ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Πολλοί εκβρασμοί θαλάσσιων χελωνών στο Λακωνικό Κόλπο στο πρώτο μισό του καλοκαιριού

Η ομάδα των εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Λακωνικό κόλπο άρχισε και φέτος, από τις αρχές Ιουνίου, να καταγράφει και να προστατεύει τις φωλιές της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα (Caretta caretta) στις παραλίες Μαυροβούνι, Βαθύ, Σελινίτσα, Βαλτάκι και Ευρώτα. Ο ενθουσιασμός των νέων ανθρώπων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, όμως, δέχτηκε ισχυρά πλήγματα με τον αυξημένο αριθμό νεκρών και τραυματισμένων χελωνών στην περιοχή, οι οποίες εντοπίστηκαν είτε από τους εθελοντές, είτε από κατοίκους και επισκέπτες. Ευχαριστούμε τους ανθρώπους που εντόπισαν και ενημέρωσαν τον ΑΡΧΕΛΩΝ για τα νεκρά ζώα.

Πολλοί εκβρασμοί θαλάσσιων χελωνών στο Λακωνικό Κόλπο στο πρώτο μισό του καλοκαιριού

Στις 6 Ιουνίου καταγράφηκε η πρώτη εκθαλάσσωση χελώνας Καρέτα και μέχρι το τέλος του Ιουνίου ακολούθησαν επιπλέον 5 αναφορές νεκρών Καρέττα και 6 πράσινων χελωνών (Chelonia mydas). Οι περισσότερες εκθαλασσώσεις καταγράφηκαν στην παραλία του Ευρώτα (9 από 12) και οι υπόλοιπες 3 στην παραλία Βαλτάκι. Η πλειοψηφία των ζώων που εντοπίστηκαν ήταν σε προχωρημένη αποσύνθεση και δεν ήταν δυνατή η διαπίστωση της αιτίας θανάτου. Ωστόσο δύο από τις 12 νεκρές χελώνες είχαν χτύπημα στο κεφάλι, από εσκεμμένη ανθρώπινη ενέργεια.

Όμως δυστυχώς οι περιπέτειες στον Λακωνικό δεν τελείωσαν. Λίγες μέρες αργότερα εντοπίστηκαν δύο τραυματισμένες χελώνες στις ίδιες παραλίες, η πρώτη στην παραλία του Ευρώτα και η δεύτερη στη παραλία Βαλτάκι. Και οι δύο μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα Αττικής, με την πολύτιμη βοήθεια των ΚΤΕΛ Λακωνίας και του Λιμεναρχείου Γυθείου. Τους ευχαριστούμε θερμά για την άμεση κινητοποίηση.

Πολλοί εκβρασμοί θαλάσσιων χελωνών στο Λακωνικό Κόλπο στο πρώτο μισό του καλοκαιριού

Φυσικά είναι για τον ΑΡΧΕΛΩΝ ιδιαίτερα ανησυχητικό το θέμα των σκόπιμων θανατώσεων ή τραυματισμών θαλάσσιων χελωνών από ανθρώπους της θάλασσας. Για την εξάλειψη τέτοιων πολύ λυπηρών φαινομένων χρειάζεται η κινητοποίηση των αρχών και κυρίως των πολιτών, ώστε να αποφευχθούν τέτοιου είδους αποτρόπαιες πράξεις στο μέλλον.

 

Navigation

Social Media