29/11/2010

Η συγγραφέας Σοφία Καλαντζάκου και τα περιβαλλοντικά της παραμύθια

h-syggrafeas-sofia-kalantzakou-kai-ta-periballontika-ths-paramythia-kioski_KaloNero1.jpg

Αυτό τον καιρό συνεχίζει να γράφει ενώ παράλληλα διδάσκει περιβαλλοντική πολιτική στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Αφορμή για την επικοινωνία μαζί της υπήρξε η έκδοση του νέου της παραμυθιού «Τα χελωνάκια του Παύλου». «Το περιβάλλον κυριαρχεί στη δουλειά μου. Όταν έγραψα το πρώτο μου βιβλίο "Το καλοκαίρι του Πέτρου Πελεκάνου" είχε προκληθεί μια μεγάλη πετρελαιοκηλίδα.

Η παρέα της ιστορίας περνούσε ένα ανέμελο καλοκαίρι όταν το νησί τους απειλήθηκε από μια πετρελαιοκηλίδα. Όπως απέδειξε η πρόσφατη καταστροφή στον κόλπο του Μεξικού, το θέμα είναι σταθερά επίκαιρο.

h-syggrafeas-sofia-kalantzakou-kai-ta-periballontika-ths-paramythia-kioski_KaloNero2.jpg

Πιστεύει στο έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ, του Συλλόγου Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας και θαυμάζει τους εθελοντές που έρχονται στην Ελλάδα από όλο τον κόσμο για να συμβάλουν στο έργο της καταγραφής των κινήσεών τους που με τη σειρά του βοηθά την επιστημονική έρευνα.

Η όαση της συγγραφής.

Οι ιστορίες της κ. Καλαντζάκου εμπνέονται από ένα βαθύτερο πολιτισμικό βίωμα: «Δεν γράφω αποκλειστικά για το περιβάλλον. Εχω ήδη εκδώσει το πρώτο βιβλίο μιας σειράς εικονογραφημένων ιστοριών με θέμα τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. "Η Αλεξάνδρα και η Ιέρεια των Μαρμάρων" αφορά την Ακρόπολη, το νέο Μουσείο και τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Τα βιβλία αυτά έχουν μεγάλη συναισθηματική αξία, γιατί ο σύζυγός μου, Φίλιππος Μήτσης, που έχει την έδρα Ωνάση στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, διδάσκει αρχαία ελληνική φιλοσοφία και κλασικό ελληνικό πολιτισμό. Μια καινούργια ιδέα σημαίνει λοιπόν πως έχουμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις, διαδικασία που αποτελεί πηγή έμπνευσης».

Στην ερώτηση αν η συγγραφή οδηγεί στην εκτόνωση ή τη λύτρωση του συγγραφέα, η απάντηση της κ. Καλαντζάκου είναι σαφής: «Για μένα συμβολίζει τη χαρά της δημιουργίας και την ελπίδα για καλύτερο μέλλον. Είναι η όασή μου. Εχουμε την τάση να ξεχνάμε πόσο ονειρεμένη εμπειρία είναι το διάβασμα σε συνθήκες που δεν αποσπούν τη σκέψη. Το βιβλίο σε ταξιδεύει αν επιτρέψεις στο μυαλό σου να συγκεντρωθεί προκειμένου να συνθέσει τις δικές του εικόνες».

Γράφει για τα παιδιά από επιλογή. Ο λόγος είναι συγκεκριμένος όπως και ο στόχος της: «Δουλεύω ένα βιβλίο για την πράσινη ανάπτυξη, αλλά οι παιδικές ιστορίες έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες. Αν ένα παραμύθι δεν είναι ελκυστικό, το παιδί βάζει το βιβλίο στο περιθώριο χωρίς δεύτερη σκέψη, με τον γνωστό αυθορμητισμό που σπάει κόκαλα».

h-syggrafeas-sofia-kalantzakou-kai-ta-periballontika-ths-paramythia-kioski_KaloNero3.jpg

Γρηγόρης Χαλιακόπουλους Αναδημοσίευση από το ΕΘΝΟΣ online

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/09/2023

  Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2023: Υπάρχουν ξενοδοχεία φιλικά προς τις θαλάσσιες χελώνες στη βόρεια Κρήτη;

  Γιατί είναι σημαντικός ο τουρισμός για τις θαλάσσιες χελώνες;

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/09/2023

  Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!