Δύο φωλιές καρέτα με την έναρξη του προγράμματος του ΑΡΧΕΛΩΝ στα Χανιά!

Οι θαλάσσιες χελώνες του είδους Caretta caretta ζουν από τα αρχαία χρόνια στις θάλασσές μας. Ενήλικες θηλυκές βγαίνουν στις παραλίες της Κρήτης τα καλοκαίρια για να αποθέσουν τα αυγά τους, από όπου 2 μήνες μετά, εκκολάπτονται χιλιάδες χελωνάκια που τρέχουν στη θάλασσα, όπου θα περάσουν τη υπόλοιπη ζωή τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΡΧΕΛΩΝ, την τελευταία δεκαετία έχει παρατηρηθεί σημαντική μείωση του αριθμού των φωλιών της καρέτα στην Κρήτη και οι ελπίδες για τη διατήρηση του υπο-πληθυσμού αυτού, που είναι γενετικά διακριτός από τους υπόλοιπους της Μεσογείου, φαίνεται να λιγοστεύουν.
Οι παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στα Χανιά αποτελούν τμήματα περιοχών του δικτύου Natura 2000, και υπάρχουν συγκεκριμένες νομικές προβλέψεις για την προστασία τους. Πρόσφατα μάλιστα θεσμοθετήθηκαν σχετικές αρμοδιότητες του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς-Δυτικής Κρήτης. Τα απαραίτητα μέτρα προστασίας εφαρμόζονται με τη μέριμνα και τη συνεργασία του Δήμου Χανίων και Πλατανιά, της περιφερειακής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας Κρήτης και του κεντρικού Λιμεναρχείου Χανιών.
Για να βελτιωθεί η εφαρμογή των μέτρων προστασίας φέτος και να υπάρξει ελπίδα να διατηρηθεί ο «κρητικός» υπο-πληθυσμός της καρέτα, να τι πρέπει να προσέξουμε όλοι, επισκέπτες και επιχειρηματίες, στις παραλίες ωοτοκίας:
Την Παρασκευή 25 Μαΐου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του ΑΡΧΕΛΩΝ με εκπροσώπους του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς-Δυτικής Κρήτης, του Δήμου Χανίων, της Περιφερειακής Δ/νσης Δημόσιας Περιουσίας Κρήτης καθώς και του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων όπου αποτιμήθηκε η περσυνή εφαρμογή της νομοθεσίας και συζητήθηκαν οι περαιτέρω δράσεις για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο κ. Βεγλιρής Μανώλης, Μεραμβελιωτάκης Γιάννης, Αγγελογιαννάκη Ελένη και Πάνος Τσινάρης από το τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της ΠΕ Χανίων, η κα Εύδου Ζωή και Κοκοτσάκη Ανδρονίκη του Τμήματος Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Χανίων, η κα Περουλάκη Ελπίδα του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς και ο κος Πλουμιτσάκης Ανδρέας, Ανθυποπλοίαρχος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων.
Τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ θα βρείτε καθημερινά στον ενημερωτικό σταθμό στο παλιό λιμάνι των Χανίων, καθώς επίσης και από τις 05:00 το πρωί στις παραλίες από τον Κάτω Σταλλό μέχρι το Κολυμπάρι στον κόλπο των Χανίων.
Πληροφορίες:
Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς-Δυτικής Κρήτης, τηλ.: 28210-45570, info@samaria.gr, www.samaria.gr
ΑΡΧΕΛΩΝ, Οδυσσέας Παξινός, Υπεύθυνος προγραμμάτων Κρήτης, τηλ.: 6937352379, archelon.crete@archelon.com
Ελάτε στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Αγώνας ταχύτητας από 280 μοτοσικλέτες στην προστατευόμενη παραλία και τους αμμόλοφους του νότιου Κυπαρισσιακού κόλπου, στις περιοχές Γιαννιτσοχώρι Ηλείας και Ελαία Μεσσηνίας
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ31/10/2025
Το μάθημα έγινε πραγματικότητα: Μια αληθινή διάσωση χελώνας για τους μαθητές της Καλλιθέας!
Οι μαθητές εντόπισαν μια θαλάσσια χελώνα να επιπλέει στο νερό ακριβώς μετά την εκπαιδευτική τους ξενάγηση στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ και ειδοποίησαν αμέσως τους διασώστες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/10/2025
Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ LIFE MareNatura
Η επίσημη πρώτη προβολή θα πραγματοποιηθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο πλαίσιο της Γιορτής της Επιστήμης
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/10/2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετέχει στη «Γιορτή της Επιστήμης 2025 – Η Φωνή του Ωκεανού»
Στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνεται από 10 έως 27 Νοεμβρίου 2025 μια γιορτή αφιερωμένη στην επιστήμη και στον ωκεανό! Την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ «LIFE MareNatura»
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/10/2025
Κυπαρισσιακός Κόλπος: Ο ΑΡΧΕΛΩΝ Καταγράφει 6.100 Φωλιές και Καλεί την Πολιτεία για Άμεση Εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Καρέττα
Το 2025 έγινε καταγραφή περίπου 6.100 φωλιών, αριθμός που σηματοδοτεί 74% αύξηση σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων 12 ετών!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/10/2025
Αποχαιρετούμε έναν αφοσιωμένο οικολόγο και φίλο, τον Γιάννη Ρουσόπουλο
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/10/2025
Κοινό ΔΤ: Απόφαση-ορόσημο της ΡΑΑΕΥ για τον θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων!
Κοινό Δελτίο Τύπου 22 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/10/2025
“Συμμαχία για την Άγρια Ζωή”: Γιατί η φύση μάς θέλει στην ίδια ομάδα
11 οργανώσεις, μία ομάδα στον αγώνα για την ευημερία της άγριας ζωής και του ανθρώπου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/10/2025
Τα λόγια της Τζέιν Γκούντολ ακόμη ζεσταίνουν τις καρδιές μας
Ευχαριστούμε Δρ. Γκούντολ για όλα όσα μας διδάξατε και για το παράδειγμα ζωής που μας αφήσατε.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/09/2025
Χελώνες, Ρινοδέλφινα και Πουλιά: Ο Αμβρακικός Κόλπος στο κέντρο συζήτησης της Τοπικής Κοινωνίας και των Επιστημόνων
Την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα το παρόν και το μέλον του Αμβρακικού Κόλπουπου στο Μενίδι Αμφιλοχίας, η οποία ένωσε τη φωνή της τοπικής κοινωνίας –πολιτών, επαγγελματιών και ερασιτεχνών ψαράδων, καθώς και ενεργών Συλλόγων– με κορυφαίους επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ26/09/2025
Βιολόγοι του έργου «LIFE ADAPTS» στέλνουν το μήνυμα τους στην κοινωνία
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/09/2025
Το Aquila Rithymna Beach γίνεται Αρωγός του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Ρέθυμνο
Η γενναιόδωρη δωρεά του ξενοδοχείου στηρίζει άμεσα το κόστος των δράσεων καταγραφής και προστασίας των φωλιών κατά τις περιόδους ωοτοκίας του 2025 και του 2026.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ19/09/2025
Ένα Καλοκαίρι Επιτυχίας για το Πρόγραμμα στον Αμβρακικό
Η φετινή περίοδος εργασίας πεδίου για το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Αμβρακικό ολοκληρώθηκε!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/09/2025
Νάξος: η πρώτη φωλιά της πράσινης θαλάσσιας χελώνας εκκολάφθηκε!
Η δημιουργία φωλιάς στη Νάξο είναι μιά ένδειξη ότι η γεωγραφική εξάπλωση των περιοχών ωοτοκίας του απειλούμενου αυτού είδους στη Μεσόγειο αρχίζει να επεκτείνεται.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/09/2025
Τα σχολεία ξεναγούνται στον ΑΡΧΕΛΩΝ: στις 11 Σεπτεμβρίου ανοίγουν οι κρατήσεις για τη νέα χρονιά
Ο μαγικός κόσμος των θαλάσσιων χελωνών και των ανθρώπων που τις φροντίζουν σας περιμένει, χαρίζοντας μοναδικές εμπειρίες και πολύτιμες γνώσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/09/2025
Η πρώτη αναφορά για το 2025 από την παραλία Ρωμανός, Μεσσηνία
Από τα μέσα Μαΐου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου 2025, το πρόγραμμα κατέγραψε περίπου 80 φωλιές κατά μήκος των 2,7 χλμ της παραλίας Ρωμανός.

