ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ

Αν είσαι εκπαιδευτικός ή συντονίζεις κάποια ομάδα

 

Από το 1985 ο ΑΡΧΕΛΩΝ διεξάγει ένα πολύπλευρο εκπαιδευτικό έργο σε όλη την Ελλάδα με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, βασισμένο στους σύγχρονους παιδαγωγικούς κανόνες. Έτσι η Καρέττα έγινε το γνωστότερο από τα άγρια ζώα της πατρίδας μας και το σύμβολο της ζωής που απειλείται με εξαφάνιση.

Στόχος του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Αγωγής είναι, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της χελώνας, να κάνει κατανοητές τις βασικές λειτουργίες της φύσης και τη θέση του ανθρώπου μέσα σ’ αυτή, θεωρώντας κοινή παραδοχή ότι «όλοι μοιραζόμαστε την ίδια γη».

Το πρόγραμμα διεξάγεται από ειδικευμένα στελέχη του Συλλόγου που, στην πλειοψηφία τους, είναι και ερευνητές στις περιοχές αναπαραγωγής της χελώνας.

Η επαφή με τα παιδιά μπορεί να είναι άμεση ή έμμεση.

Άμεση επαφή

 1. Αν είσαι εκπαιδευτικός σε σχολείο της Αττικής, ή θα έρθεις στην Αττική για εκδρομή
  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ θα υποδεχθεί την ομάδα σου, μέχρι 50 παιδιά, στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών, στη Γλυφάδα, σε χώρους ειδικά διαμορφωμένους για εκπαίδευση. Εδώ θα ξεναγηθείτε στις δεξαμενές περίθαλψης των χελωνών, στον εκθεσιακό χώρο, θα παρακολουθήσετε συμμετοχική προβολή για τις λειτουργίες της φύσης και την ανθρώπινη επέμβαση, θα συζητήσετε και θα βγάλετε τα συμπεράσματά σας. Διάρκεια περίπου 75 λεπτά.
  ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ το κλείσιμο ραντεβού στο τηλ. 210 8982600, email: education@archelon.gr
 2. Αντίστοιχη επίσκεψη-ξενάγηση μπορεί να γίνει και για ομάδες ενηλίκων από ταξιδιωτικά γραφεία, συλλόγους ή άλλους φορείς
  ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ το κλείσιμο ραντεβού στο τηλ. 210 8982600, email: education@archelon.gr
 3. Αν είσαι εκπαιδευτικός σε σχολείο του νομού Ρεθύμνης
  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ θα υποδεχθεί την ομάδα σου, μέχρι 50 παιδιά, στον Περιβαλλοντικό Σταθμό Παγκαλοχωρίου, τους μήνες Ιούνιο και Σεπτέμβριο, και θα ξεναγηθεί από ερευνητές πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ που εργάζονται αυτή την εποχή στο βιότοπο της χελώνας.
  ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ το κλείσιμο ραντεβού στο τηλ. 6937352379, email: archelon.crete@gmail.com
 4. Αν είσαι εκπαιδευτικός σε σχολείο του νομού Ηλείας
  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ θα υποδεχθεί την ομάδα σου, μέχρι 50 παιδιά, στον Περιβαλλοντικό Σταθμό Αγιαννάκη, τους μήνες Ιούνιο και Σεπτέμβριο, όπου θα ξεναγηθούν από ερευνητές πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ που εργάζονται αυτή την εποχή στο βιότοπο της χελώνας.
  ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ το κλείσιμο ραντεβού στο τηλ. 6932285817, email: westpelop@archelon.gr

Δείτε ΕΔΩ τον Οδηγό Προετοιμασίας Εκπαιδευτικής Επίσκεψης Φθινόπωρο-Χειμώνας 2019-2020.

Έμμεση επαφή

Φορητά Δανειστικά Πακέτα

Πρόκειται για εύχρηστο εκπαιδευτικό υλικό που αφορά τρία θέματα, κινείται μέσα σε μικρή βαλίτσα και παρουσιάζεται από τους εκπαιδευτικούς χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις. Τα πακέτα δανείζονται δωρεάν, αλλά τα έξοδα μετακίνησης βαρύνουν το φορέα που τα δανείζεται.

 • «Η Βαλίτσα της Χελώνας» δημιουργήθηκε το 1990 και ήταν το πρώτο φορητό εκπαιδευτικό πακέτο για το περιβάλλον. Απευθύνεται σε παιδιά και νέους 6-18 ετών. Περιέχει 4 σειρές σταθερών εικόνων με αφήγηση άλογα με την ηλικία των μαθητών, 3 πανό θρανίου, ένα DVD, χειροτεχνία, οδηγίες για την παρουσίαση κ.α. (Η Βαλίτσα αυτή προς το παρόν δεν είναι διαθέσιμη επειδή αναβαθμίζεται)
 • «Η Ζωή στις Ακτές» δημιουργήθηκε το 1992,μετά από τριετή έρευνα στις ακτές όλης της χώρας. Απευθύνεται σε παιδιά και νέους 10-18 ετών και περιλαμβάνει : 3 σειρές σταθερών εικόνων με αφήγηση, 3 πανό θρανίου, μικρή έκθεση θαλάσσιων οργανισμών, 12 δραστηριότητες, οδηγίες για την παρουσίαση, βιβλιογραφία κ.α. (Η Βαλίτσα αυτή προς το παρόν δεν είναι διαθέσιμη επειδή αναβαθμίζεται)
 • «Ψαράδες και Χελώνες» δημιουργήθηκε το 2000 και χρησιμοποιεί στοιχεία που συλλέγει ο ΑΡΧΕΛΩΝ από μεγάλα αλιευτικά λιμάνια της χώρας και από το Κέντρο Διάσωσης. Απευθύνεται σε παιδιά και νέους 10-18 ετών και περιέχει: σειρά σταθερών εικόνων με αφήγηση, 3 φύλλα εργασίας, προτάσεις για δραστηριότητες, δείγματα από αλιευτικά μέσα, πανό θρανίου κ.ά. Σήμερα είναι διαθέσιμη.

Για να δανειστείς ένα εκπαιδευτικό πακέτο επικοινώνησε στο τηλ. 210 8982600, email: education@archelon.gr

Εκπαιδευτικές εκδόσεις

Ένα μεγάλο μέρος των εκπαιδευτικών του εκδόσεων, ο ΑΡΧΕΛΩΝ το δωρίζει στις μαθητικές ομάδες που συμμετέχουν στα προγράμματά του.

Τα πακέτα «Η Θάλασσα, οι Χελώνες κι Εγώ» και "Με τις Χελώνες στη Θάλασσα" προσφέρονται σε ομάδες που κάνουν υιοθεσίες.Navigation

Social Media