ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Τι κάνει τελικά ο ΑΡΧΕΛΩΝ;

Οι δραστηριότητες του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι πολλές σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά ο Δεκέμβριος έχει ένα ιδιαίτερο ρόλο στην προσέλκυση εθελοντών και τη συγκέντρωση οικονομικών πόρων. Όλες οι προσπάθειές μας συμβάλλουν στη διάσωση και διατήρηση των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα. Αν σας αρέσει αυτό που κάνουμε, ελάτε μαζί μας και υποστηρίξτε μας! Αλλά τι κάνουμε, με λίγα λόγια;

Τι κάνει τελικά ο ΑΡΧΕΛΩΝ;Είναι καταπληκτικό το γεγονός ότι η Ελλάδα φιλοξενεί περίπου τις μισές φωλιές της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στη Μεσόγειο κάθε χρόνο. Γι’ αυτό οι πιο απαιτητικές από τις δραστηριότητές μας είναι η παρακολούθηση και η προστασία της δραστηριότητας φωλεοποίησης θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας της Ελλάδας , από το Μάιο έως τον Οκτώβριο κάθε χρόνο.

Οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ καταγράφουν και προστατεύουν περίπου 5000 φωλιές κάθε καλοκαίρι. Παρακολουθούμε περίπου 140 χιλιόμετρα ακτογραμμής, αλλά μέσω του δικτύου διάσωσης συλλέγουμε δεδομένα για περιστασιακές φωλιές και παρατηρήσεις θαλάσσιας χελώνας από όλη την Ελλάδα. Παρακολουθούμε τις κινήσεις των χελωνών στη θάλασσα με σήματα και δορυφορικούς πομπούς και συλλέγουμε πληθυσμιακά δεδομένα στους τόπους διατροφής τους. Αυτές οι πληροφορίες συνδυάζονται με στοιχεία από άλλες χώρες και χρησιμοποιούνται για να εκτιμηθεί η κατάσταση διατήρησης του πληθυσμού της Καρέττα στη Μεσόγειο.

Τι κάνει τελικά ο ΑΡΧΕΛΩΝ;Αλλά τι γίνεται με τη διατήρηση των βιοτόπων ωοτοκίας και των παράκτιων οικοσυστημάτων; Οι δράσεις διατήρησης του ΑΡΧΕΛΩΝ στοχεύουν στο να διασφαλιστεί ότι υπάρχει ελεύθερος χώρος στις παραλίες ωοτοκίας, χωρίς φώτα και θόρυβο, ώστε οι θαλάσσιες χελώνες να βγαίνουν από τη θάλασσα τη νύχτα και να κάνουν τις φωλιές τους. Αναλαμβάνουμε δράση ώστε οι χρήστες της παραλίας να μην καταστρέψουν τις φωλιές με ομπρέλες στην παραλία ή οδηγώντας οχήματα. Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι οι νεοσσοί θα βρουν το δρόμο τους προς τη θάλασσα και δεν θα πεθάνουν χαμένοι σε δρόμους, κήπους, θάμνους. Κάνουμε εκστρατεία έτσι ώστε οι χελώνες να μην σκοτώνονται ή να τραυματίζονται από προπέλες σκαφών.

Μιλάμε στους ανθρώπους, τις αρχές, τις τοπικές επιχειρήσεις, τους τουρίστες, τα σχολεία για τα μέτρα διατήρησης και παρακολουθούμε την εφαρμογή τους στις παραλίες στη Ζάκυνθο, την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Μιλάμε με περισσότερους από 120.000 τουρίστες και ανθρώπους κοντά στην παραλία και περισσότερους από 200 αρμόδιους της διοίκησης σε διαφορετικά επίπεδα κάθε χρόνο. Συνεργαζόμαστε με τουριστικούς πράκτορες και διαχειριστές ξενοδοχείων που υποστηρίζουν τους στόχους και τις προσπάθειές μας. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ χαιρετίζει πρωτοβουλίες σχετικές με τη φύση και τον βιώσιμο τουρισμό κοντά στις παραλίες.

Τι κάνει τελικά ο ΑΡΧΕΛΩΝ;

Εκτός από τις παραλίες ωοτοκίας, υπάρχει το δίκτυο διάσωσης και το κέντρο διάσωσης θαλάσσιων χελωνών στη Γλυφάδα, κοντά στην Αθήνα. Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένα κέντρο δραστηριοτήτων. Εξειδικευμένο προσωπικό και εθελοντές παραλαμβάνουν και φροντίζουν πάνω από 70 τραυματισμένες ή άρρωστες θαλάσσιες χελώνες που διασώζονται σε όλη την Ελλάδα ετησίως. Τα αίτια της ασθένειας περιλαμβάνουν την κατάποση θαλάσσιων απορριμμάτων, ειδικά πλαστικών, πετονιάς και αγκιστριών. Οι τραυματισμοί οφείλονται σε τυχαία εμπλοκή σε δίχτυα αλιείας, συγκρούσεις με ταχύπλοα σκάφη ή εσκεμμένες ανθρώπινες ενέργειες.

Τι κάνει τελικά ο ΑΡΧΕΛΩΝ;

Περισσότερα από τα μισά ζώα που διασώθηκαν αποκαθίστανται με επιτυχία και απελευθερώνονται πίσω στο φυσικό τους περιβάλλον, στη θάλασσα. Είμαστε μέρος ενός εθνικού δικτύου για τη διάσωση της άγριας πανίδας και διατηρούμε επίσης τη συνεργασία με συναφείς εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο.

Η θεραπεία και η αποκατάσταση των θαλάσσιων χελωνών προκαλεί την ευαισθητοποίηση του κοινού σε διάφορα περιβαλλοντικά θέματα και καλωσορίζουμε τους σπουδαστές, τις ομάδες, τις οικογένειες σε ειδικές εκπαιδευτικές περιηγήσεις. Περισσότεροι από 12.000 μαθητές παρακολουθούν κάθε χρόνο εκπαιδευτικά μας προγράμματα. Οι εθελοντές του ARCHELON είναι πάντα πρόθυμοι να μοιραστούν την εμπειρία τους με τους επισκέπτες κατά τις ώρες λειτουργίας του Κέντρου Διάσωσης.

Τι κάνει τελικά ο ΑΡΧΕΛΩΝ;

Μέχρι τώρα θα πρέπει να αναρωτιέστε πώς τα καταφέρνουμε. Η λέξη-κλειδί είναι ο εθελοντισμός. Είμαστε μη κερδοσκοπικό Σωματείο. Με τον εθελοντισμό, πάνω από το 75% των ετήσιων εσόδων μας χρησιμοποιείται άμεσα για δράσεις διάσωσης και προστασίας. Λαμβάνουμε περιστασιακά επιχορηγήσεις από Οργανισμούς δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα και πάνω από το 50% των εσόδων μας προέρχεται από ιδιώτες υποστηρικτές.

Αν σας αρέσει αυτό που κάνουμε, γίνετε ένας από αυτούς!

Δωρεές: https://www.archelon.gr/eng/donations.php?mid=1&mid2=92

Υιοθεσία θαλάσσιας χελώνας: https://www.archelon.gr/contents/sponsor_aturtle_form.php?mid=8&mid2=22

Γίνετε εθελοντής: https://www.archelon.gr/contents/volunt.php?mid=2


 

Navigation

Social Media