ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων των δράσεων του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2019

Με χαρά είδαμε μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ, παλιούς και νέους εθελοντές, συνεργάτες και φίλους από άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις να γεμίζουν την αίθουσα στη φετινή εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο ΙΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, στην Πλάκα, στις 30 Ιανουαρίου.

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων  των δράσεων του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2019

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, οι δράσεις μας το 2019 υποστήριξαν την προστασία των χελωνών και των βιοτόπων τους στην πράξη. Από τα πόστερ και τις παρουσιάσεις των συντονιστών σημειώνουμε τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία των δράσεων του ΑΡΧΕΛΩΝ παρακάτω.

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων  των δράσεων του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2019• Σε περίπου 134 χλμ. παραλίας που εποπτεύθηκαν, εντοπίστηκαν και προστατεύτηκαν γύρω στις 6.400 φωλιές Καρέττα και μία φωλιά πράσινης χελώνας στον κόλπο της Μεσσαράς στη νότια Κρήτη.

• Οι επισκέπτες που ενημερώθηκαν στις παραλίες ωοτοκίας έφθασαν τα 113.000 άτομα. Η λειτουργία των σταθμών ενημέρωσης στη Ζάκυνθο, την Κρήτη και την Πελοπόννησο έγινε από τους εθελοντές.

• Στο Κέντρο Διάσωσης, φιλοξενήθηκαν συνολικά 83 χελώνες, εκ των οποίων 26 προέρχονταν από προηγούμενες χρονιές. Από τις 57 αφίξεις του 2019, επέστρεψαν στη θάλασσα αποθεραπευμένες 43 χελώνες που αποτελεί και τον υψηλότερο αριθμό απελευθερώσεων που είχαμε ποτέ

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων  των δράσεων του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2019• Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2018 - 2019 στο Κέντρο Διάσωσης έγιναν 300 παρουσιάσεις του προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για σχολεία, όπου συμμετείχαν περίπου 11.000 μαθητές και συνοδοί εκπαιδευτικοί.

• Συνεχίστηκε η εφαρμογή του έργου Life Euroturtles σε παραλίες ωοτοκίας, στο Κέντρο Διάσωσης και σε διάφορες θαλάσσιες περιοχές. Διοργανώθηκαν 4 σεμινάρια του δικτύου διάσωσης με συμμετοχή του Λιμενικού Σώματος και ψαράδων στις Κυκλάδες. Επίσης συνεχίστηκε η εφαρμογή των νέων τεχνικών παρακολούθησης χελωνών στη θάλασσα μέσω δορυφόρων και χρήσης drones.

• Ιδιαίτερη απήχηση από πολλές χώρες και την Ελλάδα είχαν τα προγράμματα εθελοντισμού του ΑΡΧΕΛΩΝ στο 2019. Σχεδόν 600 εθελοντές συμμετείχαν στη διεξαγωγή προγραμμάτων προστασίας στις παραλίες και 150 εθελοντές υποστήριξαν τη λειτουργία του δικτύου διάσωσης, την περίθαλψη και την περιβαλλοντική αγωγή στο Κέντρο Διάσωσης. Οι αριθμοί αυτοί είναι μεγαλύτεροι από κάθε άλλη χρονιά και όλοι οι ομιλητές τους ευχαρίστησαν θερμά για την υποστήριξή τους.

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων  των δράσεων του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2019• Σημαντικές παρέμειναν οι οχλήσεις στις παραλίες ωοτοκίας, παρά τη βελτίωση που σημειώθηκε στην απομάκρυνση των επίπλων θαλάσσης την νύχτα σε ορισμένες περιοχές με αυξημένη τουριστική κίνηση. Η κίνηση οχημάτων πάνω στις παραλίες ωοτοκίας δεν έχει σταματήσει να αποτελεί πρόβλημα και ο «πρωταθλητής» των προβλημάτων παραμένει η φωτορύπανση, δηλαδή η παρουσία τεχνητού φωτισμού στις παραλίες.

• Διοργανώθηκαν καθαρισμοί των ακτών από σκουπίδια και εκστρατεία για τη μείωση του πλαστικού στη θάλασσα με τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ σε όλες τις περιοχές προγραμμάτων.

Ο Δημήτρης Μαργαριτούλη με τον Θωμά Αράπη συζήτησαν την κλιματική αλλαγή ή κλιματική κρίση και τους τρόπους που αναμένεται να επηρεάσει τους βιοτόπους αναπαραγωγής και τους πληθυσμούς των χελωνών. Αναφέρθηκαν οι πιθανές επιπτώσεις από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, τις αλλαγές στη θερμοκρασία της άμμου, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τις αλλαγές στα τροφικά πεδία και τις μεταναστευτικές οδούς.

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων  των δράσεων του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2019Ακολούθησαν συγκινητικά αλλά και χαρούμενα στιγμιότυπα από την περίθαλψη, τη διάσωση, τις εκπαιδευτικές δράσεις, την έρευνα και τις δράσεις ευαισθητοποίησης στις διάφορες περιοχές. Επίσης συγχαρήκαμε τους εθελοντές που αναφέρθηκαν ιδιαίτερα γιατί συνέβαλαν στον ΑΡΧΕΛΩΝ πάνω από το αναμενόμενο στη διάρκεια της χρονιάς. Στο τέλος μοιράστηκε η βασιλόπιττα και το φλουρί του 2020 έτυχε σε εθελοντή του Κέντρου Διάσωσης!

Και του χρόνου!


 

Navigation

Social Media