ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Το επιστημονικό έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ

Το επιστημονικό έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ Στις 6 Οκτωβρίου ο ΑΡΧΕΛΩΝ περισυνέλλεξε μια νεκρή χελώνα καρέττα-καρέττα στη πόλη της Ζακύνθου. Καθώς η χελώνα είχε αποβιώσει πρόσφατα, υπήρχε μια μοναδική ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα για την αιτία θανάτου μέσω μιας νεκροψίας. Πολλές νεκρές χελώνες που περισυλλέγονται, βρίσκονται σε κατάσταση σήψης καθιστώντας δύσκολο τον προσδιορισμό της αιτίας θανάτου. Παρότι είναι πάντα θλιβερή μια τέτοια απώλεια, η απόκτηση ενός ατόμου σε καλή κατάσταση προσφέρει ευκαιρίες περαιτέρω αναγνώρισης των διαφόρων παραγόντων που απειλούν την επιβίωση των θαλάσσιων χελωνών.

Η Κτηνίατρος της Περιφέρειας Μάριον Όππελ πραγματοποίησε τη νεκροψία στις 7 Οκτωβρίου, με τη βοήθεια μελών της ομάδας του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Ζάκυνθο και την παρουσία εκπροσώπου από το ΕΘΠΖ. Η νεκροψία αποφάνθηκε ότι η αιτία θανάτου ήταν η εντερική φραγή – εμπλοκή από κατάποση οστράκων. Οι καρέττα-καρέττα ως γνωστόν τρέφονται με καβούρια, οστρακοειδή, μαλάκια και μέδουσες. Η κατάποση συνθετικών υλικών, όπως πλαστικές σακούλες, ή δύσπεπτων φυσικών υλικών, μπορεί να οδηγήσει σε εντερικές φραγές. Αυτή η πάθηση μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στην πλευστότητα επηρεάζοντας αρνητικά την ικανότητα κατάδυσης της χελώνας. Σε αυτό το άτομο παρατηρήθηκε αιμορραγία του εσωτερικού του στομάχου και του εντέρου και φλεγμονή. Πιο αναλυτική εξέταση του στομάχου και του εντέρου φανέρωσε ότι και τα δύο ήταν κενά, μέχρι ενός κατώτερου σημείου του εντέρου που παρουσίασε φραγή από υπολείμματα οστράκων. Είναι απίθανο μια χελώνα να ξεπεράσει μια εντερική φραγή στη φύση χωρίς περίθαλψη. Αυτή η κατάσταση οδηγεί συχνά στο θάνατο, ως αποτέλεσμα ασιτίας. Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι η αιτία θανάτου αυτού του ατόμου οφειλόταν σε αυτή τη φραγή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο ζωντανές τραυματισμένες χελώνες οι οποίες διασώθηκαν από το Πρόγραμμα Ζακύνθου μέσα στη σεζόν 2015, η Μαρίνα και η Τζο, έπασχαν και αυτές από εντερική φραγή. Και οι δύο μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Διάσωσης στην Γλυφάδα όπου περιθάλφθηκαν και απελευθερώθηκαν με επιτυχία.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τη Μάριον Όππελ για τη πραγματοποίηση της νεκροψίας και τη συμμετοχή μελών της ομάδας μας. Ήταν μια καταπληκτική μαθησιακή ευκαιρία και η μεγαλύτερη κατανόηση των απειλών που αντιμετωπίζουν οι χελώνες είναι ζωτική για την επιβίωση τους μακροχρόνια.

Kim Townsend Smyth

Navigation

Social Media