Μπορούμε να ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ!
22/10/2008

ΑΡΧΕΛΩΝ: 25 ΧΡΟΝΙΑ... μαζί μπορούμε περισσότερα

Τα 25 του χρόνια γιορτάζει ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ σε μια γιορτινή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Κωστής Παλαμάς, ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ του Δήμου Αθηναίων, οδός Πειραιώς 100, Γκάζι (στάση metro Γκάζι) τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008, στις 7.00 μ.μ.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει χαιρετισμούς επίσημων προσκεκλημένων, ομιλία με προβολή του Προέδρου Δρ. Δημήτρη Δημόπουλου, προβολή του Ντοκιμαντέρ “The ARCHELON Bubble” του Λευτέρη Φυλακτού και βραβεύσεις πολύτιμων συνεργατών του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Στους συμμετέχοντες θα προσφερθεί η επετειακή έκδοση «25 χρόνια μαζί … μπορούμε περισσότερα» που περιλαμβάνει στοιχεία της προσωπικότητας σημαντικών «χελωνάδων».

Στην εκδήλωση θα βρεθούν πάλι μαζί ιδρυτές, μέλη, φίλοι, παλαιοί και νέοι εθελοντές, χορηγοί, αλλά και καινούρια πρόσωπα που θέλουν να παρακολουθήσουν μια μικρή «ανασκόπηση» της δράσης του ΑΡΧΕΛΩΝ και να πιούν μαζί μας ένα ποτήρι κρασί.

Εδώ κιʼ ένα τέταρτο του αιώνα ο ΑΡΧΕΛΩΝ έχει τεκμηριώσει στη διεθνή επιστημονική κοινότητα την αξία των ελληνικών βιοτόπων της χελώνας, αλλά και έχει τοποθετήσει την Καρέττα στην πρώτη σειρά των απειλουμένων ειδών της Ελλάδας και ως σύμβολο της ζωής που απειλείται με εξαφάνιση. Το «φυτώριο» των 500 εθελοντών απʼ όλο τον κόσμο που εργάζονται κάθε χρόνο στα προγράμματά του, έχει δώσει καρπούς επειδή αυτοί αργότερα αναλαμβάνουν θέσεις-κλειδιά σε χώρους αποφάσεων για την προστασία της Φύσης σε όλο τον κόσμο.

Κάθε χρόνο ο ΑΡΧΕΛΩΝ επιτηρεί και προστατεύει 75 χιλιόμετρα ακτών, ενημερώνει το κοινό με Ερευνητικούς και Περιβαλλοντικούς Σταθμούς στις περιοχές αναπαραγωγής της χελώνας (Ζάκυνθο, Πελοπόννησο και Κρήτη).

Το Κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα Αττικής είναι ένα νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες. Εκεί κάθε χρόνο καταφθάνουν τραυματισμένες γύρω στις 50 χελώνες απʼ όλη την Ελλάδα, περιθάλπονται και οι περισσότερες απʼ αυτές θεραπεύονται και επιστρέφουν στη θάλασσα. Στο Κέντρο Διάσωσης βρίσκονται επίσης οι χώροι λειτουργίας του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Αγωγής που ξεκίνησε ο ΑΡΧΕΛΩΝ το 1985 με πρωτοποριακές μεθόδους και πρωτότυπα «εργαλεία».

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων Πληροφορίες: www.archelon.gr, ή στο τηλέφωνο:210-5231342 κυρία Θεώνη Καρκούλια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/01/2026

    Κόντρα στις πιθανότητες: Μια ιστορία ανθεκτικότητας από τον Αμβρακικό Κόλπο!

    Μια χελώνα επιβιώνει εδώ και τουλάχιστον έξι χρόνια χωρίς κάτω γνάθο!

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/12/2025

    «Συναντήσεις με Αξιοσημείωτα Ζώα» Μια Τρυφερή Επιβράβευση των Προσπαθειών μας

    Η Κρίστη Στασινοπούλου μοιράστηκε μαζί μας μια πολύ προσωπική της στιγμή: ένα σκίτσο και μερικές σελίδες από το βιβλίο της «Συναντήσεις με Αξιοσημείωτα Ζώα»

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    18/12/2025

    Κοινή Επιστολή 213 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να μην υποβαθμίσουν το καθεστώς προστασίας του λύκου

    Την επιστολή συνυπογράφουν 20 ελληνικές Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και Φορείς

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    17/12/2025

    Πολυετείς έρευνες του ΑΡΧΕΛΩΝ επεκτείνουν τον χάρτη ωοτοκίας των Πράσινων Χελωνών της Μεσογείου

    Tα τελευταία χρόνια καταγράφονται όλο και περισσότερες φωλιές πράσινης χελώνας στην Ελλάδα, αποτελώντας μία ένδειξη ότι η γεωγραφική εξάπλωση των περιοχών ωοτοκίας αυτού του είδους στη Μεσόγειο αρχίζει να επεκτείνεται.

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    12/12/2025

    Η Δύναμη πίσω από την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών: Οι Υπεύθυνοι Πεδίου του 2025

    Με βαθιά ευγνωμοσύνη, τιμούμε όλους τους Υπεύθυνους Πεδίου που συνέβαλαν στην επιτυχία των προγραμμάτων του 2025.

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/12/2025

    Πρωτοφανής εμφάνιση Δερματοχελώνας σε παραλία της Μεσογείου

    Μια νέα επιστημονική καταγραφή φέρνει στο φως ένα εξαιρετικά σπάνιο γεγονός για τη θαλάσσια ζωή της Μεσογείου: την πρώτη επιβεβαιωμένη εμφάνιση ενήλικης Δερματοχελώνας (Dermochelys coriacea) σε προσπάθεια ωοτοκίας μέσα στη λεκάνη της Μεσογείου.

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    08/12/2025

    Άνοιξαν οι Αιτήσεις για τους Υπεύθυνους Πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2026!

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ με χαρά ανακοινώνει ότι οι αιτήσεις για τις θέσεις Υπεύθυνων Πεδίου για το 2026 σε όλα τα προγράμματα ωοτοκίας είναι τώρα ανοιχτές έως τις 31 Ιανουαρίου 2026!

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    05/12/2025

    Σώζουμε Μαζί τις Θαλάσσιες Χελώνες – Αφιέρωμα στους Εθελοντές μας

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, γιορτάζουμε όλους όσους ήρθαν από κοντά και μακριά, φόρεσαν το μπλε μπλουζάκι και αγκάλιασαν αυτή τη σημαντική ευθύνη.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    01/12/2025

    Κόλπος Λαγανά Ζακύνθου: Επιτυχής η αναπαραγωγή της Καρέττα, προβλήματα καταγράφονται στους βιοτόπους

    Στις παραλίες του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου εκκολάφθηκαν με επιτυχία περίπου 2.155 φωλιές χάρη στην ενεργή προστασία τους, όμως οι ανθρωπογενείς πιέσεις στις ακτές και στη θάλασσα συνεχίζονται.

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    26/11/2025

    Μια Δεύτερη Ευκαιρία: Δύο Χελώνες Καρέττα Επιστρέφουν στη Θάλασσα Χάρη σε Αφοσιωμένες Διασώσεις

    Αυτό το καλοκαίρι, δύο ενήλικες χελώνες Καρέττα, η «Ακταία» και ο «Χέρμπερτ», έφτασαν στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, αφού είχαν υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι.

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/11/2025

    Πρόσκληση ενδιαφέροντος για Συνεργάτες: Έλα στον ΑΡΧΕΛΩΝ – στις δράσεις προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας και των βιοτόπων της!

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ, η κορυφαία μη κερδοσκοπική οργάνωση για τη μελέτη και προστασία της θαλάσσιας χελώνας στην Ελλάδα, αναζητά τρεις (3) δυναμικούς Υπεύθυνους Έργων (Συνεργάτες με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών) για να ενισχύσουν την ομάδα του.

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    11/11/2025

    Προγράμματα Περιβαλλοντικού Εθελοντισμού 2026: Οι θαλάσσιες χελώνες σε χρειάζονται, ο πλανήτης μάς καλεί!

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλωσορίζει εθελοντές από όλο τον κόσμο και κάθε ηλικίας (άνω των 18) χωρίς προηγούμενη εμπειρία! Εάν μιλάς αγγλικά, είσαι τουλάχιστον 18 ετών και σε καλή φυσική κατάσταση, μπορείς να το κάνεις!

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/11/2025

    Τιμητική Διάκριση για τον ΑΡΧΕΛΩΝ στο 3ο Συνέδριο Effective Dialogue

    Την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2025, ο ΑΡΧΕΛΩΝ έλαβε τιμητική διάκριση για την ουσιαστική του συνεισφορά στον αποτελεσματικό διάλογο για τη βιωσιμότητα, την κοινωνική υπευθυνότητα και το περιβάλλον.

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    06/11/2025

    6η χρονιά Διαδικτυακών Ξεναγήσεων: Οι θαλάσσιες χελώνες ταξιδεύουν ξανά σε όλη την Ελλάδα!

    Μαθητές από κάθε γωνιά της χώρας έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη ζωή των χελωνών που φροντίζει το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής και να ανακαλύψουν πώς οι προσπάθειες διάσωσης επηρεάζουν τον θαλάσσιο κόσμο.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    31/10/2025

    Το μάθημα έγινε πραγματικότητα: Μια αληθινή διάσωση χελώνας για τους μαθητές της Καλλιθέας!

    Οι μαθητές εντόπισαν μια θαλάσσια χελώνα να επιπλέει στο νερό ακριβώς μετά την εκπαιδευτική τους ξενάγηση στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ και ειδοποίησαν αμέσως τους διασώστες.

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!