Πελοπόννησος - Κορώνη

Πρόγραμμα εθελοντισμού

Γενικές πληροφορίες

Το πρόγραμμα της Κορώνης άρχισε το 1995 με την καταγραφή της ωοτοκίας και την προστασία των φωλιών της θαλάσσιας χελώνας καρέτα (Caretta caretta). Σήμερα γίνεται καταγραφή και προστασία στις παραλίες ωοτοκίας που βρίσκονται δυτικά της πόλης της Κορώνης, όπου καταγράφονται κάθε χρόνο 50 φωλιές κατά μέσο όρο. Επίσης έχει εφαρμόζεται πρόγραμμα ευαισθητοποίησης του κοινού.

Η Κορώνη είναι μια όμορφη παράκτια κωμόπολη στη Μεσσηνία, στην πιο νοτιοδυτική άκρη της Πελοποννήσου. Βρίσκεται 50 χλμ μακριά από την Καλαμάτα και είναι ένας από τους πιο σημαντικούς προορισμούς στη Μεσσηνία. Είναι φημισμένη για το Βενετσιάνικο (Ενετικό) κάστρο που φαίνεται από παντού στην πόλη, τη μοναδική γεωγραφική της θέση, την αρχιτεκτονική των κτιρίων της και τις χρυσές αμμουδιές της γύρω περιοχής.

Πελοπόννησος - Κορώνη

Καθήκοντα

Εθελοντές όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων συμμετέχουν κάθε χρόνο από το Ιούνιο μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου στο πρόγραμμα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στην Κορώνη.

Οι δραστηριότητες διαφοροποιούνται ανάλογα με την εποχή, δηλαδή την περίοδο φωλεοποίησης από μέσα Μαΐου μέχρι μέσα Αυγούστου και την περίοδο εκκόλαψης από μέσα Ιουλίου μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνουν:

 1. Καθημερινές «περιπολίες» στις παραλίες (Πρωινή παρατήρηση), στις οποίες καταγράφεται η αναπαραγωγική δραστηριότητα των θαλάσσιων χελωνών.
 2. Προστασία των φωλιών επιτόπου (με κλωβό) από ανθρωπογενείς οχλήσεις ή/και θήρευση από θηλαστικά και όταν είναι απαραίτητο, μεταφορά φωλιών σε ασφαλέστερο σημείο.
 3. Κατασκευή ειδικών δομών «σκίασης» για να οδηγούνται οι νεοσσοί στη θάλασσα σε περιοχές που τεχνητός φωτισμός (από δρόμους, μαγαζιά κ.λπ.) μπορεί να τους αποπροσανατολίσει όταν βγουν από τη φωλιά.
 4. Εκσκαφή φωλιών μετά την εκκόλαψη των νεοσσών, ώστε να εκτιμηθεί η επιτυχία εκκόλαψης.
 5. Ενίσχυση της ευαισθητοποίησης των επισκεπτών και των κατοίκων με την καθημερινή λειτουργία εποχιακού Ενημερωτικού Σταθμού στο λιμάνι της Κορώνης, την υποστήριξη ενημερωτικών πάγκων και τη διοργάνωση παρουσιάσεων σε ξενοδοχεία.
 6. Συχνές «περιπολίες» στις παραλίες κατά τη διάρκεια της ημέρας για να ενημερωθούν και ευαισθητοποιηθούν οι λουόμενοι για τις θαλάσσιες χελώνες και την αναπαραγωγή τους.
 7. Συντήρηση εξοπλισμού, διατήρηση της τάξης στην κατασκήνωση και τις εγκαταστάσεις της (π.χ. καθαριότητα) και διάφορες δουλειές όπως το βάψιμο και ξυλουργικά. Καλλιτεχνικές δεξιότητες όπως η ζωγραφική και η φωτογραφία μπορούν επίσης να είναι χρήσιμες.
 8. Εφαρμογή των πρωτοκόλλων σε περιπτώσεις αναφορών τραυματισμένων ή εκβρασμένων χελωνών στην περιοχή, αν χρειαστεί.
Πελοπόννησος - Κορώνη

Ελεύθερος χρόνος

Στον ελεύθερο χρόνο σου υπάρχουν πολλά να ανακαλύψεις μέσα και γύρω από την πόλη! Στην Κορώνη μπορείς να παρακολουθήσεις πολιτιστικές δραστηριότητες που διοργανώνονται καθημερινά ή να τριγυρίσετε στα πετρόχιστα σοκάκια και να εξερευνήσεις το επιβλητικό της κάστρο. Σε μικρή απόσταση υπάρχουν γραφικές κωμοπόλεις όπως η Μεθώνη, η Πύλος, η Γιάλοβα, όπου η ιστορία και τα αρχαία μνημεία τονίζουν ακόμη πιο πολύ τη φυσική ομορφιά. Η όμορφη πόλη της Καλαμάτας προσφέρει μουσεία, μαγαζιά και πολιτιστικά δρώμενα στους επισκέπτες της και φτάνεις εκεί σε μία ώρα με αυτοκίνητο από την Κορώνη. Στη διαδρομή μπορείς να συμπεριλάβεις και τους καταρράκτες στο Πολυλίμνιο για μια βουτιά διαφορετική, ανάμεσα στην πράσινη βλάστηση και τις γαλαζοπράσινες λίμνες.

Πελοπόννησος - Κορώνη

Διαμονή

Κατά τη διάρκεια της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα, οι εθελοντές μένουν στον κατασκηνωτικό χώρο του ΑΡΧΕΛΩΝ σε μοντέρνο, καλά οργανωμένο κάμπινγκ, στην Κορώνη. Εκεί βρίσκεται και ο Ερευνητικός Σταθμός Πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ. Το κάμπινγκ βρίσκεται στην είσοδο της πόλης, και φθάνεις από εκεί στο κέντρο της Κορώνης με πεντάλεπτο περπάτημα.

Οι εθελοντές πρέπει να είναι έτοιμοι να συμμετέχουν σε κοινή διαβίωση, να ζήσουν και να προσφέρουν υπηρεσίες σε μέρη μοναχικά ή και σε μέρη με πολυκοσμία, συχνά σαν μέλη μικρών ομάδων και συνήθως σε σκληρές συνθήκες διαβίωσης. Παρόλο που δεν χρειάζεται προηγούμενη εμπειρία, είναι απαραίτητο να είναι ικανοί να ζήσουν και να συνεργαστούν με ανθρώπους διαφορετικής νοοτροπίας και προέλευσης.

Μέσα στο κάμπινγκ, υπάρχει συγκεκριμένη περιοχή αποκλειστικά για τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ, όπου υπάρχει όλος ο εξοπλισμός και απαραίτητα μέσα για την καθημερινή διαβίωση.

Παροχές της κατασκήνωσης :

 • WC
 • Ντους με ζεστό νερό
 • Κουζίνα με βασικό εξοπλισμό
 • Wi-Fi
 • Ταβέρνα (εστιατόριο)
 • Καφετέρια
 • Πισίνα
 • Εγκαταστάσεις άθλησης
 • Πλυντήριο
 • Μια πολύ ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συνεχώς προσπαθεί να εξασφαλίζει βελτιώσεις στις συνθήκες διαβίωσης των εθελοντών αλλά η ευθύνη και η προσπάθεια κάθε εθελοντή είναι απαραίτητη για τη συντήρηση και λειτουργία της κατασκήνωσης.

Πελοπόννησος - Κορώνη

Ημερομηνίες, εθελοντική εισφορά

Οι θαλάσσιες χελώνες έρχονται στην Κορώνη στις αρχές Μαΐου, μαζί με τους πρώτους τουρίστες που επισκέπτονται τις θαυμάσιες αυτές παραλίες. Η πρώτη ομάδα θα ξεκινήσει να στήνει το πρόγραμμα και τον Σταθμό Ερευνών πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ στις 2 Ιουνίου. Η παρακολούθηση της ωοτοκίας, η προστασία των φωλιών και η ευαισθητοποίηση του κοινού συνεχίζονται μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Από τα μέσα Ιουνίου μέχρι τα μέσα Αυγούστου οι ρυθμοί γίνονται πιο γρήγοροι: φθάνουμε τον τελικό αριθμό φωλιών, οι αριθμοί των επισκεπτών αυξάνονται με, τα πρώτα χελωνάκια βγαίνουν από τις φωλιές. Οι ομάδες μας χρειάζεται να είναι ενισχυμένες σ’ αυτή την πολυάσχολη περίοδο.

Από τα μέσα Αυγούστου μέχρι τον Οκτώβριο, εκατοντάδες νεοσσοί φθάνουν στη θάλασσα με τη βοήθεια των εθελοντών. Αυτή είναι μία θαυμάσια περίοδος για προστασία των χελωνών συνδυασμένη με την ευαισθητοποίηση του κοινού. Ο Σταθμός Ερευνών πεδίου και το πρόγραμμα κλείνουν στις 25 Σεπτεμβρίου.

Η συμμετοχή πραγματοποιείται σε πλήρεις εβδομάδες που η κάθε μια υπολογίζεται να έχει 7 ημέρες από την ημερομηνία που ο εθελοντής αναλαμβάνει καθήκοντα (π.χ. αν τα καθήκοντα αρχίζουν μια Τρίτη, η τελευταία ημέρα των καθηκόντων του θα είναι Δευτέρα). Η ημερομηνία άφιξης στην περιοχή του προγράμματος είναι μια ημέρα πριν αναλάβει καθήκοντα. Η ημερομηνία αναχώρησης από το πρόγραμμα είναι μια ημέρα μετά την τελευταία ημέρα των καθηκόντων.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν εθελοντές full-time για πρώτη φορά ή επιστρέφοντες, φοιτητές πρακτικής άσκησης και Ελληνόφωνοι εθελοντές.

Αφού λάβουν την επιστολή αποδοχής εκ μέρους του ΑΡΧΕΛΩΝ, και προκειμένου να επιβεβαιωθεί οριστικά η συμμετοχής τους, οι εθελοντές πρέπει να στείλουν την εισφορά συμμετοχής τους ανάλογα με τις ημερομηνίες συμμετοχής τους, όπως αναγράφονται στον Γενικό Πίνακα όλων των προγραμμάτων, κατηγοριών και εθελοντικών εισφορών συμμετοχής. Δείτε τις εθελοντικές εισφορές και τις πολιτικές ακύρωσης επιβεβαιωμένης κράτησης και αλλαγής περιόδου συμμετοχής, που αναφέρονται εδώ.

Η εισφορά συμμετοχής καλύπτει το κόστος διαμονής σε οργανωμένη κατασκήνωση, διοικητικά έξοδα, εκπαίδευση, ασφαλιστική κάλυψη σε περίπτωση ατυχήματος (μέχρι ένα όριο) καθώς και ετήσια συνδρομή στον ΑΡΧΕΛΩΝ.

Η εισφορά συμμετοχής καταβάλλεται εφ’ άπαξ, δηλαδή δεν γίνονται δεκτές τμηματικές πληρωμές. Πριν την οριστικοποίηση της συμμετοχής κάθε εθελοντή θα πρέπει να σταλεί στον ΑΡΧΕΛΩΝ το αποδεικτικό πληρωμής.

Σημείωσε ότι

 • Θα χρειαστεί να είσαι παρών/παρούσα στο Πρόγραμμα μία ημέρα πριν την πρώτη ημέρα της συμμετοχής σου και να αποχωρήσεις την επόμενη ημέρα της ημέρας συμμετοχής σου.
 • Πρέπει να ενημερώσεις για την ώρα άφιξής σου στο πρόγραμμα με e-mail στον Υπεύθυνο του Προγράμματός σου, τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν την έναρξη της συμμετοχής σου ( το e-mail περιέχεται στον Οδηγό Συμμετοχής που θα λάβεις με την επιστολή αποδοχής σου). Ένα αποκλειστικό μπλουζάκι ARCHELON “volunteer” σε περιμένει κατά την άφιξή σου στο πρόγραμμα.
 • Ο ΑΡΧΕΛΩΝ δεν είναι σε θέση να προσφέρει οικονομική βοήθεια. Οι εθελοντές αναμένεται να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης και τα προσωπικά τους έξοδα από δικούς τους πόρους.
 • Σε περίπτωση πρακτικής άσκησης ισχύουν όσα αναφέρονται στο Πρακτική άσκηση & ευκαιρίες για έρευνα.
 • Οργανωμένοι σε κοινή διαβίωση, οι εθελοντές συνήθως μοιράζονται τα έξοδα φαγητού, που φθάνουν περίπου 25-30€ την εβδομάδα. Όποιος δεν επιθυμεί να συμμετέχει στην κοινή οργάνωση φαγητού θα πρέπει να υπολογίσει περίπου 15 € την ημέρα για τα προσωπικά του έξοδα διαβίωσης.
https://cms.archelon.saasify360apps.com/uploads/Valtaki_beach_Lakonikos_activity_area_ecb8471903.jpg
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗΓίνε εθελοντής

Πελοπόννησος – Λακωνικός κόλπος

https://cms.archelon.saasify360apps.com/uploads/kolpos_merraras_archelon_volunteers_sea_turtle_protection_4bd6572fc4.jpg
ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗΓίνε εθελοντής

Κρήτη - Κόλπος Μεσσαράς

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!