06/10/2005

26ο Παγκόσμιο Συμπόσιο Θαλάσσιων Χελωνών

Εισαγωγή Το Παγκόσμιο Συμπόσιο Θαλάσσιων Χελωνών είναι πολυετής θεσμός που ξεκίνησε το 1981 στην Αμερική και γίνεται κάθε χρόνο σε διάφορα σημεία του κόσμου. To Συμπόσιο οργανώνεται και τελεί υπό την ευθύνη της διεθνούς μη-κερδοσκοπικής εταιρείας International Sea Turtle Society (ISTS). Το επόμενο Συμπόσιο είναι το 26ο και θα γίνει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη. Είναι η πρώτη φορά που το Συμπόσιο γίνεται στο χώρο της Μεσογείου. Οι Μεσογειακές χώρες τα τελευταία χρόνια έχουν να επιδείξουν εντυπωσιακή συμμετοχή και προσφορά τόσο στην επιστημονική έρευνα όσο και στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών. Την τοπική οργάνωση του Συμποσίου έχει αναλάβει ο ΑΡΧΕΛΩΝ, με τη βοήθεια και άλλων οργανώσεων και φορέων.

Τόπος και Χρόνος H Κρήτη επιλέχθηκε για πολλούς λόγους:

Το Συμπόσιο θα γίνει στο ξενοδοχείο Capsis Beach Hotel & Bungalows στην Αγία Πελαγία, περίπου 22 χλμ. δυτικά του Ηρακλείου, από 3 έως 8 Απριλίου 2006. Στο ξενοδοχείο μπορείτε να φτάσετε με λεωφορείο από το Ηράκλειο ή με ταξί (περίπου 25 Ευρώ) από το αεροδρόμιο ή το λιμάνι του Ηρακλείου. Στο χωριό Αγία Πελαγία, που βρίσκεται δίπλα από το ξενοδοχείο, υπάρχουν ταβέρνες, καφενεία, μπαρ και μίνι-μάρκετ. Πληροφορίες για το πως θα φτάσετε στο Ηράκλειο δίνονται στην ιστοσελίδα: www.astoria.gr/seaturtle/index.htm.

Κόστος και Κρατήσεις Δωματίων Η τιμή ενός μεγάλου δωματίου, όπου μπορεί να μείνουν μέχρι και 4 άτομα, κοστίζει 80 €, με πρωινό για όλα τα άτομα. Διατίθενται και ακριβότερα δωμάτια και bungalows. Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις: www.capsis.gr/seaturtle/index.htm. Αν δεν έχετε πρόσβαση στο Internet, επικοινωνήστε κατευθείαν με τo ξενοδοχείo (Κα Γεωργία Βλάχου, τηλ.: 210 6142083-7, Fax: 210 6142072).

Εγγραφές H εγγραφή στο Συμπόσιο, εφόσον γίνει μέχρι 15 Νοεμβρίου 2005, είναι 95 € (50 € για σπουδαστές). Μετά τις 15 Νοεμβρίου αυξάνεται σε 124 € (62 € για σπουδαστές). Εγγραφές και πληρωμές (με πιστωτική κάρτα και σε δολάρια ΗΠΑ) γίνονται on-line στην ιστοσελίδα του Συμποσίου http://iconferences.seaturtle.org/. Εάν δεν έχετε πρόσβαση στο Internet, μπορείτε να λάβετε τη φόρμα εγγραφής (και να πληρώσετε με επιταγή), αν επικοινωνήσετε με την Κα Χρυσάνθη Οτζάκογλου στη διεύθυνση: AΡΧΕΛΩΝ, Σολωμού 57, 10432 Αθήνα, (τηλ./fax: 210 5231342, e-mail: tanty@archelon.gr).

Υποβολή Εργασιών Στο Συμπόσιο αναμένονται σημαντικές παρουσιάσεις, προφορικές και ανηρτημένες (posters), με τις τελευταίες εξελίξεις στη βιολογία και οικολογία των θαλάσσιων χελωνών καθώς και σε θέματα διαχείρισης και προστασίας των βιοτόπων τους. Εκτός από τις καθιερωμένες θεματικές κατηγορίες θα παρουσιαστούν, για πρώτη φορά στην ιστορία του Συμποσίου, και οι εξής : (1) επιπτώσεις των επερχόμενων κλιματικών αλλαγών στις θαλάσσιες χελώνες, και (2) ο ρόλος των θαλάσσιων χελωνών στα οικοσυστήματα. Οι περιλήψεις (μέχρι 250 λέξεις) πρέπει να υποβληθούν στην ιστοσελίδα του Συμποσίου http://iconferences.seaturtle.org/, όπου υπάρχουν και οδηγίες για τη συγγραφή τους. Για την αποδοχή ή όχι των εργασιών αποφασίζει διεθνής επιστημονική επιτροπή, η οποία θα απαντήσει στους ενδιαφερομένους μέχρι 15 Ιανουαρίου 2006. Η επίσημη γλώσσα του Συμποσίου είναι η αγγλική.

Αν δεν έχετε πρόσβαση στο internet, ζητήστε πληροφορίες για τη συγγραφή και υποβολή των περιλήψεων από τον Κο Alan Rees, στη διεύθυνση: ΑΡΧΕΛΩΝ, Σολωμού 57, 10432 Αθήνα (τηλ./fax: 210 5231342, e-mail: alan@archelon.gr).

Προσοχή: H υποβολή των περιλήψεων πρέπει να γίνει έως τις 15 Νοεμβρίου 2005.

Οικονομική Ενίσχυση Υπάρχει δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης φοιτητών/σπουδαστών ή νέων επιστημόνων από αναπτυσσόμενες χώρες. Πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Συμποσίου. Η προθεσμία υποβολής της σχετικής αίτησης είναι 15 Νοεμβρίου 2005.

Πρόγραμμα Εκτός από τις παρουσιάσεις που θα γίνουν τις κύριες μέρες του Συμποσίου (5-7 Απριλίου 2006) προβλέπεται πληθώρα άλλων δραστηριοτήτων. Πέντε συναντήσεις περιφερειακών περιοχών (Καραϊβική, Λατινική Αμερική, Ινδικός Ωκεανός και ΝΑ Ασία, Αφρική, Μεσόγειος) θα ασχοληθούν με τοπικά θέματα και θα προωθήσουν κοινά προγράμματα και στρατηγικές. Η Μεσογειακή συνάντηση θα διαρκέσει δύο ημέρες (3 και 4 Απριλίου 2006). Επίσης, το Marine Turtle Specialist Group (MTSG) της IUCN (World Conservation Union) θα παρουσιάσει τις παγκόσμιες προτεραιότητες για την προστασία των χελωνών και τη διαχείριση των βιοτόπων τους. Το μεγάλο θέμα των τυχαίων συλλήψεων χελωνών στα αλιευτικά εργαλεία, και συγκεκριμένα στα παραγάδια αφρού, θα συζητηθεί σε ανοιχτό panel με συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από πολλές περιοχές του κόσμου, και θα παρουσιαστούν προτάσεις για μείωση της θνησιμότητας που προκαλείται.

Το γενικό πρόγραμμα του Συμποσίου είναι μέχρι στιγμής το εξής:

Εκθεσιακός Χώρος Σε όλη τη διάρκεια του Συμποσίου θα λειτουργεί εκθεσιακός χώρος όπου οργανώσεις, ιδρύματα και εταιρίες μπορούν να εκθέτουν ή/και να διαθέτουν προϊόντα δραστηριοτήτων τους (με μορφή βιβλίων, φυλλαδίων, CDs, χειροτεχνημάτων, κλπ.) καθώς και όργανα ή/και συσκευές που χρησιμοποιούνται στην έρευνα των θαλάσσιων χελωνών. Πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Συμποσίου ή στην Κα Αλίκη Παναγοπούλου, ΑΡΧΕΛΩΝ, Σολωμού 57, 10432 Αθήνα (τηλ./fax: 210 5231342, e-mail: aliki@archelon.gr).

Εκδρομές Εκδρομές για τους συμμετέχοντες έχουν οργανωθεί με τη συνεργασία δύο πρακτορείων. Πληροφορίες: www.astoria.gr/seaturtle/index.htm (εκδρομές με βάση την Αθήνα) και www.legrand.gr/seaturtle/index.htm (εκδρομές με βάση την Κρήτη).

Χορηγίες- Εθελοντισμός Το Συμπόσιο στηρίζεται αποκλειστικά σε εθελοντική εργασία πολλών ατόμων καθώς και σε χορηγίες οργανισμών, εταιρειών και φυσικών προσώπων. Εάν θέλετε να βοηθήσετε εθελοντικά ή γνωρίζετε υποψήφιους χορηγούς, επικοινωνήστε με το Συντονιστή του Συμποσίου, Κο Θάνο Μπελαλίδη (e-mail: symposium@sympraxis.gr).

Περισσότερες πληροφορίες για το Συμπόσιο θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Συμποσίου (http://iconferences.seaturtle.org/). Αν δεν μπορείτε να βρείτε αυτό που θέλετε ή έχετε ερωτήσεις μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον υπογράφοντα ή με το Συντονιστή του Συμποσίου.

Δημήτρης Μαργαριτούλης Πρόεδρος, International Sea Turtle Society ΑΡΧΕΛΩΝ Σολωμού 57 10432 Αθήνα τηλ.: 210 5231342, fax: 210 6203663 e-mail: margaritoulis@archelon.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    15/07/2024

    Οικο-τουρισμός σε Πελοπόννησο και Κρήτη: Εξερευνήστε μια παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

    Μία καταπληκτική οικολογική εμπειρία προσφέρει ο ΑΡΧΕΛΩΝ στους τυχερούς ευαισθητοποιημένους ταξιδιώτες που θα βρεθούν αυτό το καλοκαίρι σε σημαντικές παραλίες ωοτοκίας της χελώνας Καρέττα που προστατεύει ο Σύλλογος.

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    26/06/2024

    Οι θαλάσσιες χελώνες μας εκπλήσσουν: αν δεις ίχνη χελώνας στην παραλία βοήθησε την έρευνα του ΑΡΧΕΛΩΝ!

    Δεν είναι όλες οι παραλίες στην εκτεταμένη ακτογραμμή της Ελλάδας κατάλληλες για την ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών, αλλά μερικές φορές αυτά τα θαλάσσια ερπετά μας εκπλήσσουν! Φέτος το καλοκαίρι, ο ΑΡΧΕΛΩΝ ζητά τη βοήθειά σου για τη διερεύνηση ενός φαινομένου που ονομάζεται «σποραδική ωοτοκία».

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    17/06/2024

    Λιμένι Μάνης - ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις ταΐζουμε!

    Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και το Λιμεναρχείο ζήτησαν τη συνδρομή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ενημέρωση των λουόμενων στην περιοχή Λιμένι της Μάνης, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν ήδη καταγράψει φέτος 12 περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους.

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/06/2024

    30 Χρόνια Ελπίδας: Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ γιορτάζει την Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών

    Κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα υπέροχα πλάσματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας.

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    13/06/2024

    Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά και νέους: Καλωσορίζουμε τα χελωνάκια του 2024 στις παραλίες!

    Νερομπογιές, μαρκαδόροι, κολλάζ, υπολογιστής, κινητό; Όλα είναι χρήσιμα. Χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου για να φτιάξεις μία αφίσα μεγέθους Α3 ή Α4 που θα ενημερώνει ότι σε λίγο εκκολάπτονται τα χελωνάκια του 2024.

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/05/2024

    Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

    Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    14/05/2024

    Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

    Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/05/2024

    Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

    Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/05/2024

    Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

    Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/04/2024

    Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

    Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    26/04/2024

    «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    19/04/2024

    Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

    Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    12/04/2024

    Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

    Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/04/2024

    «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

    Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    04/04/2024

    LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!