ΑΡΧΕΛΩΝ

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ιδρύθηκε το 1983 με την ονομασία "Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας" και είναι μη-κερδοσκοπικό σωματείο με σκοπό την έρευνα και προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους.

  • Το πρόβλημα

    Υπάρχουν 7 διαφορετικά είδη θαλάσσιας χελώνας στους ωκεανούς του κόσμου. Δυστυχώς, τα τελευταία 200 χρόνια, οι άνθρωποι έχουν κάνει την επιβίωσή τους δύσκολη. Εδώ είναι οι λόγοι:

    • Λαθροθηρία και υπερ- εκμετάλλευση για τα αυγά τους, το κρέας, το δέρμα και τα καβούκια τους.
    • Συχνά πέφτουν θύματα τυχαίας σύλληψης και θανάτωσης στα αλιευτικά εργαλεία.
    • Τα πλαστικά θαλάσσια σκουπίδια επηρεάζουν την υγεία τους.
    • Ο τουρισμός επηρεάζει αρνητικά τις παραλίες ωοτοκίας τους.
    • Η κλιματική αλλαγή προκαλεί άνοδο της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας. Στενές παραλίες ωοτοκίας ίσως χαθούν κάτω από το νερό. Επίσης θα αλλοιωθούν οι θερμοκρασίες της άμμου, επηρεάζοντας το φύλο των μικρών που εκκολάπτονται.

    Εξαιτίας των παραπάνω, και τα επτά είδη θαλάσσιων χελωνών θεωρείται ότι έχουν ανάγκη προστασίας. Δύο είδη έχουν κριθεί ως "κινδυνεύοντα σε κρίσιμο βαθμό" από τον Κόκκινο Κατάλογο Απειλούμενων ειδών της IUCN- Παγκόσμια ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης, ένα κρίθηκε ως "κινδυνεύον", τρία έχουν χαρακτηριστεί ως "ευάλωτα" και για το τελευταίο δεν υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα στοιχεία. Σημειώνουμε οτι αυτοί οι χαρακτηρισμοί μπορεί να αλλάξουν μέσα σε λίγα χρόνια, όπως έγινε στο παράδειγμα της δερματοχελώνας στο Βορειοδυτικό Ατλαντικό, της οποίας ο πληθυσμός άλλαξε σε "κινδυνεύων" από "μικρής ανησυχίας" μέσα σε 6 χρόνια.

  • Όραμα & αποστολή

    Το όραμα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ότι αυτές οι απειλές θα εξαλειφθούν και οι θαλάσσιες χελώνες θα συνεχίσουν να επιτελούν το ρόλο τους στη φύση ανεμπόδιστα.

    • Φύση: αδιατάρακτα οικοσυστήματα, ποιοτικό πολιτιστικό τοπίο
    • Ανεμπόδιστα: κοινωνία που κατανοεί, αποδέχεται και σέβεται

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα και δράσεις για την προστασία, διαχείριση και ανάδειξη των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους, συνδυάζοντας το επιστημονικό έργο με την εθελοντική προσφορά και επιδιώκοντας με την ενημέρωση και εκπαίδευση να ενεργοποιήσει την κοινωνία για ένα καλύτερο και βιώσιμο πλανήτη.

    Μπορούμε να ζήσουμε μαζί, αυτό είναι το σύνθημα του ΑΡΧΕΛΩΝ από το 1983!

Ποιοί είμαστε

Οι άνθρωποι του συλλόγου

Διοικητικό Συμβούλιο

Πρόεδρος: Θωμάς Αράπης
Αντιπρόεδρος: Δημήτρης Δημόπουλος
Ταμίας: Γιώργος Βαλαής
Γραμματέας: Λενιώ Μαργαριτούλη
Σύμβουλος: Ράνια Σπυροπούλου
Σύμβουλος: Αλέξης Σαχινίδης
Σύμβουλος: Γιώργος Χείρας

Τριμελής Επιτροπή: Μαριάννα Δημητρίου, Όλγα Δρετάκη, Αλέξανδρος Δρίτσουλας

  1. Διευθύντρια

    Δάφνη Μαυρογιώργου

    T: 2105231342
  2. Συντονίστρια Ερευνητικών Θεμάτων

    Αλίκη Παναγοπούλου

    T: 2105231342E: aliki@archelon.gr
  3. Συντονίστρια Νομικών & Θεσμικών Θεμάτων
  4. Υπεύθυνος Κέντρου Διάσωσης
  5. Υπεύθυνη Δικτύου Διάσωσης και Περίθαλψης
  6. Βοηθός Υπευθύνου Περίθαλψης

    Μιχάλης Μωραϊτης

    T: 2108944444E: rehab.assistant@archelon.gr
  7. Συντονιστής Προγραμμάτων Πεδίου

    Μιχάλης Σουρουλίδης

    Κ: 6932600181E: fieldprojects@archelon.gr
  8. Photo of Pely Tsousi the Project Manager of West Peloponesse
    Υπεύθυνη Προγραμμάτων δυτικής Πελοποννήσου
  9. Υπεύθυνος Προγράμματος Ζακύνθου

    Θάνος Μιχαηλίδης

    Κ: 6940454976E: zakynth@archelon.gr
  10. Υπεύθυνος Προγράμματος νότιας Πελοποννήσου

    Αλέξανδρος Καραπλής

    Κ: 6951009785E: southpelop@archelon.gr
  11. Υπεύθυνος Προγραμμάτων Κρήτης

    Γιώργος Βράμπας

    Κ: 6937352379E: crete@archelon.gr
  12. Yπεύθυνη Προγράμματος Εθελοντών & EΣΑ

    Φρύνη Παπανικολάου

    Κ: 6937352382E: volunteers@archelon.gr
  13. Κτηνίατρος Κέντρου Διάσωσης

    Λητώ Κριτσέλη

    T: 2109755429E: lkritseli@gmail.com
  14. Υπεύθυνη Οικονομικής Παρακολούθησης Προγραμμάτων

    Στεφανάτου Ρεγγίνα

    T: 210 5231342Κ: 6940470193E: projects@archelon.gr
  15. Υπεύθυνη Λογιστηρίου
  16. Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Δράσεων

    Άννα Κοντολέων

    Κ: 6932640949E: education@archelon.gr
  17. Βοηθός Εκπαιδευτικών Δράσεων

    Ελισάβετ Μαχαίρα

    T: 2108982600
  18. Υπεύθυνη Επικοινωνίας

    Χριστιάνα Καμπρογιάννη

    Κ: 6936 175486E: web.officer@archelon.gr
  19. Υπεύθυνη Ευαισθητοποίησης Κοινού

    Άννα Καρατσώρη

    Κ: 6936638451E: awareness@archelon.gr
  20. Υπεύθυνος Αειφόρου Τουρισμού

    Θάνος Μπόλλας

    Κ: 6932600182E: tourism@archelon.gr
Ιστορικό

Πως ξεκίνησε

Κάποτε...

Καλοκαίρι του 1977, ο Δημήτρης και η Άννα Μαργαριτούλη με τα παιδιά τους, κάνοντας διακοπές στη Ζάκυνθο παρατήρησαν για πρώτη φορά εκείνα τα περίεργα ίχνη στην άμμο. Μέχρι τότε δεν υπήρχε επιστημονική αναφορά για ωοτοκία θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα. Η μεθοδική δουλειά, η αγάπη και ο σεβασμός για το περιβάλλον των πρώτων «χελωνάδων», χάραξε το δρόμο και ανέδειξε την Καρέττα σε σύμβολο για την προστασία της φύσης στην Ελλάδα.

  1. 1983 ΙΔΡΥΕΤΑΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΧΕΛΩΝΑΣ

    Έξι χρόνια μετά την επιστημονική ανακάλυψη ότι αναπαράγονται οι θαλάσσιες χελώνες Καρέττα στη Ζάκυνθο, στις 20 Νοεμβρίου 1983, ιδρύεται το μη κερδοσκοπικό Σωματείο «Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας». Σκοπός του είναι η μελέτη και προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους. Τα ιδρυτικά μέλη είναι 22 και πρώτη πρόεδρος εκλέγεται η Ευγενία Ροΐδου. Αργότερα διατελούν Πρόεδροι οι: Θωμάς Αράπης, Νίκος Χαραλαμπίδης, Δημήτρης Μαργαριτούλης, Νικόλας Ραΐσης, Άννα Μαργαριτούλη και Δημήτριος Δημόπουλος. Το 2008 γίνεται τροποποίηση του καταστατικού και ο Σύλλογος αποκτά το νέο του τίτλο «ΑΡΧΕΛΩΝ».

  2. 1984-1985 ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΦΩΛΙΩΝ – ΠΡΩΤΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ

    Η εγκατάσταση των πρώτων Ερευνητικών Σταθμών στον Κόλπο του Λαγανά Ζακύνθου και στον νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο (1984) αλλά και λίγο αργότερα στον Λακωνικό Κόλπο (1985), σηματοδοτεί την έναρξη των συστηματικών μακροχρόνιων προγραμμάτων καταγραφής της αναπαραγωγικής δραστηριότητας της χελώνας Καρέττα. Συμμετέχουν κυρίως φοιτητές από Ελληνικά Πανεπιστήμια. Στα σχολεία της Ζακύνθου ξεκινά το πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Αγωγής (1985), που σύντομα θα επεκταθεί σε σχολεία όλης της χώρας για την ενημέρωση των μαθητών σχετικά με τις θαλάσσιες χελώνες και τις απειλές που αντιμετωπίζουν.

  3. 1986-1988 ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ – ΠΡΩΤΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

    Στη σκιά μιας μεγάλης λευκής τέντας ξεκινά το πιλοτικό πρόγραμμα ενημέρωσης τουριστών στον Κόλπο του Λαγανά Ζακύνθου (1986). Τις επόμενες χρονιές αρχίζει η κανονική λειτουργία εποχικών Σταθμών Ενημέρωσης σε Λαγανά (1987) και Γέρακα (1988) Ζακύνθου. Εθελοντές από το εξωτερικό συμμετέχουν για πρώτη φορά στα προγράμματα Ζακύνθου και Κυπαρισσιακού (1987). Θεσπίζονται τα πρώτα μέτρα αποτροπής της οικοδομικής ανάπτυξης πίσω από τις παραλίες ωοτοκίας και ορισμένοι κάτοικοι οδηγούνται σε αντιδράσεις και επιθέσεις εναντίον του Συλλόγου (1986). «Υιοθετήστε μία θαλάσσια χελώνα» είναι ο τίτλος της πρώτης εκστρατείας εξεύρεσης πόρων του Συλλόγου από το κοινό, που αρχίζει να εφαρμόζεται στη Ζάκυνθο (1988).

  4. 1989 ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΩΝ ΧΕΛΩΝΩΝ – ΤΑΧΕΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΩΟΤΟΚΙΑΣ

    Όλο και συχνότερα βρίσκονται τραυματισμένες χελώνες, γεγονός που οδηγεί στην οργάνωση του Εθνικού Δικτύου Διάσωσης με τη συνεργασία των Λιμενικών Αρχών και του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Ο Σύλλογος αρχίζει πιλοτικό πρόγραμμα συνεργασίας με τους ψαράδες του Λακωνικού Κόλπου για την αντιμετώπιση της θνησιμότητας των χελωνών (1989-91). Παράλληλα ξεκινά το Πρόγραμμα Ταχείας Αναγνώρισης περιοχών ωοτοκίας στη νότια και δυτική Ελλάδα, που περιλαμβάνει παραλίες από την Κέρκυρα μέχρι τη Ρόδο (1989-91). Σκοπός του προγράμματος είναι η καταγραφή αναπαραγωγικής δραστηριότητας της Καρέττα σε περισσότερες περιοχές. Αρχίζει, με την μεσολάβηση του Συλλόγου, η διαδικασία αγοράς γης πίσω από την παραλία Σεκάνια στον Κόλπο του Λαγανά Ζακύνθου από το WWF. Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα για την δημιουργία του Θαλάσσιου Πάρκου.

  5. 1990-1993 Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΩΟΤΟΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ - ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

    Ανακαλύπτονται νέες παραλίες ωοτοκίας στην Κρήτη και οργανώνονται τα μακροχρόνια προγράμματα συστηματικής καταγραφής στο Ρέθυμνο, τα Χανιά και τον Κόλπο της Μεσσαράς. Οι δράσεις ευαισθητοποίησης αναπτύσσονται με νέους Σταθμούς Ενημέρωσης σε όλες τις περιοχές ωοτοκίας. Αρχίζουν οι παρουσιάσεις στα ξενοδοχεία στη Ζάκυνθο, το Ρέθυμνο και τα Χανιά. Την ίδια χρονιά δημιουργείται η «Βαλίτσα της Χελώνας», το πρώτο περιβαλλοντικό εκπαιδευτικό πακέτο στην Ελλάδα με φωτογραφίες και εκπαιδευτικό υλικό που πηγαίνει σε σχολεία όλης της χώρας. Τα επόμενα χρόνια άλλες τρεις εκπαιδευτικές εκδόσεις θα εμπλουτίσουν το υλικό Περιβαλλοντικής Αγωγής. Το έργο του ΑΡΧΕΛΩΝαναγνωρίζεται διεθνώς,καθώς ο Σύλλογος βραβεύεται στο Βέλγιο για τη δράση του (FordConservation Awards,1993).

  6. 1994 ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΓΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΧΕΛΩΝΕΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

    Σημείο-σταθμός είναι η έναρξη της λειτουργίας του Κέντρου Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής, σε συνεργασία με το Δήμο Γλυφάδας, με σκοπό την αποκατάσταση των τραυματισμένων χελωνών από όλη τη χώρα. Μέχρι σήμερα έχει υποδεχτεί πάνω από 1250 χελώνες και έχει καταφέρει να σώσει περισσότερες από 700, που επέστρεψαν στη θάλασσα. Από την δεύτερη χρονιά της λειτουργίας του Κέντρου αρχίζει η προσέλευση σχολείων στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Από τότε το έργο των εθελοντών στην περίθαλψη δίνει ένα δυνατό μήνυμα ευαισθη- τοποίησης σε χιλιάδες μαθητές κάθε χρόνο αλλά και στους επισκέπτες που σιγά σιγά γίνονται περισσότεροι. Την ίδια χρονιά, έρχεται άλλη μία διεθνής βράβευση, αυτή τη φορά από τον μεγαλύτερο τουριστικό οργανισμό της Ευρώπης, την TUI.

  7. 1995-1999 ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΩΝΗ – ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΩΟΤΟΚΙΑΣ

    Ξεκινάει το πρόγραμμα καταγραφής της αναπαραγωγικής δραστηριότητας στην Κορώνη του Μεσσηνιακού Κόλπου. Ολοκληρώνεται και μπαίνει σε εφαρμογή το Διαχειριστικό Σχέδιο για τις παραλίες ωοτοκίας στην Κρήτη με τη συνεργασία τοπικών αρχών (1995). Αρχίζει εκπόνηση Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για τη θεσμοθέτηση προστατευόμενης περιοχής στον νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο (1998). Αρκετά χρόνια μετά την ανακοίνωση των κοινών προτάσεων περιβαλλοντικών οργανώσεων και τοπικών κοινοτήτων για τη δημιουργία Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου στη Ζάκυνθο, εκδίδεται το Προεδρικό Διάταγμα για τη δημιουργία του το 1999. Έτσι γίνεται ένα τεράστιο βήμα για την προστασία της θαλάσσιας ζωής στην Ελλάδα.

  8. 2000-2004 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΣΤΟΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟ & ΛΑΚΩΝΙΚΟ - ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ

    Δημιουργούνται δύο Περιβαλλοντικοί Επιστημονικοί Σταθμοί με έκθεση και χώρο για προβολές: στον Κυπαρισσιακό (Αγιαννάκης) και στον Λακωνικό Κόλπο (Ταξιάρχες). Διαπιστώνεται ότι ο Αμβρακικός Κόλπος αποτελεί σημαντικό τροφικό πεδίο για τις χελώνες (2000) και αρχίζει η παρακολούθηση των χελωνών με δορυφορικούς πομπούς (2002). Παράλληλα αναπτύσσονται δράσεις για τη μείωση της θνησιμότητας των χελωνών από την αλιεία και η ενημέρωση ενισχύεται με το νέο εκπαιδευτικό πακέτο «Ψαράδες και Χελώνες» και τη δημιουργία την πρώτης στην Ελλάδα αυτοκινούμενης έκθεσης με θέμα «Μεσόγειος – Αλιεία - Θαλάσσιες Χελώνες». Στο αναβαθμισμένο Κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα πραγματοποιείται από το Σύλλογο μεσογειακό σεμινάριο για την περίθαλψη χελωνών με επιστήμονες από πολλές χώρες (2004).

  9. 2005-2009 ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΧΕΛΩΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ- ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

    Εγκαινιάζεται ο τρίτος Περιβαλλοντικός Επιστημονικός Σταθμός στο Παγκαλοχώρι Ρεθύμνου (2005). Την επόμενη χρονιά πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία το 26ο Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιων Χελωνών στην Κρήτη με συμμετοχή 700 συνέδρων από 76 χώρες. Για πρώτη φορά εφαρμόζεται στο πρόγραμμα του Λακωνικού Κόλπου ο «οικογενειακός εθελοντισμός» (2007) και επεκτείνεται αργότερα στα προγράμματα Ρεθύμνου και Χανίων. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις δίνουν δημοσιότητα στην έλλειψη πόρων για τη διαχείριση του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου και σε αυθαιρεσίες στο χερσαίο χώρο του Πάρκου. Σχεδόν όλες οι σημαντικές περιοχές ωοτοκίας στην Ελλάδα εντάσσονται στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000.

  10. 2010-2013 ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΜΕ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΕΛΩΝΕΣ- ΝΕΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΩΟΤΟΚΙΑΣ

    Αρχίζει η συστηματική καταγραφή και προστασία φωλιών στην παραλία Ρωμανού Μεσσηνίας σε συνεργασία με το Costa Navarino, που είναι το πρώτο ξενοδοχείο που εφαρμόζει μέτρα για την προστασία των χελωνών από το στάδιο σχεδιασμού του (2010). Οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις δίνουν δημοσιότητα σε παράνομες ενέργειες που διαπιστώνονται στον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Παρατηρείται μεγάλη μείωση του αριθμού των φωλιών στην Κρήτη. Τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα φιλοξενεί σχεδόν το 80% των φωλιών της Καρέττα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σχεδόν το 50% των φωλιών στη Μεσόγειο. Στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών κατασκευάζεται θερμαινόμενη μονάδα «εντατικής θεραπείας» για τη συντομότερη ανάρρωση των νοσηλευόμενων χελωνών (2010).

  11. 2014- 2018 ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ – ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ ΜΕ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΟΥΣ ΠΟΜΠΟΥΣ

    Ο Σύλλογος συμμετέχει σε έρευνα για την ανίχνευση πλαστικών στις θαλάσσιες χελώνες, όπου αποδεικνύεται ότι το μέγεθος του προβλήματος είναι αρκετά σοβαρό (2018). Ξεκινάει πρόγραμμα καταγραφής της σπο- ραδικής ωοτοκίας με συμμετοχή του κοινού σε όλη την παράκτια Ελλάδα. Τοποθετούνται δορυφορικοί πομποί για την παρακολούθηση των μετακινήσεων των θαλάσσιων χελωνών στον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Μεγάλη επιτυχία για την προστασία των παραλιών ωοτοκίας αποτελεί η ίδρυση Περιοχής Προστασίας της Φύσης στον Κυπαρισσιακό Κόλπο (2018), όπου τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ο μεγαλύτερος αριθμός αναπαραγόμενων Καρέττα στη Μεσόγειο. Αργότερα, στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Natura 2000, το πρόγραμμα του Κυπαρισσιακού αναγνωρίζεται ως ένα από τα καλύτερα προγράμματα προστασίας της φύσης.

  12. 2019-2023 ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΕΤΤΑ – ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ & ΦΙΛΟΙ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

    Ολοκληρώνεται και υιοθετείται επίσημα η μελέτη του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη μακροπρόθεσμη διατήρηση των πληθυσμών της Καρέττα. Σημειώνεται ο αριθμός ρεκόρ των 750 εθελοντών συνολικά στα προγράμματα, και νέες τεχνικές περίθαλψης δίνουν ώθηση στο Κέντρο Διάσωσης (2019). Συνεχίζονται οι δράσεις στη διάρκεια της πανδημίας με τη βοήθεια εθελοντών, φίλων, διεθνών και ελληνικών Οργανισμών, επιχειρήσεων και θεσμικής χρηματοδότησης. Σχολεία από όλη την Ελλάδα συμμετέχουν στις «Διαδικτυακές ξεναγήσεις στο Κέντρο Διάσωσης» (2021). Στο Κέντρο Διάσωσης ξεκινούν οι εργασίες για τη νέα μονάδα «εντατικής θεραπείας», παρασκευαστήριο τροφής και ηλιακό σύστημα θέρμανσης του θαλασσινού νερού (2022). Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετέχει στη δημιουργία του Δικτύου Συνεργασίας των οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην περίθαλψη άγριων ζώων στην Ελλάδα.

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!