ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Η κακοκαιρία στη θάλασσα και οι θαλάσσιες χελώνες

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες έχουν αντίκτυπο και στη ζωή των θαλάσσιων χελωνών που κολυμπούν ακόμη στις ελληνικές θάλασσες. Οι χελώνες, όπως και όλα τα ερπετά, είναι εκτόθερμα (ψυχρόαιμα) ζώα. Δηλαδή η θερμοκρασία του σώματός τους, εξαρτάται από την θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Επομένως η πτώση της θερμοκρασίας του νερού, προκαλεί πτώση του μεταβολισμού στον οργανισμό τέτοιων ζώων. Με αποτέλεσμα τα ζώα αυτά να παρουσιάζονται αδρανή και με μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα (συμπτώματα υποθερμίας)

Οι έντονοι νοτιάδες, λοιπόν, που επικρατούσαν τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο οδήγησαν κάποιες από τις εξασθενημένες αυτές χελώνες κοντά σε ακτές, όπως της Βούλας και του Σουνίου. Όπου το Σάββατο 16/01 και την Κυριακή 17/01 εντοπίστηκαν δύο χελώνες Καρέττα .

Η κακοκαιρία στη θάλασσα και οι θαλάσσιες χελώνεςΟι πολίτες που τις εντόπισαν, αφού πρώτα επικοινώνησαν με τις τοπικές και τις λιμενικές αρχές, ήρθαν σε τηλεφωνική επαφή, με το Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ. Σύμφωνα με τις οδηγίες που τους δόθηκαν, μετέφεραν τις συγκεκριμένες χελώνες στο Κέντρο Διάσωσης για εξέταση και περίθαλψη.

Εφ’ όσων οι χελώνες δεν έφεραν κάποια εμφανή τραύματα (στο κεφάλι, στο καβούκι κτλ.) ενώ παράλληλα παρουσίαζαν μειωμένα αντανακλαστικά, καταλήξαμε στο συμπέρασμά ότι πρόκειται για περιστατικά υποθερμίας. Τη διάγνωση αυτή ενισχύει το γεγονός ότι πρόκειται για αρκετά νεαρές χελώνες, όπου γενικά τα μικρόσωμα άτομα είναι πιο επιρρεπή στην υποθερμία.

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, οι πρώτες βοήθειες σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η κάλυψη του ζώου με στεγνές πετσέτες και η θέρμανσή του με θερμοφόρες. Τα μάτια τους καλύπτονται με γάζες που βρέχονται με φυσιολογικό ορό ώστε να διατηρούνται ενυδατωμένα. Μιας και τις πρώτες ώρες θα μείνουν εκτός νερού, ώστε να ανακτήσουν λίγες δυνάμεις και όταν στη συνέχεια θα μπουν στην ειδική δεξαμενή να μπορέσουν να καταδύονται/αναδύονται για να ανασάνουν.

Οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές για τις νεαρές αυτές χελώνες καθώς ήδη η κινητικότητα τους έχει αυξηθεί. Το μεγάλο στοίχημα πλέον είναι να παραμείνουν υγιής μέχρι τον Μάιο που ο καιρός θα επιτρέψει την απελευθέρωσή τους. Έως τότε θα δέχονται την καθημερινή φροντίδα των εθελοντών που υποστηρίζουν τις δραστηριότητες του Κέντρου.

Όποιος ενδιαφέρεται για την πορεία αυτών τον μικρών χελωνών καθώς και των υπολοίπων 21 που περιθάλπονται, μπορεί να επισκεφθεί το Κέντρο διάσωσης και να δει τις χελώνες από κοντά κάθε Σαββατοκύριακο από τις 11°°-17°°.

Επίσης όποιος ενδιαφέρεται να εργαστεί εθελοντικά στο Κέντρο μπορεί να επικοινωνήσει με την υπεύθυνο του Κέντρου Διάσωσης Πολύμνια Νεστορίδου.

Γιάννης Χαλκιάς

Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών
3η Μαρίνα Γλυφάδας
Email : rescue@archelon.gr
Σταθερό/fax : +30 210 89 44 444
Κινητό : +30 69 41 511 511

 

Navigation

Social Media