ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ στο 36ο Διεθνές Συμπόσιο Θαλασσίων Χελωνών

Από τις 29 Φεβρουαρίου έως τις 4 Μαρτίου διοργανώθηκε στην πρωτεύουσα του Περού, Λίμα, το 36ο Διεθνές Συμπόσιο για τη Βιολογία και Διατήρηση των Θαλασσίων Χελωνών. Όπως κάθε χρόνο, το Συμπόσιο διοργανώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση για τη Θαλάσσια Χελώνα (International Sea Turtle Society). Για περισσότερο από 3 δεκαετίες το Συμπόσιο αποτελεί το σημείο αναφοράς για όλους τους «χελωνάδες» του κόσμου, οι οποίοι «μεταναστεύουν» για λίγες μέρες σε διαφορετική κάθε χρόνο γωνιά του πλανήτη με μοναδικό στόχο την δημιουργία γνωριμιών και συνεργασιών, την ανταλλαγή απόψεων για κοινά προβλήματα, την αναζήτηση λύσεων, την αξιολόγηση νέων επιστημονικών μεθόδων και πρακτικών για την προστασία και διατήρηση, με ανθρώπους από όλο τον κόσμο που τους συνδέει ένα κοινό χαρακτηριστικό: Η αγάπη για τις θαλάσσιες χελώνες και το πάθος για την προστασία τους! Αυτός είναι άλλωστε και ο πρωταρχικός σκοπός του Διεθνούς Συμποσίου: η σύσφιξη των ανθρώπινων σχέσεων που με την σειρά της οδηγεί σε ενδυνάμωση των περιφερειακών και διεθνών προσπαθειών προστασίας και διατήρησης.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ στο 36ο Διεθνές Συμπόσιο Θαλασσίων Χελωνών

Κάθε χρόνο το Διεθνές Συμπόσιο έχει και ένα ξεχωριστό θέμα. Φέτος ήταν αφιερωμένο στα «σταυροδρόμια» για δύο λόγους: αφενός διότι το Περού αποτελεί σημαντικότατο πεδίο μετανάστευσης και αναζήτησης τροφής για 5 διαφορετικά είδη θαλασσίων χελωνών και αφετέρου για να μας θυμίζει ότι αυτό είναι το 1ο Διεθνές Συμπόσιο Θαλασσίων Χελωνών που διοργανώθηκε στην Λατινική Αμερική!

Όπως κάθε χρόνο οι πέντε μέρες του Συμποσίου ήταν γεμάτες με εργαστήρια, περιφερειακές συναντήσεις, προφορικές και αναρτημένες παρουσιάσεις και ομιλίες για πάσης φύσεως ζητήματα προστασίας και διατήρησης των θαλασσίων χελωνών. Το επίπεδο του συνόλου των παρουσιάσεων και ομιλιών ήταν ιδιαιτέρως υψηλό και τα ζητήματα που εθίγησαν σημαντικά και πολύ ενδιαφέροντα.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ στο 36ο Διεθνές Συμπόσιο Θαλασσίων ΧελωνώνΦυσικά στο 36ο Συμπόσιο είχε ενεργή παρουσία και ο ΑΡΧΕΛΩΝ. Τα στελέχη και μέλη του Παύλος Τσάρος, Παναγιώτα Θεοδώρου, Αλίκη Παναγοπούλου και Alan Rees αλλά και άνθρωποι που συνδέονται στενά με τον Σύλλογο, καθώς είναι χρόνια εθελοντές μας, όπως οι Sonia Doblado, Neil Davis, Κώστας Παπαφιτσόρος και Anja Dulleck συμμετείχαν σε όλες τις δράσεις της διοργάνωσης και ενημέρωσαν τους λοιπούς συμμετέχοντες για τα σημαντικότερα προβλήματα διατήρησης και επιστημονικά ζητήματα θαλασσίων χελωνών στην Ελλάδα καθώς και για τις νέες δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ επί αυτών. Ειδικότερα στην περιφερειακή συνάντηση της Μεσογείου παρουσιάστηκαν τα κυριότερα προβλήματα του νοτίου Κυπαρισσιακού κόλπου, ενώ με αναρτημένες παρουσιάσεις προβλήθηκαν ζητήματα της Ζακύνθου και της Κρήτης. Στην βραδιά βίντεο παρουσιάστηκε το πολυετές πρόγραμμα του Συλλόγου στη Ζάκυνθο και η καθημερινότητα των εθελοντών του προγράμματος αλλά και η συμπεριφορά των θαλασσίων χελωνών στον κόλπο του Λαγανά.

Κλείνοντας τις εργασίες του 36ου Συμποσίου, όλοι οι συμμετέχοντες ανανέωσαν την καθιερωμένη τους ετήσια συγκέντρωση για το Λας Βεγκας των Η.Π.Α, όπου τον Απρίλιο του 2017 θα διοργανωθεί το 37ο Συμπόσιο. Ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ θα είναι και πάλι εκεί για να αναδείξει και να προωθήσει τα ζητήματα των θαλασσίων χελωνών της χώρας μας!

Παναγιώτα Θεοδώρου
Συντονίστρια θεμάτων προστασίας & διατήρησης περιβάλλοντος

 

Navigation

Social Media