ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η τοπική διαβούλευση του Σχεδίου Δράσης για τις θαλάσσιες χελώνες στην Ελλάδα

Η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, μία από τις περιοχές ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα, φιλοξένησε ημερίδα τοπικής διαβούλευσης για το προτεινόμενο Σχέδιο Δράσης για τα 3 είδη θαλάσσιων χελωνών που απαντώνται στη Μεσόγειο και ειδικότερα στις Ελληνικές ακτές και θάλασσες.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η τοπική διαβούλευση του Σχεδίου Δράσης για τις θαλάσσιες χελώνες στην ΕλλάδαΗ πιο γνωστή είναι η θαλάσσια χελώνα Καρέττα, της οποίας οι σημαντικότεροι βιότοποι αναπαραγωγής αλλά και πολύ σημαντικοί βιότοποι διατροφής και διαχείμασης βρίσκονται στην Ελλάδα. Σημαντικούς βιοτόπους διατροφής και διαχείμασης στη χώρα μας έχει επίσης η πράσινη χελώνα, που όμως παρουσιάζει ελάχιστη ωοτοκία. Η τεράστια δερματοχελώνα, είναι ένας περιστασιακός «επισκέπτης» στα Ελληνικά πελάγη και δεν αναπαράγεται στη Μεσόγειο.

Στο κάλεσμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και του ΑΡΧΕΛΩΝ, Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, για την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κτήριο της Περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου, ανταποκρίθηκαν 25 εκπρόσωποι υπηρεσιών, τοπικών φορέων και περιβαλλοντικών Οργανώσεων.

Μεταξύ των φορέων που συμμετείχαν στη διαβούλευση ήταν οι τοπικοί Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής και Ανατολικής Κρήτης, Προστατευόμενων Περιοχών Δωδεκανήσου), Δασικές Υπηρεσίες (Δ/νση Δασών Ρεθύμνου), υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης (Περιβάλλοντος, Αλιείας), ξενοδοχειακών επιχειρήσεων (Aquila Rithymna Beach, Grecotel), και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις MEDASSET και MOm.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το Σχέδιο Δράσης για τις θαλάσσιες χελώνες από την Παναγιώτα Θεοδώρου, Συντονίστρια Θεμάτων Προστασίας και Διατήρησης Περιβάλλοντος του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η τοπική διαβούλευση του Σχεδίου Δράσης για τις θαλάσσιες χελώνες στην ΕλλάδαΤα κυριότερα προβλήματα που καλείται να λύσει το Σχέδιο Δράσης αφορούν την απρόσκοπτη συνέχιση της ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες, τη διατήρηση των παράκτιων βιοτόπων διατροφής και διαχείμασης και τη μείωση των τυχαίων αλληλεπιδράσεων των χελωνών με αλιευτικά εργαλεία. Καθοριστικό ρόλο στα παραπάνω θέματα παίζουν τα μέτρα προστασίας των φωλιών και των βιοτόπων ωοτοκίας, η μείωση της ρύπανσης και ιδιαίτερα των πλαστικών στη θάλασσα και τις ακτές, η διατήρηση των υποθαλάσσιων βιοτόπων διατροφής και διαχείμασης και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Η εκδήλωση επέτυχε τους βασικούς στόχους της που αποτελούσαν αφενός το να ενημερωθούν για το Σχέδιο Δράσης και να προσέλθουν σε συζήτηση και συνεννόηση οι τοπικοί εμπλεκόμενοι φορείς (stakeholders), και αφετέρου να επισημανθούν τα μέτρα του που ιεραρχούνται ως μεγαλύτερης σημασίας από τους τοπικούς φορείς της Κρήτης. Οι διάφοροι φορείς δεσμεύτηκαν για περαιτέρω συνεργασία στο επόμενο στάδιο της υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης, εντός της επόμενης πενταετίας.


 

Navigation

Social Media