23/07/2008

Η «Χάρτα Λογοδοσίας των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων» αποδόθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με εκπροσώπους Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων

Στη συνάντηση μετείχαν οι κύριοι Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος της «Κίνησης Πολιτών για μια Ανοιχτή κοινωνία», Κωσταντίνος Μπακούρης, Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδας, ΄Αρις Συγγρός, Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδας, Νίκος Ραΐσης, Αντιπρόεδρος της οργάνωσης «Αρχέλων-σύλλογος για την προστασία της Θαλάσσιας χελώνας» και Αντύπας Τζανέτος, Πρόεδρος της Οργάνωσης «PRAKSIS».

Να σημειωθεί ότι μεταξύ των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στη Χάρτα, είναι επίσης η WWF-Ελλάς, η Εταιρία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής φώκιας, το ίδρυμα «Η παιδική Στέγη», το Κέντρο Ειδικών Ατόμων «Η Χαρά», ο Σύνδεσμος Αιμοδοτών, Δωρητών Οργάνων Σώματος «Κωστάκης Μεσογίτης», οι Φίλοι του Ιδρύματος «Η Θεοτόκος», το Περιβαλλοντικό Κέντρο «Αρκτούρος», οι φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού «Πνοή» και ο Σύλλογος Γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «Φλόγα».

Δ. Σιούφας: Αγκάλιασα την ιδέα να έλθετε και να δώσετε στη Βουλή τη «Χάρτα Κοινωνικής Ευθύνης και Λογοδοσίας» που έχουν υπογράψει διεθνείς και Ελληνικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Στέλνει ένα μήνυμα ότι η Κοινωνία των Πολιτών είναι παρούσα στα δημόσια και ιδιωτικά δρώμενα, δίνει την οπτική ότι οι ίδιοι οι πολίτες θεωρούν ως επιβεβλημένη τη δραστηριοποίησή τους σε σημαντικά θέματα που αφορούν και το δημόσιο βίο και κυρίως αναδεικνύει το ρόλο της κοινωνικής ευθύνης, που πρέπει να τη ζωντανέψουμε, να της δώσουμε περισσότερο οξυγόνο και να την κάνουμε να αγκαλιάσει όσο γίνεται πιο πλατειά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας για να αναδείξει ότι παρακολουθεί το ρυθμό της εποχής και τα βήματα που είναι επιβεβλημένα. Κυρίως, για να στείλει ένα μήνυμα ότι η λογοδοσία, η διαφάνεια, ο έλεγχος ο οποίος γίνεται και η δημοσιοποίηση αποτελούν βασικά στοιχεία δημοκρατικής λειτουργίας, αλλά και κυρίως στήριξης πρωτοβουλιών από την ίδια την κοινωνία των πολιτών με τέτοιο τρόπο που αναβαθμίζεται και η ποιότητα της ζωής και κυρίως η ποιότητα του δημόσιου βίου και της Δημοκρατίας.

Αγκαλιάζω κι εγώ ως Πρόεδρος της Βουλής την πρωτοβουλία που έχετε. Θα την κάνω γνωστή και στα 300 μέλη του Κοινοβουλίου και θα την δώσω κι ο ίδιος στη δημοσιότητα με αφορμή τη συνάντησή μας. Τιμώ την παρουσία σας κύριε Παπαλεξόπουλε, άλλωστε με αρκετούς από σας είχα τη χαρά και την τιμή από άλλη αποστολή και ευθύνη να έχω συνεργαστεί δημιουργικά μαζί σας. Τιμώ την παρουσία σας και σε αυτό το χώρο, γιατί διακατέχεστε από αγωνίες και προβληματισμούς για το πώς μπορούμε να κάνουμε πιο οργανωμένη την κοινωνική ευθύνη και κυρίως την παρουσία της κοινωνίας των πολιτών και τη γενικότερη αναβάθμιση και την ποιότητα της ζωής και στην κοινωνία και τη δημοκρατία».

Κωνσταντίνος Μπακούρης (Πρόεδρος Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδας): Κύριε Πρόεδρε, δεν είστε μόνον ενεργός υποστηρικτής με την προηγούμενη ιδιότητά σας, αλλά εξακολουθείτε να είστε και τώρα, ως Πρόεδρος της Βουλής. Μας βοηθάτε στη Διεθνή Διαφάνεια και σας ευχαριστούμε γι αυτό».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/06/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες μας εκπλήσσουν: αν δεις ίχνη χελώνας στην παραλία βοήθησε την έρευνα του ΑΡΧΕΛΩΝ!

  Δεν είναι όλες οι παραλίες στην εκτεταμένη ακτογραμμή της Ελλάδας κατάλληλες για την ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών, αλλά μερικές φορές αυτά τα θαλάσσια ερπετά μας εκπλήσσουν! Φέτος το καλοκαίρι, ο ΑΡΧΕΛΩΝ ζητά τη βοήθειά σου για τη διερεύνηση ενός φαινομένου που ονομάζεται «σποραδική ωοτοκία».

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/06/2024

  Λιμένι Μάνης - ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις ταΐζουμε!

  Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και το Λιμεναρχείο ζήτησαν τη συνδρομή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ενημέρωση των λουόμενων στην περιοχή Λιμένι της Μάνης, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν ήδη καταγράψει φέτος 12 περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/06/2024

  30 Χρόνια Ελπίδας: Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ γιορτάζει την Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών

  Κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα υπέροχα πλάσματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  13/06/2024

  Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά και νέους: Καλωσορίζουμε τα χελωνάκια του 2024 στις παραλίες!

  Νερομπογιές, μαρκαδόροι, κολλάζ, υπολογιστής, κινητό; Όλα είναι χρήσιμα. Χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου για να φτιάξεις μία αφίσα μεγέθους Α3 ή Α4 που θα ενημερώνει ότι σε λίγο εκκολάπτονται τα χελωνάκια του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/05/2024

  Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

  Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/05/2024

  Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

  Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

  Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

  Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/04/2024

  Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

  Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/04/2024

  «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!