...ο ΑΡΧΕΛΩΝ παρουσίασε στην ειδική συνεδρία «Οικολογική Έρευνα εκτός των τειχών» το επιστημονικό έργο που διεξάγει στους μεγαλύτερους βιοτόπους αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας σε ολόκληρη την Ελλάδα.
ΑΡΧΕΛΩΝ Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας
ARCHELON Τhe Sea Turtle Protection Society of Greece
Οι μόνιμες χελώνες της Ζακύνθου αποτελούν ένα προτέρημα της περιοχής από τις οποίες μπορούμε να μάθουμε πολλά για την συμπεριφορά και την οικολογία τους. Επίσης αποτελούν μία σημαντική πηγή εσόδων για τους τοπικούς επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην παρατήρηση της θαλάσσιας χελώνας, ειδικά στο τέλος της περιόδου ωοτοκίας, που οι θηλυκές έχουν φύγει.
Με την κινητοποίηση δημοτικού γερανοφόρου οχήματος βρέθηκε υποδειγματική λύση έτσι ώστε να προστατεύεται η Καρέτα από την φωτορύπανση ενώ παράλληλα διατηρείται ο φωτισμός εκεί που ο άνθρωπος τον χρειάζεται. Ευχόμαστε το παράδειγμα του Λαγκούβαρδου να το ακολουθήσουν και άλλες περιοχές του Δήμου Τριφυλίας όπου παρουσιάζεται ανάλογο πρόβλημα.
Τα ξημερώματα της πρώτης πρωινής περιπολίας την Τρίτη 7 Ιουνίου οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ εντόπισαν τις πρώτες φωλιές Caretta caretta για την φετινή χρονιά, οι οποίες και προστατεύτηκαν με την μέθοδο προστασίας που χρησιμοποιείται σε όλη την Πελοπόννησο για αποφυγή πιθανής θήρευσης (π.χ. σκυλιά) και καθώς επίσης διότι βρίσκονται σε σημείο με οργανωμένη τουριστική χρήση (ξαπλώστρες, ομπρέλες).
Μόνο κατά το 2016, στο Κ.Δ.Θ.Χ. έχουμε δεχθεί 20 τραυματισμένες χελώνες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Το έργο της διάσωσης αναλαμβάνει κάθε φορά το Πανελλήνιο Δίκτυο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ, που στελεχώνεται από απλούς πολίτες, Λιμενικούς, Κτηνιάτρους, κλπ. και για την εκπαίδευσή τους διοργανώνονται κάθε χρόνο σεμινάρια Εθελοντών Διασωστών.
...Το ευχαριστώ δεν είναι αρκετό για όλους αυτούς τους ανθρώπους που συνθέτουν τον Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ. Δεν είναι αρκετό ούτε για τους ανθρώπους που τον υποστηρίζουν εμπράκτως μέσα από δωρεές και κάθε είδους εθελοντισμό, δεν είναι αρκετό για όσους δίνουν την καρδιά τους για αυτό το σπάνιο είδος που κάνει την τιμή σε αυτήν την χώρα να την επισκέπτεται κάθε χρόνο και κάθε χρόνο άνθρωποι από όλο τον πλανήτη να συγκεντρώνονται για να προστατέψουν τους νεοσσούς του...
Η πρώτη πληροφορία εντοπισμού θαλασσίων χελωνών να ζευγαρώνει κάπου κοντά στην Σκαλέτα, στο Ρέθυμνο, ήρθε ξαφνικά από ένα ξενοδοχείο. Λίγες μέρες αργότερα, το πρώτο ίχνος απέδειξε ότι όντως είναι εδώ. Επισήμως λοιπόν, η περίοδος ωοτοκίας και για την Κρήτη, ξεκίνησε στις 23 Μαΐου, Παγκόσμια Μέρα για την Προστασία της Χελώνας, με τον εντοπισμό της πρώτης φωλιάς που καταγράφηκε στο Άδελε στο Ρέθυμνο.
Ανοιχτή Επιστολή 14 Περιβαλλοντικών οργανώσεων προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος κ Γιάννη Τσιρώνη. Οι συνυπογράφουσες περιβαλλοντικές οργανώσεις θεωρούν ότι αυτή η «εν λευκώ» παραχώρηση των προστατευόμενων παράκτιων ευπαθών οικοσυστημάτων της χώρας στους Ο.Τ.Α. θα επιφέρει σημαντική υποβάθμιση τους, καθώς δεν είναι δυνατός κανένας έλεγχος για το πόσες παραχωρήσεις θα γίνουν, σε ποια σημεία και τι είδους θα είναι αυτές.
46% μείωση στον μέσο όρο αριθμού των φωλιών της θαλάσσιας χελώνας στον κόλπο του Ρεθύμνου και 49% στον κόλπο των Χανιών έχει καταγραφεί από το 2000 και 2003 αντίστοιχα για τις δύο σημαντικότερες περιοχές ωοτοκίας στην Κρήτη, έως σήμερα, από την ετήσια συστηματική καταγραφή των φωλιών του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που συνυπογράφουμε αυτό το κείμενο νοιαζόμαστε για τα κοινά. Στη δουλειά μας για την προστασία του περιβάλλοντος ο άνθρωπος κατέχει πάντα κεντρική θέση. Σε αυτό το πλαίσιο, οι οργανώσεις μας δεν θα μπορούσαν να μείνουν αμέτοχοι παρατηρητές στην κρίση που τώρα εξελίσσεται με τους δεκάδες χιλιάδες ξεριζωμένους ανθρώπους που βρίσκονται σε απελπιστική θέση στη χώρα μας.