ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Λακωνικό κόλπο έχει μεγάλη καρδιά!

Οι επισκέπτες του Κέντρου Διάσωσης στη Γλυφάδα ακούν πολλές υπέροχες ιστορίες για τη διάσωση θαλάσσιων χελωνών που συναντούν εκεί. Μία από τις καλύτερες ιστορίες αυτό το καλοκαίρι είναι αυτή της χελώνας μας "Aaron", η οποία συνδέει άμεσα το έργο που γίνεται στις παραλίες ωοτοκίας κάθε καλοκαίρι με το έργο του Κέντρου Διάσωσης.

Το πρόγραμμα  του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Λακωνικό κόλπο έχει μεγάλη καρδιά!Ήταν η 29η Ιουλίου και η ομάδα ευαισθητοποίησης του προγράμματος του Λακωνικού κόλπου είχε στήσει ένα ενημερωτικό τραπέζι στο Λιμένι κατά τη διάρκεια του αθλητικού γεγονότος "Ocean Man". Ένας από τους κολυμβητές εκεί πλησίασε τους εθελοντές και ανέφερε την παρατήρηση μιας τραυματισμένης θαλάσσιας χελώνας στην περιοχή. «Πρέπει να το ελέγξουμε», σκέφτηκε η Γαλήνη Σαμλίδου, υπεύθυνη του ΑΡΧΕΛΩΝ στη νότια Πελοπόννησο, και κολύμπησε στην περιοχή του Λιμενίου ψάχνοντας για τη χελώνα, χωρίς αποτέλεσμα.

Η αναφορά μιας δεύτερης παρατήρησης στις αρχές Αυγούστου οδήγησε σε μια δεύτερη έρευνα από δυο εθελοντές του Λακωνικού, χωρίς αποτέλεσμα. Αυτή η δεύτερη αναφορά πρόσθεσε την πληροφορία ότι η χελώνα έμοιαζε σοβαρά μπλεγμένη σε κάποιου είδους δίχτυ ή σχοινί. Η Γαλήνη μίλησε με τις τοπικές επιχειρήσεις ζητώντας τους να την καλέσουν σε περίπτωση οποιωνδήποτε περαιτέρω παρατηρήσεων. Πράγματι, το πρωί της 19ης Αυγούστου αναφέρθηκε μια τρίτη παρατήρηση και η Γαλήνη, μαζί με τον Julien Clouzet, εθελοντή μας από τον Λακωνικό και τον Nathan Gibrat, υπεύθυνο του ΑΡΧΕΛΩΝ για τον Ευρώτα, βρήκαν τη χελώνα στον κόλπο του Οιτύλου!

Αυτή κι αν ήταν διάσωση! Ο Julien παρέμεινε και κολύμπησε με την τραυματισμένη χελώνα για 2 ώρες, ενώ οι άλλοι πήγαν στη στεριά, ανέφεραν στην τοπική μονάδα του λιμενικού το θέμα και κοίταξαν γύρω για να βρουν μια βάρκα. Ένα μικρό φουσκωτό σκάφος διατέθηκε από το "Mani Water Sports" και με τη βοήθεια του Μιχάλη Λαδά και του Δημήτρη Λεντζάκου, φίλων του ιδιοκτήτη, στήθηκε η επιχείρηση διάσωσης. "Έπρεπε να περιμένουν τη χελώνα να έρθει στην επιφάνεια του νερού για να αναπνεύσει, επειδή ήταν σε τέτοιο βάθος που δεν μπορούσαν να την πιάσουν με κατάδυση", λέει η Γαλήνη, η οποία συντόνιζε τη διάσωση.

Το πρόγραμμα  του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Λακωνικό κόλπο έχει μεγάλη καρδιά!Μέχρι τις 1:30 μ.μ. η επιχείρηση διάσωσης τελείωσε και ο «Aaron» βγήκε στη στεριά. Ένα από τα πτερύγια του ήταν μπλεγμένο με σχοινί, έγινε ατροφικό και τελικά αποσπάστηκε. "Το πτερύγιο χάθηκε και υπήρξε τόσο μεγάλη αιμορραγία", λέει η Γαλήνη, "που καταλάβαμε ότι έπρεπε να τον φέρουμε αμέσως στο Κέντρο Διάσωσης. Οι οδηγίες του Κέντρου Διάσωσης ενίσχυσαν αυτή την επιλογή, οπότε ο Julien και εγώ αναχωρήσαμε με το αυτοκίνητο μαζί του. Φτάσαμε στη Γλυφάδα γύρω στις 18:00. "

Καλή απόφαση! Στο Κέντρο Διάσωσης περίμεναν η Ειρήνη Κασιμάτη, υπεύθυνη διάσωσης και περίθαλψης, ο Μιχάλης Μωραΐτης, αφοσιωμένος εθελοντής, μαζί με την Δρ Mariana Fragoso, κτηνίατρο / εθελόντρια/ φίλη του Κέντρου, η οποία κατάφερε να ελέγξει την αιμορραγία .

"Είμαι ευτυχής να αναφέρω ότι ο Aaron ανακάμπτει πολύ καλά κάτω από τη φροντίδα μας", λέει ο Μιχάλης. "Αυτή η χελώνα ήταν τυχερή, το πρόγραμμα του Λακωνικού κόλπου έχει τόσο μεγάλη καρδιά! Όλη η ομάδα έκανε θαύματα για να τη διασώσει και χαίρομαι που παρατηρώ ότι ο Julien έχει τιμήσει τη μεγάλη παράδοση των Γάλλων εθελοντών στον ΑΡΧΕΛΩΝ », πρόσθεσε πειραχτικά.

Αυτή είναι η ιστορία μέχρι τώρα! Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους που αναφέρθηκαν παραπάνω.

 

Navigation

Social Media