ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Κόλπος Λαγανά Ζακύνθου: Προσοχή στις χελώνες στη θάλασσα!

Κόλπος Λαγανά Ζακύνθου: Προσοχή στις χελώνες στη θάλασσα!Φέτος την άνοιξη το Λιμεναρχείο Ζακύνθου εξέδωσε κανονισμό με τον οποίο θεσμοθετούνται ορθές πρακτικές για την παρατήρηση των θαλάσσιων χελωνών στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου Λαγανά στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου.

Με την ευκαιρία αυτή ο ΑΡΧΕΛΩΝ επισημαίνει τι πρέπει να γνωρίζουμε πριν ανεβούμε σε σκάφος παρατήρησης σχετικά με την αποφυγή ενόχλησης των ζώων.

1. Οι οδηγοί σκαφών στον κόλπο του Λαγανά, θα πρέπει να τηρούν το όριο ταχύτητας των 6 ναυτικών κόμβων εκεί που επιτρέπεται η ναυσιπλοΐα και να αποφεύγουν την περιοχή απαγόρευσης.

2. Θα πρέπει να υπάρχουν μέχρι 2 σκάφη παρατήρησης σε μία θαλάσσια χελώνα κάθε φορά και με πολύ χαμηλή ταχύτητα – λιγότερη από 2 ναυτικούς κόμβους – κατά τη διάρκεια της παρατήρησης. Τα υπόλοιπα σκάφη να παραμένουν σε απόσταση μεγαλύτερη των 45 μ.

3, Θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι γίνεται ησυχία και ότι ο μέγιστος χρόνος παρατήρησης είναι 10 λεπτά.

4. Η προσέγγιση χελώνας στη θάλασσα γίνεται πάντα από πλάι και πρέπει πάντοτε να τηρείται μία απόσταση 15 μέτρων.

5. Η θαλάσσια χελώνα ζει ελεύθερη στη φύση – δεν πρέπει να την ταΐζουμε και να την αγγίζουμε.

Κόλπος Λαγανά Ζακύνθου: Προσοχή στις χελώνες στη θάλασσα!Οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι εγκατεστημένοι στην περιοχή, συλλέγουν επιστημονικά δεδομένα για την αναπαραγωγή και τον πληθυσμό της καρέτα, ενημερώνουν τους επισκέπτες για τα μέτρα προστασίας και συνεργάζονται με το Λιμενικό σώμα και το φορέα διαχείρισης του Θαλάσσιου Πάρκου.

Υποστηρίξτε την προσπάθειά μας κάνοντας μία υιοθεσία θαλάσσιας χελώνας ΕΔΩ.

 

Navigation

Social Media