ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Τα ταξίδι της Jo Farrow: Από τη Ζάκυνθο στη Νήσο Αναλήψεως και πίσω

Η Jo έκανε εξαιρετική δουλειά για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Ζάκυνθο επί αρκετά χρόνια. Εκπαίδευσε πολλούς εθελοντές, έκανε εκατοντάδες παρουσιάσεις και βοήθησε πολύ στην εξεύρεση πόρων για το πρόγραμμα.

Τα ταξίδι της Jo Farrow: Από τη Ζάκυνθο στη Νήσο Αναλήψεως και πίσω

Είναι Αύγουστος του 2019 και τα χελωνάκια από τις παραλίες του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου τρέχουν να φτάσουν στη θάλασσα όσο πιο γρήγορα γίνεται. Το κύριο θέμα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας αυτή τη στιγμή στη Ζάκυνθο είναι ότι εκατοντάδες βάρκες που προσφέρονται για παρατήρηση χελωνών στον κόλπο του Λαγανά δεν τηρούν τον Κώδικα Ορθής παρατήρησης που έχει θεσπιστεί. Υπάρχουν τώρα αποδείξεις για συγκρούσεις σκαφών με χελώνες και για τη ζημιά που έχουν προκαλέσει σε αρκετά ζώα κάθε χρονιά.

Αυτό δεν είναι λόγος όμως να μην σημειώσουμε με χαρά ότι η Jo Farrow επέστρεψε στο πρόγραμμα προστασίας του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Ζάκυνθο!. Η Jo έκανε εξαιρετική δουλειά για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Ζάκυνθο επί αρκετά χρόνια. Εκπαίδευσε πολλούς εθελοντές, έκανε εκατοντάδες παρουσιάσεις και βοήθησε πολύ στην εξεύρεση πόρων για το πρόγραμμα. Από την Καρέττα στη Ζάκυνθο έφτασε στις πράσινες χελώνες της Νήσου Αναλήψεως, Αλλά τώρα είναι πίσω στη Ζάκυνθο για να γιορτάσει την επέτειο της 10ης συμμετοχής της στο πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ. Ας ακούσουμε για το ταξίδι της με τα δικά της λόγια!

Τα ταξίδι της Jo Farrow: Από τη Ζάκυνθο στη Νήσο Αναλήψεως και πίσω

Το 2010 ταξίδεψα στη Ζάκυνθο για πρώτη φορά για εθελοντισμό στον ΑΡΧΕΛΩΝ για 6 εβδομάδες. Δεν ήξερα τι να περιμένω από την πρώτη μου επαφή σε πρόγραμμα πεδίου, το σίγουρο είναι ότι ερωτεύτηκα σχεδόν αμέσως την εμπειρία αυτή.

«Το 2010 ταξίδεψα στη Ζάκυνθο για πρώτη φορά για εθελοντισμό στον ΑΡΧΕΛΩΝ για 6 εβδομάδες. Δεν ήξερα τι να περιμένω από την πρώτη μου επαφή σε πρόγραμμα πεδίου, το σίγουρο είναι ότι ερωτεύτηκα σχεδόν αμέσως την εμπειρία αυτή.

Αυτό το όμορφο νησί της Ζακύνθου έγινε το σπίτι μου και επιστρέφω εκεί κάθε χρόνο από τότε. Όταν μου προσφέρθηκε ο ρόλος της Υπεύθυνης Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης του κοινού, την δέχτηκα αμέσως. Κάλυψα 4 περιόδους ωοτοκίας στο ρόλο αυτό!

Το 2018 αποφάσισα πως ήρθε η στιγμή για μια αλλαγή. Αποφάσισα να μεταδώσω την αγάπη μου για τις χελώνες σε ένα άλλο νησί, ένα μικροσκοπικό νησί στη μέση του νότιου Ατλαντικού. Έκανα αίτηση για να κάνω την πρακτική μου στις θαλάσσιες χελώνες στη Νήσο Αναλήψεως και χάρη στη προηγούμενη εμπειρία μου με τον ΑΡΧΕΛΩΝ, κέρδισα τη θέση!

Τα ταξίδι της Jo Farrow: Από τη Ζάκυνθο στη Νήσο Αναλήψεως και πίσω

Παρόλο που μου έλλειψαν οι όμορφες Καρέττα της Ζακύνθου, απόλαυσα τη μοναδική εμπειρία να δουλεύω με τις πράσινες χελώνες σε αυτό το τρελό νησί. Οι αριθμοί φωλιών εκεί είναι πολύ πιο αυξημένοι ​​από αυτό που θα μπορούσα να φανταστώ, φτάνοντας σε λίγες μόνο εβδομάδες τη συνολική καταμέτρηση φωλιών της Ζακύνθου μιας ολόκληρης σεζόν!

Αν και παρατηρούσα τις χελώνες καθημερινά και απολάμβανα να δουλεύω στις πανέμορφες παρθένες παραλίες εκεί, ανυπομονούσα να επιστρέψω στον τόπο όπου ανήκω. Αν και η Ζάκυνθος δεν έχει τόσες πολλές χελώνες ή φωλιές, θα τη βλέπω πάντα σαν το σπίτι μου.»

Ευχαριστούμε και ευχόμαστε ότι καλύτερο για τη 10 επέτειό σου Jo.

 

Navigation

Social Media