06/10/2005

26ο Παγκόσμιο Συμπόσιο Θαλάσσιων Χελωνών

Εισαγωγή Το Παγκόσμιο Συμπόσιο Θαλάσσιων Χελωνών είναι πολυετής θεσμός που ξεκίνησε το 1981 στην Αμερική και γίνεται κάθε χρόνο σε διάφορα σημεία του κόσμου. To Συμπόσιο οργανώνεται και τελεί υπό την ευθύνη της διεθνούς μη-κερδοσκοπικής εταιρείας International Sea Turtle Society (ISTS). Το επόμενο Συμπόσιο είναι το 26ο και θα γίνει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη. Είναι η πρώτη φορά που το Συμπόσιο γίνεται στο χώρο της Μεσογείου. Οι Μεσογειακές χώρες τα τελευταία χρόνια έχουν να επιδείξουν εντυπωσιακή συμμετοχή και προσφορά τόσο στην επιστημονική έρευνα όσο και στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών. Την τοπική οργάνωση του Συμποσίου έχει αναλάβει ο ΑΡΧΕΛΩΝ, με τη βοήθεια και άλλων οργανώσεων και φορέων.

Τόπος και Χρόνος H Κρήτη επιλέχθηκε για πολλούς λόγους:

Το Συμπόσιο θα γίνει στο ξενοδοχείο Capsis Beach Hotel & Bungalows στην Αγία Πελαγία, περίπου 22 χλμ. δυτικά του Ηρακλείου, από 3 έως 8 Απριλίου 2006. Στο ξενοδοχείο μπορείτε να φτάσετε με λεωφορείο από το Ηράκλειο ή με ταξί (περίπου 25 Ευρώ) από το αεροδρόμιο ή το λιμάνι του Ηρακλείου. Στο χωριό Αγία Πελαγία, που βρίσκεται δίπλα από το ξενοδοχείο, υπάρχουν ταβέρνες, καφενεία, μπαρ και μίνι-μάρκετ. Πληροφορίες για το πως θα φτάσετε στο Ηράκλειο δίνονται στην ιστοσελίδα: www.astoria.gr/seaturtle/index.htm.

Κόστος και Κρατήσεις Δωματίων Η τιμή ενός μεγάλου δωματίου, όπου μπορεί να μείνουν μέχρι και 4 άτομα, κοστίζει 80 €, με πρωινό για όλα τα άτομα. Διατίθενται και ακριβότερα δωμάτια και bungalows. Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις: www.capsis.gr/seaturtle/index.htm. Αν δεν έχετε πρόσβαση στο Internet, επικοινωνήστε κατευθείαν με τo ξενοδοχείo (Κα Γεωργία Βλάχου, τηλ.: 210 6142083-7, Fax: 210 6142072).

Εγγραφές H εγγραφή στο Συμπόσιο, εφόσον γίνει μέχρι 15 Νοεμβρίου 2005, είναι 95 € (50 € για σπουδαστές). Μετά τις 15 Νοεμβρίου αυξάνεται σε 124 € (62 € για σπουδαστές). Εγγραφές και πληρωμές (με πιστωτική κάρτα και σε δολάρια ΗΠΑ) γίνονται on-line στην ιστοσελίδα του Συμποσίου http://iconferences.seaturtle.org/. Εάν δεν έχετε πρόσβαση στο Internet, μπορείτε να λάβετε τη φόρμα εγγραφής (και να πληρώσετε με επιταγή), αν επικοινωνήσετε με την Κα Χρυσάνθη Οτζάκογλου στη διεύθυνση: AΡΧΕΛΩΝ, Σολωμού 57, 10432 Αθήνα, (τηλ./fax: 210 5231342, e-mail: tanty@archelon.gr).

Υποβολή Εργασιών Στο Συμπόσιο αναμένονται σημαντικές παρουσιάσεις, προφορικές και ανηρτημένες (posters), με τις τελευταίες εξελίξεις στη βιολογία και οικολογία των θαλάσσιων χελωνών καθώς και σε θέματα διαχείρισης και προστασίας των βιοτόπων τους. Εκτός από τις καθιερωμένες θεματικές κατηγορίες θα παρουσιαστούν, για πρώτη φορά στην ιστορία του Συμποσίου, και οι εξής : (1) επιπτώσεις των επερχόμενων κλιματικών αλλαγών στις θαλάσσιες χελώνες, και (2) ο ρόλος των θαλάσσιων χελωνών στα οικοσυστήματα. Οι περιλήψεις (μέχρι 250 λέξεις) πρέπει να υποβληθούν στην ιστοσελίδα του Συμποσίου http://iconferences.seaturtle.org/, όπου υπάρχουν και οδηγίες για τη συγγραφή τους. Για την αποδοχή ή όχι των εργασιών αποφασίζει διεθνής επιστημονική επιτροπή, η οποία θα απαντήσει στους ενδιαφερομένους μέχρι 15 Ιανουαρίου 2006. Η επίσημη γλώσσα του Συμποσίου είναι η αγγλική.

Αν δεν έχετε πρόσβαση στο internet, ζητήστε πληροφορίες για τη συγγραφή και υποβολή των περιλήψεων από τον Κο Alan Rees, στη διεύθυνση: ΑΡΧΕΛΩΝ, Σολωμού 57, 10432 Αθήνα (τηλ./fax: 210 5231342, e-mail: alan@archelon.gr).

Προσοχή: H υποβολή των περιλήψεων πρέπει να γίνει έως τις 15 Νοεμβρίου 2005.

Οικονομική Ενίσχυση Υπάρχει δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης φοιτητών/σπουδαστών ή νέων επιστημόνων από αναπτυσσόμενες χώρες. Πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Συμποσίου. Η προθεσμία υποβολής της σχετικής αίτησης είναι 15 Νοεμβρίου 2005.

Πρόγραμμα Εκτός από τις παρουσιάσεις που θα γίνουν τις κύριες μέρες του Συμποσίου (5-7 Απριλίου 2006) προβλέπεται πληθώρα άλλων δραστηριοτήτων. Πέντε συναντήσεις περιφερειακών περιοχών (Καραϊβική, Λατινική Αμερική, Ινδικός Ωκεανός και ΝΑ Ασία, Αφρική, Μεσόγειος) θα ασχοληθούν με τοπικά θέματα και θα προωθήσουν κοινά προγράμματα και στρατηγικές. Η Μεσογειακή συνάντηση θα διαρκέσει δύο ημέρες (3 και 4 Απριλίου 2006). Επίσης, το Marine Turtle Specialist Group (MTSG) της IUCN (World Conservation Union) θα παρουσιάσει τις παγκόσμιες προτεραιότητες για την προστασία των χελωνών και τη διαχείριση των βιοτόπων τους. Το μεγάλο θέμα των τυχαίων συλλήψεων χελωνών στα αλιευτικά εργαλεία, και συγκεκριμένα στα παραγάδια αφρού, θα συζητηθεί σε ανοιχτό panel με συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από πολλές περιοχές του κόσμου, και θα παρουσιαστούν προτάσεις για μείωση της θνησιμότητας που προκαλείται.

Το γενικό πρόγραμμα του Συμποσίου είναι μέχρι στιγμής το εξής:

Εκθεσιακός Χώρος Σε όλη τη διάρκεια του Συμποσίου θα λειτουργεί εκθεσιακός χώρος όπου οργανώσεις, ιδρύματα και εταιρίες μπορούν να εκθέτουν ή/και να διαθέτουν προϊόντα δραστηριοτήτων τους (με μορφή βιβλίων, φυλλαδίων, CDs, χειροτεχνημάτων, κλπ.) καθώς και όργανα ή/και συσκευές που χρησιμοποιούνται στην έρευνα των θαλάσσιων χελωνών. Πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Συμποσίου ή στην Κα Αλίκη Παναγοπούλου, ΑΡΧΕΛΩΝ, Σολωμού 57, 10432 Αθήνα (τηλ./fax: 210 5231342, e-mail: aliki@archelon.gr).

Εκδρομές Εκδρομές για τους συμμετέχοντες έχουν οργανωθεί με τη συνεργασία δύο πρακτορείων. Πληροφορίες: www.astoria.gr/seaturtle/index.htm (εκδρομές με βάση την Αθήνα) και www.legrand.gr/seaturtle/index.htm (εκδρομές με βάση την Κρήτη).

Χορηγίες- Εθελοντισμός Το Συμπόσιο στηρίζεται αποκλειστικά σε εθελοντική εργασία πολλών ατόμων καθώς και σε χορηγίες οργανισμών, εταιρειών και φυσικών προσώπων. Εάν θέλετε να βοηθήσετε εθελοντικά ή γνωρίζετε υποψήφιους χορηγούς, επικοινωνήστε με το Συντονιστή του Συμποσίου, Κο Θάνο Μπελαλίδη (e-mail: symposium@sympraxis.gr).

Περισσότερες πληροφορίες για το Συμπόσιο θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Συμποσίου (http://iconferences.seaturtle.org/). Αν δεν μπορείτε να βρείτε αυτό που θέλετε ή έχετε ερωτήσεις μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον υπογράφοντα ή με το Συντονιστή του Συμποσίου.

Δημήτρης Μαργαριτούλης Πρόεδρος, International Sea Turtle Society ΑΡΧΕΛΩΝ Σολωμού 57 10432 Αθήνα τηλ.: 210 5231342, fax: 210 6203663 e-mail: margaritoulis@archelon.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/09/2023

  Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/06/2023

  Εκδήλωση λήξης του έργου για τις Οργανώσεις Περίθαλψης Άγριων Ζώων

  Στις 9 Ιουνίου 2023, η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς φιλοξένησε την εκδήλωση λήξης του έργου «Δίκτυο Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα».

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!