ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές επιστημονικό συμπόσιο του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου

Το τριήμερο 4 έως και 6 Δεκεμβρίου διεξήχθη από τον Φορέα Διαχείρισης του ΕΘΠΖ, με αφορμή την συμπλήρωση 15 ετών λειτουργίας του, Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα "ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ & ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ: Η Εμπειρία του Παρελθόντος πολύτιμος Οδηγός για το Μέλλον". Στις εργασίες του Συμποσίου συμμετείχαν εκπρόσωποι τόσο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας όσο και από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, εκπρόσωποι από την πλειοψηφία τω ν 28 Φορέων Διαχείρισης της χώρας μας και διαφόρων περιβαλλοντικών οργανώσεων, καθηγητές πανεπιστημίων, εκπρόσωποι από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, συντονιστές από Θαλάσσια Πάρκα της Μεσογείου και μέλη του MedPAN network.

Παρών ήταν φυσικά και ο ΑΡΧΕΛΩΝ, ο οποίος παρουσίασε στους συμμετέχοντες τις δράσεις του όχι μόνο στη Ζάκυνθο αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα τα τελευταία 32 χρόνια. Το επίπεδο του συνόλου των παρουσιάσεων και ομιλιών ήταν ιδιαιτέρως υψηλό και τα ζητήματα που εθίγησαν σημαντικά και πολύ ενδιαφέροντα. Όπως ήταν αναμενόμενο για την Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, κυριάρχησε ανάμεσα στους συνέδρους, προβληματισμός αλλά και γόνιμος διάλογος για την αειφορική διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών και το έργο που καλούνται να επιτελέσουν στην παρούσα δύσκολη συγκυρία οι υφιστάμενοι Φορείς Διαχείρισης της χώρας μας. Χωρίς αμφιβολία, προέκυψε η επιτακτική ανάγκη ανάληψης από την πολιτική ηγεσία του τόπου μας των ευθυνών που της αναλογούν για την δυσμενή θέση που έχει λάβει το περιβάλλον και ο φυσικός πλούτος της χώρας με πρόσχημα την οικονομική κρίση.

Η έμπρακτη προστασία αυτού του κοινωνικού αγαθού δεν πρέπει να «έρχεται σε δεύτερη μοίρα» αλλά να αποτελεί συνεχή προτεραιότητα των κυβερνώντων αυτού του τόπου. Αυτό μπορεί να γίνει με μια σειρά πολιτικών αποφάσεων και πράξεων, μεταξύ των οποίων και η διασφάλιση της συνεχούς, εύρυθμης και απρόσκοπτης λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών. Ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ συγχαίρει τον Φορέα Διαχείρισης του ΕΘΠΖ για την εξαιρετική πρωτοβουλία και διοργάνωση του Διεθνούς Επιστημονικού Συμποσίου και εύχεται να ακολουθήσουν ανάλογες διοργανώσεις στο μέλλον!

 

Παναγιώτα Θεοδώρου
Συντονίστρια θεμάτων προστασίας & διατήρησης περιβάλλοντος

 

Navigation

Social Media