18/09/2017

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Ιούλιος 2017);

Η εθελόντρια μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara, μας ενημερώνει για τα γεγονότα του Ιουλίου του 2017.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη μας, από την πεποίθηση ότι κάποιος άλλος, θα το σώσει» Robert Swan

Ευτυχώς, πολλές από τις χελώνες που δέχθηκαν αγωγή και θεραπεία κατά τη διάρκεια του χειμώνα, έχουν αναρρώσει και τώρα που όλες οι μεγάλες εξωτερικές δεξαμενές λειτουργούν, μπορούμε να τις παρακολουθούμε και να τις απελευθερώσουμε γρηγορότερα από ό,τι ήταν δυνατόν την περασμένη χρονιά. Ως εκ τούτου, ο αριθμός των χελωνών που κατά το παρόν διάστημα δέχονται θεραπεία, αν και είναι ακόμη αρκετά μεγάλος, είναι περισσότερο διαχειρίσιμος.

Τις θερμές ευχαριστίες μας σε όλους τους εθελοντές για την αφοσίωση τους και για την σκληρή δουλειά τους, κατά τη διάρκεια των πολύ δύσκολων ημερών του καύσωνα που έπληξαν την περιοχή μας.

Με περισσότερα άτομα στις παραλίες και στη θάλασσα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, η οποία συμπίπτει και με το ζευγάρωμα της Καρέτα, την φωλεοποίηση και την εκκόλαψη, υπάρχουν περισσότερες αναφορές για “μπλεγμένες» χελώνες (τραυματισμένες ή νεκρές). Οι ομάδες του ΑΡΧΕΛΩΝ, που εργάζονται στο πεδίο, είναι συντονισμένες για τη διάσωση και την περίθαλψη των τραυματισμένων χελωνών, τις οποίες βρίσκουν ή αναφέρονται σε αυτούς, και στην οργάνωση τις μεταφοράς τους, όσο πιο γρήγορα γίνεται, στο Κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα. Πολλές ευχαριστίες σε όλους τους εθελοντές και στους πολίτες για τον ενδιαφέρον τους στις θαλάσσιες χελώνες.

Ο «Ηλιος», Μία καρέτα που το καβούκι της έχει μήκος 61.3 εκ. και ζυγίζει 28 κιλά, έφτασε στο Κ.Δ στις 14 Ιουλίου 2017. Η χελώνα είχε βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, με ένα τραύμα στο κεφάλι, στη δεξιά πλευρά, ακριβώς πάνω από το μάτι της. Το τραύμα είχε επί σκοπώ προκληθεί από ανθρώπινη ενέργεια. Ευχαριστούμε τη Μονάδα Σπάνιων και Άγριων Ζώων ( Επικεφαλής της μονάδας η κα. Κομνηνού) της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και όλους τους φοιτητές για την προσφορά των πρώτων βοηθειών και για την οργάνωση της μεταφοράς της χελώνας στο Κ.Δ.

Η «Θάλεια» ήρθε από την Πρέβεζα στις 28 Ιουλίου του 2017. Το καβούκι της χελώνας είναι 58.9 εκ. μήκους και ζυγίζει 28 κιλά. Διασώθηκε στην Πέλλα, από ένα μέλος του Δικτύου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ, που έχει συνεισφέρει στη διάσωση πολλών χελωνών στο παρελθόν. Η Θάλεια, δεν έχει εμφανή τραύματα, και μέσω μιας εξέτασης αποκαλύφθηκε ότι το πλάστρον είναι μαλακό, πράγμα που κάποιες φορές καταδεικνύει ότι η χελώνα πάσχει από υποσιτισμό.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-ioulios-2017-Syra_rescue.jpg

Η «Χάτι» βρέθηκε να κολυμπάει κοντά στο λιμάνι του Αργοστολίου από το Σύλλογο Wildlife Sense της Κεφαλονιάς. Η χελώνα ήταν καλυμμένη με βδέλλες κάτω από τον λαιμό, στην περιοχή της αφόδευσης, και σε όλες τις κοιλότητες γύρω από τα πτερύγια της. Η θηλυκή χελώνα, της οποίας το καβούκι έχει μήκος 73.8εκ, και ζυγίζει 55.7 κιλά, δεν έχει εμφανή τραύματα. Παρόλα αυτά, η μόλυνση από τις βδέλλες είναι συνήθως ένδειξη αδράνειας για ένα σχετικά μεγάλο διάστημα, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα πως έχει κάποιο εσωτερικό πρόβλημα. είναι η δεύτερη χελώνα αυτό το χρόνο που βρέθηκε, της χορηγήθηκε αγωγή και διασώθηκε από την ομάδα και έπειτα εστάλη στο Κ.Δ για αποκατάσταση. ( Δείτε τη σελίδα τους στο https://wildlifesense.com/en/kefalonia/ )

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-ioulios-2017-Rika_rescue.jpg

Η «Αθηνά», μια θαλάσσια χελώνα, της οποίας το καβούκι φτάνει τα 63.0 εκ και έχει βάρος 25.0 κιλά, έφθασε στο Κ.Δ στις 12 Ιουλίου του 2017. Η χελώνα, η οποία βρέθηκε στον Πλαταμώνα, είχε τραύμα στο κεφάλι, το οποίο είχε σκόπιμα προκληθεί από ανθρώπινη ενέργεια. Δυστυχώς, η χελώνα πέθανε εξαιτίας των τραυμάτων της στις 29 Ιουλίου του 2017.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-ioulios-2017-Coco_rescue.jpg

Απελευθερώσεις

Η «Σου», μια θαλάσσια χελώνα, η οποία έφθασε στις 18 Σεπτεμβρίου του 2016 από τις Σπέτσες, επανάκτησε τις δυνάμεις της και αφέθηκε ελεύθερη στον κόλπο του Σαρωνικού στις 29 Ιουλίου του 2017. Η χελώνα είχε βρεθεί αδύναμη να επιπλέει στην επιφάνεια. Είχε δύο πολύ παλιά τραύματα στο κεφάλι (της έλειπε ένα πτερύγιο και ένα κομμάτι από το καβούκι της σε σχήμα ημισέληνου), τα οποία δεν ήταν η πηγή του προβλήματος της. Αφού της χορηγήθηκε αγωγή με αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια των κρύων μηνών του χειμώνα, επανάκτησε τις δυνάμεις της και αφέθηκε ελεύθερη. Πολλά ευχαριστώ στη Σου και Ασίζ, που τη διέσωσαν και υποστήριξαν οικονομικά την αποκατάσταση της.

Η «Σοφία» που έφθασε στις 15 Φεβρουαρίου του 2017 από τα Χανιά, της αφαιρέθηκε το αγκίστρι που είχε καταπιεί, ανέρρωσε και αφέθηκε ελεύθερη στις 29 Ιουλίου του 2017 στον κόλπο του Σαρωνικού.

Η «Ρέα», η οποία έφθασε στις 29 Μαρτίου του 2017 από την Ερμιόνη, έχοντας ένα αγκίστρι στο στομάχι της, κατάφερε να αποβάλλει το αγκίστρι φυσικά και απελευθερώθηκε στις 29 Ιουλίου 2017 στον κόλπο του Σαρωνικού.

Ο «Πολύφυτος», που έφθασε από την Λέρο στις 15 Φεβρουαρίου 2017 υποφέροντας από υποθερμία, αφέθηκε ελεύθερος στις 11 Ιουλίου 2017 στην Κρήτη σε συνεργασία με την ομάδα του Grecotel, η οποία γενναιόδωρα πλήρωσε όλα τα έξοδα της χελώνας καθ’ όλη τη διάρκεια της νοσηλείας. Συγκεκριμένα, τις ευχαριστίες μας στο ξενοδοχείο Grecotel Creta Palace για την φιλοξενία της εκδήλωσης και για την συνεργασία τους με την ομάδα Κρήτης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Επίσης θερμές ευχαριστίες στις τοπικές αρχές, στην κα. Ρένα Κουτσαλεδάκη, στον κο. Μάνο Νικολουδάκη και στη λιμενική αστυνομία. Θα θέλαμε ξανά να ευχαριστήσουμε τον γιατρό κο. Κοντραφούρη, μέλος του Κέντρου Διάσωσης και Αποκατάστασης ΑΡΙΩΝ Κρήτης, http://www.arion.org.gr/ για τη διαρκή βοήθεια τους στη διάσωση και στην περίθαλψη του Πολύφυτου και άλλων θαλάσσιων χελωνών. Υπάρχει ανάλογο άρθρο και φωτογραφίες από την απελευθέρωση στην ιστοσελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ. To άρθρο δεν διατίθεται στα αγγλικά, αλλά μπορείτε να απολαύσετε τις φωτογραφίες. http://www.archelon.gr/contents/ournews.php?row=row10&nid=923

Πολλά ευχαριστώ στο Athens Divers Club, που για μία ακόμα φορά, μας παρείχαν τα σκάφη τους για την απελευθέρωση της Σοφίας, της Ρέας και της Σου. Και για τη συνεχή συνεργασία τους με τον Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Για το βίντεο της απελευθέρωσης των τριών χελωνών, δείτε https://vimeo.com/228823540

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-ioulios-2017-releases7_17.jpg

ΘΑΝΑΤΟΙ

Aυτό το μήνα, υπήρξαν εφτά θάνατοι χελωνών, όλοι προκαλούμενοι από ανθρώπινη ενέργεια. Επιπρόσθετα, στις δύο χελώνες που αναφέρθηκαν πιο πάνω, οι οποίες απεβίωσαν λίγου μετά την άφιξη τους, ακόμα πέντε χελώνες έχασαν τις ζωές τους, επειδή είχαν την ατυχία να έρθουν σε επαφή με ανθρώπους. Μία πέθανε από αγκίστρι που κατάπιε, η δεύτερη από ένα σκάφος που έπλεε με υπερβολική ταχύτητα, και πέντε πέθαναν από επιτηδευμένο χτύπημα στο κεφάλι και αφήνοντας τις να ξεψυχήσουν αργά.

Ο «Άκης» ο οποίος έφθασε στις 16 Ιουνίου 2017 από την Αλόννησο, με τραύμα στο κεφάλι, που είχε σκοπούμενα προκληθεί από ανθρώπινη ενέργεια, κατέληξε στις 27 Ιουλίου 2017 εξαιτίας των τραυμάτων του.

Η «Λία», η οποία ήρθε από την Τήνο στις 22 Οκτωβρίου 2016, με ένα τραύμα στο κεφάλι, το οποίο είχε προκληθεί επίτηδες από άνθρωπο, πέθανε στις 22 Οκτωβρίου 2016.

Η «Καλυψώ», μια θαλάσσια χελώνα, που ήρθε από το Ρέθυμνο στις 16 Ιουνίου 2017, πέθανε ένα μήνα αργότερα στις 16 Ιουλίου 2017. Η χελώνα είχε καταπιεί ένα αγκίστρι, ήταν πολύ αδύναμη να επιζήσει της εγχείρησης όταν κατέφθασε και οι προσπάθειες να την βοηθήσουμε να επανακτήσει τις δυνάμεις της, ήταν ανεπιτυχείς.

Η «Τριάδα», έφθασε στο Κ.Δ στις 9 Ιουνίου του 2017 από την Αλεξανδρούπολη, με ένα τραύμα στο κεφάλι, το οποίο είχε προκληθεί σκοπούμενα από άνθρωπο. Η χελώνα ήταν αρκετά αδυνατισμένη όταν έφτασε, και της αφαιρέθηκε υγρό από τη μύτη. Παρόλες τις προσπάθειες να σωθεί, πέθανε εξαιτίας των τραυμάτων της στις 19 Ιουλίου 2017.

Η «Καλλίστη», έφθασε στις 14 Ιουνίου 2017 από την Άρτα. Ήταν ακόμα μία χελώνα με τραύμα στο κεφάλι, προκαλούμενο από ανθρώπινη ενέργεια. Δυστυχώς, αποτέλεσμα των τραυμάτων της, ήταν ο θάνατος της στις 6 Ιουλίου 2017.

Γνωρίζατε ότι...

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-ioulios-2017-Cartoon_did_you_know.jpg

Να θυμάστε ότι.. βοηθάτε στην μείωση της μόλυνσης του περιβάλλοντος από πλαστικά (και των τραυματισμών των θαλάσσιων χελωνών και άλλων ζώων), λέγοντας ΌΧΙ στα πλαστικά καλαμάκια.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-JoanneStournara3.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/09/2023

  Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2023: Υπάρχουν ξενοδοχεία φιλικά προς τις θαλάσσιες χελώνες στη βόρεια Κρήτη;

  Γιατί είναι σημαντικός ο τουρισμός για τις θαλάσσιες χελώνες;

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/09/2023

  Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!