει ένα μήνυμα ότι η Κοινωνία των Πολιτών είναι παρούσα στα δημόσια και ιδιωτικά δρώμενα, δίνει την οπτική ότι οι ίδιοι οι πολίτες θεωρούν ως επιβεβλημένη τη δραστηριοποίησή τους σε σημαντικά θέματα που αφορούν και το δημόσιο βίο και κυρίως αναδεικνύει το ρόλο της κοινωνικής ευθύνης, που πρέπει να τη ζωντανέψουμε, να της δώσουμε περισσότερο οξυγόνο και να την κάνουμε να αγκαλιάσει όσο γίνεται πιο πλατειά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας για να αναδείξει ότι παρακολουθεί το ρυθμό της εποχής και τα βήματα που είναι επιβεβλημένα. Κυρίως, για να στείλει ένα μήνυμα ότι η λογοδοσία, η διαφάνεια, ο έλεγχος ο οποίος γίνεται και η δημοσιοποίηση αποτελούν βασικά στοιχεία δημοκρατικής λειτουργίας, αλλά και κυρίως στήριξης πρωτοβουλιών από την ίδια την κοινωνία των πολιτών με τέτοιο τρόπο που αναβαθμίζεται και η ποιότητα της ζωής και κυρίως η ποιότητα του δημόσιου βίου και της Δημοκρατίας.

Αγκαλιάζω κι εγώ ως Πρόεδρος της Βουλής την πρωτοβουλία που έχετε. Θα την κάνω γνωστή και στα 300 μέλη του Κοινοβουλίου και θα την δώσω κι ο ίδιος στη δημοσιότητα με αφορμή τη συνάντησή μας. Τιμώ την παρουσία σας κύριε Παπαλεξόπουλε, άλλωστε με αρκετούς από σας είχα τη χαρά και την τιμή από άλλη αποστολή και ευθύνη να έχω συνεργαστεί δημιουργικά μαζί σας. Τιμώ την παρουσία σας και σε αυτό το χώρο, γιατί διακατέχεστε από αγωνίες και προβληματισμούς για το πώς μπορούμε να κάνουμε πιο οργανωμένη την κοινωνική ευθύνη και κυρίως την παρουσία της κοινωνίας των πολιτών και τη γενικότερη αναβάθμιση και την ποιότητα της ζωής και στην κοινωνία και τη δημοκρατία».

Κωνσταντίνος Μπακούρης (Πρόεδρος Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδας): Κύριε Πρόεδρε, δεν είστε μόνον ενεργός υποστηρικτής με την προηγούμενη ιδιότητά σας, αλλά εξακολουθείτε να είστε και τώρα, ως Πρόεδρος της Βουλής. Μας βοηθάτε στη Διεθνή Διαφάνεια και σας ευχαριστούμε γι αυτό».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  08/03/2024

  Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς για το 2023

  Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2023.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Η δυνατή εμπειρία του Frederique στο Κέντρο Διάσωσης

  Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και να εργαστείς μαζί με καινούργιους ανθρώπους, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του εθελοντισμού.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

  Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/02/2024

  Παρουσίαση Αποτελεσμάτων ΑΡΧΕΛΩΝ 2023: Υπάρχουν και καλά νέα!

  Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ανοικτή ετήσια Παρουσίαση Αποτελεσμάτων της δράσης του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/02/2024

  Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Είκοσι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, προσυπογράφουν επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος ζητώντας του να ψηφίσει «κατά» της αλλαγής καθεστώτος της προστασίας του λύκου στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!