ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ επεκτείνει τη δράση του στο βόρειο τμήμα του Κυπαρισσιακού Κόλπου στα πλαίσια του προγράμματος LIFE EUROTURTLES

Φέτος το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Κυπαρισσιακό κόλπο κατάφερε να επεκτείνει τις δράσεις για την προστασία των φωλιών και στο βορειότερο τμήμα του κόλπου!

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ επεκτείνει τη δράση του στο βόρειο τμήμα του Κυπαρισσιακού Κόλπου στα πλαίσια του προγράμματος LIFE EUROTURTLESΑπό τις εκτενείς μελέτες που ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε το 1983 στην περιοχή, ανακαλύφθηκε ότι το 82% των φωλιών του Κυπαρισσιακού Κόλπου, γίνονται στο νοτιότερο μέρος του Κόλπου, μεταξύ των ποταμών Νέδας και Αρκαδικού. Επομένως για περίπου 30 χρόνια, η μελέτη και προστασία των φωλιών της Καρέτα από το τοπικό πρόγραμμα έχει επικεντρωθεί σε αυτό, το νότιο, κομμάτι του κόλπου. Φέτος το καλοκαίρι, η μεγάλη πρόκληση που καταφέραμε να φέρουμε εις πέρας είναι να παρακολουθήσουμε και να προστατεύσουμε μέρος των φωλιών που γίνονται σε όλη την έκταση του Κυπαρισσιακού Κόλπου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα συγκεκριμένες μέρες της περιόδου ωοτοκίας και εκκόλαψης οι εθελοντές να καταγράφουν και προστατεύουν φωλιές από τον Αλφειό μέχρι τον Αρκαδικό ποταμό, καλύπτοντας έτσι μία έκταση παραλίας περίπου 42 χιλιομέτρων! Πέραν της προστασίας των φωλιών, εθελοντές καταγράφουν και παίρνουν μετρήσεις από τις χελώνες που εντοπίζονται νεκρές από φυσικούς ή άλλους λόγους. Σε κάποιες από τις πρωινές μας περιπολίες, δοκιμάσαμε πιλοτικά μια νέα μέθοδο έγκαιρης και αποτελεσματικής ανίχνευσης φωλιών με τη χρήση drones, η οποία και μας δίνει μια διαφορετική οπτική της παραλίας και του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Σε αυτές λοιπόν τις εξορμήσεις είδαμε μέρη της παραλίας άγνωστα σε εμάς. Μιλήσαμε με κατοίκους και επισκέπτες που έχουν δει φωλιές, χελώνες ή χελωνάκια στις παραλίες, αλλά που μέχρι στιγμής δεν είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν εμπεριστατωμένα για τις χελώνες.

Επίσης παρατηρήσαμε τις εκτενείς αμμοθίνες, αμμόλοφους ή “τούμπια” όπως λέγονται στην καθομιλουμένη. Με μερικές περιπτώσεις, οι αμμόλοφοι αυτοί, εκτείνονται για χιλιόμετρα και κάποιοι από αυτούς, ξεπερνούν τα πέντε μέτρα σε ύψος. Οι αμμοθίνες αποτελούν ένα πολύ σημαντικό στοιχείο του περιβάλλοντος για τον άνθρωπο όπως και για τις χελώνες. Οι αμμοθίνες προστατεύουν την παραλίας από την διάβρωση, μιας και την τροφοδοτούν με άμμο όταν τα κύματα την παρασέρνουν. Επίσης σταματούν το θαλασσινό νερό από το να εισχωρήσει στο υπόγειο νερό που χρησιμοποιούμε για να πίνουμε ή να ποτίζουμε τις καλλιέργειες. Ακόμη, η ομορφιά που δίνουν στο τοπίο της περιοχής με τα χαρακτηριστικά φυτά, ζώα και τα άλλα στοιχεία βιοποικιλότητας, καθιστούν τις παραλίες του Κυπαρισσιακού Κόλπου πόλο έλξης για επισκέπτες.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ επεκτείνει τη δράση του στο βόρειο τμήμα του Κυπαρισσιακού Κόλπου στα πλαίσια του προγράμματος LIFE EUROTURTLESΣτο αντίποδα όλων αυτών όμως, είδαμε και ανθρώπινες παρεμβάσεις που σε κάποια σημεία έχουν καταστρέψει αυτό το περιβάλλον. Εντοπίσαμε πάρα πολλά κτίσματα πάνω στην άμμο που καταρρέουν με το πέρασμα του χρόνου. Εικόνες εγκατάλειψης όπου κυριολεκτικά μοιάζουν σαν κάποιος να προσπάθησε να χτίσει “στην άμμο κάστρα”.

Ακόμη είδαμε ένα ολόκληρο οικισμό να έχει κατασκευαστεί πάνω στην ζώνη των αμμοθινών, περιορίζοντας αυτό το σημαντικό οικοσύστημα. Είδαμε επίσης φώτα από σπίτια, καταστήματα ή και δημόσια, που ίσως να μπερδεύουν ή να αποπροσανατολίζουν τα χελωνάκια στο δρόμο τους προς τη θάλασσα. Είδαμε τροχοφόρα οχήματα να οδηγούν στην παραλία ή στις αμμοθίνες καταστρέφοντας τη βλάστηση ή φωλιές που δεν προλάβαμε να σηματοδοτήσουμε.

Όλη αυτή η προσπάθεια που πραγματοποιήθηκε και συνεχίζει, γίνεται στα πλαίσια του LIFE EUROTURTLES, διακρατικό πρόγραμμα Ευρωπαϊκής συγχρηματοδότησης με σκοπό την βελτίωση της κατάστασης διατήρησης των πληθυσμών των θαλασσίων χελωνών στην Ανατολική Μεσόγειο. Η παρουσία του ΑΡΧΕΛΩΝ στις περιοχές θα συνεχίσει τα επόμενα χρόνια με σκοπό την προστασία των φωλιών, του οικοσυστήματος αλλά και την ενημέρωση των επισκεπτών και ντόπιων της περιοχής.

Γιάννης Χαλκιάς, 
Βοηθός Προγράμματος Πελοποννήσου

Πολύμνια Νεστορίδου, 
Υπεύθυνη Προγράμματος Πελοποννήσου
(τηλ.: 6951009785)

 

Navigation

Social Media