Η Fraport Greece και η Air France στηρίζουν τη δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Ζάκυνθο
Με αφορμή το νέο δρομολόγιο Παρίσι-Ζάκυνθος που «εγκαινιάστηκε» στις αρχές Ιουλίου, η Fraport Greece και η Air France προχωρούν στην ενεργή στήριξη του ΑΡΧΕΛΩΝ, που δραστηριοποιείται εδώ και σχεδόν 40 χρόνια στο νησί του Ιονίου, με γνώμονα την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους.
Πιο συγκεκριμένα η χορηγία προβλέπει την κάλυψη των εξόδων 6 εθελοντών που θα ενδυναμώσουν τις δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού για τους επισκέπτες από τον Αύγουστο και μετά. Οι εθελοντές επιλέγονται στη βάση συγκεκριμένης πρόσκλησης ενδιαφέροντος και θα πλαισιώσουν τους υφιστάμενους ερευνητές/εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Ζάκυνθο.
Η παρουσία του ΑΡΧΕΛΩΝ στον κόλπο Λαγανά Ζακύνθου είναι συνεχής από τις αρχές της δεκαετίας του '80, πραγματοποιώντας ερευνητικές δραστηριότητες σχετικά με την παρακολούθηση και την προστασία της αναπαραγωγής των θαλάσσιων χελωνών, ενώ οι συστηματικές καταμετρήσεις φωλιών ξεκίνησαν το 1984. Η δράση του αποσκοπεί στην καλλιέργεια αειφόρου τουριστικής συνείδησης, που θα οδηγήσει στον περιορισμό των επιπτώσεων του τουρισμού στο περιβάλλον, διασφαλίζοντας ένα βιώσιμο μέλλον για τις θαλάσσιες χελώνες στη Ζάκυνθο.
Με αφορμή τη σύμπραξη της Fraport Greece και της Air France για την υποστήριξη της δράσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Ζάκυνθο, ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Greece, κ. Γιώργος Βήλος, δήλωσε: «Είμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την από κοινού με την Air France συνεργασία μας για τη στήριξη του έργου που επιτελεί ο ΑΡΧΕΛΩΝ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία συνάδει άρρηκτα με την κεντρική στρατηγική προτεραιότητα της Fraport Greece για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και την υλοποίηση ωφέλιμων δράσεων για τις τοπικές κοινωνίες, στις οποίες δραστηριοποιούμαστε».
Ο κ. Γιάννης Πανταζόπουλος, Περιφερειακός Διευθυντής της Air France – KLM δήλωσε: «Είμαστε πολύ περήφανοι που υποστηρίζουμε το πρόγραμμα ευαισθητοποίησης του ΑΡΧΕΛΩΝ σε συνεργασία με την Fraport Greece στο νησί της Ζακύνθου. Τέτοιες πρωτοβουλίες εκτός από το γεγονός ότι βοηθούν το περιβάλλον που είναι ο βασικός μας στόχος, εμπνέουν και περισσότερους ανθρώπους να κάνουν πιο βιώσιμες επιλογές. Η προστασία ειδών που βρίσκονται σε κίνδυνο πρέπει να ευαισθητοποιήσει τόσο τους ντόπιους, όσο και τους επισκέπτες. Όλοι μας, ως ταξιδιώτες, πρέπει να σεβόμαστε τις περιοχές που επισκεπτόμαστε και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, και κατά τη διάρκεια των διακοπών μας».
“Όταν υπάρχει θέληση, βρίσκεται και τρόπος» λέει ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ. ”Οι εθελοντές είναι το στήριγμα του ΑΡΧΕΛΩΝ και φέτος χρειαζόμασταν περισσότερους ανθρώπους για τις δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού στη Ζάκυνθο. Για αυτό το λόγο εκτιμούμε ιδιαίτερα αυτή τη χορηγία, που, επιπρόσθετα, θα επιτρέψει τη συμμετοχή ανθρώπων που δεν θα είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν με άλλον τρόπο.”
Η αποστολή του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων για την προστασία, διαχείριση και ανάδειξη των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους, συνδυάζοντας το επιστημονικό έργο με την εθελοντική προσφορά και επιδιώκοντας με την ενημέρωση και εκπαίδευση να ενεργοποιήσει την κοινωνία για ένα καλύτερο και βιώσιμο πλανήτη.
Μπορούμε να ζήσουμε μαζί, αυτό είναι το σύνθημα του ΑΡΧΕΛΩΝ από το 1983!
Η εθελοντική ομάδα Σητείας καταγράφει φωλιές και χελωνάκια Καρέττα
Τα μικρά χελωνάκια Καρέττα άρχισαν να βγαίνουν από τις φωλιές!
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/03/2025
Εμπλουτίζοντας τη ζωή των θαλάσσιων χελωνών που έχουν διασωθεί
Μια πρόσφατη μελέτη στο Κέντρο Διάσωσης Χελωνών τονίζει τη σημασία του περιβαλλοντικού εμπλουτισμού στη βελτίωση της φυσικής και ψυχολογικής ευημερίας των θαλάσσιων χελωνών, βοηθώντας στην αποκατάστασή τους και προετοιμάζοντάς τες για επιτυχή απελευθέρωση στο φυσικό τους περιβάλλον.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/03/2025
Hμερίδα διαδικτυακών παρουσιάσεων για φοιτητές
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί φοιτητές και ενδιαφερόμενους από ΟΛΑ τα επιστημονικά πεδία να συμβάλουν στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/03/2025
Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/03/2025
Ποδηλατόδρομος στην παραλία ωοτοκίας Νικοπόλεως Πρεβέζης: Αντιδράσεις για τις επιπτώσεις
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/03/2025
Kοινό ΔΤ: Μπουλντόζες και οικοδομικές επεμβάσεις στο Μαραθωνήσι απειλούν την καρδιά του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/02/2025
Το Δίκτυο Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Ζωής χαιρετίζει την πρόοδο στην αδειοδότηση των Κέντρων Περίθαλψης και ζητά την απρόσκοπτη λειτουργία της Επιτροπής Αδειοδότησής τους
Κοινό Δελτίο Τύπου του Δικτύου Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Πανίδας στην Ελλάδα
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/02/2025
Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου
Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/02/2025
Aπό το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Αίγυπτο
Στο φως της ελληνικής δημοσιότητας, αυτή τη φορά στις διεθνείς ειδήσεις, βρέθηκε μία θαλάσσια χελώνα που γνωρίσαμε από το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η μαρκαρισμένη χελώνα βρέθηκε εξαντλημένη και τραυματισμένη, μετά από τις πρόσφατες έντονες θαλασσοταραχές, σε παραλία της Αιγύπτου και η σχετική ανακοίνωση από το Αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων μας επιβεβαιώνει την ανάγκη για συνεχή προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στη μεσόγειο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/02/2025
Το χελωνάκι του ΑΡΧΕΛΩΝ ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα με όχημα τους μαθητές
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλα τα σχολεία που συμμετείχαν στις διαδικτυακές επισκέψεις στο Κέντρο Διάσωσης τη σχολική χρονιά 2023-2024 και που μετέδωσαν το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στα πέρατα της χώρας! Οι διαδικτυακές ξεναγήσεις της φετινής σχολικής χρονιάς έχουν ήδη ξεκινήσει...
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/02/2025
Διαδικτυακή Παρουσίαση Αποτελεσμάτων 2024
Την προηγούμενη χρονιά 500 εθελοντές απ' όλο τον κόσμο ήρθαν να βοηθήσουν τις χελώνες στην Ελλάδα! Τι κατάφεραν; Συνδέσου μαζί μας για να μάθεις!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/02/2025
Ιστορική Ανακάλυψη Φωλιάς Πράσινης Θαλάσσιας Χελώνας στη Ρόδο
Το είδος αυτό κινδυνεύει με εξαφάνιση παγκοσμίως και η πρόσφατη ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς υποδηλώνει μια εν δυνάμει μετατόπιση στις περιοχές αναπαραγωγής της πράσινης χελώνας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/02/2025
Η αγάπη της Τζοάν για τον εθελοντισμό στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών ΑΡΧΕΛΩΝ
Η αγάπη της Τζοάν για τις θαλάσσιες χελώνες την οδήγησε να γίνει εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, όπου αφιερώνει τον χρόνο της στην ενημέρωση των επισκεπτών και συμβάλλει στις προσπάθειες διατήρησης που πραγματοποιεί ο οργανισμός.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/02/2025
Kοινό Δ.Τ: 2 χρόνια συστηματικής προσπάθειας με στόχο την προστασία του μεγαλύτερου υγροτόπου της Ελλάδας
Πριν από 2 χρόνια γεννήθηκε το όραμα μιας συλλογικής δέσμευσης για τη βελτίωση της διαχείρισης του Αμβρακικού Κόλπου που ενσάρκωσε τη «Συμμαχία για τον Αμβρακικό».
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ28/01/2025
Ανακεφαλαίωση 2024: Συνεχίσαμε τον αγώνα για τις θαλάσσιες χελώνες και τους ωκεανούς
Το 2024 σημείωσε μια ιστορική στιγμή για την προστασία των θαλασσίων χελωνών στη Μεσόγειο: επιβεβαιώθηκε η ανάκαμψη του πληθυσμού της Καρέττα στον Κόλπο της Κυπαρισσίας! Ο Κυπαρισσιάκος Κόλπος φιλοξενεί πλέον τον μεγαλύτερο αναπαραγωγικό πληθυσμό Καρέττα στη Μεσόγειο, ο οποίος παρουσιάζει σταθερή αύξηση τα τελευταία χρόνια χάρη στις συνεχείς και μακροχρόνιες προσπάθειες προστασίας των φωλιών από τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Παράλληλα, το 2024 καταγράφηκε ως το θερμότερο έτος παγκοσμίως. Παρά τον αυξημένο φόρτο εργασίας λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, ενισχύσαμε τη δέσμευσή μας στον εθελοντισμό και στον βιώσιμο τουρισμό.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/01/2025
Ευχαριστούμε τους Υπεύθυνους Πεδίου του 2024, την καρδιά των Προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ
Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, οφείλουμε μεγάλο μέρος της επιτυχίας μας στην αφοσίωση και το πάθος των Υπεύθυνων Πεδίου. Αυτά τα άτομα καθοδηγούν τους εθελοντές μας σε όλη τη διάρκεια της εργασίας τους στο πεδίο, διασφαλίζοντας ότι η αποστολή μας για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών εκτελείται με ακρίβεια, φροντίδα και ενθουσιασμό.