ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Ο μικρόκοσμος του ΑΡΧΕΛΩΝ που μεγαλώνει!

Φέτος συμπληρώθηκαν 35 χρόνια από την ίδρυση του ΑΡΧΕΛΩΝ. Σχεδιάζαμε να το γιορτάσουμε λίγο αργότερα αλλά ξαφνικά, κάποιοι από τους νεότερους μας θύμισαν ακριβώς την ημερομηνία των γενεθλίων. Η πρώτη ευχή έκανε την εμφάνισή της, πυροδότησε μηνύματα και αναρτήσεις και ένα πολύχρωμο σύννεφο με ευχές από πολλά μέλη και φίλους. Χρόνια μας πολλά!

Ο μικρόκοσμος του ΑΡΧΕΛΩΝ που μεγαλώνει

Το πρώτο καταστατικό του Συλλόγου για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας υπογράφηκε στις 20 Νοεμβρίου 1983 από 21 ανθρώπους, 5 από τους οποίους συνεχίζουν να συμμετέχουν ενεργά στο Σύλλογο. Είναι ο Δημήτρης Μαργαριτούλης, η Άννα Κρεμέζη- Μαργαριτούλη και ο Θωμάς Αράπης που μένουν στην Αθήνα, η Ευγενία Ροΐδου και ο Βαγγέλης Καρανατσίδης από τη Βόρεια Ελλάδα.

35 χρόνια λοιπόν!

Με πολύ περπάτημα, πολλές χελώνες, νύχτες στην παραλία, ωοτοκίες, γουρούνες, tags.

Με μεγάλες επιτυχίες, κινδύνους, απειλές, κάποιες αποτυχίες, καταγγελίες, ιδρώτα, αίμα, διαβήματα.

Με ταξίδια, συνέδρια, παρουσιάσεις, δεξιότητες, βραβεύσεις, συνελεύσεις, σχολεία, colouring books, περίπτερα, reports, κατασκηνώσεις, τιμολόγια.

Με σταδιοδρομίες, συνεργασίες, μελέτες, πάμπολα ειδύλλια (αλλά και γάμους), κοντραρίσματα, ακόμη και "κακίες", πτυχία, βαλίτσες (της χελώνας), ευθύμετρα, διδακτορικά.

Με μπλουζάκια, αυτοκόλλητα, data sheets, επιτραπέζια παιχνίδια, μηχανάκια, φουσκωτά, αυτοκίνητα, ακίνητο (ένα).

Με προεδρικά διατάγματα, προσφυγές, δικαστήρια, συλλήψεις (αλλά όχι καταδίκες).

Με διασώσεις, απελευθερώσεις, στρατηγικές, ψυχούλες (εθελοντών κυρίως), γλέντια, εκδρομές (retreats), ταβέρνες, και θανάτους.

Μεγαλώσαμε μαζί με τον ΑΡΧΕΛΩΝ και μαζί με μας, μεγάλωσαν πολλές χιλιάδες εθελοντών και φίλων που πέρασαν και άφησαν ένα μικρό λιθαράκι για να καταφέρουμε να φτάσουμε ως εδώ. Μεγαλώνουμε κι άλλο, με πολλές χιλιάδες εθελοντές ακόμα που θα έρθουν στα επόμενα χρόνια και θα αφήσουν το στίγμα τους.

35 χρόνια αγωνίες, αγώνες και αποτελέσματα! Πολλοί άνθρωποι με διαφορετικούς χαρακτήρες, διαφορετικούς τρόπους. Για χρόνια όμως έχουμε υπάρξει ο ένας στη ζωή του άλλου. Άνθρωποι που ήρθαμε κοντά κι άλλοι που δε γνωριζόμαστε προσωπικά καθόλου, αλλά είμαστε συνοδοιπόροι. Διαφορετικοί άνθρωποι, με έναν κοινό παρονομαστή, που βρεθήκαμε στην ίδια μεγάλη ιστορία!

Η ιστορία μας έχει αγγίξει ανεξίτηλα πολύ περισσότερους ανθρώπους από ό,τι φανταζόμαστε. Καθένας έχει την ιστορία της γνωριμίας του με το Σύλλογο! Υπάρχουν τόσες ιστορίες με χελώνες που συναντήσαμε, τις μεγάλες Καρέττα, αλλά και τις άλλες τις μικρές, τις πράσινες με την άσπρη κοιλιά.

Είναι απίθανη η ιστορία του ΑΡΧΕΛΩΝ, μοναδική. Χάρη στη θέληση, την επιμονή, την υπομονή, το κέφι, τη στάση, την αντίσταση, την επίδραση, τη συνεισφορά τόσων πολλών ανθρώπων και την καλή μας τύχη φθάσαμε μέχρι εδώ κι απ’ ότι φαίνεται ετοιμαζόμαστε να πάμε παραπέρα.

Συνεχίζουμε, σεβόμενοι ο ένας τον άλλο, με γνώση, συγκέντρωση και υπευθυνότητα. Με γνώμονα και αφετηρία τις θαλάσσιες χελώνες, αφουγκραζόμαστε όλα τα σύγχρονα κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα. Ας απαντήσει ο καθένας μας « άραγε τι θα είμασταν χωρίς τον ΑΡΧΕΛΩΝ?»

(Στο άρθρο έχουν περιληφθεί στοιχεία από κείμενα που γράφτηκαν αυθόρμητα από μέλη και εργαζόμενους του Συλλόγου για τα 35 χρόνια του ΑΡΧΕΛΩΝ)

 

Navigation

Social Media