06/05/2022

Οι (θαλάσσιες) χελώνες είναι επτά και φωνάζουν δυνατά!

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε την ανταπόκριση μαθητών των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού από διάφορα μέρη της Ελλάδας που μας έστειλαν παρουσιάσεις, ζωγραφιές και ιστορίες στη #χελωνο-πρόκληση4 που είχαμε απευθύνει στο κοινό και τους μαθητές τον περασμένο Δεκέμβριο.

Οι συμμετοχές εξετάστηκαν με βάση κυρίως την πρωτοτυπία, τη δράση και τις αξίες που περιέχουν και δευτερευόντως την έκφραση και την αφήγηση που έχει χρησιμοποιηθεί ή την αισθητική για τα εικαστικά.

«Κάποιες συμμετοχές ξεχώρισαν ως προς τα παραπάνω και φαίνεται πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα, αλλά όλο το υλικό θα χρησιμοποιηθεί με κάποιο τρόπο αυτό το καλοκαίρι κατά την περίοδο αναπαραγωγής των θαλάσσιων χελωνών» λέει η Έλλη Ταραμπέ, Υπεύθυνη Επικοινωνίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Για παράδειγμα, ο Ευάγγελος Κοττορός και ο Τζουλιάνο Τσάτσι από το Διθέσιο Δημοτικό Σχολείο Αγαθονησίου στα Δωδεκάνησα, φαντάστηκαν τους ήρωές τους σε μία αμμώδη παραλία στο νησί τους να περιφράζουν με ξυλαράκια και σύρμα τις φωλιές των χελωνών. Το σύνθημά τους ήταν όχι πια "χελωνάκια σε κίνδυνο" αλλά "Χελωνάκια σε δράση! Μπράβο σας!

«Οι χελώνες είναι επτά και φωνάζουν δυνατά»! Το σύνθημα αυτό χρησιμοποίησε η Αθανασία Σπήλια από το Δημοτικό Αγίων Αναργύρων Άρτας, στην ιστορία της και τις ζωγραφιές της, όπου απελευθερώνεται και μία χελώνα από το Ζωολογικό Πάρκο. Και όντως επτά είναι τα είδη των θαλάσσιων χελωνών που κολυμπούν στις θάλασσες του πλανήτη μας και όλα απειλούνται από σοβαρούς κινδύνους. Από το ίδιο σχολείο είναι και η ιστορία της Μαρίας- Χαράς Σαφάκα για δύο ζωηρούς φίλους που παρά τις σκανταλιές και τις απερίσκεπτες πράξεις τους, τελικά δείχνουν να καταλαβαίνουν πόσο σημαντική είναι η προστασία της θαλάσσιας χελώνας.

Η ιστορία και οι ζωγραφιές από το τμήμα ΣΤ2 του 6ου Δημοτικού Ιωνίας Βόλου ξεχώρισαν, καθώς περιγράφουν τις συνθήκες μέσα στη φωλιά που βρίσκεται το χελωνάκι, που σε λίγο θα ξεκινήσει το ταξίδι του προς τη θάλασσα.

"Ανοίγω τα μάτια μου δειλά δειλά. Πρώτο εγώ από τα αδέλφια μου. Φτου ξελευτερία! Η πρώτη μέρα της νέας μας χελωνοζωής" είναι οι εκφράσεις που χρησιμοποιούν τα παιδιά του τμήματος ΣΤ2 από το 1ο Δημοτικό Λουτρακίου Κορινθίας στο κείμενό τους για να επικοινωνήσουν τη φύση. Πολύ ωραία!

Η Ιωάννα Δημητριάδη, μαθήτρια της Ε’ Δημοτικού από την Αθήνα, που παραθερίζει στο Καλό Νερό του Κυπαρισσιακού κόλπου μας έστειλε μια όμορφη ιστορία. Το Δημοτικό Σχολείο Τύμβου, στον Μαραθώνα Αττικής έβαλε τους ήρωες να φτιάξουν μία αφίσα που τοποθέτησαν στην πλατεία του χωριού για να δουν όλοι με ποιον τρόπο μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία της ζωής στον πλανήτη. Πολύ καλή ιδέα!

Μία νεαρή επιστήμονας που αγαπάει πολύ τη θάλασσα, πρωταγωνιστεί στην ιστορία του Ιορδάνη Παπαδόπουλου από το 2ο Δημοτικό Αρτέμιδας Αττικής. Η ηρωίδα ταξιδεύει σε παραλία της Κόστα Ρίκα στην Κεντρική Αμερική, παρακολουθεί από κοντά μία Αρριμπάντα (μαζική άφιξη θαλάσσιων χελωνών για να αφήσουν τα αυγά τους) και γράφει ένα βιβλίο για όσα είδε και έμαθε. Από το ίδιο σχολείο, ο Φώτης Τσιμόπουλος, έστειλε μία πολύ σοβαρή δουλειά με πληροφορίες για την Καρέττα, έτσι ώστε να τη γνωρίσουμε καλύτερα.

Με μια καλή προσπάθεια, μπορούμε να απαλλάξουμε τα θαλάσσια ζώα μια και καλή από τα σκουπίδια των ανθρώπων, σκέφτηκε η ηρωίδα της ιστορίας που μας έστειλε η Katerina Milenkovic από το ACS στο Χαλάνδρι Ατττικής. Από το ίδιο σχολείο, ο KunYang Lyo, έγραψε για ένα αγόρι που ενδιαφέρθηκε τόσο για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν οι άνθρωποι να προστατέψουν τη θαλάσσια χελώνα, που θέλησε να κάνει μία εργασία γύρω από το θέμα και να την παρουσιάσει στους συμμαθητές του.

Τα παιδιά από το τμήμα Ε2 του 7ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου Αττικής, σκέφτηκαν να ταξιδέψουν νοερά στη Ζάκυνθο, στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο. Οι ήρωές τους καθαρίζουν την παραλία ωοτοκίας και ενημερώνουν τους λουόμενους για τις θαλάσσιες χελώνες, όπως κάνουν και οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ!

Τα παιδιά από το 43ο Δημοτικό Θεσσαλονίκης μας έστειλαν ένα σύντομο τραγούδι στα Αγγλικά! Ο Γιώργος Τζίμας, φίλος του ΑΡΧΕΛΩΝ, μας έστειλε μια όμορφη ιστορία με πολλά οικολογικά στοιχεία, όπου τα μικρά χελωνάκια φτάνουν στα λημέρια των μεγάλων θαλάσσιων ζώων, των καρχαριών, των φαλαινών, των φωνών και των δελφινιών. Ευχαριστούμε!

Ο Αθανάσιος Καβαλλιέρος, η Μαρία-Καθολική Καστανάκη, ο Νικόλαος Σοφιανίδης, μαθητές στο Ειδικό Σχολείο Κωφών και Βαρηκόοων Αργυρούπολης, βάλθηκαν να βοηθήσουν το έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ στον κόλπο της Μεσσαράς στην Κρήτη. Δημιούργησαν ζωγραφιές και μια πολύ ζωντανή ιστορία όπου 3 εθελοντές έρχονται αντιμέτωποι με έναν ψαρά που θέλει να βλάψει τα χελωνάκια, αλλά καταλαβαίνει το λάθος του και επανορθώνει βοηθώντας στο έργο τους. Μπράβο για την ομαδική και πολύ ολοκληρωμένη δουλειά, που ξεχώρισε!

«Ευχαριστούμε πολύ τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς των μαθητών για το ενδιαφέρον και το χρόνο που αφιέρωσαν για το θέμα της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών» τονίζει η Αναστασία Σαμαρτζή, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Δράσεων του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Θέλουμε να κρατήσουμε την επαφή μαζί σας. Σας περιμένουμε για μία επίσκεψη στο Κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα Αττικής ή στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Ζάκυνθο, την Κρήτη και την Πελοπόννησο, απλά ειδοποιείστε μας μία εβδομάδα πριν », συμπληρώνει.

Η παρουσίαση και συζήτηση με τους συμμετέχοντες έγινε διαδικτυακά, με τη συνδρομή των μελών/εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ Ηλία Πίτσικα, Ελένης Καλογιάννη και Λένας Καστελλιώτη την Τετάρτη 13 Απριλίου με ταυτόχρονη διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα. Δείτε αποσπάσματα στο βίντεο εδώ.

Τις συμμετοχές ταξινόμησαν, διάβασαν και σχολίασαν τα παρακάτω μέλη/ εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ: Δέσποινα Δασενάκη- δημοσιογράφος, Όλγα Δρετάκη- Δρ. Βιολογίας, Σίσσυ Μπλυμάκη- εκπαιδευτικός, Joanne Stournaras- συγγραφέας, δασκάλα Αγγλικών, Ράνια Σπυροπούλου- βιολόγος/ωκεανογράφος

Δείτε την ανακοίνωση της #χελωνοπρόκλησης4 (Δεκέμβριος 2021) εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/11/2023

  Καλοκαίρι 2024: Έλα ξανά και ανάλαβε ευθύνες στα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας!

  Η συμμετοχή ή η επιστροφή στα προγράμματα προστασίας θαλάσσιας χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ ως Υπεύθυνος Πεδίου θα σου δώσει την ευκαιρία να ηγηθείς συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, καθώς και να εκπαιδεύσεις και να βοηθήσεις άλλους εθελοντές. Αυτές οι θέσεις παρέχουν υψηλότερο επίπεδο εμπειρίας στη προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και βελτίωση στις επικοινωνιακές και ηγετικές δεξιότητες. Βιάσου και κάνε αίτηση τώρα! Μόνο ένας περιορισμένος αριθμός έμπειρων και εξειδικευμένων εθελοντών επιλέγονται σαν Υπεύθυνοι Πεδίου σε κάθε πρόγραμμα.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/11/2023

  Δημιουργία της «Συμμαχίας για τον Αμβρακικό»

  Όραμα της Συμμαχίας αποτελεί η ανάδειξη της μοναδικής οικολογικής αξίας και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Αμβρακικού, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση, αποκατάσταση και προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητάς του, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα!

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/11/2023

  Διαδικτυακή Ξενάγηση Σχολείων στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ: Έναρξη τον Δεκέμβριο!

  Σε λίγες μέρες αρχίζουν οι διαδικτυακές ξεναγήσεις για μαθητές σχολικών μονάδων εκτός Αττικής. Με τις ζωντανές διαδικτυακές ξεναγήσεις στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών “ανοίγουμε τις πόρτες μας” στους μαθητές ολόκληρης της χώρας. Και όχι μόνο! Φέτος, για πρώτη φορά θα είναι διαθέσιμες και για τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού. Πως γίνονται οι κρατήσεις….

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/11/2023

  Τα αποτελέσματα του Παιδικού Διαγωνισμού Παραλίας 2023: Δείτε τα χελωνάκια που μας έκλεψαν την καρδιά!

  Οι μικροί φίλοι του ΑΡΧΕΛΩΝ που συμμετείχαν στον Παιδικό Διαγωνισμό Παραλίας 2023 σχημάτισαν χελώνες από χαλίκια, άμμο, νερό, πετρούλες, ξυλαράκια, φύλλα και κοχύλια, διαδίδοντας το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις διάφορες παραλίες της Ελλάδας. Η χελωνίτσα της Αγγελικής (7 ετών) που αγναντεύει πάνω στον βράχο έκλεψε 694 καρδιές και αναδείχθηκε νικήτρια!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/11/2023

  Οι Υπεύθυνοι Πεδίου του φετινού καλοκαιριού και ο ρόλος τους

  Ο Matthew από το Ηνωμένο Βασίλειο, η Noha από την Γαλλία, ο David από την Ολλανδία, o Άρης από την Ελλάδα ξεκίνησαν ένα καλοκαίρι ως απλοί εθελοντές γνωρίζοντας λίγα πράγματα για τις χελώνες και την προστασία τους αλλά η εμπειρία τους τους έκανε να επιστρέψουν ως Υπεύθυνοι Πεδίου για να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες, εκπαιδεύοντας και καθοδηγώντας νέους εθελοντές.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/11/2023

  «Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένα φωτεινό τοπίο σε μια γκρίζα πραγματικότητα»

  Ο κ. Μαργαριτούλης μας ταξίδεψε στο χρόνο με τις ιστορίες των ηρωικών πρώτων «χελωνάδων» κατά τη δεκαετία του 1980, που, χωρίς κινητό τηλέφωνο και υπολογιστή, κατάφερνε να συντονίζει στον κόλπο του Λαγανά, τον Κυπαρισσιακό και τον Λακωνικό Κόλπο.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/11/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Βοηθός Λογιστή

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη μερικής απασχόλησης για την υποστήριξη του Λογιστηρίου.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/09/2023

  Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2023: Υπάρχουν ξενοδοχεία φιλικά προς τις θαλάσσιες χελώνες στη βόρεια Κρήτη;

  Γιατί είναι σημαντικός ο τουρισμός για τις θαλάσσιες χελώνες;

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/09/2023

  Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!