ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Αιτία θανάτου… προπέλα!

Την Παρασκευή, 14 Ιουλίου, οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ ενημερώθηκαν από το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου για την ύπαρξη μιας τραυματισμένης χελώνας Caretta caretta, η οποία επέπλεε στο λιμάνι του νησιού. Το λιμενικό καθώς και τοπικοί ψαράδες βοήθησαν τους εθελοντές του Συλλόγου να εντοπίσουν και να περισυλλέξουν τη χελώνα από τη θάλασσα.

Η χελώνα είχε υποστεί τραύματα στο καβούκι , στο σαγόνι και το δεξί πίσω πτερύγιο. Μετά από μια προσεκτική εξέταση των πληγών, ήταν εμφανές οτι είχαν προκληθεί από προπέλα σκάφους.

Εθελόντριά του ΑΡΧΕΛΩΝ, η Cosette, έχοντας την κατάλληλη εμπειρία από το Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, παρείχε τις πρώτες βοήθειες στο σπάνιο αυτό είδος και το Σάββατο 15 Ιουλίου, η χελώνα μεταφέρθηκε με τη βοήθεια του ΚΤΕΛ Ζακύνθου στο Κέντρο Διάσωσής στην Αθήνα.

Με κατάλληλη ιατρική φροντίδα, ειδικευμένους κτηνιάτρους και βεβαίως τη φροντίδα των εθελοντών μας, ελπίζαμε οτι η υγεία της θα επανέρχονταν μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Δυστυχώς, η χελώνα που είχε ονομαστεί Coco προς τιμήν της εθελόντριας που την βοήθησε τις πρώτες πολύ κρίσιμες ώρες, κατέληξε μετά από λίγες ημέρες. Τα τραύματα που είχε υποστεί ήταν πολύ σοβαρά, αφού η προπέλα είχε διανοίξει το καβούκι της.

Καθώς βρισκόμαστε στο αποκορύφωμα της τουριστικής σεζόν, όλο και περισσότεροι τουρίστες επισκέπτονται το νησί της Ζακύνθου, επομένως όλο και περισσότερα σκάφη καταλαμβάνουν τις θάλασσες του νησιού. Αυτό, αυξάνει τον κίνδυνο για τις χελώνες, οι οποίες βρίσκονται στον κόλπο Λαγανά, και γύρω από το νησί.

Δυστυχώς, το Σάββατο 15 Ιουλίου η ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ εντόπισε την 15η νεκρή χελώνα της φετινής περιόδου στο νησί, και ακόμη πιο πρόσφατα στις 18 Ιουλίου βρήκε ακόμη μία νεκρή χελώνα, η οποία είχε τραυματιστεί θανάσιμα από προπέλα σκάφους. Αυτή ήταν μία αρσενική χελώνα, που βρέθηκε εντός των ορίων του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, κοντά στο Μαραθονήσι. Η νομοθεσία προβλέπει ένα αυστηρό όριο ταχύτητας 6 ναυτικών κόμβων, για να αποτραπούν τέτοιου είδους ατυχήματα στο θαλάσσιο χώρο..

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ θα συνεχίσει τη δουλειά του δυναμικά και ελπίζουμε αυτός ο αριθμός να μην αυξηθεί περαιτέρω.

 

Πληροφορίες: Anna Lamaj, Project Leader of Zakynthos Project
Phone: +30 6940454976, email: zakynth@archelon.gr

 

Navigation

Social Media