ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2018 με λίγα λόγια

Στις 14 Φεβρουαρίου μέλη και συνεργάτες του ΑΡΧΕΛΩΝ μαζεύτηκαν στο φιλόξενο χώρο εκδηλώσεων των εκδόσεων Πατάκη για την παρουσίαση των προγραμμάτων του 2018.

Μαζί τους ήταν και φίλοι από άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις και συνεργαζόμενους φορείς καθώς και εθελοντές που υποστηρίζουν τις δράσεις της διάσωσης, της περίθαλψης και της περιβαλλοντικής αγωγής αυτήν την χρονική περίοδο.

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2018 με λίγα λόγια

Παρουσιάστηκαν στοιχεία για την πορεία της αναπαραγωγικής περιόδου του 2018 στις παραλίες ωοτοκίας, που συλλέχθηκαν από 510 εθελοντές. Μάθαμε λοιπόν ότι περίπου 6000 φωλιές Καρέττα καταγράφηκαν στα 134 χλμ. παραλίας που παρακολούθησαν οι ομάδες του ΑΡΧΕΛΩΝ. Σημαντικές παρέμειναν οι οχλήσεις στις περιοχές των προγραμμάτων, παρά τη βελτίωση που σημειώθηκε στην απομάκρυνση των επίπλων θαλάσσης την νύχτα. Η κίνηση οχημάτων πάνω στις παραλίες ωοτοκίας δεν έχει σταματήσει να αποτελεί πρόβλημα και ο «πρωταθλητής» των προβλημάτων παραμένει η φωτορύπανση, δηλαδή η παρουσία τεχνητού φωτισμού στις παραλίες.

Στο Κέντρο Διάσωσης έγιναν 329 παρουσιάσεις του προγράμματος περιβαλλοντικής αγωγής για σχολεία. Τριάντα (30) χελώνες επέστρεψαν στη θάλασσα αποθεραπευμένες και 26 παραμένουν σε περίθαλψη. Το δίκτυο διάσωσης, την περίθαλψη και την περιβαλλοντική αγωγή στο Κέντρο Διάσωσης όλο το χρόνο υποστήριξαν 114 εθελοντές. Ιδιαίτερη μνεία έγινε σε 5 ανθρώπους που είναι κάτοικοι Αττικής και μπόρεσαν να διαθέσουν πολύτιμο χρόνο, πέρα από τα καθήκοντα part time εθελοντών που ανέλαβαν.

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2018 με λίγα λόγια

Η κεντρική συζήτηση μεταξύ του Δημήτρη Μαργαριτούλη και του Θωμά Αράπη με θέμα τη σημασία του υψηλού αριθμού φωλιών Καρέττα το 2018 στη Μεσόγειο, κέντρισε το ενδιαφέρον των παριστάμενων. Μας είπαν ότι οι διακυμάνσεις που παρατηρούνται στους αριθμούς των φωλιών της Καρέτα κάθε χρόνο αποδίδονται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες που επιδρούν στις θαλάσσιες περιοχές διαχείμασης και διατροφής. Όπως φαίνεται από τα στοιχεία και άλλων χωρών, η Ελλάδα φιλοξενεί σχεδόν το 50% των φωλιών της Καρέττα στην Μεσόγειο κάθε χρόνο, που όμως κυρίως ξεχειμωνιάζουν στην Τυνησία ή στη Βόρεια Αδριατική. Η σύγκριση του αριθμού των φωλιών από το 1983 μέχρι σήμερα έδειξε ότι το 2018 δεν αποτελεί χρονιά ρεκόρ για τη Ζάκυνθο ή τον Κυπαρισσιακό κόλπο και δυστυχώς δεν δείχνει κάποια μεταβολή της πτωτικής τάσης στον αριθμό των φωλιών στην Κρήτη.

Μετά τα ενδιαφέροντα και συγκινητικά στιγμιότυπα που παρουσιάστηκαν, μάθαμε ότι για την επέτειο των 35 χρόνων του ΑΡΧΕΛΩΝ εκδόθηκε και κυκλοφορεί το παραμύθι «Μία ιστορία αγάπης στη Μεσόγειο». Στο τέλος κόπηκε η βασιλόπιττα και ο τυχερός ήταν ο κ. Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης, Διευθυντής Λειτουργικού της GRECOTEL, φίλος του ΑΡΧΕΛΩΝ εδώ και πολλά χρόνια. Καλή Χρονιά!

Περισσότερες πληροφορίες για τα αποτελέσματα του 2018 θα βρείτε εδώ:

https://www.archelon.gr/contents/proresults.php?mid=5&mid2=12


 

Navigation

Social Media