ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Σας χαιρετούμε από τη Γκάνα της Δυτικής Αφρικής!

Bahari Karuna σημαίνει «Συμπόνια για τον Ωκεανό» και είναι το όνομα μιας προσπάθειας για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των καρχαριών στη Γκάνα (κόλπος της Γουινέας, νότιος Ατλαντικός). Η προσπάθεια γίνεται με τις τοπικές κοινότητες με σκοπό τη διασφάλιση της επιβίωσης των ειδών αυτών για τις επόμενες γενιές. Ο Neil Davis, παλιός υπεύθυνος πεδίου, ΑΡΧΕΛΩΝΟσαυρος ( της ύστερης Κρητιδικής περιόδου) και διευθυντής προγραμμάτων της οργάνωσης WILDSEAS, μας έστειλε την παρακάτω σύντομη αναφορά και τις σχετικές φωτογραφίες.

Σας χαιρετούμε από τη Γκάνα της Δυτικής Αφρικής!

Τα πράγματα είναι ήρεμα αυτή την περίοδο αλλά το πρόσφατο ταξίδι μου στο πρόγραμμα Bahari Karuna για τις θαλάσσιες χελώνες ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Θα πω περισσότερα γι’ αυτό αργότερα, αλλά θέλω να ξεκινήσω λέγοντας ότι η ύπαρξη της προσπάθειας αυτής οφείλεται εν τέλει στον ΑΡΧΕΛΩΝ!

Πίσω στο 2010, στο τέλος μιας ακόμα περιόδου ωοτοκίας στο πρόγραμμα του Λακωνικού κόλπου του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρήκα δουλειά στη δυτική Γκάνα. Έζησα στην παραλία για 9 μήνες σαν συντονιστής προστασίας των χελωνών για το Hen Mpoano/USAID. Ο John Flynn με επισκέφθηκε εκεί και τότε οι δύο μας ιδρύσαμε το WILDSEAS, ένα σχέδιό μας που είχε εκκολαφθεί πριν λίγους μήνες στη διάρκεια του προγράμματος του Λακωνικού.

Σας χαιρετούμε από τη Γκάνα της Δυτικής Αφρικής!

Στην αρχή (2011) εργαστήκαμε για την προστασία των φωλιών σε μία παραλία ωοτοκίας μήκους 10 χλμ., αλλά σύντομα έγινε φανερό ότι τα προβλήματα ήταν πολύ περισσότερα από την απώλεια κάποιων φωλιών. Γίναμε μάρτυρες παράνομων συλλήψεων και θανατώσεων των χελωνών όχι μόνο στις παραλίες αλλά και στη θάλασσα. Ήρθαμε σε επαφή με τους τοπικούς αρχηγούς και φτιάχτηκε μία ομάδα από αφοσιωμένους κατοίκους. Παρόλο ότι πολλές χελώνες πιάνονταν κατά τύχη στα δίχτυα, κατέληγαν να πωλούνται στην αγορά σαν κρέας. Το 2012 στο χωριό Axim συμφώνησαν οι ψαράδες να απελευθερώνουν με ασφάλεια τις χελώνες που πιάνονται στα δίχτυα τους.

Το 2015, το πρόγραμμά μας για Ασφαλή Απελευθέρωση επεκτάθηκε και στα χωριά Essiama και Ampenyi. Περισσότερες από 800 ενήλικες χελώνες σώθηκαν από το 2012 μέχρι σήμερα και πάνω από 500 έχουν μαρκαριστεί από το WILDSEAS ώστε να συλλεχθούν στοιχεία για τις μετακινήσεις τους.

Σας χαιρετούμε από τη Γκάνα της Δυτικής Αφρικής!

Φέτος, αν κρίνουμε από τον προηγούμενο Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, οι απελευθερώσεις μας φαίνεται ότι θα κάνουν ρεκόρ. Σε κάθε τόπο που επισκεφθήκαμε με τον Eric Quayson (το συντονιστή μας στο χωριό Axim) δουλέψαμε εξαντλητικά. Νεαρές πράσινες χελώνες είχαν παγιδευτεί σε δίχτυα της ακτής και μία άτυχη πρασινοχελώνα βρέθηκε περιορισμένη σε λιμνούλα με ψάρια στο Busua. Πολλές δερματοχελώνες βρήκαμε φέτος παντού και δυστυχώς δεν τα καταφέραμε να διασώσουμε αρκετές απ’ αυτές. Παρόλα αυτά, οι αριθμοί απελευθερώσεων από μας αλλά και άλλα προγράμματα στη Γκάνα είναι ανεβασμένοι.

Μια μέρα βγήκαμε να γευματίσουμε στο Dixcove αλλά καταλήξαμε να γυρίσουμε στο Busua σε ένα ταξί μαζί με οκτώ χελώνες του είδους Lepidochelys olivacea. Ο Eric τις είχε βρει δεμένες σε μία ψαρόβαρκα κοντά στην ακτή!

Σας χαιρετούμε από τη Γκάνα της Δυτικής Αφρικής!

Τον Δεκέμβρη 2018 το WILDSEAS και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις στη Δυτική Αφρική συναντήθηκαν για να συστήσουν μία νέα ομάδα εργασίας, που θα επιτρέψει την άμεση συνεργασία μεταξύ τους, την ανταλλαγή ιδεών και καλών πρακτικών και την αμοιβαία υποστήριξή τους σε όποιες δυσκολίες συναντούν. Το WASTCON (West Africa Sea Turtle Conservation Network) βρίσκεται τώρα στα τελικά στάδια επώασης και σύντομα θα είναι έτοιμο να εκκολαφθεί!

 

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στις ακόλουθες σελίδες στο Facebook:

Bahari Karuna: https://www.facebook.com/BahariKaruna/

WASTCON: https://www.facebook.com/Sea-Turtles-Network-Initiative-in-West-Africa-377214772841682/?ref=br_rs

 

Navigation

Social Media