Εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ στον καθαρισμό του δάσους της Ελαίας από προσκόπους
Το Σάββατο 23 Ιουλίου πήγαμε στο δάσος της Ελαίας για να συμμετάσχουμε στην φετινή δράση καθαρισμού που διοργάνωσαν οι εδώ και χρόνια φίλοι του ΑΡΧΕΛΩΝ από το 2ο Σύστημα Προσκόπων της Πάτρας με την επικοινωνιακή υποστήριξη του ΣΚΑΙ.
Πάνω από 100 άνθρωποι, από πολύ νέους προσκόπους μέχρι και βετεράνους που επισκέφτηκαν την περιοχή, κάναμε μια συντονισμένη προσπάθεια για να καθαρίσουμε το δάσος και τους αμμόλοφους της Ελαίας από πλαστικά, γυαλιά, μουσαμάδες, σκουριασμένα σίδερα και άλλα απορρίμματα που κάθε χρόνο καταλήγουν στο έδαφος της περιοχής, κυρίως από ασυνείδητους που πετάνε τα σκουπίδια τους όπου βρουν.
Η περιβαλλοντική δράση χαιρετίστηκε και από τον Δήμαρχο Τριφυλίας κύριο Κόλλια και τον Αντιδήμαρχο της Δημοτικής Ενότητας Αυλώνος κύριο Φιλντίση.
Πάνω από ένας τόνος σκουπιδιών μαζεύτηκε σε λιγότερο από δύο ώρες, κι έτσι το δάσος και η παραλία της Ελαίας είναι ακόμη πιο ευχάριστοι προορισμοί για τον επισκέπτη και λιγότερο επικίνδυνοι για τους μικρούς και μεγάλους κατοίκους τους.
Η παραλία της Ελαίας είναι σημαντικό τμήμα του νότιου Κυπαρισσιακού Κόλπου, όπου κάθε χρόνο οι θαλάσσιες χελώνες κάνουν τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό φωλιών στην Μεσόγειο Θάλασσα. Ομάδες εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ παρακολουθούν και προστατεύουν τις φωλιές και τις χελώνες από το 1984, ενώ από το 2001 λειτουργούν τον Περιβαλλοντικό Σταθμό του Αγιαννάκη, όπου μαθητές, πρόσκοποι, και άλλες ομάδες νέων ενημερώνονται για το φυσικό περιβάλλον της περιοχής και την προστασία του. (Ν.Β.)
Διάσωση τραυματισμένης νεαρής χελώνας στα Χανιά και συνεργασία με την τοπική ομάδα ISKA
Δύο οικογένειες που σώζουν τις χελώνες
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ26/06/2026
ΑΡΧΕΛΩΝ & TUI Turtle Aid Greece: 3 χρόνια επιτυχημένης δράσης στην Κρήτη
Με την ολοκλήρωση του έργου «TUI Turtle Aid Greece», ο ΑΡΧΕΛΩΝ παρουσιάζει τα εντυπωσιακά αποτελέσματα στην προστασία των φωλιών, την εκπαίδευση ξενοδοχο-ϋπαλλήλων και την ενημέρωση 66.000 τουριστών.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/06/2026
H αποτελεσματική προστασία της Caretta caretta περνάει μέσα από τις παραλίες ωοτοκίας
Έκθεση αξιολόγησης των παραλιών ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών δείχνει ότι η πλειονότητα των περιοχών αυτών δέχεται έντονες πιέσεις
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/06/2026
Γιατί στεκόμαστε στο πλευρό όσων αντιδρούν για τις αμμοληψίες από το Ακρωτήρι Επανομής
Κρίσιμα ερωτήματα προκύπτουν σχετικά με τις επιπτώσεις της αμμοληψίας από το Ακρωτήρι Επανομής για την κατασκευή της 6ης Προβλήτας του Λιμένα Θεσσαλονίκης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/06/2026
Αποχαιρετώντας τη Μόνα Χαλίλ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ19/06/2026
«Ταξίδι» στον κόσμο της θαλάσσιας μεγαπανίδας: Νέα φωτογραφική έκθεση στον Περιβαλλοντικό Σταθμό του Αγιαννάκη
Η νέα Φωτογραφική Έκθεση LIFE MareNatura είναι ανοιχτή για το κοινό κάθε Σάββατο 18:00 - 21:00 στον Αγιαννάκη Μεσσηνίας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/06/2026
Νέα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι οι θαλάσσιες χελώνες ακολουθούν πολύ πιο πολύπλοκες στρατηγικές μετανάστευσης
Η Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας είναι μια ευκαιρία να γιορτάσουμε τις επιτυχίες μας αλλά και να θυμηθούμε γιατί συνεχίζουμε να ερευνούμε και να προστατεύουμε αυτά τα αρχαία ταξιδιάρικα πλάσματα.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/06/2026
Συντονισμένη δράση σε Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών απέναντι στην κλιματική κρίση
Σήμερα, 16 Ιουνίου, ο κόσμος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας. Στη Μεσόγειο, όμως, η φετινή ημέρα αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς η κλιματική κρίση μεταβάλλει ολοένα και περισσότερο τις παράκτιες περιοχές και τους βιότοπους ωοτοκίας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/06/2026
Γιορτή της Χελώνας: «Βουτήξαμε» σε Βαθιά Νερά στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/06/2026
Μικροί και μεγάλοι γιόρτασαν "σαν χελωνάδες" την ημέρα Περιβάλλοντος
Την Παρσκευή 5 Ιουνίου, η ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Ρέθυμνο συμμετείχε σε μια ξεχωριστή εκδήλωση σε συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνης και το 2ο Πειραματικό Σχολείο Ρεθύμνης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/06/2026
Καθαρές παραλίες, ασφαλείς χελώνες: Ο οδηγός μας για υπεύθυνη δράση
Δες μερικούς απλούς αλλά κρίσιμους κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται για τον καθαρισμό των παραλιών ωοτοκίας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/05/2026
Οκτώ ξενοδοχεία της Βόρειας Κρήτης πιστοποιούνται ως «turtle-friendly» από το TUI Care Foundation
Οι οκτώ ξενοδοχειακές μονάδες της Βόρειας Κρήτης συγκαταλέγονται στις πρώτες επιχειρήσεις παγκοσμίως που έλαβαν τη νέα πιστοποίηση «turtle-friendly» του TUI Care Foundation, στο οποίο συνεργάστηκε και ο ΑΡΧΕΛΩΝ. Η διάκριση αυτή αναγνωρίζει τη δέσμευσή τους στην προστασία των παραλιών ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα και αναδεικνύει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ του τουριστικού κλάδου και των δράσεων διατήρησης της φύσης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/05/2026
Οι ελληνικές παραλίες ξεχώρισαν ξανά με 624 «Γαλάζιες Σημαίες»
Την Πέμπτη 14 Μαΐου 2026, βρεθήκαμε στο Παλαιό Φάληρο για την επίσημη ανακοίνωση των βραβεύσεων του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/05/2026
Έναρξη για την περίοδο ωοτοκίας: Οι πρώτες φωλιές Caretta caretta για το 2026 είναι γεγονός!
Κυπαρισσιακός Κόλπος και Κόλπος Λαγανά Ζακύνθου υποδέχθηκαν τις πρώτες θαλάσσιες χελώνες! Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί σε εγρήγορση πολίτες και επισκέπτες
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ07/05/2026
Οι ξεναγήσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ παρουσιάστηκαν σε Ιαπωνικό σεμινάριο για τον Βιώσιμο Τουρισμό
Οι ξεναγήσεις για τις Θαλάσσιες Χελώνες παρουσιάστηκαν πρόσφατα ως καλό παράδειγμα στα Sustainable Tourism International Talk Sessions της Japan Alliance of Responsible Travel Agencies.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/05/2026
Πρόσκληση: Γιορτή Χελώνας για Παιδιά 2026 «Σε Βαθιά Νερά»
Το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του στις 13 Μαΐου, που γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Χελώνας, και προσκαλεί μικρούς και μεγάλους στη φετινή Γιορτή Χελώνας!


