Χελώνες και τουρίστες στα Χανιά: η προστασία σε δράση
Η περιοχή των Χανίων συνδυάζει φυσική ομορφιά και πλούσια ιστορία και αποτελεί σημαντικό διεθνή τουριστικό προορισμό. Ανάμεσα σε όλα όσα συμβαίνουν στην παραλιακή ζώνη της περιοχής βέβαια, συνεχίζει να συμβαίνει και το καταπληκτικό γεγονός της ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών Καρέττα.
Η συστηματική καταγραφή και η προστασία των φωλιών άρχισε το 1990, αφού είχε αρχίσει το πρώτο κύμα τουριστικής ανάπτυξης. Μέσα στην πρώτη δεκαετία διαπιστώθηκε ότι ο αριθμό των φωλιών είχε μειωθεί σημαντικά. Από τότε οι άνθρωποι του ΑΡΧΕΛΩΝ κάνουν κάθε προσπάθεια να διατηρηθούν οι λειτουργίες της φύσης στην παραλία, έτσι ώστε να ανακάμψει ο πληθυσμός των χελωνών που αναπαράγεται στα Χανιά.
Απαραίτητη ήταν λοιπόν η παρουσία του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες για την προστασία και διατήρηση κάθε φωλιάς. Περίπου 85 φωλιές Καρέττα καταγράφηκαν και προστατεύτηκαν από τους εθελοντές /ερευνητές του ΑΡΧΕΛΩΝ σε 14 χλμ. παραλίας ωοτοκίας το 2022, παρά την έντονη τουριστική δραστηριότητα στα Χανιά.
Οι Υπεύθυνοι πεδίου που εκπαίδευσαν και συντόνισαν τους εθελοντές ήταν: Grace Mc Farlane και Gracie Rowe (Υπεύθυνοι Προστασίας και Καταγραφής), Grosjean Lucie (Υπεύθυνη Ευαισθητοποίησης Κοινού και Υπεύθυνη Κατασκήνωσης και Εθελοντών), Sheath-Vali-Shariat-Panahi Lily και Ellie Guillonneau (Βοηθός Υπεύθυνου Καταγραφής και Προστασίας) και Lang Fergus (Υπεύθυνος Κατασκήνωσης και Εθελοντών). «Ευχαριστώ πολύ όλους τους Υπευθύνους και τους εθελοντές του φετινού προγράμματος για την προσπάθεια που έγινε φέτος για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας», δηλώνει η Λυδία. «Όλοι έδωσαν το 100% του εαυτού τους και είμαι σίγουρη ότι κι αυτοί κάτι κέρδισαν από την εμπειρία τους».
Περίπου 6.607 επισκέπτες ανταποκρίθηκαν στις δράσεις ενημέρωσης του κοινού: επισκέφθηκαν τον σταθμό ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στο παλιό λιμάνι, παρακολούθησαν τις παρουσιάσεις σε ξενοδοχεία, και συμμετείχαν στις δράσεις που διοργανώθηκαν στην παραλία.
Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο, ο Ενημερωτικός Σταθμός έκλεισε για το χειμώνα και πίσω στην Αθήνα, στα γραφεία του ΑΡΧΕΛΩΝ, έχουν αρχίσει οι αιτήσεις των εθελοντών για το 2023…
Αν ενδιαφέρεσαι να λάβεις μέρος στο πρόγραμμα προστασίας θαλάσσιας στα Χανιά μάθε περισσότερα εδώ.
Επίσης, μπορείς να κατεβάσεις το φυλλάδιο με τα προγράμματα του 2023 .
«Ζωντανές Διαδικτυακές Ξεναγήσεις» στο Κέντρο Διάσωσης για τις θαλάσσιες χελώνες του ΑΡΧΕΛΩΝ
Κορώνη Μεσσηνίας – το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ έχει καλούς φίλους
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/09/2023
Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/09/2023
Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!
Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/09/2023
Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/09/2023
Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/09/2023
Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ
Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/08/2023
Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)
Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/08/2023
Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.
Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/08/2023
Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές
Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ07/08/2023
ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!
Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ01/08/2023
Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης
Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/07/2023
Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!
Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/07/2023
Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο
Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/07/2023
Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!
Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/06/2023
Εκδήλωση λήξης του έργου για τις Οργανώσεις Περίθαλψης Άγριων Ζώων
Στις 9 Ιουνίου 2023, η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς φιλοξένησε την εκδήλωση λήξης του έργου «Δίκτυο Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα».
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/06/2023
Η Τρούφα ταξίδεψε στις 4 γωνιές της Ελλάδας με τη βοήθεια των μαθητών!
Η Τρούφα, το χελωνάκι – σύμβολο των διαδικτυακών εκπαιδευτικών δράσεων του ΑΡΧΕΛΩΝ ταξίδεψε στις 4 γωνιές της Ελλάδας και έκανε επίσης μια μικρή απόδραση στη Νότιο Αφρική. Η μεγάλη Διαδικτυακή Φωτογραφική Έκθεση της σχολικής χρονιάς που πέρασε δημοσιοποιήθηκε και το κοινό έδωσε τις προτιμήσεις του!