ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Το Κέντρο Διάσωσης μετράει 27 απελευθερώσεις θαλάσσιων χελωνών από τις αρχές Ιουνίου!

Στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα Αττικής, μεταφέρονται τραυματισμένες ή άρρωστες θαλάσσιες χελώνες από όλη την Ελλάδα για περίθαλψη. Μετά την αποθεραπεία τους, αφήνονται ελεύθερες πίσω στη θάλασσα. Η στιγμή της απελευθέρωσης για κάθε ζώο που έχει αναρρώσει είναι πολύ ιδιαίτερη και συγκινητική για τους ανθρώπους και τους φίλους του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Το Κέντρο Διάσωσης μετράει 27 απελευθερώσεις θαλάσσιων χελωνών από τις αρχές Ιουνίου!Τα εγκαίνια των φετινών απελευθερώσεων στις 9 Ιουνίου 2022 έκανε η «Sandy», η οποία επέστρεψε στη θάλασσα ύστερα από πολύμηνη θεραπεία για τους τραυματισμούς της στο καβούκι και το κεφάλι. “Μαζί μας βρέθηκαν οι άνθρωποι της «MY PLANET», μιας εταιρίας που σταθερά μας στηρίζει με τη δωρεά καθαριστικών ειδών, φιλικών προς τις θαλάσσιες χελώνες και το περιβάλλον” λέει ο Δημήτρης Φυτίλης, Υπεύθυνος του Κέντρου Περίθαλψης. «Με την ευκαιρία αυτή, ευχαριστούμε θερμά και την «AVRAMAKOS PROMOTION» για τη δωρεά των στολών κατάδυσης οι οποίες προστάτεψαν τους δύτες μας από τις τσουχτερές μωβ μέδουσες!» συμπληρώνει.

Δεύτερη στη σειρά προς απελευθέρωση ήταν η «Yoda», η οποία είχε βρεθεί στη Σάμο με υποθερμία και πνευμονία τον Οκτώβριο του 2021. Επέστρεψε υγιής στο σπίτι της στις 27 Ιουνίου 2022. Στην απελευθέρωση της «Yoda» έδωσαν το παρόν εκπρόσωποι της «ERGO HELLAS» που πρωτοστάτησαν στην έγκριση πρότασης για την ενίσχυση των εγκαταστάσεων του Κέντρου Διάσωσης. Η χρηματοδότηση θα γίνει από την ασφαλιστική εταιρεία «ERGO» και περιλαμβάνει νέο χώρο εντατικής θεραπείας, παρασκευαστήριο τροφής, και σύστημα θέρμανσης του θαλασσινού νερού.

Το Κέντρο Διάσωσης μετράει 27 απελευθερώσεις θαλάσσιων χελωνών από τις αρχές Ιουνίου!

Στις 7 Ιουλίου είχαμε διπλή χαρά με τις χελώνες «Eire» και «Dragon», οι οποίες επέτρεψαν στη θάλασσα μετά τη θεραπεία υποθερμίας και πνευμονικής λοίμωξης. Εκείνη την ξεχωριστή ημέρα ήταν μαζί μας οι άνθρωποι του «ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ» του ΥΠΕΝ. Ευχαριστούμε το «ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ» για την υποστήριξη των δράσεων διάσωσης, περίθαλψης και επανένταξης θαλάσσιων χελωνών του Κέντρου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ από τον Ιούνιο μέχρι και τον Νοέμβριο του 2022.

Το Κέντρο Διάσωσης μετράει 27 απελευθερώσεις θαλάσσιων χελωνών από τις αρχές Ιουνίου!

Τον Ιούλιο συνεχίσαμε δυνατά, καθώς στις 19 Ιουλίου, άλλες δύο χελώνες, οι «Booster» και «Atticus», επέστρεψαν στην θάλασσα μετά από την επιτυχημένη νοσηλεία τους για κατάποση αγκιστριού και τραύμα στο κεφάλι, αντίστοιχα. Ιδιαίτερη χαρά μας έδωσε η παρουσία των ανθρώπων της «UNISEA SHIPPING LTD» που παρευρέθηκαν, και συνεχίζουν την πολύτιμη υποστήριξη στις εκπαιδευτικές δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Κέντρο Διάσωσης.

Η δράση του «Κάνε Μια Ευχή Ελλάδος» μας έδωσε άλλη μία ιδιαίτερη στιγμή του καλοκαιριού. Στις 4 Αυγούστου, αφού ξεναγήθηκε στο Κέντρο Διάσωσης, ο Γιώργος (11 ετών), που ήθελε να δει από κοντά τις θαλάσσιες χελώνες, μας συνόδεψε στην απελευθέρωση των χελωνών «Nessaja» και «Petal». Οι δύο αυτές χελώνες νοσηλεύτηκαν στο Κέντρο Διάσωσης για πνευμονική λοίμωξη και κατάποση αγκιστριού, αντίστοιχα.

Το Κέντρο Διάσωσης μετράει 27 απελευθερώσεις θαλάσσιων χελωνών από τις αρχές Ιουνίου!

Το Κέντρο Διάσωσης μετράει 27 απελευθερώσεις θαλάσσιων χελωνών από τις αρχές Ιουνίου!Μία σπάνια, τετραπλή απελευθέρωση έκανε την 1η Σεπτεμβρίου ξεχωριστή για το Κέντρο Διάσωσης! Το τυχερό παρεάκι αποτελούνταν από τρεις μικρές χελώνες Καρέττα, τις «Coconut» «Peanut» και «Blue», αλλά και μία μικρή Πράσινη χελώνα (Chelonia mydas), τον «Stitch»! Οι «Coconut» και «Peanut» είχαν έρθει στο Κέντρο Διάσωσης λόγω κατάποσης αγκιστριού, η «Blue» με πνευμονική λοίμωξη και ο «Stitch» με τραύμα στο πτερύγιο.

Τον Οκτώβριο αποχαιρετήσαμε τον «Arthur», που είχε φθάσει με τραύμα στο κεφάλι, τον μικρούλη «Groot», που ανάρρωσε από πνευμονική λοίμωξη και τις χελώνες «Drea» και «Pai» που αποθεραπεύθηκαν μετά από σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι. Μαζί μας στην πιο πρόσφατη απελευθέρωση ήταν εκπρόσωπος της Τράπεζας «HSBC Ελλάς», που υποστηρίζει τη λειτουργία του Κέντρου Διάσωσης με δωρεές τα τελευταία χρόνια.

Το Κέντρο Διάσωσης μετράει 27 απελευθερώσεις θαλάσσιων χελωνών από τις αρχές Ιουνίου!

«Από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο λοιπόν, απελευθερώθηκαν συνολικά 27 θαλάσσιες χελώνες, μετά από πλήρη ανάρρωση στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ» λέει η Ειρήνη Κασιμάτη, Υπεύθυνη Δικτύου Διάσωσης και Περίθαλψης. «Τίποτα από αυτά δεν θα ήταν δυνατό χωρίς τους θαυμάσιους εθελοντές που συμμετέχουν στην περίθαλψη. Απευθύνουμε ένα τεράστιο ¨Ευχαριστώ¨ σε κάθε έναν από αυτούς, και ιδιαίτερα στους εθελοντές-βοηθούς περίθαλψης της φετινής χρονιάς, την Kira Schirrmacher, την Margarida Paim και τον James Jenkins!» συμπληρώνει, καθώς ο Μιχάλης Μωραΐτης, Βοηθός Περίθαλψης στο Κέντρο χαμογελάει δίπλα της.

Θες κι εσύ να βοηθήσεις στο έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ; Επισκέψου το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ και γίνε εθελοντής τώρα!

Δείτε το βίντεο με τη «Sandy».

Δείτε το βίντεο με τη «Yoda».

Δείτε το βίντεο με τις χελώνες «Eire» και «Dragon»

Δείτε το βίντεο με τις χελώνες «Arthur» και «Groot»

 

Navigation

Social Media