Αποτελέσματα προγραμμάτων

 1. Αποτελέσματα έτους 2021

  Το 2021 μας βρήκε με 20 χελώνες υπό περίθαλψη στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων χελωνών, που παρέμεινε κλειστό για το κοινό και τα σχολεία, και αρκετή αβεβαιότητα για τα καλοκαιρινά προγράμματα. Όμως τελικά όλα πήγαν καλά.

  Πάνω από 450 άνθρωποι συνέβαλαν προσωπικά στις δράσεις μας

  • Στη διάσωση, την περίθαλψη και την ενημέρωση των επισκεπτών στο Κέντρο Διάσωσης βοήθησαν 63 εθελοντές από το εξωτερικό και, στις περιόδους εκτός lockdown, επιπλέον 24 τοπικοί εθελοντές κάτοικοι Αττικής.
  • Στην καταγραφή και προστασία φωλιών και στην ευαισθητοποίηση του κοινού στις παραλίες ωοτοκίας της Καρέττα, συνέδραμαν 330 εθελοντές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης τοπικοί εθελοντές βοήθησαν τις καταγραφές στα Χανιά, τον κόλπο της Μεσσαράς, τη Μεσσηνία, τη νότια και ανατολική Λακωνία και την Κεφαλλονιά.
  • Δέκα (10) μόνιμα μέλη του προσωπικού είχαν το κύριο βάρος της διοίκησης, διαχείρισης και συντονισμού υλοποίησης των δράσεων, με την υποστήριξη εξωτερικών συνεργατών σε διάφορα θέματα. Επίσης δεκαπέντε (15) μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ, συνέβαλαν χωρίς αμοιβή, συμμετέχοντας στο Διοικητικό Συμβούλιο, την Επιστημονική Επιτροπή και τις ομάδες εργασίας.
  • Η επιλογή και η εκπαίδευση των υπεύθυνων πεδίου και των υπόλοιπων εθελοντών στην παρακολούθηση, την προστασία, τη διάσωση, την περίθαλψη και αποκατάσταση θαλάσσιων χελωνών, την επικοινωνία και την εξεύρεση πόρων εξελίχθηκε όλο το χρόνο.
  • Περισσότεροι από 90 φοιτητές από 25 εκπαιδευτικά ιδρύματα έγιναν δεκτοί για πρακτική άσκηση στο Κέντρο Διάσωσης και στα προγράμματα πεδίου του 2021.

  Το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα λειτούργησε όλο το χρόνο

  • Φιλοξενήθηκαν 78 τραυματισμένες ή άρρωστες χελώνες από τις οποίες 20 προέρχονταν από προηγούμενες χρονιές και 58 έφτασαν στο Κέντρο Διάσωσης το 2021. Επέστρεψαν αποθεραπευμένες στη θάλασσα 34 χελώνες. Δυστυχώς πέθαναν 15 χελώνες ενώ οι υπόλοιπες 29 παρέμειναν σε περίθαλψη για την επόμενη χρονιά.
  • Οι ζωντανές Διαδικτυακές Επισκέψεις στο Κέντρο Διάσωσης έγιναν πραγματικότητα για 178 σχολικές μονάδες από όλη την Ελλάδα. Στο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Αγωγής του Κέντρου Διάσωσης υποδεχτήκαμε επίσης δια ζώσης, 75 σχολικές μονάδες από την Αττική.
  • Οι επισκέπτες που ενημερώθηκαν για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους στο Κέντρο Διάσωσης υπολογίζονται σε 5.079 άτομα. Επιπλέον 317 άτομα συμμετείχαν στην 45λεπτη εκπαιδευτική ξενάγηση Sea Turtle Rescue Tour, που απευθύνεται σε μικρές ομάδες που υιοθετούν μία τραυματισμένη χελώνα.
  • Γυρίστηκε η πρώτη μικρή ταινία περιπέτειας στο Κέντρο Διάσωσης από ομάδα παιδιών του 3ου Γυμνασίου Αργυρούπολης, με την υποστήριξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Ολυμπίας για παιδιά και νέους.

  Οι αναφορές πολιτών για εκβρασμούς χελωνών και για σποραδικές φωλιές σε όλη την παράκτια Ελλάδα σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα, έδωσαν στοιχεία για πάνω από 1000 διαπιστωμένες περιπτώσεις εκβρασμών θαλάσσιων χελωνών

  • Παρομοίως, αναφέρθηκαν σχεδόν 100 σποραδικές φωλιές Καρέττα σε διάφορα σημεία της Ελληνικής ακτογραμμής, οι οποίες προστατεύθηκαν με βάση τις οδηγίες του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Στις παραλίες ωοτοκίας που εποπτεύθηκαν συστηματικά (137 χλμ.) καταγράφηκαν περίπου 7.200 φωλιές και προστατεύθηκαν κατάλληλα

  • Ολοκληρώθηκε για 38η συνεχόμενη χρονιά η συστηματική καταγραφή και προστασία της ωοτοκίας της Καρέττα με τη συνδρομή εθελοντών/ερευνητών στις περιοχές: Ζάκυνθος (Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο), Κυπαρισσιακός Κόλπος (Περιοχή Προστασίας της Φύσης), Κοτύχι, Κεφαλλονιά, νότια Πελοπόννησος (Ρωμανός, Κορώνη, Λακωνικός κόλπος, νότια και ανατολική Λακωνία) και Κρήτη (Ρέθυμνο, Χανιά, Μεσσαρά).
  • Οι επισκέπτες που ενημερώθηκαν στα προγράμματα πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ έφθασαν τα 30.250 άτομα. Η λειτουργία των σταθμών ενημέρωσης και οι παρουσιάσεις σε τουριστικά καταλύματα έγιναν από τους εθελοντές.
  • Μπορείτε να δείτε τις Συνοπτικές Αναφορές των προγραμμάτων της Ζακύνθου, του Κυπαρισσιακού Κόλπου, της νότιας Πελοποννήσου και της Κρήτης για το 2021.
  • Μαζί με τους τουρίστες, στις παραλίες επέστρεψαν και οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες. Οι αριθμοί τους δεν έφτασαν τα προ της πανδημίας επίπεδα, όμως δεν ήταν καθόλου αμελητέοι. Ευχαριστούμε όλες αυτές τις παραλιακές επιχειρήσεις που απομάκρυναν τα έπιπλα θαλάσσης με τη δύση του ηλίου στη Ζάκυνθο, την Πελοπόννησο και την Κρήτη.

  Στον Αμβρακικό κόλπο πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα παρακολούθησης του πληθυσμού των χελωνών

  • Συνεχίστηκε η μελέτη των μετακινήσεων των αρσενικών χελωνών με την τοποθέτηση 5 νέων δορυφορικών πομπών στην περιοχή του Αμβρακικού (έργο Conservation of Marine turtles in the Mediterranean Region).

  Ολοκληρώθηκε το έργο Life EUROTURTLES με συνεργασία φορέων από 7 μεσογειακές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

  • Εγκρίθηκε με Υπουργική Απόφαση το Σχέδιο Δράσης για την θαλάσσια χελώνα Καρέττα, που είχε συνταχθεί το 2019 από τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Δεν θα τα καταφέρναμε χωρίς εσάς

  Τη δυνατότητα να συνεχίσουμε το έργο μας στη δύσκολη αυτή συγκυρία μας έδωσαν οι επιχορηγήσεις από το Πράσινο Ταμείο του ΥΠΕΝ για το έργο Life EUROTURTLES και την καταγραφή της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, του ΟΦΥΠΕΚΑ για την περίθαλψη χελωνών στο Κέντρο Διάσωσης τους 3 τελευταίους μήνες του έτους, καθώς και οι δωρεές του Ιδρύματος MAVA, του TUI Care Foundation και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

  Σ’ αυτές προστέθηκαν οι προσφορές προϊόντων και υπηρεσιών και οι δωρεές από δεκάδες επιχειρήσεις και οι αγορές, δωρεές και «υιοθεσίες» θαλάσσιων χελωνών από ανθρώπους που επισκέφθηκαν τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ όλο τον χρόνο που πέρασε και μας υποστήριξαν.

  Ευχαριστούμε από καρδιάς τους εθελοντές μας, που όχι μόνο έδωσαν χρόνο και ενέργεια αλλά επίσης τήρησαν αποτελεσματικά τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό στα προγράμματα, καθώς και όλους όσους συνέδραμαν το 2021με οποιοδήποτε τρόπο.

 2. Αποτελέσματα έτους 2020

 3. Αποτελέσματα έτους 2019

 4. Αποτελέσματα έτους 2018

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!