ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Έχω ανάγκη τη θάλασσα γιατί με διδάσκει...

Η διάσωση και περίθαλψη των θαλασσίων χελωνών στην Ελλάδα μετράει ήδη 23 χρόνια και αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες του έργου του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ στην προστασία των θαλασσίων χελωνών. Για τους ανθρώπους που γνώρισαν το Κέντρο Διάσωσης τα τελευταία έντεκα χρόνια, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι αξέχαστη και απόλυτα συνυφασμένη με την διάσωση και περίθαλψη των θαλασσίων χελωνών υπήρξε είναι η παρουσία του Παύλου Τσάρου. Εκτός από την θέση του σαν Υπεύθυνος Περίθαλψης, ο Παύλος εμφύσησε στο έργο του Κέντρου Διάσωσης το πάθος, την αφοσίωση και το μοναδικό ταπεραμέντο του. Η θλίψη για τον απρόσμενο χαμό του ακόμα κατακλύζει τους ανθρώπους που τον γνώρισαν, τους συνεργάτες του, τους εθελοντές που δούλεψαν και εμπνεύστηκαν στο πλάι του, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλα τα μέρη του κόσμου, που βρέθηκε ακολουθώντας την μεγάλη του αγάπη, την προστασία της φύσης και των θαλασσίων χελωνών.

Έχω ανάγκη τη θάλασσα γιατί με διδάσκει...Στην μνήμη του Παύλου την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, δύο εβδομάδες μετά την απώλειά του, πραγματοποιήθηκε απελευθέρωση τριών θαλασσίων χελωνών στην Δυτική Πελοπόννησο. Οι χελώνες αυτές είχαν βρεθεί τραυματισμένες νωρίτερα φέτος το καλοκαίρι και μετά από τρίμηνη περίθαλψη στο Κέντρο Διάσωσης ήταν έτοιμες να επιστρέψουν στην θάλασσα. Πιο συγκεκριμένα οι χελώνες που απελευθερώθηκαν ήταν:

Ο Νηλέας, αρσενική χελώνα Caretta caretta που βρέθηκε με ακρωτηριασμένο πτερύγιο στην παραλία του Ρωμανού από ναυαγοσώστες της Costa Navarino. Στην μεταφορά της χελώνας αυτής στο Κέντρο Διάσωσης καθοριστική ήταν η βοήθεια του Λιμεναρχείου της Πύλου.

H Σύρα θηλυκή χελώνα Caretta caretta που βρέθηκε στην Σύρο με λοίμωξη στους πνεύμονες. Στην διάσωση και διακομιδή της χελώνας αυτής στο κέντρο Διάσωσης βοήθησε ο κύριος Μαραγκός.

Ο Μπίλμπο, αρσενική χελώνα Caretta caretta που διαγνώστηκε να έχει αιτία τραυματισμού την κατάποση αγκιστριού. Η θαλάσσια χελώνα αυτή βρέθηκε στην Κεφαλλονιά και διακομίστηκε στην Αθήνα από τον Νίκο Βαλλιάνο της ομάδας Wildlife Sense, ενώ περιθάλφθηκε στο Κέντρο Διάσωσης για δεύτερη φορά.

Οι απελευθερώσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν εκ θαλάσσης με την συνδρομή σκάφους και πληρώματος του καταδυτικού κέντρου Aqua Divers Club.

Με το ελπιδοφόρο αυτό γεγονός της απελευθέρωσης τριών υγιών χελωνών, που ο ίδιος ο Παύλος φρόντισε τους τελευταίους μήνες, παίρνουμε ανάσα βαθιά και συνεχίζουμε το έργο του!

“Έχω ανάγκη τη θάλασσα γιατί με διδάσκει:
δεν ξέρω αν μου δίνει μουσική ή συνείδηση:
Δεν γνωρίζω αν είναι κύμα μονάχα ή πλάσμα βαθύ
ή μονάχα βραχνή φωνή ή θαμβωτική εικασία
ιχθύων και καραβιών.
Γεγονός είναι ότι και κοιμισμένος ακόμα
με κάποιο μαγνητικό τρόπο
κυκλοφορώ
στην παγκοσμιότητα των κυμάτων.

Πάμπλο Νερούδα

 

Navigation

Social Media