06/10/2005

26ο Παγκόσμιο Συμπόσιο Θαλάσσιων Χελωνών

Εισαγωγή Το Παγκόσμιο Συμπόσιο Θαλάσσιων Χελωνών είναι πολυετής θεσμός που ξεκίνησε το 1981 στην Αμερική και γίνεται κάθε χρόνο σε διάφορα σημεία του κόσμου. To Συμπόσιο οργανώνεται και τελεί υπό την ευθύνη της διεθνούς μη-κερδοσκοπικής εταιρείας International Sea Turtle Society (ISTS). Το επόμενο Συμπόσιο είναι το 26ο και θα γίνει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη. Είναι η πρώτη φορά που το Συμπόσιο γίνεται στο χώρο της Μεσογείου. Οι Μεσογειακές χώρες τα τελευταία χρόνια έχουν να επιδείξουν εντυπωσιακή συμμετοχή και προσφορά τόσο στην επιστημονική έρευνα όσο και στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών. Την τοπική οργάνωση του Συμποσίου έχει αναλάβει ο ΑΡΧΕΛΩΝ, με τη βοήθεια και άλλων οργανώσεων και φορέων.

Τόπος και Χρόνος H Κρήτη επιλέχθηκε για πολλούς λόγους:

Το Συμπόσιο θα γίνει στο ξενοδοχείο Capsis Beach Hotel & Bungalows στην Αγία Πελαγία, περίπου 22 χλμ. δυτικά του Ηρακλείου, από 3 έως 8 Απριλίου 2006. Στο ξενοδοχείο μπορείτε να φτάσετε με λεωφορείο από το Ηράκλειο ή με ταξί (περίπου 25 Ευρώ) από το αεροδρόμιο ή το λιμάνι του Ηρακλείου. Στο χωριό Αγία Πελαγία, που βρίσκεται δίπλα από το ξενοδοχείο, υπάρχουν ταβέρνες, καφενεία, μπαρ και μίνι-μάρκετ. Πληροφορίες για το πως θα φτάσετε στο Ηράκλειο δίνονται στην ιστοσελίδα: www.astoria.gr/seaturtle/index.htm.

Κόστος και Κρατήσεις Δωματίων Η τιμή ενός μεγάλου δωματίου, όπου μπορεί να μείνουν μέχρι και 4 άτομα, κοστίζει 80 €, με πρωινό για όλα τα άτομα. Διατίθενται και ακριβότερα δωμάτια και bungalows. Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις: www.capsis.gr/seaturtle/index.htm. Αν δεν έχετε πρόσβαση στο Internet, επικοινωνήστε κατευθείαν με τo ξενοδοχείo (Κα Γεωργία Βλάχου, τηλ.: 210 6142083-7, Fax: 210 6142072).

Εγγραφές H εγγραφή στο Συμπόσιο, εφόσον γίνει μέχρι 15 Νοεμβρίου 2005, είναι 95 € (50 € για σπουδαστές). Μετά τις 15 Νοεμβρίου αυξάνεται σε 124 € (62 € για σπουδαστές). Εγγραφές και πληρωμές (με πιστωτική κάρτα και σε δολάρια ΗΠΑ) γίνονται on-line στην ιστοσελίδα του Συμποσίου http://iconferences.seaturtle.org/. Εάν δεν έχετε πρόσβαση στο Internet, μπορείτε να λάβετε τη φόρμα εγγραφής (και να πληρώσετε με επιταγή), αν επικοινωνήσετε με την Κα Χρυσάνθη Οτζάκογλου στη διεύθυνση: AΡΧΕΛΩΝ, Σολωμού 57, 10432 Αθήνα, (τηλ./fax: 210 5231342, e-mail: tanty@archelon.gr).

Υποβολή Εργασιών Στο Συμπόσιο αναμένονται σημαντικές παρουσιάσεις, προφορικές και ανηρτημένες (posters), με τις τελευταίες εξελίξεις στη βιολογία και οικολογία των θαλάσσιων χελωνών καθώς και σε θέματα διαχείρισης και προστασίας των βιοτόπων τους. Εκτός από τις καθιερωμένες θεματικές κατηγορίες θα παρουσιαστούν, για πρώτη φορά στην ιστορία του Συμποσίου, και οι εξής : (1) επιπτώσεις των επερχόμενων κλιματικών αλλαγών στις θαλάσσιες χελώνες, και (2) ο ρόλος των θαλάσσιων χελωνών στα οικοσυστήματα. Οι περιλήψεις (μέχρι 250 λέξεις) πρέπει να υποβληθούν στην ιστοσελίδα του Συμποσίου http://iconferences.seaturtle.org/, όπου υπάρχουν και οδηγίες για τη συγγραφή τους. Για την αποδοχή ή όχι των εργασιών αποφασίζει διεθνής επιστημονική επιτροπή, η οποία θα απαντήσει στους ενδιαφερομένους μέχρι 15 Ιανουαρίου 2006. Η επίσημη γλώσσα του Συμποσίου είναι η αγγλική.

Αν δεν έχετε πρόσβαση στο internet, ζητήστε πληροφορίες για τη συγγραφή και υποβολή των περιλήψεων από τον Κο Alan Rees, στη διεύθυνση: ΑΡΧΕΛΩΝ, Σολωμού 57, 10432 Αθήνα (τηλ./fax: 210 5231342, e-mail: alan@archelon.gr).

Προσοχή: H υποβολή των περιλήψεων πρέπει να γίνει έως τις 15 Νοεμβρίου 2005.

Οικονομική Ενίσχυση Υπάρχει δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης φοιτητών/σπουδαστών ή νέων επιστημόνων από αναπτυσσόμενες χώρες. Πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Συμποσίου. Η προθεσμία υποβολής της σχετικής αίτησης είναι 15 Νοεμβρίου 2005.

Πρόγραμμα Εκτός από τις παρουσιάσεις που θα γίνουν τις κύριες μέρες του Συμποσίου (5-7 Απριλίου 2006) προβλέπεται πληθώρα άλλων δραστηριοτήτων. Πέντε συναντήσεις περιφερειακών περιοχών (Καραϊβική, Λατινική Αμερική, Ινδικός Ωκεανός και ΝΑ Ασία, Αφρική, Μεσόγειος) θα ασχοληθούν με τοπικά θέματα και θα προωθήσουν κοινά προγράμματα και στρατηγικές. Η Μεσογειακή συνάντηση θα διαρκέσει δύο ημέρες (3 και 4 Απριλίου 2006). Επίσης, το Marine Turtle Specialist Group (MTSG) της IUCN (World Conservation Union) θα παρουσιάσει τις παγκόσμιες προτεραιότητες για την προστασία των χελωνών και τη διαχείριση των βιοτόπων τους. Το μεγάλο θέμα των τυχαίων συλλήψεων χελωνών στα αλιευτικά εργαλεία, και συγκεκριμένα στα παραγάδια αφρού, θα συζητηθεί σε ανοιχτό panel με συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από πολλές περιοχές του κόσμου, και θα παρουσιαστούν προτάσεις για μείωση της θνησιμότητας που προκαλείται.

Το γενικό πρόγραμμα του Συμποσίου είναι μέχρι στιγμής το εξής:

Εκθεσιακός Χώρος Σε όλη τη διάρκεια του Συμποσίου θα λειτουργεί εκθεσιακός χώρος όπου οργανώσεις, ιδρύματα και εταιρίες μπορούν να εκθέτουν ή/και να διαθέτουν προϊόντα δραστηριοτήτων τους (με μορφή βιβλίων, φυλλαδίων, CDs, χειροτεχνημάτων, κλπ.) καθώς και όργανα ή/και συσκευές που χρησιμοποιούνται στην έρευνα των θαλάσσιων χελωνών. Πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Συμποσίου ή στην Κα Αλίκη Παναγοπούλου, ΑΡΧΕΛΩΝ, Σολωμού 57, 10432 Αθήνα (τηλ./fax: 210 5231342, e-mail: aliki@archelon.gr).

Εκδρομές Εκδρομές για τους συμμετέχοντες έχουν οργανωθεί με τη συνεργασία δύο πρακτορείων. Πληροφορίες: www.astoria.gr/seaturtle/index.htm (εκδρομές με βάση την Αθήνα) και www.legrand.gr/seaturtle/index.htm (εκδρομές με βάση την Κρήτη).

Χορηγίες- Εθελοντισμός Το Συμπόσιο στηρίζεται αποκλειστικά σε εθελοντική εργασία πολλών ατόμων καθώς και σε χορηγίες οργανισμών, εταιρειών και φυσικών προσώπων. Εάν θέλετε να βοηθήσετε εθελοντικά ή γνωρίζετε υποψήφιους χορηγούς, επικοινωνήστε με το Συντονιστή του Συμποσίου, Κο Θάνο Μπελαλίδη (e-mail: symposium@sympraxis.gr).

Περισσότερες πληροφορίες για το Συμπόσιο θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Συμποσίου (http://iconferences.seaturtle.org/). Αν δεν μπορείτε να βρείτε αυτό που θέλετε ή έχετε ερωτήσεις μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον υπογράφοντα ή με το Συντονιστή του Συμποσίου.

Δημήτρης Μαργαριτούλης Πρόεδρος, International Sea Turtle Society ΑΡΧΕΛΩΝ Σολωμού 57 10432 Αθήνα τηλ.: 210 5231342, fax: 210 6203663 e-mail: margaritoulis@archelon.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  08/03/2024

  Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς για το 2023

  Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2023.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Η δυνατή εμπειρία του Frederique στο Κέντρο Διάσωσης

  Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και να εργαστείς μαζί με καινούργιους ανθρώπους, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του εθελοντισμού.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

  Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/02/2024

  Παρουσίαση Αποτελεσμάτων ΑΡΧΕΛΩΝ 2023: Υπάρχουν και καλά νέα!

  Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ανοικτή ετήσια Παρουσίαση Αποτελεσμάτων της δράσης του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/02/2024

  Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Είκοσι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, προσυπογράφουν επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος ζητώντας του να ψηφίσει «κατά» της αλλαγής καθεστώτος της προστασίας του λύκου στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!