ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Μάχη για τη ζωή

«Οι θαλάσσιες χελώνες που καταφθάνουν στο Κέντρο Διάσωσης τραυματίζονται κυρίως από ανθρώπινα αίτια», ανέφερα σε ένα ζευγάρι που είχε έρθει να περάσει το Σαββατιάτικο πρωινό του παρατηρώντας τα προστατευόμενα είδη χελωνών (Καρέτα και Μύδας) που περιθάλπονται στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Μα είναι δυνατόν;», με κοίταξαν με έκπληξη... «Κι όμως είναι δυνατόν...», απάντησα εξηγώντας το πώς συμβαίνουν οι τραυματισμοί.

Μάχη για τη ζωή

Το ίδιο απόγευμα, της 9ης Ιανουαρίου, ήρθε ένα τηλεφώνημα από το Ναύπλιο. «Μια χτυπημένη χελώνα είναι καθοδόν», μας ανακοίνωσε ο υπεύθυνος του Κέντρου. Έτσι, αποφάσισα να παραμείνω για να βοηθήσω τον υπεύθυνο και τον Γάλλο εθελοντή στη μεταφορά. Παρόλα αυτά δε γνώριζα σε τι κατάσταση θα αντίκριζα αυτό το πανέμορφο ταλαιπωρημένο πλάσμα. Δεν γνώριζα ότι θα έρθω στη δυσάρεστη θέση να φροντίσω μια βαρύτατα τραυματισμένη χελώνα, η οποία πάλευε με το κάθε λεπτό να μην κοπεί το νήμα της ζωής της.

Η στιγμή που αποκαλύψαμε τη χελώνα ήταν αποκαρδιωτική… Στην αρχή φαινόταν ακίνητη… Σαν να είχε αποβιώσει… Δεν πέρασε λεπτό και προσπάθησε να πάρει μια αγωνιώδη ανάσα. Τότε εμφανίστηκε ο τραυματισμός που είχε υποστεί στο σαγόνι. Ήταν συνθλιμμένο. Κοιτάζοντάς τη βασανισμένη κίνησή της και οι τρεις μας απομακρυνθήκαμε από τη φρίκη που αντικρίσαμε, νιώθοντας άμεσα τον πόνο της. Παρόλα αυτά έπρεπε να εξεταστεί για τυχόν παραπάνω τραυματισμούς. Προσεκτικά, λοιπόν, την σηκώσαμε και εμφανίστηκε και άλλος τραυματισμός. Η χελώνα βρισκόταν σε πολύ κακή κατάσταση. Το πλάστρο* της είχε κοπεί στα δυο!

Φέρνοντάς την στο Κέντρο είχαμε ακόμη την ελάχιστη ελπίδα πως θα επιζήσει. Της δώσαμε όλη την φροντίδα που της άρμοζε, όμως αυτή είχε χάσει ήδη πολύ αίμα…

Παραπάνω λεπτομέρειες δεν χρειάζεται να αποτυπωθούν. Είναι σημαντικό να γνωρίζει ο κόσμος ότι τέτοιοι τραυματισμοί δεν γίνονται από άλλα ζώα, αλλά από ανθρώπινη αιτία.

Ο σκοπός του Κέντρου είναι να προλάβει μελλοντικές βάναυσες ενέργειες και να εντρυφήσει την περιβαλλοντική συνείδηση τόσο στα νέα παιδιά όσο και στους μεγάλους. Για αυτό όσοι το επισκέπτονται μόνο κερδισμένοι φεύγουν. Συνεχίζουμε ακάθεκτα μετά από τόσα χρόνια. Παλεύουμε να σώζουμε ζωές, τις ζωές υπέροχων ευγενών πλασμάτων, γιατί το κάνουμε με αγάπη και σεβασμό για τη φύση και τα ζώα.

*πλάστρο = το κάτω μέρος του καβουκιού της χελώνας, η “κοιλιά” της

Το κείμενο συντάχθηκε από την Χαρά Παπαηλιού, εθελόντρια του Κέντρου Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ. Το συγκεκριμένο περιστατικό αφορά χελώνα Καρέτα, που πολίτες εντόπισαν τραυματισμένη στην παραλία της Καραθώνας στο Ναύπλιο και με την συνδρομή του Λιμενικού Σώματος μεταφέρθηκε στην Γλυφάδα, όπου στεγάζεται το Κέντρο Διάσωσης. Πρόκειται για έναν τραυματισμό σπάνιας αγριότητας που ευτυχώς μέχρι στιγμής αποτελεί την εξαίρεση των περιστατικών που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

Η Χαρά είναι μία από τους πολλούς εθελοντές που διαμένουν στην Αττική και υποστηρίζουν το Κέντρο Διάσωσης προσφέροντας απτον προσωπικό τους χρόνο, μερικές ώρες την εβδομάδα.

Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να εργαστεί εθελοντικά στο Κέντρο μπορεί να επικοινωνήσει με την υπεύθυνο του Κέντρου Διάσωσης Πολύμνια Νεστορίδου.

Το Κέντρο είναι ανοιχτό για το κοινό κάθε Σάββατο και Κυριακή 11°°-17°°.

Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών
3η Μαρίνα Γλυφάδας
Email : rescue@archelon.gr
Σταθερό/fax : +30 210 89 44 444
Κινητό : +30 69 41 511 511

 

Navigation

Social Media