23/07/2008

Η «Χάρτα Λογοδοσίας των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων» αποδόθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με εκπροσώπους Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων

Στη συνάντηση μετείχαν οι κύριοι Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος της «Κίνησης Πολιτών για μια Ανοιχτή κοινωνία», Κωσταντίνος Μπακούρης, Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδας, ΄Αρις Συγγρός, Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδας, Νίκος Ραΐσης, Αντιπρόεδρος της οργάνωσης «Αρχέλων-σύλλογος για την προστασία της Θαλάσσιας χελώνας» και Αντύπας Τζανέτος, Πρόεδρος της Οργάνωσης «PRAKSIS».

Να σημειωθεί ότι μεταξύ των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στη Χάρτα, είναι επίσης η WWF-Ελλάς, η Εταιρία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής φώκιας, το ίδρυμα «Η παιδική Στέγη», το Κέντρο Ειδικών Ατόμων «Η Χαρά», ο Σύνδεσμος Αιμοδοτών, Δωρητών Οργάνων Σώματος «Κωστάκης Μεσογίτης», οι Φίλοι του Ιδρύματος «Η Θεοτόκος», το Περιβαλλοντικό Κέντρο «Αρκτούρος», οι φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού «Πνοή» και ο Σύλλογος Γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «Φλόγα».

Δ. Σιούφας: Αγκάλιασα την ιδέα να έλθετε και να δώσετε στη Βουλή τη «Χάρτα Κοινωνικής Ευθύνης και Λογοδοσίας» που έχουν υπογράψει διεθνείς και Ελληνικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Στέλνει ένα μήνυμα ότι η Κοινωνία των Πολιτών είναι παρούσα στα δημόσια και ιδιωτικά δρώμενα, δίνει την οπτική ότι οι ίδιοι οι πολίτες θεωρούν ως επιβεβλημένη τη δραστηριοποίησή τους σε σημαντικά θέματα που αφορούν και το δημόσιο βίο και κυρίως αναδεικνύει το ρόλο της κοινωνικής ευθύνης, που πρέπει να τη ζωντανέψουμε, να της δώσουμε περισσότερο οξυγόνο και να την κάνουμε να αγκαλιάσει όσο γίνεται πιο πλατειά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας για να αναδείξει ότι παρακολουθεί το ρυθμό της εποχής και τα βήματα που είναι επιβεβλημένα. Κυρίως, για να στείλει ένα μήνυμα ότι η λογοδοσία, η διαφάνεια, ο έλεγχος ο οποίος γίνεται και η δημοσιοποίηση αποτελούν βασικά στοιχεία δημοκρατικής λειτουργίας, αλλά και κυρίως στήριξης πρωτοβουλιών από την ίδια την κοινωνία των πολιτών με τέτοιο τρόπο που αναβαθμίζεται και η ποιότητα της ζωής και κυρίως η ποιότητα του δημόσιου βίου και της Δημοκρατίας.

Αγκαλιάζω κι εγώ ως Πρόεδρος της Βουλής την πρωτοβουλία που έχετε. Θα την κάνω γνωστή και στα 300 μέλη του Κοινοβουλίου και θα την δώσω κι ο ίδιος στη δημοσιότητα με αφορμή τη συνάντησή μας. Τιμώ την παρουσία σας κύριε Παπαλεξόπουλε, άλλωστε με αρκετούς από σας είχα τη χαρά και την τιμή από άλλη αποστολή και ευθύνη να έχω συνεργαστεί δημιουργικά μαζί σας. Τιμώ την παρουσία σας και σε αυτό το χώρο, γιατί διακατέχεστε από αγωνίες και προβληματισμούς για το πώς μπορούμε να κάνουμε πιο οργανωμένη την κοινωνική ευθύνη και κυρίως την παρουσία της κοινωνίας των πολιτών και τη γενικότερη αναβάθμιση και την ποιότητα της ζωής και στην κοινωνία και τη δημοκρατία».

Κωνσταντίνος Μπακούρης (Πρόεδρος Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδας): Κύριε Πρόεδρε, δεν είστε μόνον ενεργός υποστηρικτής με την προηγούμενη ιδιότητά σας, αλλά εξακολουθείτε να είστε και τώρα, ως Πρόεδρος της Βουλής. Μας βοηθάτε στη Διεθνή Διαφάνεια και σας ευχαριστούμε γι αυτό».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/06/2023

  Εκδήλωση λήξης του έργου για τις Οργανώσεις Περίθαλψης Άγριων Ζώων

  Στις 9 Ιουνίου 2023, η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς φιλοξένησε την εκδήλωση λήξης του έργου «Δίκτυο Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα».

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/06/2023

  Η Τρούφα ταξίδεψε στις 4 γωνιές της Ελλάδας με τη βοήθεια των μαθητών!

  Η Τρούφα, το χελωνάκι – σύμβολο των διαδικτυακών εκπαιδευτικών δράσεων του ΑΡΧΕΛΩΝ ταξίδεψε στις 4 γωνιές της Ελλάδας και έκανε επίσης μια μικρή απόδραση στη Νότιο Αφρική. Η μεγάλη Διαδικτυακή Φωτογραφική Έκθεση της σχολικής χρονιάς που πέρασε δημοσιοποιήθηκε και το κοινό έδωσε τις προτιμήσεις του!

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/06/2023

  Η ωοτοκία έχει αρχίσει! Μάθε τι μπορείς να κάνεις αν βρεις ίχνη ή φωλιά θαλάσσιας χελώνας στην παραλία

  Η περίοδος ωοτοκίας των χελωνών Καρέττα έχει ξεκινήσει. Οι φωλιές που γίνονται στις περιοχές που παρακολουθούνται από τον ΑΡΧΕΛΩΝ και άλλες συνεργαζόμενες ομάδες ήδη καταγράφονται. Αν όμως βρεις ίχνη ή φωλιά σε άλλες παραλίες, μπορείς να συμμετέχεις κι εσύ στην προσπάθεια καταγραφής και προστασίας των σποραδικών φωλιών. Μάθε γιατί είναι σημαντικό…

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!