ΓΙΝΕ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ

Πελοπόννησος - Λακωνικός

 

Στο νοτιότερο σημείο της Πελοποννήσου βρίσκεται ο Λακωνικός κόλπος. Στις παραλίες του αναπαράγονται οι θαλάσσιες χελώνες καρέτα και βρίσκονται κάθε χρόνο πάνω από 200 φωλιές. Το πρόγραμμα πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ άρχισε το 1985, με την καταγραφή της αναπαραγωγικής δραστηριότητας και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τις χελώνες και τη σημασία της προστασίας των παραλιών ωοτοκίας. Το πρόγραμμα καλύπτει περίπου 25 χλμ παραλίας γύρω από την πόλη του Γυθείου και κοντά στις εκβολές του Ευρώτα ποταμού. Το Γύθειο είναι μια όμορφη πόλη, με γραφικό λιμάνι, παλιά νεοκλασικά σπίτια, στενά ανηφορικά σοκάκια, δρόμους φτιαγμένους από πέτρα και μαρμάρινες σκάλες. Η περιοχή είναι φημισμένη στην Πελοπόννησο για τα τοπία της που έχουν μεγάλες εναλλαγές και ποικιλία και παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητη από επισκέπτες.

Εθελοντές όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων συμμετέχουν κάθε χρόνο από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο στο πρόγραμμα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Λακωνικό Κόλπο.

Οι δραστηριότητες διαφοροποιούνται ανάλογα με την εποχή, δηλαδή την περίοδο φωλεοποίησης από μέσα Μαΐου μέχρι μέσα Αυγούστου και την περίοδο εκκόλαψης από μέσα Ιουλίου μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνουν:

 • Καθημερινές «περιπολίες» στις παραλίες (Πρωινή παρατήρηση) , στις οποίες καταγράφεται η αναπαραγωγική δραστηριότητα των θαλάσσιων χελωνών.
 • Προστασία των φωλιών επιτόπου (με κλωβό) από ανθρωπογενείς οχλήσεις ή/και θήρευση από θηλαστικά και όταν είναι απαραίτητο, μεταφορά φωλιών σε ασφαλέστερο σημείο.
 • Κατασκευή ειδικών δομών «σκίασης» για να οδηγούνται οι νεοσσοί στη θάλασσα σε περιοχές που τεχνητός φωτισμός (από δρόμους, μαγαζιά κ.λπ.) μπορεί να τους αποπροσανατολίσει όταν βγουν από τη φωλιά.
 • Εκσκαφή φωλιών μετά την εκκόλαψη των νεοσσών, ώστε να εκτιμηθεί η επιτυχία εκκόλαψης.
 • Ενδυνάμωση της ευαισθητοποίησης των επισκεπτών και των κατοίκων με την καθημερινή λειτουργία εποχιακού Ενημερωτικού Σταθμού στο Μαυροβούνι, την υποστήριξη ενημερωτικών πάγκων και τη διοργάνωση παρουσιάσεων σε ξενοδοχεία.
 • Συχνές «περιπολίες» στις παραλίες κατά τη διάρκεια της ημέρας για να ενημερωθούν και ευαισθητοποιηθούν οι λουόμενοι για τις θαλάσσιες χελώνες και την αναπαραγωγή τους.
 • Οδήγηση, συντήρηση εξοπλισμού, διατήρηση της τάξης στην κατασκήνωση και τις εγκαταστάσεις της (π.χ. καθαριότητα) και διάφορες δουλειές όπως το βάψιμο και ξυλουργικά. Καλλιτεχνικές δεξιότητες όπως η ζωγραφική και η φωτογραφία μπορούν επίσης να είναι χρήσιμες.
 • Εφαρμογή των πρωτοκόλλων σε περιπτώσεις αναφορών τραυματισμένων ή εκβρασμένων χελωνών στην περιοχή, αν χρειαστεί.

Στον ελεύθερο χρόνο σας μπορείτε να επισκεφθείτε αρκετά μέρη με φυσική ομορφιά αλλά και πολιτιστικό ενδιαφέρον. Μία εντυπωσιακή περιοχή είναι η χερσόνησος της Μάνης, με την πρωτεύουσά της Αρεόπολη, το Λιμένι, το Οίτυλο, τη Βαθειά, το ακρωτήρι Ταίναρο. Η περιοχή αυτή έχει επεισοδιακή ιστορία, αυστηρά πυργόσπιτα, πετρόχτιστα χωριά και Βυζαντινά εκκλησάκια. Η επίσκεψη στη Μάνη μπορεί να συνδυαστεί με τα φημισμένα σπήλαια του Δηρού, στα οποία φθάνει κανείς σε λιγότερο από μία ώρα διαδρομής με αυτοκίνητο από το Γύθειο. Η μαγεία των σπηλαίων ξεδιπλώνεται καθώς ταξιδεύεις στο υπόγειο ποτάμι με βάρκα που μοιάζει με γόνδολα. Τα χρώματα και τα σχήματα των σταλακτιτών και των σταλαγμιτών δημιουργούν ένα μοναδικό θέαμα.

Ταξιδεύοντας προς τα ανατολικά, σε περίπου δύο ώρες με αυτοκίνητο, θα βρεθείτε στο υπέροχα διατηρημένο μεσαιωνικό κάστρο- νησί της Μονεμβασίας. Εκεί θα τριγυρίσετε σε πέτρινα δρομάκια, θα δείτε το σπίτι του διάσημου ποιητή Γιάννη Ρίτσου και θα νιώσετε πως είναι να ζει κανείς μέσα σε τείχη. Αν προτιμάτε βέβαια, μπορείτε να χαρείτε τις ανοιχτόχρωμες αμμουδιές και τα πρασινογάλαζα νερά στην Ελαφόνησο.

Αν από το Γύθειο ταξιδέψετε προς την πόλη της Σπάρτης, θα χαρείτε την επίσκεψή σας στον εμβληματικό χώρο του Μυστρά, μίας καλά συντηρημένης Βυζαντινής οχυρωμένης πόλης και ένα πολύ όμορφο τοπίο.

Κατά τη διάρκεια της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα, οι εθελοντές μένουν στον κατασκηνωτικό χώρο του ΑΡΧΕΛΩΝ σε καλά οργανωμένο κάμπινγκ με ελιές, στο Μαυροβούνι, κοντά στο Γύθειο. Εκεί βρίσκεται και ο Ερευνητικός Σταθμός Πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Οι εθελοντές πρέπει να είναι έτοιμοι να συμμετέχουν σε κοινή διαβίωση, να ζήσουν και να προσφέρουν υπηρεσίες σε μέρη μοναχικά ή και σε μέρη με πολυκοσμία, συχνά σαν μέλη μικρών ομάδων και συνήθως σε σκληρές συνθήκες διαβίωσης. Παρόλο που δεν χρειάζεται προηγούμενη εμπειρία, είναι απαραίτητο να είναι ικανοί να ζήσουν και να συνεργαστούν με ανθρώπους διαφορετικής νοοτροπίας και προέλευσης.

Παροχές της κατασκήνωσης:

 • WC
 • Ντους με ζεστό νερό
 • Κουζίνα με βασικό εξοπλισμό
 • Wi-Fi (θα πρέπει να φέρεις το δικός σου laptop)
 • Ταβέρνα  (εστιατόριο)
 • Καφετέρια
 • Πισίνα
 • Πλυντήριο και στεγνωτήριο με χαμηλό κόστος ~ €4
 • Μια πολύ ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα

Μέσα στο κάμπινγκ, υπάρχει συγκεκριμένη περιοχή αποκλειστικά για τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ , όπου υπάρχει όλος ο εξοπλισμός και απαραίτητα μέσα για την καθημερινή διαβίωση.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συνεχώς προσπαθεί να εξασφαλίζει βελτιώσεις στις συνθήκες διαβίωσης των εθελοντών αλλά η ευθύνη και η προσπάθεια κάθε εθελοντή είναι απαραίτητη για τη συντήρηση και λειτουργία της κατασκήνωσης.

Οι θαλάσσιες χελώνες έρχονται στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στις αρχές Μαΐου, μαζί με τους πρώτους τουρίστες που επισκέπτονται τις θαυμάσιες αυτές παραλίες. Η πρώτη ομάδα θα χρειαστεί να στήσει το πρόγραμμα και τον Σταθμό Ερευνών πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ στις 8 Μαΐου. Η παρακολούθηση της ωοτοκίας, η προστασία των φωλιών και η ευαισθητοποίηση του κοινού θα γίνονται ολοένα πιο απαιτητικές μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Από τα μέσα Ιουνίου μέχρι τα μέσα Αυγούστου τα πάντα συμβαίνουν με πιο γρήγορους ρυθμούς: φθάνουμε τον τελικό αριθμό φωλιών, οι αριθμοί των επισκεπτών αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς και μεγιστοποιούνται , τα πρώτα χελωνάκια βγαίνουν από τις φωλιές. Οι ομάδες μας χρειάζεται να είναι ενισχυμένες σ’ αυτή την πολυάσχολη περίοδο.

Από τα μέσα Αυγούστου μέχρι τον Οκτώβριο, χιλιάδες νεοσσοί φθάνουν στη θάλασσα με τη βοήθεια των εθελοντών. Αυτή είναι μία θαυμάσια περίοδος για προστασία των χελωνών συνδυασμένη με την ευαισθητοποίηση του κοινού. Ο Σταθμός Ερευνών πεδίου και το πρόγραμμα κλείνουν στις 30 Σεπτεμβρίου.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν εθελοντές πρώτης συμμετοχής ή επιστρέφοντες, εθελοντές πρακτικής άσκησης, Ελληνόφωνοι εθελοντές και οικογένειες- εθελοντές. Αφού λάβουν την επιστολή αποδοχής εκ μέρους του ΑΡΧΕΛΩΝ, και προκειμένου να επιβεβαιωθεί οριστικά η συμμετοχής τους, οι εθελοντές πρέπει να στείλουν την εισφορά συμμετοχής τους. Οι εισφορές για το 2019 φαίνονται παρακάτω:

  Ημερομηνίες έναρξης συμμετοχής 4 εβδ 5 εβδ 6 εβδ 7 εβδ 8 εβδ 9-11
εβδ
12 εβδ Πάνω από
12 εβδ
Εθελοντές πλήρους προγράμματος 26 Μαΐου - 15 Ιουνίου 350 € 370 € 390 € 420 € 450 € 450€ + 20€/εβδ 510 € 510€+20€/εβδ
16 Ιουνίου - 20 Αυγούστου 400 € 420 € 440 € 470 € 500 € 500€ + 20€/εβδ 560 € 560€+20€/εβδ
21 Αυγούστου - 23 Αυγούστου 350 €              
Πρακτική φορέων εξωτερικού   400 € 420 € 440 € 470 € 500 € 500€ + 20€/εβδ    
Επιστρέφοντες εθελοντές πλήρους προγράμματος 26 Μαΐου - 15 Ιουνίου 270 € 290 € 310 € 390 € 420 € 370€ + 20€/εβδ 430 € 430€+20€/εβδ
16 Ιουνίου - 20 Αυγούστου 320 € 340 € 360 € 390 € 420 € 420€ + 20€/εβδ 480 € 480€+20€/εβδ
21 Αυγούστου - 23 Αυγούστου 270 €              
Μειωμένη εισφορά για Ελληνόφωνους πλήρους προγράμματος 26 Μαΐου - 15 Ιουνίου Για 2 εβδομάδες 100€ 3 εβδ 130€ 4 εβδ 150€ 5 -6 εβδ 170 € Πάνω από 6 εβδ, 170€ + 20€/εβδ
16 Ιουνίου - 20 Αυγούστου Για 2 εβδομάδες 120€ 3 εβδ 150€ 4 εβδ 170€ 5-6 εβδ 190€ Πάνω 6 εβδ 190€ + 20€/εβδ
21 Αυγούστου - 23 Αυγούστου Για 2 εβδομάδες 100€ 3 εβδ 130€ 4 εβδ 150€    
Μειωμένη εισφορά για πρακτική φορέων από την Ελλάδα       4 εδβ 120€ 5-6 εβδ 140€ Πάνω από 6 εβδ, 140€ + 20€/εβδ
  3 ημέρες ή μία εβδομάδα Επέκταση παραμονής κατά 1 εβδομάδα*
Οικογένειες - εθελοντές 50€/γονέα, 20€/παιδί +30€/ γονέα, 30€/παιδί


* αν υπάρχει διαθεσιμότητα

Η εισφορά συμμετοχής καλύπτει το κόστος διαμονής σε οργανωμένη κατασκήνωση, διοικητικά έξοδα, εκπαίδευση, ασφαλιστική κάλυψη σε περίπτωση ατυχήματος (μέχρι ένα όριο) καθώς και ετήσια συνδρομή στον ΑΡΧΕΛΩΝ.

Η εισφορά συμμετοχής καταβάλλεται εφ’ άπαξ, δηλαδή δεν γίνονται δεκτές τμηματικές πληρωμές. Πριν την οριστικοποίηση της συμμετοχής κάθε εθελοντή θα πρέπει να σταλεί στον ΑΡΧΕΛΩΝ το αποδεικτικό πληρωμής.

Σημείωσε ότι

 • Ισχύουν για όλους τους συμμετέχοντες οι πολιτικές ακύρωσης επιβεβαιωμένης συμμετοχής και αλλαγής ημερομηνιών που αναφέρονται στο Γενικό Πίνακα όλων των προγραμμάτων, κατηγοριών και εισφορών.
 • Θα χρειαστεί να είσαι παρών/ παρούσα στο Πρόγραμμα μία ημέρα πριν την πρώτη ημέρα της συμμετοχής σου και να αποχωρήσεις την επόμενη ημέρα της τελευταίας ημέρας συμμετοχής σου.
 • Πρέπει να ενημερώσεις για την ώρα άφιξής σου στο πρόγραμμα με e-mail στον Υπεύθυνο του Προγράμματός σου, τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν την έναρξη της συμμετοχής σου ( το e-mail περιέχεται στον Οδηγό Συμμετοχής που θα λάβεις με την επιστολή αποδοχής σου) Ένα αποκλειστικό μπλουζάκι ARCHELON “volunteer” σε περιμένει κατά την άφιξή σου στο πρόγραμμα.
 • Ο ΑΡΧΕΛΩΝ δεν είναι σε θέση να προσφέρει οικονομική βοήθεια. Οι εθελοντές αναμένεται να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης και τα προσωπικά τους έξοδα από δικούς τους πόρους.
 • Σε περίπτωση πρακτικής άσκησης ισχύουν όσα αναφέρονται στο Πρακτική άσκηση & ευκαιρίες για έρευνα.
 • Οργανωμένοι σε κοινή διαβίωση, οι εθελοντές συνήθως μοιράζονται τα έξοδα φαγητού, που φθάνουν περίπου 25-30€ την εβδομάδα. Όποιος δεν επιθυμεί να συμμετέχει στην κοινή οργάνωση φαγητού θα πρέπει να υπολογίσει περίπου 15 € την ημέρα για τα προσωπικά του έξοδα διαβίωσης.
 • Περισσότερες πληροφορίες για τη συμμετοχή οικογενειών εθελοντών θα βρείτε στο Οικογενειακός εθελοντισμός.

When you leave Gythio and pass beside Mavrovouni village, down the hill turn left to the Meltemi camping, there after the church turn left again.

There is my home. There from late May to late September, you can see plenty of small colourful tents, kitchen under shade, water tank and pans hanging from trees and also some people in blue t-shirts, saying «ARCHELON volunteers».

Who are these people? They are turtle heroes, they are my family.

Marietta Mitosinka


Never in my life have I laughed so much, made such close bonds, thought about life the way I did and felt so fulfilled and rewarded. I laughed to the point of my stomach aching and me snorting uncontrollably, the point of weak knees and tears streaming down my face. I forged bonds that although may not last a lifetime will be in my mind for the rest of my life; every single one was special and individual in its own way.

Anouska Peacock


ΑΙΤΗΣΗ

 

Navigation

Social Media