ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Καταγράψαμε χελώνες στη θάλασσα με drones και οι λήψεις είναι εντυπωσιακές

Μόλις δημοσιεύτηκε η πρώτη παρουσίαση της δράσης για την καταγραφή χελωνών στη θάλασσα με drones σε διάφορα σημεία της Ελλάδας από τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Τι είναι τα drones?

Καταγράψαμε  χελώνες στη θάλασσα με drones και οι λήψεις είναι εντυπωσιακές

Στα Ελληνικά αποδίδονται ως ΣμηΕΑ - Συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών και στα Αγγλικά ως UAV- Unmanned Aerial Vehicles και φαίνεται ότι αρχίζουν να αποτελούν πολύτιμα εργαλεία για την έρευνα και προστασία των θαλάσσιων χελωνών.

Μία από τις καταγραφές έχει ήδη αρχίσει στον Αμβρακικό κόλπο, με σκοπό να βοηθήσει στον προσδιορισμό της πυκνότητας και της κατανομής των θαλάσσιων χελωνών εκεί. Η έρευνα γίνεται στα ρηχά νερά της βορειοανατολικής πλευράς του κόλπου, που υπάρχουν εκτεταμένα υποθαλάσσια λιβάδια από φανερόγαμα φυτά. Στην περιοχή του Αμβρακικού εδώ και αρκετά χρόνια εκτελείται πρόγραμμα συλλογής στοιχείων με τη μέθοδο της σύλληψης και ελευθέρωσης των ζώων, που θα βοηθήσουν στον καθορισμό σημαντικών χαρακτηριστικών του πληθυσμού. Η χρήση drones όμως, θα επιτρέψει τη συλλογή στοιχείων από ψηλά, σε συγκεκριμένες διαδρομές που θα είναι συγκρίσιμα στο χρόνο.

Καταγράψαμε  χελώνες στη θάλασσα με drones και οι λήψεις είναι εντυπωσιακές

Αντίστοιχες δράσεις εκτελούνται στις περιοχές της Κυπαρισσίας, του Ευρώτα, του Ρεθύμνου και της Πρέβεζας. Οι δράσεις αυτές συγχρηματοδοτούνται από το έργο Life-Euroturtles και έχουν σκοπό να μελετήσουν τις χελώνες στην παράκτια ζώνη και να κάνουν πιο εύκολη την καταγραφή φωλιών σε παραλίες που εκτείνονται σε πολλά χιλιόμετρα.

Καταγράψαμε  χελώνες στη θάλασσα με drones και οι λήψεις είναι εντυπωσιακές

Δείτε την παρουσίαση που έγινε από τον Dr. Alan Rees και προσπαθήστε να ανακαλύψετε πόσες χελώνες εμφανίζονται στο εντυπωσιακό βίντεο.

https://youtu.be/wY_JU09PjBY

 

Navigation

Social Media