Η Δρ. Τζέιν Γκούντολ συζητάει με τον ΑΡΧΕΛΩΝ
Έχοντας ξεκινήσει ένα μακροχρόνιο μαγικό ταξίδι ήδη από τη δεκαετία του 1960 στα βάθη της ζούγκλας του Gombe, μελέτησε τις σχέσεις των χιμπατζήδων με τους ανθρώπους, και εργάστηκε για την προστασία των πληθυσμών τους και των βιοτόπων τους. Η Δρ. Γκούντολ αποτελεί σήμερα ένα φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση.
Ενα από τα πολλά ταξίδια της ανά τον κόσμο την έφερε και στην Αθήνα, όπου έφτασε αυτή την εβδομάδα καλεσμένη από τις εκδόσεις «Πατάκη». Μετά από τη διάλεξη «Λόγοι για να ελπίζουμε» στο Μέγαρο Μουσικής, η Δρ. Γκούντολ επισκέφθηκε και το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα.
Θερμή υποδοχή της επιφύλαξαν τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου Άννα και Δημήτρης Μαργαριτούλης, ο Πρόεδρος Θωμάς Αράπης μαζί με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τον Διευθυντή, τα στελέχη και τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η Υπεύθυνη Προγράμματος Πελοποννήσου, Πολύμνια Νεστορίδου παρουσίασε το επιστημονικό και εκπαιδευτικό έργο καθώς και τις προσπάθειες 33 χρόνων του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η Δρ. Γκούντολ έχοντας έρθει σε επαφή με δράσεις για τις θαλάσσιες χελώνες σε άλλα μέρη του κόσμου, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στις χώρες της Μεσογείου.
Ξεναγήθηκε και στο χώρο διαχείμανσης των τραυματισμένων χελωνών από τον υπεύθυνο Περίθαλψης Παύλο Τσάρο. Η ημέρα συνεχίστηκε με μια συζήτηση σε φιλικό κλίμα που συντόνισε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Ράνια Σπυροπούλου, για τη λειτουργία του προγράμματος “Roots and Shoots” στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Από κοινού αναλύθηκε η σημασία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στη σημερινή κοινωνία. «Δεν θα σώσει τον κόσμο ένα παιδί μόνο του» μας είπε. «Αλλά πολλά παιδιά με τους φίλους τους και τους φίλους των φίλων τους μπορούν να φέρουν μεγάλες αλλαγές».
Μια όμορφη έκπληξη που οργάνωσε ο Ηλίας Πίτσικας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, την περίμενε στο τέλος: η παιδική χορωδία του 70ου δημοτικού σχολείου Αθηνών τραγούδησε δύο τραγούδια συνοδευόμενη από την μουσικό τους Μαρία Δεμερτζή και τη διευθύντρια του σχολείου Αντιόπη Φραντζή. Συγκινημένη η Δρ. Γκούντολ πήρε μετά την πρωτοβουλία να τους διδάξει τη φωνή των χιμπατζήδων.
«Μακάρι να είχαμε περισσότερους ανθρώπους σαν και εσάς», σχολίασαν τα παιδιά κάποια στιγμή.
«Μα κάθε ένας από σας μπορεί να γίνει ένας άνθρωπος σαν κι εμένα» απάντησε η Δρ. Γκούντολ.
Μέτοχος αυτής της λογικής και ο ΑΡΧΕΛΩΝ, συνεχίζει καθημερινά τα εκπαιδευτικά του προγράμματα,
τις παρουσιάσεις σε εκθέσεις και ξενοδοχεία, την ενημέρωση του κοινού στο Κέντρο Διάσωσης, των ψαράδων και των θερινών επισκεπτών στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας. Έτσι η συμβολή του καθενός ξεχωριστά στο να αλλάξει την κοινωνία όπου ζει γίνεται πράξη και εν τέλει ενδέχεται να οδηγήσει τον κόσμο προς ένα καλύτερο μέλλον.
Πληροφορίες: Θεόδωρος Μπένος-Πάλμερ, Διευθυντής ΑΡΧΕΛΩΝ – τηλ.: 6937 352380.
Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Νοέμβριος 2016)?
Μπορεί το καλοκαίρι του 2017 να φαντάζει σε μερικούς μακρινό, όμως όχι σε μας!
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/09/2025
Νάξος: η πρώτη φωλιά της πράσινης θαλάσσιας χελώνας εκκολάφθηκε!
Η δημιουργία φωλιάς στη Νάξο είναι μιά ένδειξη ότι η γεωγραφική εξάπλωση των περιοχών ωοτοκίας του απειλούμενου αυτού είδους στη Μεσόγειο αρχίζει να επεκτείνεται.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/09/2025
Τα σχολεία ξεναγούνται στον ΑΡΧΕΛΩΝ: στις 11 Σεπτεμβρίου ανοίγουν οι κρατήσεις για τη νέα χρονιά
Ο μαγικός κόσμος των θαλάσσιων χελωνών και των ανθρώπων που τις φροντίζουν σας περιμένει, χαρίζοντας μοναδικές εμπειρίες και πολύτιμες γνώσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/09/2025
Η πρώτη αναφορά για το 2025 από την παραλία Ρωμανός, Μεσσηνία
Από τα μέσα Μαΐου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου 2025, το πρόγραμμα κατέγραψε περίπου 80 φωλιές κατά μήκος των 2,7 χλμ της παραλίας Ρωμανός.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/08/2025
Χελωνοδρομίες στα Χανιά, 7 Σεπτεμβρίου: Για όλους όσους αγαπούν το τρέξιμο και τις θαλάσσιες χελώνες
Οι Χελωνοδρομίες αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να συνδυάσουν την άθληση με την προσφορά στη φύση, στηρίζοντας ενεργά την προστασία ενός από τα πιο εμβληματικά θαλάσσια είδη της Μεσογείου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ27/08/2025
Οι πολίτες μας βοηθούν να χαρτογραφήσουμε την σποραδική ωοτοκία των χελωνών στο Ιόνιο
Αυτή η μελέτη είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς υπογραμμίζει τη δύναμη της επιστήμης των πολιτών. Τα μάτια του κοινού στις παραλίες, η επαφή μέσω διαδικτυακών πλατφορμών και τα νέα εργαλεία αναφοράς διευρύνουν την κατανόησή μας για την ωοτοκία των χελωνών πέρα από τις παραλίες που παρακολουθούμε.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/08/2025
Η απαξίωση των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών υπονομεύει την ίδια την κοινωνία και τη θεσμική λειτουργία της Δημοκρατίας
Κοινή Επιστολή 67 Οργανώσεων και Δικτύων της Κοινωνίας των Πολιτών στον Πρωθυπουργό
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/08/2025
Απαγόρευση θήρας στη Χίο: Ανάσα ζωής για το καμένο νησί
Με τις καμένες εκτάσεις της Χίου να καπνίζουν ακόμη και την κυνηγετική περίοδο εντός των πυλών, 21 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, απευθύνουν επείγον αίτημα προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη Διεύθυνση Δασών Χίου για την άμεση καθολική απαγόρευση της θήρας σε όλο το νησί.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/08/2025
Μια χελώνα φέρνει την ελπίδα μέσα στη νύχτα της φωτιάς
Μετά από ένα 12ωρο γεμάτο φόβο και αβεβαιότητα, η οικογένεια βρέθηκε μάρτυρας ενός θαύματος της φύσης. «Ήταν κάτι που θύμισε τι είναι σημαντικό. Μέσα στην απόγνωσή μας, ήταν αυτό που μας έδωσε ελπίδα»
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/08/2025
Μια αλυσίδα ζωής του ΑΡΧΕΛΩΝ με τη βοήθεια του Πράσινου Ταμείου
Με επιμονή, υπομονή, φαρμακευτική αγωγή και καθημερινή φροντίδα, η «Χιονούλα» πέρασε από την κρίσιμη φάση στην ανάρρωση.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ31/07/2025
ΠΡΟΣΟΧΗ - Μην ταΐζετε τις θαλάσσιες χελώνες – δεν είναι κατοικίδια ζώα- Προστατέψτε τις από τις ανθρωπογενείς επιδράσεις
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ενημερώνει ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο ταΐσματος θαλάσσιων χελωνών από ανθρώπους σε παραθαλάσσιες περιοχές, λιμάνια και τουριστικά σημεία. Παρά τις καλές προθέσεις, αυτή η πρακτική προκαλεί σοβαρά προβλήματα για τις χελώνες και για τους ανθρώπους.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/07/2025
Νέος Σταθμός Ενημέρωσης στην Κυπαρισσία για το έργο LIFE MareNatura
Ο νέος Σταθμός βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο της πόλης και λειτουργεί καθημερινά από τις 18:30 έως τις 21:00
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/07/2025
Δημόσιες Εκσκαφές Φωλιών Θαλάσσιας Χελώνας στην Κρήτη
Οι εκσκαφές είναι ανοικτές για μεγάλους και παιδιά και γίνονται κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο στις παραλίες ωοτοκίας του Ρεθύμνου, των Χανίων και του Κόλπου της Μεσσαράς.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/07/2025
Δημόσιες Εκσκαφές Φωλιών Θαλάσσιας Χελώνας στην Πελοπόννησο
Οι εκσκαφές είναι ανοικτές για μεγάλους και παιδιά και γίνονται κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο στις παραλίες ωοτοκίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου, του Ρωμανού, της Κορώνης και του Λακωνικού Κόλπου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/07/2025
Πιο νωρίς από ποτέ ξεκίνησε η περίοδος εκκόλαψης του 2025 – Τα πρώτα χελωνάκια στη θάλασσα!
Η πρώτη εκκόλαψη φωλιάς έγινε στη δυτική Πελοπόννησο και ήταν η πιο πρώιμη στα 42 χρόνια καταγραφών και προστασίας που έχει συμπληρώσει ο ΑΡΧΕΛΩΝ.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/07/2025
Σημαντικές ανακοινώσεις στο 16ο Διεθνές Συνέδριο Ζωογεωγραφίας και Οικολογίας της Ελλάδας και των γειτονικών Περιοχών (ICZEGAR)
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχε δυναμικά στο συνέδριο με τρεις προφορικές παρουσιάσεις, οι οποίες ανέδειξαν σημαντικές πτυχές του ερευνητικού και διαχειριστικού έργου του στον τομέα της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών.