ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Μια γεύση από την αριβάδα των θαλάσσιων χελωνών στον Ειρηνικό

Άρχισε τρεις μέρες πριν και αναμένεται να διαρκέσει ακόμη 2-3 μέρες. Πρόκειται για την μαζική ωοτοκία εκατοντάδων, μέχρι και εκατοντάδων χιλιάδων θαλάσσιων χελωνών του είδους Lepidochelys olivacea στην Costa Rica.

Η Αλίκη Παναγοπούλου, μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ και υπεύθυνη προστασίας στο Τhe Leatherback Trust, USA μετά από αρκετά χρόνια προσπαθειών ήταν τυχερή φέτος και είδε με τα μάτια της το εντυπωσιακό αυτό φυσικό φαινόμενο στην προστατευόμενη περιοχή Ostional. Την ευχαριστούμε που μας έστειλε τις φωτογραφίες της να πάρουμε μια γεύση. Οι φωτογραφίες λήφθηκαν στην αρχή της αριβάδα, για αυτό βλέπετε τις χελώνες μόνο να ανεβαίνουν στην παραλία.

Μια γεύση από την αριβάδα των θαλάσσιων χελωνών στον Ειρηνικό

Υπάρχουν μόνο δύο είδη θαλάσσιων χελωνών στον κόσμο που συγχρονίζουν την ωοτοκία τους μαζικά, αλλά όχι στις ίδιες περιοχές - οι Lepidochelys kempii και Lepidochelys olivacea. Ο συγχρονισμός τους παραμένει ένα μυστήριο για την επιστήμη.

Οι θαλάσσιες χελώνες στο Ostional, γεννούν όλο το χρόνο, αλλά οι πιο πολλές φωλιές γίνονται την περίοδο των βροχών. Από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο παρατηρούνται αριβάδας μία ή συχνά και 2 φορές το μήνα και οι αριθμοί των θηλυκών που κάνουν τις φωλιές τους είναι εκατοντάδες χιλιάδων σε αντίθεση με τους μήνες της ξηράς περιόδου που είναι δεκάδες χιλιάδων. Συνήθως οι αριβάδας συμβαίνουν στις πιο σκοτεινές νύχτες, λίγες μέρες πριν το νέο φεγγάρι, όταν η πλειονότητα των χελωνών φθάνει στην ακτή μεταξύ 8μμ και 4 πμ. Η μεγαλύτερη αριβάδα που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα στο Ostional έγινε το Νοέμβριο του 1995 που υπολογίστηκε ότι 500.000 θηλυκές βγήκαν στην ακτή σε 5-6 μέρες. Είναι εντυπωσιακό ότι το Ostional είναι η μόνη παραλία στον κόσμο που είναι νόμιμη η συλλογή αυγών. Επιστήμονες βρήκαν ότι τα περισσότερα από τα αυγά των πρώτων νυχτών της αριβάδα καταστρέφονται από άλλες χελώνες που φθάνουν αργότερα για να σκάψουν τη φωλιά τους. Γι’ αυτό, από το 1987 η κυβέρνηση της Costa Rica επιτρέπει στην κοινότητα του Ostional να συλλέγει τα καταδικασμένα αυγά από τις πρώτες 3 βραδιές της αριβάδα. Σε αντάλλαγμα οι κάτοικοι προστατεύουν τις χελώνες, απομακρύνουν φερτά υλικά από τις παραλίες και περιπολούν όλο το εικοσιτετράωρο για να μη γίνεται παράνομη συλλογή αυγών.

(πηγή https://nicoyapeninsula.com/ostional/) .


 

Navigation

Social Media