ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Χαμηλώστε τα φώτα το βράδυ για τα χελωνάκια

Η περίοδος επώασης στις φωλιές της Καρέττα είναι περίπου δύο µήνες. Τότε, µέσα στη νύχτα, τα µικρά χελωνάκια εκκολάπτονται και αρχίζουν να προχωρούν προς τη θάλασσα, ακολουθώντας την αντανάκλαση του φεγγαριού και των αστεριών πάνω στο νερό. Τεχνητά φώτα από ξενοδοχεία, καταστήµατα, εστιατόρια και δρόµους µπερδεύουν και προσελκύουν τα µικρά χελωνάκια, µε αποτέλεσµα να χάνουν τον προσανατολισµό τους και να προχωρούν προς τη στεριά, όπου και πεθαίνουν.

Χαµηλώστε τα φώτα το βράδυ για τα χελωνάκια

Ήδη φέτος, τα πρώτα ίχνη από χελωνάκια έχουν εμφανιστεί στις παραλίες ωοτοκίας του Κυπαρισσιακού, του Ρεθύμνου, των Χανίων, του Γυθείου και της Ζακύνθου και φαίνεται οτι τα περισσότερα πέτυχαν να φθάσουν στη θαλασσα.

Στη περίπτωση του Κυπαρισσιακού, τα νεογέννητα χελωνάκια απέτυχαν να φθάσουν στο προορισμό τους. Λόγω της φωτορύπανσης στη περιοχή, όλα ακολούθησαν αντίθετη πορεία από αυτή της θάλασσας και το αποτέλεσμα ήταν δυστυχώς μοιραίο. Διαβάστε το σχετικό άρθρο εδώ: http://www.archelon.gr/contents/ournews.php?row=row10&nid=997


Πώς µπορώ να βοηθήσω;

Ζητήστε από τις επιχειρήσεις µπροστά στην παραλία να χαµηλώσουν τα φώτα ώστε να βοηθήσουν τα µικρά χελωνάκια να βρουν το δρόµο τους προς τη θάλασσα.Επίσης ζητείστε να συνεχίσουν να αποµακρύνουν και να στοιβάζουν τις ξαπλώστρες τους στο τέλος κάθε ηµέρας , αφήνοντας έτσι την παραλία καθαρή, ανοικτή και ελεύθερη για τα χελωνάκια.

Χαµηλώστε τα φώτα το βράδυ για τα χελωνάκια

Σε περίπτωση που θα βρείτε χελωνάκια κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν πρέπει να τα βρέξετε με νερό ούτε να τα μεταφέρετε στη θάλασσα. Είναι είναι πολύ σημαντικό να κινηθούν μόνα τους σ’αυτή την πρώτη τους διαδρομή από τη φωλιά έως τη θάλασσα. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να τα προστατέψετε από τον ήλιο σκιάζοντας τα και να ισιώσετε την άμμο μπροστά τους μέχρι να βρουν το δρόμο τους στη θάλασσα.

Υποστήριξέ μας υιοθετώντας ένα χελωνάκι εδώ!

 

Navigation

Social Media